pawel.gosia1 24.08.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 no ładniutkie rosną te domki ja dzisiaj ocieplałem i wylewałem posadzki na górze co prawda robiłem to ręcznie i mi troszkę czasu zeszło ale jaka frajda, taeraz czekam za okienkami i na początku września zamykam domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdafabik 24.08.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Czy daszek wymaga zmian w projekcie? My mamy zamiar zrobić taki daszek, a po odbiorze domu zabudować go. Bedzie stanowił ganek, ponieważ zlikwidowaliśmy sień i w chwili obecnej drzwi prowadzą prosto do salonu. Daszek trzeba tylko doprojektować - albo na drewnianych filarach, bądź na betonowych słupach jak u nas, jak kto woli. Nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdafabik 24.08.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 no ładniutkie rosną te domki ja dzisiaj ocieplałem i wylewałem posadzki na górze co prawda robiłem to ręcznie i mi troszkę czasu zeszło ale jaka frajda, taeraz czekam za okienkami i na początku września zamykam domek aż miło popatrzeć my w przyszłym tygodniu zaczynamy tynki - maszynowe, potem podłogówka i posadzki też ręcznie a na końcu ocieplenie poddasza i płyty. już nie mogę się doczekać tego stanu :) w między czasie robimy ogrodzenie i przygotowujemy kotłownię pozdrawiam , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacek 25.08.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Czy daszek wymaga zmian w projekcie? My mamy zamiar zrobić taki daszek, a po odbiorze domu zabudować go. Bedzie stanowił ganek, ponieważ zlikwidowaliśmy sień i w chwili obecnej drzwi prowadzą prosto do salonu. Wszystko zależy od tego jaka jest ustalona (w planie miejscowym lub decyzji o wz.) nieprzekraczalna lub obowiązująca linia zabudowy. Jeśli niezabudowany daszek ją przekracza to w przypadku jego zabudowy mogą być problemy z nadzorem budowlanym (jak znajdzie się "usłużny" sąsiad). Takie jest prawo budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdafabik 25.08.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Wszystko zależy od tego jaka jest ustalona (w planie miejscowym lub decyzji o wz.) nieprzekraczalna lub obowiązująca linia zabudowy. Jeśli niezabudowany daszek ją przekracza to w przypadku jego zabudowy mogą być problemy z nadzorem budowlanym (jak znajdzie się "usłużny" sąsiad). Takie jest prawo budowlane Niestety na prawie budowlanym się nie znam , a bynajmniej my nie mieliśmy żadnych problemów z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwii.p 26.08.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Niestety na prawie budowlanym się nie znam , a bynajmniej my nie mieliśmy żadnych problemów z tym Wczoraj byłam w nadzorze budowlanym oraz w starostwie i powiedziano mi, że musze mieć nowe pozwolenie na budowę jezeli chce miec daszek, nie wspomne o tym, że wystapic tez musze o zmianę warunków zabudowy bo przekoczyłoby linię zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacek 26.08.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Wczoraj byłam w nadzorze budowlanym oraz w starostwie i powiedziano mi, że musze mieć nowe pozwolenie na budowę jezeli chce miec daszek, nie wspomne o tym, że wystapic tez musze o zmianę warunków zabudowy bo przekoczyłoby linię zabudowy Współczuję. Sam daszek wsparty na słupach (kolumnach) nie wymaga pozwolenia - problemem jest jego zabudowanie aby przejął funkcję wiatrołapu gdyż traktowany jest wtedy jak "zabudowana powierzchnia budynku". Niestety tak samo traktowany jest taras , ale co ciekawe -tzw. "ogród zimowy" nie wymaga już pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwii.p 26.08.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Współczuję. Sam daszek wsparty na słupach (kolumnach) nie wymaga pozwolenia - problemem jest jego zabudowanie aby przejął funkcję wiatrołapu gdyż traktowany jest wtedy jak "zabudowana powierzchnia budynku". Niestety tak samo traktowany jest taras , ale co ciekawe -tzw. "ogród zimowy" nie wymaga już pozwolenia na budowę. W tym problem, iż Pani zarówno w starostwie jak i w nadzorze powiedziały, że także sam daszek (bez jego zabudowy) wymaga pozwolenia - tym bardziej, gdy jest na słupach betonowych. Na taras też trzeba mieć pozwolenie? przecież oczywiste jest, że gdy są drzwi tarasowe to jest i taras - czyżby kolejne kłopoty mnie czekały? w adaptacji projektu nie mam mowy o tarasie - mnie nawet na myśl nie przyszło, że trzeba a projektant też nie wspomniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacek 30.08.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) W tym problem, iż Pani zarówno w starostwie jak i w nadzorze powiedziały, że także sam daszek (bez jego zabudowy) wymaga pozwolenia - tym bardziej, gdy jest na słupach betonowych Sprawdziliśmy i to jest... paranoja. ( http://www.robelit.pl/imgarticle/dzaszki_akryl1.jpg Jeśli daszek taki jak np ten powyżej jest przytwierdzony do ściany budynku to wymaga pozwolenia natomiast taki który tylko przylega do budynku nie będąc z nim połączony wsparty na czterech słupach (patrz poniżej) można potraktować (zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 2 prawa budowlanego) jako ... wiatę przydomową która już jej nie wymaga. (np http://www.kubik.sklep.pl/image_func.php?img=gfx/d14ba6e1230aeeb8fb0f2eed44e761a0.jpg&maxwidth=300&lang=pl Grrrrrrr ... Na taras też trzeba mieć pozwolenie? przecież oczywiste jest, że gdy są drzwi tarasowe to jest i taras - czyżby kolejne kłopoty mnie czekały? w adaptacji projektu nie mam mowy o tarasie - mnie nawet na myśl nie przyszło, że trzeba a projektant też nie wspomniał W gotowym projekcie taras jest już wrysowany więc jeśli projektant nie przekreślił go na czerwono w adaptacji nie musisz starać się o zmianę pozwolenia na budowę - po prostu realizujesz i już. Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez dacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaba 30.08.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam wszystkich! Ja mam pytanie do tych którzy już użytkują Z34. Czy na górze pod oknami dachowymi dawaliście kaloryfery? Jesli nie to jak się to sprawdza? W salonie mamy zamiar zrobić podłogówkę ale fachowiec radzi nam żeby kaloryfer normalnie zamontowac tam gdzie ma być. Nie za bardzo wiemy co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaba 30.08.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 A zapomniałam dodać, że jak tylko wstawią nam okna to pokażę Wam zdjęcia naszego Z34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 30.08.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam wszystkich! Ja mam pytanie do tych którzy już użytkują Z34. Czy na górze pod oknami dachowymi dawaliście kaloryfery? Jesli nie to jak się to sprawdza? W salonie mamy zamiar zrobić podłogówkę ale fachowiec radzi nam żeby kaloryfer normalnie zamontowac tam gdzie ma być. Nie za bardzo wiemy co robić? witam pod dachowymi nie dawałem grzejników - w całym domu mam 3 grzejniki - w pokoju na dole tym małym i pod oknami szczytowymi na poddaszu, wszędzie mam podłogówkę - prawdę mówiąc teraz dał bym tylko podłogówkę i drabinki w łazienkach bez żadnego grzejnika pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 30.08.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 A zapomniałam dodać, że jak tylko wstawią nam okna to pokażę Wam zdjęcia naszego Z34 czekamy zatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 30.08.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Sprawdziliśmy i to jest... paranoja. (np http://www.kubik.sklep.pl/image_func.php?img=gfx/d14ba6e1230aeeb8fb0f2eed44e761a0.jpg&maxwidth=300&lang=pl witam zrób wiatę przydomową taką jak na zdjęciu tylko daszek daj dwu spadowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacek 31.08.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 sylwii.p Możesz zrobić to w następujący sposób bez naruszenia prawa : Ponieważ posiadasz już pozwolenie na budowę możesz jedynie wykonać daszek nad drzwi wsparty na słupach ponieważ prawo budowlane traktuje to jako "nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego" , które zgodnie z art. 36a ust. 5 pkt 2 nie dotyczy "charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji" Nie zapomnij o jednym - zgodnie z art. 36a ust. 6 "Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5". Zacytowane przepisy prawa przydadzą się jak (odpukać - ewentualnie) ktokolwiek z nadzoru budowlanego będzie robił problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndziaP 04.09.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Witam. My z mężem też zdecydowaliśmy się na Z34. Jak dla nas jest rewelacyjny. Oglądam Wasze zdjęcia i jestem pełna podziwu wyglądają cudnie. Znacie może kogoś kto buduje lub wybudował ten domek w okolicach Bielska-Białej. Jeśli tak to bardzo proszę o namiary bo chętnie bym oglądnęła domek na żywo. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndziaP 09.09.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Straszna tutaj cisza. Ci co mieli się pobudować już to zrobili a nowi jakoś nie zaglądają (oprócz mnie ). Chyba już mało kto zamierza budować z34. ale to nic ja i tak go postawię właśnie jutro jadę oglądać "na żywo" jak wygląda gdyż jestem wzrokowcem i plany na papierku jakoś do mnie nie przemawiają . Opiszę swoje wrażenia nawet jeśli miałabym pisać sama za sobą Pozdrawiam wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 09.09.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Straszna tutaj cisza. Ci co mieli się pobudować już to zrobili a nowi jakoś nie zaglądają (oprócz mnie ). Chyba już mało kto zamierza budować z34. ale to nic ja i tak go postawię właśnie jutro jadę oglądać "na żywo" jak wygląda gdyż jestem wzrokowcem i plany na papierku jakoś do mnie nie przemawiają . Opiszę swoje wrażenia nawet jeśli miałabym pisać sama za sobą Pozdrawiam wszystkich . Witam ci co zbudowali i już mieszkają też tu zaglądają nawet regularnie pozdrawiam i miłych wrażeń przy oglądaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miłek 11.09.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 AndziuP Ci co dopiero mają zamiar budować też tu zaglądają tylko na razie nie mają o czym pisać, papiery , papiery...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 11.09.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 AndziuP Ci co dopiero mają zamiar budować też tu zaglądają tylko na razie nie mają o czym pisać, papiery , papiery... Pozdrawiam witam można pisać o planowanych zmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts