Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Właśnie kupiliśmy projekt i jesteśmy w trakcie załatwiania mapki do celów projektowych więc myślę że na wiosnę wystartujemy z budową , aż się boję co mnie czeka. Mam pytanie i zarazem prośbę czy ktoś posiada pełne zestawienie materiałów i może mi podesłać , będę bardzo wdzięczny .

Pozdrawiam Jano

Witam.

Właśnie kupiliśmy projekt i jesteśmy w trakcie załatwiania mapki do celów projektowych więc myślę że na wiosnę wystartujemy z budową , aż się boję co mnie czeka. Mam pytanie i zarazem prośbę czy ktoś posiada pełne zestawienie materiałów i może mi podesłać , będę bardzo wdzięczny .

Pozdrawiam Jano

witam

podaj maila to Ci podeślę :)

p.s budowa własnego domu to fajna sprawa i sama przyjemność :) , ja mam to już za sobą :( i teraz pozostało tylko mieszkanie :( i nuda, nuda, nuda ...

"z chęcią sprzedał bym i zaczął budować kolejny z34 :) :D "

pozdrawiam

19 000 zł

Witam

Dziekuję za odpowiedź

Jesli nie tajemnica to czy mogłabyś wymienic co za te 19 tys. wykonano?

I z czego budujesz i jaki masz strop bo to do wyceny ma duże znaczenie

Ja zaczynam powoli szukac wykonawcy i różne oferty dostałem. CHciałbym miec jakis argument do negocjacji:)

a i jeszcze jedno jak Twoim zdaniem jest z wielkością salonu czy nie jest za mały??? ja obawiam się ze te 4m to troszke ciasno i mysle o poszerzeniu domu o kilkadziesiąt centymetrów.

Pozdrawiam

16 000 zł: fundamenty (z kopaniem) i wymurowanie całego domu (z maksów) łącznie z więźba dachową, a 3 000 zł wzięli dekarze> dodatkowo 700 zł za kominy z cegły klinkierowej. Strop mamy lany, a co do salonu... Nie zmienialiśmy wielkości i jak był za stemplowany to powiem szczerze, że nie spałam po nocach - taki mi się mały wydawał. Ale teraz jest ok, chociaż skłamałabym gdybym powiedziała, że nie żałuje że nie poszerzyliśmy o 1 metr. Najfajniejsze są garderoby w górnych pokojach są bardzo pojemne i cieszę się, że ich nie zlikwidowałam bo dzięki temu nie będę musiała zagracać meblami pokoi. Mamy dachówkę SSAB bordo połysk i okna kolor jednostronny: złoty dąb (wczoraj zostały zamontowane).

Witam.

A czy Ci co już mieszkają mogliby się podzielić informacją jakie wybrali ogrzewanie (gazowe, węglowe...itp) i ile wynoszą koszty ogrzewania domu zimą.

Pozdrawiam :)

witam

pisałem już o tym ale przypomnę :D

- z przyłącze gazu chcieli 100.000 (jak się później okazało dzięki Bogu że się nie dogadaliśmy)

- padło na miał i drewno :)

- mam piec z nadmuchem na miał w którym można palić i drewnem

- wszędzie mam ogrzewanie podłogowe po za pokojem na dole i kotłownią - (w łazienkach dodatkowo po drabince i po grzejniku w pokojach na poddaszu pod oknami )

- latem palę tylko drewnem na wodę

- zimą jak nie ma mrozu to palę drewnem , jak mrozy to miałem

- przy mrozach np -20* rozpalam w piecu o 15:00 i palę 4 godzinki aż się podłoga nagrzeje, potem w piecu jest 20 godzin ciemno podłoga oddaje co zgromadziła wcześniej :D , jak mrozy są słabsze to palę stosunkowo krócej

- reasumując na cały rok potrzebuję przyczepę sosny w moich stronach kosztuje ona 400 zł i miału za 300 złoty

= cały rok = 700 złoty :D i zimą temperatura w pokojach 24* (wiem że to za gorąco ale jakoś tak się wszyscy przyzwyczaili :) )`

pozdrawiam

Witam!

Właśnie przymierzamy się do budowy tego domku, jest ktoś z okolic Wrocławia który już rozpoczął budowę albo może już wybudował swój domek? chcieli byśmy zobaczyć jak to wygląda na "żywo"? z czego najlepiej budować? czym go ogrzewać (gazu niestety odpada)?

Z góry dziękuje za pomoc

Witam wszystkich Zetkowiczów:)

W lutym zakupiliśmy działkę pod Białymstokiem i już gdzieś od roku szukam fajnego i przede wszystkim niedrogiego w budowie i użytkowaniu projektu. Wątek przejrzałam od deski do deski i zakochałam się w z34, domek jak wymarzony, i czytając posty - całkiem wydaje się być realny, chociaż kto to wie co to będzie jeszcze za trochę w tych ciężkich czasach kryzysu....

Projektu jeszcze póki co nie kupujemy bo dopiero co wystąpiliśmy o WZ (chociaż sąsiad dostał w miarę szybko więc jesteśmy dobrej myśli) i długa droga przed nami, ale watek będę śledzić z uwagą, bo jesteście skarbnica wiedzy dla takiego laika jak ja :)

Budowa miałaby miejsce pod Białymstokiem, przeglądając wątek nie widziałam nikogo z okolic kto by wybrał ten domek....

Witamy wszystkich forumowiczów.

My wraz z mężem także zakochaliśmy się w tym domku. Oczywiście nie obejdzie się bez zmian...

Czy ktoś buduje lub wybudował w okolicach Inowrocławia (woj. kujawsko - pomorskie)?

Czy ktoś posiada i chciałby podzielić się kosztorysem??

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Witamy wszystkich forumowiczów.

My wraz z mężem także zakochaliśmy się w tym domku. Oczywiście nie obejdzie się bez zmian...

Czy ktoś buduje lub wybudował w okolicach Inowrocławia (woj. kujawsko - pomorskie)?

Czy ktoś posiada i chciałby podzielić się kosztorysem??

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

My budujemy w Grudziądzu :)

Postaram się wrzucić dzisiaj kilka fotek :)

Pozdrawiam