swirek100 18.10.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) Panie Irku a można prosić obecne zdjęcia Pana domu z zewnątrz razem z tą wiatą? jakie są jej wymiary? Czy wiata niezabudowana liczy się jako ściana w prawie budowlanym tzn trzeba zachować takie same odległości od granic działki? Co sadzicie o kolektorze słonecznym do ogrzewania wody? Bo myślę i myślę...i coraz więcej czytam i pytania powoli zaczynają się pojawiać i czekam na moje wz- teraz komunalny wydział opiniuje zjazd z drogi na działkę... już ponad 2 tygodnie... witam załączam stare zdjęcie jeszcze bez ocieplenia ale mniej więcej widać o co chodzi wiata na szerokość domu 8m na 3,20 , odległość należy zachować jak by filary wiaty były ścianą ale pytać musisz u lokalnego urbanisty co do kolektorów to ja jestem na nie w Polsce mamy za mało dni słonecznych by się to opłaciło a na pewno nie zwróci, latem by mieć 140L gorącej wody wkładam do pieca 4 kawałki sosny kolega ma solary za 8000 zł i latem zdarza się że dwa razy w tygodniu przepala w piecu by mieć ciepłą wodę http://images37.fotosik.pl/1122/236355ebcce7f010med.jpg pozdrawiam Edytowane 18 Października 2011 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianolsztyn82 18.10.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 co do kolektorów to ja jestem na nie w Polsce mamy za mało dni słonecznych by się to opłaciło a na pewno nie zwróci, latem by mieć 140L gorącej wody wkładam do pieca 4 kawałki sosny kolega ma solary za 8000 zł i latem zdarza się że dwa razy w tygodniu przepala w piecu by mieć ciepłą wodę Ja uważam że solary jak najbardziej. Tylko przy założeniu że 45% kosztów inwestycji odda nam gmina. Bo z tego co wiem to teraz tak jest. Ewentualnie mając już dom mozna w wolnym czasie wykonać je samemu, co nie jest wielką filozofią. Ich sprawność bedzie troszke mniejsza od zakupionych ale tańsza i jaka frajda zrobic cos samemu. A co do doświadczeń to moja profesorka na wykładach opowiadała jak sprawdzają sie jej solary wykonane przez meża i twierdziła że przez wiekszą cześć lata ma ciełą wode za darmo. Uczyła termodynamiki wiec miała pojecie o czym mówi. Myśle że w połączeniu z dogrzewaniem bojlera prądem dużą część lata się to sprawdzi. A z tego co wiem to wiele osób grzeje w lato prądem, co kosztuje niemało nawet w 2 taryfach. Oczywiście przy założeniu że ktoś zapłacił za to 8000 to naprawde nie dożyje kiedy mu sie to zwróci. Normalna cena to około 1500zł za panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 18.10.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) co do kolektorów to ja jestem na nie w Polsce mamy za mało dni słonecznych by się to opłaciło a na pewno nie zwróci, latem by mieć 140L gorącej wody wkładam do pieca 4 kawałki sosny kolega ma solary za 8000 zł i latem zdarza się że dwa razy w tygodniu przepala w piecu by mieć ciepłą wodę Ja uważam że solary jak najbardziej. Tylko przy założeniu że 45% kosztów inwestycji odda nam gmina. Bo z tego co wiem to teraz tak jest. Ewentualnie mając już dom mozna w wolnym czasie wykonać je samemu, co nie jest wielką filozofią. Ich sprawność bedzie troszke mniejsza od zakupionych ale tańsza i jaka frajda zrobic cos samemu. A co do doświadczeń to moja profesorka na wykładach opowiadała jak sprawdzają sie jej solary wykonane przez meża i twierdziła że przez wiekszą cześć lata ma ciełą wode za darmo. Uczyła termodynamiki wiec miała pojecie o czym mówi. Myśle że w połączeniu z dogrzewaniem bojlera prądem dużą część lata się to sprawdzi. A z tego co wiem to wiele osób grzeje w lato prądem, co kosztuje niemało nawet w 2 taryfach. Oczywiście przy założeniu że ktoś zapłacił za to 8000 to naprawde nie dożyje kiedy mu sie to zwróci. Normalna cena to około 1500zł za panel. przepraszam ale co to za BREDNIE po prostu brak słów :( lidzie ! cytat "A co do doświadczeń to moja profesorka na wykładach opowiadała jak sprawdzają sie jej solary wykonane przez meża"..........łzy mi ciekną od samego czytania jeśli chodzi o Gminę to fakt odda Ci 45% z tym że to Gmina wskaże Ci wykonawcę Ty musisz wziąć kredyt na całość inwestycji którą wyliczy Ci wskazana firma ...... ... przepraszam ale nie chce mi się tłumaczyć tej machiny jak firma zrobi Ci kompletną instalację solarową za 1500 zł to szacun jak byś wygrał w LOTTO szóstkę - "Ewentualnie mając już dom mozna w wolnym czasie wykonać je samemu, co nie jest wielką filozofią." - można też sobie w wolnym czasie zrobić telewizor plazmowy Edytowane 19 Października 2011 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianolsztyn82 19.10.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 przepraszam ale co to za BREDNIE po prostu brak słów :( lidzie ! cytat "A co do doświadczeń to moja profesorka na wykładach opowiadała jak sprawdzają sie jej solary wykonane przez meża"..........łzy mi ciekną od samego czytania jeśli chodzi o Gminę to fakt odda Ci 45% z tym że to Gmina wskaże Ci wykonawcę Ty musisz wziąć kredyt na całość inwestycji którą wyliczy Ci wskazana firma ...... ... przepraszam ale nie chce mi się tłumaczyć tej machiny jak firma zrobi Ci kompletną instalację solarową za 1500 zł to szacun jak byś wygrał w LOTTO szóstkę - "Ewentualnie mając już dom mozna w wolnym czasie wykonać je samemu, co nie jest wielką filozofią." - można też sobie w wolnym czasie zrobić telewizor plazmowy No to szkoda że tak do tego podchodzisz bo pisałem o osobie profesorki ktora robiła wlasnie badania nad kolektorami. A jej mąż to również profesor podobnej specjalności. I raczej są to osoby która w tej dziedzinie ma wiele do powiedzenia. Zapewne nie jeden artykuł bądź inną pracę jej może nawet sam czytałeś. Na naszym wydziale prowadzi sie wiele badan w tej dziedzinie. A co do zrobienia kolektora samemu to muszę Cie wyprowadzić z błędu. Po pierwsze budowa kolektora jest bardzo prosta i wiele konstrukcji "amatorskich" dorównuje kolektorom producentów. Nie mówie o kolektorach próżniowych bo to gówno i zrobić samemu raczej niewykonalne. A co do instalacji solarnej??????? O czym mówisz? bo do tego potrzebujesz kolektora pompki połączonej z czujnikiem temp. i dodatkowej wężownicy w bojlerze. Nie mówie o instalacji solarnej połączonej z ogrzewaniem np .podłogowym bo masz rację że u nas to niema sensu. Ale grzeć wode prądem w słoneczny letni dzień uważam za nieporozumienie. I właśnie o takiej sytuacji pisałem. Nie porównuj prosze kolektora do plazmy bo to nieporozumienie. Proponuję zgłębić prostote budowy i działania kolektora, bo to proste jak budowa cepa. A co do zwrotów kosztów inwestycji przez gminę to pewnie masz racje że szału niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foqsica 19.10.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 dzięki za zdjęcie, ale chyba będzie u mnie kłopot nawet z taka wiatką bo niestety działka ma tylko 20 m szerokości, kiedyś się o garażu pomyśli, byle dziadek jeszcze żył to mi taki ładny postawi z małym pomieszczeniem na graty z tyłu, czy coś takiego, plus składzik na drewno. bardzo się ciesze że w tym konkretnym projekcie można wstawić piec na wszystko A co do kolektorów może i rzeczywiście gra niewarta świeczki... jak teraz wyglądam przez okno to tylko kominek mi się marzy. Ok, nie przeszkadzam póki co w merytorycznej dyskusji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barpas 19.10.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 witam wszystkich budujących i "przymierzających " sie do budowania budujemy w wielkopolsce. mamy wersję lustrzaną. wejscie od pn-wsch a salon i taras pd-zach. jestesmy na etapie ścian, strop moze jeszcze w tym tyg jedyne zmiany w projekcie to: 1.okno w salonie w czesci jadalnej, 2. i teraz wyszlo ze jednak schody z wejsciem od strony tarasu. (tez boje sie wycieczek kolezanek mojej cory, ale zanim zaczna ja odwiedzac masowo kolezanki to minie jakies 5 lat ) jedyne co to klopot bo strop trzeba wiekszy zrobic i nasz wykonawca kreci nosem ze za pozno mu mówimy . ma rację szczegolne pozdro dla swirka - bardzo cenne komentarze i uwagi! podeslę zdjęcia niebawem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 19.10.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) dzięki za zdjęcie, ale chyba będzie u mnie kłopot nawet z taka wiatką bo niestety działka ma tylko 20 m szerokości, kiedyś się o garażu pomyśli, byle dziadek jeszcze żył to mi taki ładny postawi z małym pomieszczeniem na graty z tyłu, czy coś takiego, plus składzik na drewno. bardzo się ciesze że w tym konkretnym projekcie można wstawić piec na wszystko A co do kolektorów może i rzeczywiście gra niewarta świeczki... jak teraz wyglądam przez okno to tylko kominek mi się marzy. Ok, nie przeszkadzam póki co w merytorycznej dyskusji. Pozdrawiam * a może zmień wymiary domu - z 10,30 x 7,30 na 10 x 8,30 ? wyjdzie Ci wiata 3m ? pozdrawiam Edytowane 19 Października 2011 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 19.10.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 witam wszystkich budujących i "przymierzających " sie do budowania budujemy w wielkopolsce. mamy wersję lustrzaną. wejscie od pn-wsch a salon i taras pd-zach. jestesmy na etapie ścian, strop moze jeszcze w tym tyg jedyne zmiany w projekcie to: 1.okno w salonie w czesci jadalnej, 2. i teraz wyszlo ze jednak schody z wejsciem od strony tarasu. (tez boje sie wycieczek kolezanek mojej cory, ale zanim zaczna ja odwiedzac masowo kolezanki to minie jakies 5 lat ) jedyne co to klopot bo strop trzeba wiekszy zrobic i nasz wykonawca kreci nosem ze za pozno mu mówimy . ma rację szczegolne pozdro dla swirka - bardzo cenne komentarze i uwagi! podeslę zdjęcia niebawem! witam - będziecie mieli słup od podciągu ? Dziękuję i również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickeyrourke 19.10.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 taki z34 może być? [ATTACH][/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 20.10.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 taki z34 może być? witam może być taki tylko okno w kotłowni zostawił bym o normalnej wysokości i zlikwidował podcień hmmm a może w taki wypadku okno balkonowe przenieść w miejsce gdzie jest ławka ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickeyrourke 20.10.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Podcień bardzo mi sie podoba - zabiera troche przestrzeni, ale mi sie podoba dlatego postanowiłm go zostawić, zresztą domek zrobiłem szerszy o 60cm w stosunku od orginału. Reszta to tez mój pomysł przy którym jednak zostanę pomimo że cenie bardzo twoje rady i sugestie, którymi obdzielasz innych budujacych. Ciesze sie że jestes na tym forum ( czytam go od początku ) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 20.10.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Podcień bardzo mi sie podoba - zabiera troche przestrzeni, ale mi sie podoba dlatego postanowiłm go zostawić, zresztą domek zrobiłem szerszy o 60cm w stosunku od orginału. Reszta to tez mój pomysł przy którym jednak zostanę pomimo że cenie bardzo twoje rady i sugestie, którymi obdzielasz innych budujacych. Ciesze sie że jestes na tym forum ( czytam go od początku ) pozdrawiam. a jakie zmiany wewnątrz ? Edytowane 20 Października 2011 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 20.10.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 dzięki za zdjęcie, ale chyba będzie u mnie kłopot nawet z taka wiatką bo niestety działka ma tylko 20 m szerokości, kiedyś się o garażu pomyśli, byle dziadek jeszcze żył to mi taki ładny postawi z małym pomieszczeniem na graty z tyłu, czy coś takiego, plus składzik na drewno. bardzo się ciesze że w tym konkretnym projekcie można wstawić piec na wszystko A co do kolektorów może i rzeczywiście gra niewarta świeczki... jak teraz wyglądam przez okno to tylko kominek mi się marzy. Ok, nie przeszkadzam póki co w merytorycznej dyskusji. Pozdrawiam My też mamy działkę szer. 20 m i z34 wraz z dostawionym garażem zmieści się nam idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickeyrourke 20.10.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Powiększona łazienka na dole oraz trochę większa kotłownia. Schody żelbetowe ze spocznikiem i sciana oddzielajaca je od salonu - góra bez zmian:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foqsica 21.10.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) Anka_Inowroclaw, to będziemy musieli jeszcze wszystko przemyśleć, plus kwestie finansowe, oprócz oglądania forum usilnie myślę co i kiedy byle z jak najmniejszym kredytem w ostatecznym rozrachunku skończyć... A samochód stary to może i pod wiatą ostatecznie stać... albo jakoś tak teraz pod blokiem stoi bez żadnych wiat echhhh Mimo piękna schodów drewnianych, te z projektu wydają się być dość praktyczne - szczególnie przekonuje mnie ten schowek pod schodami do wykorzystania np na mini spiżarkę. Ścianki jednak bym chyba nie stawiała, tylko słup i otwartą klatkę schodową - wrażenie większej przestrzeni? I może jeszcze to okno w jadalni nie jest takim głupim pomysłem. (oczywiście moje rozważania na sucho ale może póki zacznę przygodę z budowaniem to ktoś z podlaskiego wybuduje i może uda mi się takie cudo na oczy własne zobaczyć. ) Edytowane 21 Października 2011 przez foqsica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barpas 21.10.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 witam - będziecie mieli słup od podciągu ? Dziękuję i również pozdrawiam jeżeli masz na myśli słup, ktorey stoi w salonie (zakladam ze to jest slup od podciągu;) to tak słup zostaje. zeby z niego zrezygonowac trzeba zmienic strop. poza tym zakladalismy niewiele zmian w projekcie (poczatkowo zadnych ale wiadomo w "praniu" wychodzą rózne rzeczy facet od schodów kręci nosem na schody z wejsciem od strony tarasu - ze przepisy sa i ze za malo miejsca (schody będą za strome) - pewnie i racja , ale domek jest maly i kazdy metr sie liczy. wiec zdecydujemy sie na schody tego typu http://images38.fotosik.pl/1155/0f6deaca3e118f53m.jpg nie wiem czy zyskam duzo miejsca bo w koncu ten kawalek po ścianie na ktorej jest taras zabierze okolo 80 cm... pamiętam ze masz schody drewniane z wejsciem od wiatrołapu ze spocznikiem jak w projekcie. jak Ci się sprawdzają? czy drugi raz zrobiłbyś takie same? i czy zaglada tu ktos kto ma lub planuje również schody z wejsciem od strony tarasu? na co zwrocic uwage? o czym ma pamietac przy wyborze? (oprocz tego zeby nadlac wiecej stropu:) jakies rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barpas 21.10.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Anka_Inowroclaw, to będziemy musieli jeszcze wszystko przemyśleć, plus kwestie finansowe, oprócz oglądania forum usilnie myślę co i kiedy byle z jak najmniejszym kredytem w ostatecznym rozrachunku skończyć... A samochód stary to może i pod wiatą ostatecznie stać... albo jakoś tak teraz pod blokiem stoi bez żadnych wiat echhhh ) hej foqsica zgadzam sie z Toba - dlaczego samochód ma miec tak dobrze jak ja ? wazne zeby na niego snieg nie padal (odpada odśnieżanie, którego niecierpię) uwzglenilismy wiatkę w adaptacji i jak w przyszlosci będziemy miec zastrzyk finansowy - bedzie stal garaz - jako oddzielny budynek. dzialka ma wymiary 30m x 50 m (okolo bo jest nieregularna) wiec na szczescie miejsce jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 21.10.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Mimo piękna schodów drewnianych, te z projektu wydają się być dość praktyczne - szczególnie przekonuje mnie ten schowek pod schodami do wykorzystania np na mini spiżarkę. Ścianki jednak bym chyba nie stawiała, tylko słup i otwartą klatkę schodową - wrażenie większej przestrzeni? witam jeśli nie postawisz ścianki to jak chcesz zrobić mini spiżarkę. ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 21.10.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) facet od schodów kręci nosem na schody z wejsciem od strony tarasu - ze przepisy sa i ze za malo miejsca (schody będą za strome) - pewnie i racja , ale domek jest maly i kazdy metr sie liczy. wiec zdecydujemy sie na schody tego typu pamiętam ze masz schody drewniane z wejsciem od wiatrołapu ze spocznikiem jak w projekcie. jak Ci się sprawdzają? czy drugi raz zrobiłbyś takie same? ktoś ma takie schody w z34 - spytaj jak się użytkują ? tak drugi raz zrobił bym dokładnie takie samy duże i wygodne tylko o 2 tony ciemniejsze lub w orzechu dzieciaki latają w górę i w dół bez najmniejszego problemu pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2013 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwii.p 21.10.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Witam!Ja również będę miała schody z wejściem od tarasu tak jak na rysunku wyżej, a pod schodami tak mniej więcej pomiędzy ścianą a słupem - stół. Już mam nawet doprowadzone kable do lampy, która będzie wisiała nad stołem. Co do elektryki koszt: 6 000 zł (materiał i robocizna), z tym że najdroższy u nas był kabel ziemny tj. 1200 zł, kanalizacja i woda również 6 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts