Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nam niestety nie udało się wprowadzić ale w środku coraz ładniej ze starym rokiem udało nam się zakończyć budowę kominka. Co bardzo nas cieszy:)

Oto kilka fotek obecnego satnu

[ATTACH=CONFIG]92417[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]92418[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]92419[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]92420[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]92421[/ATTACH]

hej, fajne fotki, dzięki! to naprawdę cieszy, ze domki rosną. my wlasnie jestesmy na etapieprokejtowania i budowy ścianek działowych i mam pytanie - scianka na dole pomiedzy kuchnią a salonem przylegająca do komina "wyciagnieta jest" na ok 30 cm. czy tyle wysatrczy zeby kominek zrobic? czy moze warto zrobic 60cm? tylko czy to nie przeszkadza w komunikacji kuchnia - salon? jesli to nie bylby klopot, wrzucilibyscie jakas fotke komina z boku od strony kuchni? i kominka i kuchni?ech, mam 3 dni na decyzje co z tą ściana :) w środę będą murować...

My mmy ściankę tą gdzie komi i kominek tak jak w projekcie. Tyle, że jeden pustak dostawiliśmy od strony kuchni dzięki czemu powstały nam te pułeczki, myslę, że będzie to całkiem dobre przejście z salonu do kuchni. Oto fotki, niestety tylko takie mamy

[ATTACH=CONFIG]92668[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]92669[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]92670[/ATTACH]

oooo, ale fajnie Wam to wyszło :) pomysł niezły!! dzięki za fotki. tak mi to wyciagniecie na 30cm nie leżało, bo to tak dziwnie chyba by wygladalo. a z takimi polkami jest super!

( a tak na marginesie - my tez mamy lustrzane odbicie:)

i mam pytanie do wszystkich - czy okno w kuchni nie wyszlo Wam za nisko ? nas "oświecił" facet od okien i zwocil na to uwage, wiec musielismy podniesc okno w kuchni i pomieszczeniu gospodarczym o 10 cm...czy tez tak mieliscie?

i czy robiliscie blat kuchenny razem z parapetem? blat niestandardowy - z czego najlepiej?

a dziękuję! :D nie wiem czy zdaze bo scianki ida juz w srodę ;)

a właśnie - czy korytarz na górze zostawiłeś tak jak w projekcie? tz odległość ściany łazienki do schodów 1,40? kusi mnie wciaz przesynięcie ścianki od łazienki chociaz o 20 cm.. tylko mąż moj marudzi, ze scianka działowa musi stac na belce stropu :(

a dziękuję! :D nie wiem czy zdaze bo scianki ida juz w srodę ;)

a właśnie - czy korytarz na górze zostawiłeś tak jak w projekcie? tz odległość ściany łazienki do schodów 1,40? kusi mnie wciaz przesynięcie ścianki od łazienki chociaz o 20 cm.. tylko mąż moj marudzi, ze scianka działowa musi stac na belce stropu :(

a to była wiadomość do Irka :) gdzieś mi się cytat zgubił..

Mam pytanie odnośnie podłogówki.Jak to się ma do finansów?Czy taniej jak kaloryfery?a czy można dać na nie panele?Bo kafelki to sie nam za bardzo nie widzą w salonie.Nie mowimy kategorycznie NIE ale wolelibyśmy jednak panele.Plusem napewno jest to że salon bedzie bardziej ustawny bo jeśli kaloryfery to gdzie?Zostaje w sumie tylko 1 ściana ta zewnetrzna gdzi w sumie chyba byśmy telewizor powiesili....juz sama nie wiem...Moze macie pomysl gdzie by umiejscowic ten kaloryfer co by nie przeszkadzał w ustawianiu salonu????

Ja jestem na świeżo bo wczoraj była fachowiec od ogrzewania - a więc tak: ja będę miała podłogówkę i płytki na całym dole (za wyjątkiem pokoju). Chciałam na części salonu położyć panele ale majster stwierdził, że to muszą być specjalne panele tj. drogie i td. Na tym zakończyłam z nim rozmowę, ale tematu paneli nie odpuszczę muszę pogadać z gościem od płytek. Co do kaloryfera- my nie planujemy go w salonie, ale mamy zamiar wypuścić rurki tak na wszelki wypadek. Rury i ewentualnie kaloryfer będą za oknem tarasowym (w rogu pomiędzy ścianom z oknem a tą zewnętrzną) - nie mam tam za dużo miejsca tak ok. 50 - 60 cm ale na wąski a wysoki grzejnik starczy.

Co do kosztów robocizna plus materiał (bez pieca i kaloryferów) ma nas wynieść ok. 6 000 zł.

Mam pytanie odnośnie podłogówki.Jak to się ma do finansów?Czy taniej jak kaloryfery?a czy można dać na nie panele?Bo kafelki to sie nam za bardzo nie widzą w salonie.Nie mowimy kategorycznie NIE ale wolelibyśmy jednak panele.Plusem napewno jest to że salon bedzie bardziej ustawny bo jeśli kaloryfery to gdzie?Zostaje w sumie tylko 1 ściana ta zewnetrzna gdzi w sumie chyba byśmy telewizor powiesili....juz sama nie wiem...Moze macie pomysl gdzie by umiejscowic ten kaloryfer co by nie przeszkadzał w ustawianiu salonu????

witam

mam podłogówkę w całym domu po za kotłownią, pokojem na dole a w salonie pod schodami mam grzejnik zakręcony od nowości :D , nie mam paneli bo nie lubię :D wszędzie mam płytki i podłogówka sprawdza się idealnie. Co do kosztów to podłogówka wychodzi taniej w położeniu i taniej w późniejszym ogrzewaniu domu i co za tym idzie jest zdrowsza :) :) jeśli chcesz panele to są specjalne dedykowane do podłogówki :)

pozdrawiam

nasz nowy mebel plus kawałek dolnej łazienki :)

pozdrawiam

hej!śliczne schody! chciałam zapytać - jakie to drewno i jaki kolor? jestem na etapie wyboru schodów i muszę zaczac umaiwac się z wykonawcami, ale jeszcze dokładnie nie wiem, co chcę :) jesli można, to mniej więcej jakie są koszty takich schodów?

obawiam sie ze kaloryfer w salonie zawsze bedzie przeszkadzac:)

my zdecydowalismy sie na plytki na dole (bez kotlowni i pokoju"biurowego" ) i podłogówkę. płytki wybierzemy na cienka fuge w kolorze plytek, a płytki raczej gładkie - będzie tafla podłogi, i to cieplutkiej :) podoba mi sie podloga na polysk w salonie, no ale z praktycznascia to niestety nie ma nic wspólnego ;) hehehe . płytki jeszcze nie wybrane, wiec pisze na "sucho" . Ale podłogówka do płytek to idealne rozwiązanie, znajomi maja i chwalą bardzo. na gorze i pokoju na dole - grzejniki.

z panelami nie wiem, ale na pewno plytka lepiej przewodzi cieplo. ja sie tylko martwie, ze jednak taras to duze przeszklenie - ale skoro swirek mowi ze grzejnik ma zakręcony i tylko używa podłogówki - to ja mu ufam :) hehehe

Również przyłączam się do pytania barpas.

Sama bym chciała się zapytac odonośnie pokoi na górze-zwłaszcza tych co już mieszkają.

Zależy nam jednak żeby podzielic jeden pokój na 2 mniejsze dla dzieci.Co uważacie?Zrobić wówczas okna w szczycie czy lepiej dachowe?Czy do owych pokoików wejdzie swobodnie łózko oraz biurko i jakas szafa?Proszę o poradę.

Według moich obliczen to każdy z pokoi wówczas bedzie miał ok 6,5 m(ok 11 po podłodze)I wydaje mi się ze nie będzie źle.Dlatego pytam już doświadczonych.Moze znajdzie sie ktoś kto już ten pokój podzielił na dwa mniejsze.

ja sie tylko martwie, ze jednak taras to duze przeszklenie - ale skoro swirek mowi ze grzejnik ma zakręcony i tylko używa podłogówki - to ja mu ufam :) hehehe

nie potrzebnie się martwisz :) okno balkonowe mam 3,60 - mieszkałem jedną zimę bez ocieplenia w mrozy -20* i sama podłogówka spokojnie wystarczyła(bez tego grzejnika) z tym że w całym salonie rurki idą co 15 cm a przy balkonie co 10 cm - jeśli zrobisz na dole podłogówkę to polecam i na poddaszu również dać podłogówkę (i jak chcesz to i grzejniki), zmniejsza to koszty ogrzewania na dole masz kuchnię coś tam zawsze się podgrzeje, ugotuje i ciepło idzie na salon a na poddaszu jest zawsze kilka *c mniej , przepalając w piecu np 3 h dziennie nagrzejesz podłogę na parterze i poddaszu i jest ciepło - jak zostawisz na poddaszu tylko grzejniki to po przepaleniu w piecu po np kilku godzinkach grzejniki będą zimne i w pokojach będzie zimno a na parterze będzie nadal ciepło przez kolejne 20h ot taki dylemat - położenie podłogówki na poddaszu to kwestia 800 zł czyli tyle ile jesteś w stanie zaoszczędzić na opale przez rok no może dwa mając podłogówkę wszędzie :D

p.s jeśli miał bym wybierać to prędzej dał bym podłogówkę na poddaszu :)

pozdrawiam