Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie a raczej kilka:

Jakie rynny wybieraliście i dlaczego?Ja mam wycenę na Rynny PCV Nicoll za 1200 netto i ogólnie mam mętlik w głowie czy je brać czy nie a i owszem rynny stalowe ładniej wyglądają ale po prostu ich nie chcę a chciałbym dobre i bezproblemowe PCV:)Poradźcie coś.

Okna dachowe:tutaj chyba okna wszystkie fakro standard 78x118 i też proszę o radę i co zakładaliście na swoje daszki i dlaczego?:)

Myślałem o 2 oknach z funkcją preSelekt Fakro ale nie ma chyba sensu dopłacać za coś z czego się nie będzie prawie korzystać?

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedź.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich fanów Z34. Jestem jeszcze na etapie poszukiwania projektu, ale wybór zawęża się do Z34 lub Zachwytka ze Studia Atrium. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś buduję Z34 w okolicach Białegostoku (tak do 250km) i miałby ochotę zaprezentować swój domek? Na pewno pomogłoby to w ostatecznej decyzji.

Witam

Mam pytanie a raczej kilka:

Jakie rynny wybieraliście i dlaczego?Ja mam wycenę na Rynny PCV Nicoll za 1200 netto i ogólnie mam mętlik w głowie czy je brać czy nie a i owszem rynny stalowe ładniej wyglądają ale po prostu ich nie chcę a chciałbym dobre i bezproblemowe PCV:)Poradźcie coś.

Okna dachowe:tutaj chyba okna wszystkie fakro standard 78x118 i też proszę o radę i co zakładaliście na swoje daszki i dlaczego?:)

Myślałem o 2 oknach z funkcją preSelekt Fakro ale nie ma chyba sensu dopłacać za coś z czego się nie będzie prawie korzystać?

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedź.

witam

ja mam rynny plastikowe kolor miedź i też wyszły 1200 :)

co do okiem to kupowałem 78x140 zwykłe tanie i nic im nie brakuje :D

http://allegro.pl/okna-dachowe-optilight-gr-fakro-78x140-b-kolnie-i2243086628.html

a do łazienki 78x140 ale plastikowe :D

pozdrawiam

Dzięki Świrku za odp.

Myślałem nad tymi samymi oknami co Ty .Jednakże taka dostałem niewielka różnicę w cenie,że jednak wybiorę Fakro :)

Mam pytanie Kominy powinny mieć 1 dymny i 3 wentylacje?

witam

rozumiem że mówimy o rozmiarze 78x140 ?

do

kotłowni to jeden dymowy i dwie wentylacje (jeden do kotłowni drugi do łazienki) do kominka to jeden dymowy i dwie wentylacje (jedna do salonu druga np do okapu kuchennego)

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

Witajcie po świętach.

Dzięki Świrkowi mam zestawienie materiałów , ale będę budować z Potothermu a nie z bloczków komórkowych i nie wiem jak przeliczyć ilości. Czy ktoś mógłby mi pomóc i podać ilość Porothermu jaka mu poszła na budowę Z-etki ?

witam - prosze bardzo

jeśli chodzi o porotherm to trzeba by było obliczyć :D suporeksów poszło 900 :D

7 solbetów na metr 2 ... 900 sztuk / 7 sztuk na metr2 = 128,5 m2 :D * 11 porothermów na metr2 = 1413,5 sztuk porothermu :) na z34 :D

pozdrawiam

Witam budujacych Z34 i nie tylko :)

ja buduje tzn projekt zakupiony - formalnosci w toku... Z113.

mam do was takie pytanie a mianowicie chodzi o okna - widze ze na proj Z34 tarasowe drzwi sa dosc duze ponad 4 m. Ja planuje w swoim projekcie pare zmian m.in. zrezygnowac z wykuszu i jednego okna na tej scianie i wstawic dwu drzwiowe przesowne drzwi tarasowe o wymiarze 3,6. Wasze drzwi tarasowe sa drewniane czy PCV? jak sie sprawuja i jakiej wysokosci sa?

pozdrawiam

witam - prosze bardzo

jeśli chodzi o porotherm to trzeba by było obliczyć :D suporeksów poszło 900 :D

7 solbetów na metr 2 ... 900 sztuk / 7 sztuk na metr2 = 128,5 m2 :D * 11 porothermów na metr2 = 1413,5 sztuk porothermu :) na z34 :D

pozdrawiam

Dzięki bardzo . Ja nadal siedzę i czekam na pozwolenie , a w między czasie liczę i liczę a co z tego będzie to się zobaczy :no:

Witam

mam do was takie pytanie a mianowicie chodzi o okna - widze ze na proj Z34 tarasowe drzwi sa dosc duze ponad 4 m. Ja planuje w swoim projekcie pare zmian m.in. zrezygnowac z wykuszu i jednego okna na tej scianie i wstawic dwu drzwiowe przesowne drzwi tarasowe o wymiarze 3,6. Wasze drzwi tarasowe sa drewniane czy PCV? jak sie sprawuja i jakiej wysokosci sa?

pozdrawiam

w projekcie z tego co pamiętam okno tarasowe ma 3,60 :) ja mam 3,60 - 3 tafle, ramy pcv bez poprzeczek, środkowe przesuwane, suwa się już przeszło dwa lata i nie zamienił bym go na żadne inne :D

pozdrawiam

Witam.

Ja mam pytanie odnośnie ocieplenia dachu, ile i jaką wełnę najlepiej dać i jaki jest koszt tego?

witam

jeśli chodzi o wełnę to im mniejszy współczynnik tym lepsza, ale za tym idzie złoty polski :)

ja mam ISOVER Uni-Mata gr. 15cm współczynnik przewodzenia ciepła λD ≤ 0,039 W/mK + wełna mineralna Rockwool Superrock 50 mm Izolacja 0,035W/m-k na przekładkę

pozdrawiam

w projekcie z tego co pamiętam okno tarasowe ma 3,60 :) ja mam 3,60 - 3 tafle, ramy pcv bez poprzeczek, środkowe przesuwane, suwa się już przeszło dwa lata i nie zamienił bym go na żadne inne :D

pozdrawiam

dzieki wielkie za odp. mozesz jeszcze napisac cos wiecej o tych drzwiach tarasowych? :) czyli jaki profil, wspolczynnik przenikania ... itd. jestem narazie na poczatku orientowania sie o okna/drzwiach tarasowych.. i przy takich duzych rozmiarach mam watpliwosci co dobre a co nie. Rozumiem ze ze szczelnoscia tez nie ma problemu ?

pozdrawiam !

dzieki wielkie za odp. mozesz jeszcze napisac cos wiecej o tych drzwiach tarasowych? :) czyli jaki profil, wspolczynnik przenikania ... itd. jestem narazie na poczatku orientowania sie o okna/drzwiach tarasowych.. i przy takich duzych rozmiarach mam watpliwosci co dobre a co nie. Rozumiem ze ze szczelnoscia tez nie ma problemu ?

pozdrawiam !

witam

okna mam z firmy drutex model iglo5 , są bardzo dobre za wszystkie takie jak w projekcie - kolor złoty dąb obustronnie, barwiony w masie, drzwi tarasowe przesuwane wyszło 7000 zł

http://www.drutex.pl/pl/oferta/okna/okna-pvc/okna-pvc-iglo-5.html

Witajcie

Coś cicho ostatnio na forum.Czyżby już wszyscy się wybudowali i po prostu sobie mieszkają a tu już nie zaglądają. Napiszcie co się u Was dzieje to zawsze dodaje otuchy. Pozdrawiam

też się nad tym zastanawiam :) u mnie po staremu, wczoraj przycinałem drzewka owocowe :D

pozdrawiam

Cicho? Raczej tyle się dzieje,że nie ma czasu na forum ;)

Dziś zalaliśmy przeponę i teraz czekamy aż płyta podeschnie i ciągniemy mury.

Miałem dylemat z czego robić mury i po długich przemyśleniach padło na porotherm 25 P+W.

Ile macie styropianu na podłodze pod podłogówką?Mi wykonawca mówił iż 10cm wystarczy tak jak mam w projekcie(takie pytanie na przyszłość)