Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do schowka to zobaczyłam go u swirka100 i też tak zrobiłam i uważam, że jest to super rozwiązanie. U mnie to będzie mini spiżarka

:D 3,50 zł :)

cieszę się że się spodobał mój pomysł :D

z 2 strony ile ludzi tyle pomysłów na z34 :D

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Dziękujemy za przesłanie zestawień (było to ponad miesiąc temu). Poszukiwania działki zakończone. 5 czerwca podpisanie aktu notarialnego.Warunki zabudowy już są. Wszystkie media w ulicy. Co należy dalej, w pierwszej kolejności załatwiać? Bardzo proszę o wskazówki?

no wreszcie :D

w pierwszej kolejności zakup projektu z34 :D następnie promesa na prąd, warunki przyłącza kan wod , pozwolenie na budowę, geodeci mapki , kierownik budowy i wieleeeee przyjemnych w życiu spraw ..... :D

Aga2535 jeśli masz zamiar robić sporo zmian to najlepszym wyjsciem bedzie wydrukować sobie ze strony z -500 szkic rzutów budynku,ręcznie nabazgrać na nim zmiany i znaleść sobie projektanta który od razu z adaptacją Ci ten projekt zrobi,doradzi.(u nas to było 3000 zł z adaptacją i zmianami) Zaoszczędzisz sporo kasiorki na budowę a będziesz miała na bieżąco zmiany wprowadzane i konsultowane z Tobą .

Ja piwnic nie robiłem zrezygnowałem w zamian za wiatę;)

Zapewne na piwnice Mąż naciska w perspektywie składowania węgla i kotłowni. Miałem podobny problem i jakos dałem się przekonać aby zrezygnować.

Edytowane przez Delphion1

Witam wszystkich serdecznie:] czy jest mi ktoś w stanie napisać przybliżony termin realizacji poszczególnych etapów budowy?

Stan zerowy: ?

Stan surowy: ?

Stan wykończeniowy: ?

Instalacje wewnętrzne: ?

itp. itd. za pomoc będę mega wdzięczny:] Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i budujących z34:]

Witam wszystkich serdecznie:] czy jest mi ktoś w stanie napisać przybliżony termin realizacji poszczególnych etapów budowy?

Stan zerowy: ?

Stan surowy: ?

Stan wykończeniowy: ?

Instalacje wewnętrzne: ?

itp. itd. za pomoc będę mega wdzięczny:] Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i budujących z34:]

hmmm :)

od wbicia łopaty do wprowadzenia 9 miesięcy mi zeszło, - wszystko zależy od: ekip, jak budują 2 osoby to wolno jak 8 to idzie robota , jak położysz tynki na jesień to długo schną, jak latem to szybko :D od zasobności portfela inwestora itd

pozdrawiam

a tak bardziej szczegółowo tak jak napisałem w punktach?

stan zerowy do 4 tygodni

stan surowy do 3 miesiecy.

Tak jak Świrek napisał wszystko zalezy od ekipy jak i od pogody.

Jedni pracuja jak im się chce sąsiadowi SSO robiła ekipa 12 miesiecy :o

Sąsiedzi nazwali ich "Boby"-byli tani i powolni.

Moja ekipa 3 osoby zaczynali w połowie kwietnia i w połowie czerwca powinien być juz SSO.Pracuja od rana do wieczora.

Witam.

ja miałem stan zerowy gotowy po dwóch tygodniach, później miesiąc to stało bo miałem zaplanowany tylko taki stan ze względu na późną porę, resztę chciałem

budować dopiero wiosną

W połowie listopada zadzwonił mi majster że ma teraz wolne terminy i czy chcę dalej coś robić bo zimy nie było widać,

zaczęliśmy stawiać ściany 19 listopada a na święta miałem już położoną dachówkę i wstawione okna.

Po świętach jeszcze mi to otynkowali (ręcznie) ściany są idealnie równe.

pozdrawiam.

Gość Puri

Wlasnie siedze i sprawdzam kosztorys firmy Norman (Bartłomiej Siekierkowski) , ktory zaoferowano mi z Z500.pl i stwierdzam ze to wyrzucone pieniadze !!!

Błąd na błędzie !!!

np: kąta nachylenia dachu 45 a w projektcie jest 40, kosztorys podaje całkowita pow. dachu: 76,11m2 hmmm... krokwia ma 5,6m x tylko szerokosc budynku 10,38m x2 = to juz jest 116,3 m2

itd, itd !

Uprzedzam wszystkich forumowiczów przed zakupem !

Witam,

Czy ktoś buduje z34 w mazowieckim? albo w okolicach 3-miasta? Mojemu mężowi projekt się spodobał (HURRAA) i koszt wybudowania ma tu niebanalne znaczenie :)

Nie mamy działki (jeszcze) i mamy tylko mieszkanie, którego sprzedaż ma sfinansować budowę. No i mamy dwa bąble i kota do wprowadzenia :)

Wasze zdjęcia mnie zainspirowały i będę drążyć temat.

Witam wszystkich .

Jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.

Przestudiowałem już prawie cały wątek i powiem szczerze że jestem pod wrażeniem waszych domów. Od pewnego czasu intensywnie chodzi mi po głowie myśl o budowie własnego. Projekt Z34 przypadł mi w pełni do gustu i po tym co tu zobaczyłem ( wasze adaptacje ) to jest to czego szukamy ( razem z żoną ). Zaczynamy od zera bo nawet działki nie mamy ale jesteśmy dobrej myśli choć pełni obaw :) . Na początek naszej przygody nasuwa się milion pytań, ale myśle że z czasem będą i odpowiedzi . Jako pierwsze nasuwa mi się pytanie o wycenę, ponieważ w poprzednich postach była już podana ale to było jakiś czas temu więc chciałem zapytać czy może posiada ktoś aktualne (powiedzmy na 2012 rok ) zestawienie kosztów budowy ? Z góry dziękuję . Jakby nie było jest to jedna z istotniejszych rzeczy . Narazie tyle nie będę za durzo sie rozpisywal ( już i tak przesadziłem :) ) mam nadzieje że jest tu jescze ktoś kto buduje lub ma w planie. Pozdrawiam wszystkich

Jesteśmy po rozmowie z projektantem. Proponuje projekt indywidualny na bazie Z34, cena ponad 6tys. ze wszystkim (projekt instalacji również). Moje pytanie:czy projek Z34 z internetu ma wykonane projekty instalacji elektrycznej, gazowej i wodno-kanalizacyjnej. Dodam że mamy w planie częściowo go podpiwniczyć, wejście do piwnicy z przedsionka, podnieść ścianki kolankowe do 1m, okno w dolnej łazience, zrezygnować z kominka, dodatkowe okna w poddaszu. Czy warto zamawiać projekt planując tyle zmian? Pomocy!!!

Witam serdecznie forumowiczów.

Jestem z okolic Częstochowy i mam zamiar budować z34. Chciałbym wcześniej zobaczyć jak ten dom wygląda na żywo. Czy jest ktoś może z okolic Częstochowy i chciałby się pochwalić swoim domkiem?

Oczywiście chętnie pomogę i domek pokażę Bieruń woj.ślaskie.Na razie przygotowujemy się do dachu i tak jak wcześniej napisałem za tydzień powinien być SSO.

Co do kosztów aktualnych to pare postów wcześniej o tym pisaliśmy i zestawienie Świrka jest praktycznie aktualne więc nie warto się rozpisywać.

My pozostaliśmy przy 2 kominach mimo ,że drożej oraz ścianka kolankowa 1,2 i to idealna wysokość tak nam się wydaje.Poza tym osobne wejście z zewnątrz do kotłowni poza wewnętrznym.No i sławny schowek Świrka u góry chyba zrobimy :)

Tak jak Swirek napisał ile ludzi tyle pomysłów na z-34.

Aga2535szukaj taniej popytaj po budowach w okolicy o projektanta.Ludzie raczej pomagają

Poniżej fotki z dnia dzisiejszego.

IMAG0303.jpg

IMAG0302.jpg

IMAG0304.jpg