Gość Puri 09.07.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 @Delphion1 Wielkie dzieki za fatyge! Film jest THE BEST siedze i nonstop ogladam... Mam nadzieje ze w koncu skacza sie te burze i ekipa ruszy z wykopami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 09.07.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Dziękujemy za odpowiedz. Projekt mamy już w domu(w piątek zamówiliśmy).Warunki przyłącza energetycznegi i gazowego są. Czekamy na warunki z wodociągów. Proszę o radę w sprawie podniesienia ścianek kolankowych. Przejrzałam całe forum, praktycznie wszyscy podnoszą te ścianki. My chcemy zostawić bez zmian. Jeden pokoj będzie dla synka, drugi na razie pozostanie pusty, nasza sypialnia na dole. Czy dużo miejsca stracimy nie podnosząc? Jak radzicie? Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 09.07.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Dziękujemy za odpowiedz. Projekt mamy już w domu(w piątek zamówiliśmy).Warunki przyłącza energetycznegi i gazowego są. Czekamy na warunki z wodociągów. Proszę o radę w sprawie podniesienia ścianek kolankowych. Przejrzałam całe forum, praktycznie wszyscy podnoszą te ścianki. My chcemy zostawić bez zmian. Jeden pokoj będzie dla synka, drugi na razie pozostanie pusty, nasza sypialnia na dole. Czy dużo miejsca stracimy nie podnosząc? Jak radzicie? Pomocy! To sprawa indywidualna i wszystko sami przekalkulujcie.Ja podniosłem do 120 bo zależało mi na wiekszej przestrzeni i na wygodzie bo jestem wysoki i proponuję Wam przemysleć dokładnie te sprawę bo koszt niewielki a potem już się nie da odwrócić.(zobacz film teraz są ścianki kolankowe przed wylewkami a jakoś nie jest bardzo wysoko) Najlepiej podejmijcie decyzję podczas budowy po rozmowie z kierownikiem i wykonawcą.Sądzę,że namawiać będą do podniesienia Trudno powiedzieć ile miejsca zyskacie zależy od wysokości im więcej tym bardziej ustawny pokój ale to zalezy do czego ma służyć,oczywiście bez przesady!.Może też Wam wystarczyć to co w projekcie 80 cm chyba?.Powodzenia w podjęciu decyzji. Puri staram się pomagać tak jak i mnie tutaj pomagacie nic więcej.Nie każde rozwiązanie mi pasujące musi też Wam odpowiadać Sami musicie ocenić co potrzebne i ciekawe a co zbędne.Film jest króciutki ale chyba lepiej pokazuje niż fotki? Jutro montaż okien i drzwi a potem Pana elektryka trzeba gonić Edytowane 9 Lipca 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 10.07.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 (edytowane) @Aga2535: Ja podnioslem minimalnie na 100cm, Nie chcialem wiecej bo widzialem juz Z34 z max. podniesionymi sciankami kolankowymi bez przedluzenia dachu... dom staje sie optycznie nie geometryczny... wglada taki chudy, waski z za malym dachem... ale - jak tam kto woli i lubi @Delphion1: Jasne ze film jest 100x lepszy niz fotki! Wiec pomagajmy sobie na wzajem a bedzie latwiej Edytowane 10 Lipca 2012 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 10.07.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Witam. Decyzja podjęta nie podnosimy ścianek kolankowych. Mam pytanie odnośnie kredytu. Pozwolenie na budowę (zdaniem projektanta) będzie w pod koniec października. Czy uda nam się załatwić kredyt w 2 miesiące, do końca roku?P.S Fajny filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 11.07.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witam. Decyzja podjęta nie podnosimy ścianek kolankowych. Mam pytanie odnośnie kredytu. Pozwolenie na budowę (zdaniem projektanta) będzie w pod koniec października. Czy uda nam się załatwić kredyt w 2 miesiące, do końca roku? P.S Fajny filmik. Macie juz projekt zrobiony i wszystkie warunki? Dlaczego tak długo na pozwolenie musicie czekać my mielismy w 3 tygodnie od momentu złożenia dokumentacji?(może w każdym mieście inaczej ale max termin to chyba 3 miesiące ale zwykle jest wczesniej) Muszą Ci inni forumowicze pomóc w temacie kredytu bo ja nie mam pojęcia niestety :/ Puri i tam ma być i po to to forum powstało abyśmy sobie wzajemnie pomagali I oby tak było ,że ktoś wybuduje domek i jeszcze przez jakiś czas służy radą a nie zwija manatki bo juz ma skończone i forum mu niepotrzebne Szkoda ,że Świrek ostatnio odpuścił , jego rady były bardzo pomocne ale i tak długo radził ponad 2 lata!Może czasem zajrzy? Okna z Drutexu jednym słowem PIĘKNE A tarasowe cacuszko i super ,że Świrek Nas przekonał.Nic dodać nic ująć nie żałujemy decyzji.Panowie montazyści mówili iż nie maja problemów reklamacyjnych z tymi oknami jedynie regulacje.Oby tak było Przy okazji zamontowali tez drzwi po znajomości Drzwi do kotłowni tez całkiem niezłe zważywszy iż marketowe i cena była atrakcyjna Zostały drzwi wejściowe dziś lub jutro zamontowane zostaną i jedziemy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brovarek25 11.07.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 My startujemy z pracami Czy Ktoś posiada może kosztorys domu i wykaz materiałów, super jeśli w wersji z garażem. Z góry dziękuje za info. Mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 11.07.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Jesteśmy z kujawsko-pomorskiego. Projektant dopiero zaczął robić adapytację, osoba od dokumentacji w urzędzie jest na urlopie, nikt jej nie zastępuje, wróci w sierpniu. Zajmuje się jakimiś uzgodnieniami, które są nam oprócz warunków potrzebne. Może z tym pozwoleniem uda się wcześniej. Oni mają czas 65 dni. Październik to termin najdłuższy. Zastanaowialiśmy się nad materiałem na dach. Za radą świrka wybraliśmy dachówkę ceramiczną zamiast blachodachówki (projektant już nas o to pytał). Czy wiecie jaka jest różnica w cenie na dach takich wymiarów jak Z34? Co do materiału do budowy padło na ytong energo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 11.07.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 (edytowane) Jesteśmy z kujawsko-pomorskiego. Projektant dopiero zaczął robić adapytację, osoba od dokumentacji w urzędzie jest na urlopie, nikt jej nie zastępuje, wróci w sierpniu. Zajmuje się jakimiś uzgodnieniami, które są nam oprócz warunków potrzebne. Może z tym pozwoleniem uda się wcześniej. Oni mają czas 65 dni. Październik to termin najdłuższy. Zastanaowialiśmy się nad materiałem na dach. Za radą świrka wybraliśmy dachówkę ceramiczną zamiast blachodachówki (projektant już nas o to pytał). Czy wiecie jaka jest różnica w cenie na dach takich wymiarów jak Z34? Co do materiału do budowy padło na ytong energo. Za komplet ceramiki na dach 8 tys tyle było u Mnie i na dachu nie oszczędzajcie!Docenicie w użytkowaniu. Na ścianach można już pokombinować.Nie wierzcie w zapewnienia iż nie trzeba pewnych ścian ocieplać! Zawsze lepiej wyjdziecie ocieplając nawet zwykłe gazobetonki niż jakieś super pustaczki na ściany niby bez potrzeby ocieplenia. Ceramika na dach obowiązkowo alternatywnie cementówka. Ściany to juź własna decyzja aby z kosztami nie przesadzić tylko! u nas domek zamknięty:) Edytowane 11 Lipca 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 12.07.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) Jesteśmy z kujawsko-pomorskiego. Projektant dopiero zaczął robić adapytację, osoba od dokumentacji w urzędzie jest na urlopie, nikt jej nie zastępuje, wróci w sierpniu. Zajmuje się jakimiś uzgodnieniami, które są nam oprócz warunków potrzebne. Może z tym pozwoleniem uda się wcześniej. Oni mają czas 65 dni. Październik to termin najdłuższy. Zastanaowialiśmy się nad materiałem na dach. Za radą świrka wybraliśmy dachówkę ceramiczną zamiast blachodachówki (projektant już nas o to pytał). Czy wiecie jaka jest różnica w cenie na dach takich wymiarów jak Z34? Co do materiału do budowy padło na ytong energo. Ja tez będę budował z Ytong Energo 36,5cm. Kumpel mieszka już 4 rok w domu z ytonga i powiedział ze bez zastanowienia każdemu poleca. Co do ocieplania ytonga styropianem to podobno nie wolno - ponieważ zrobi się "termos" z domu i po paru latach mogą być problemy z wilgocią/klima... Myślę ze nie ma uniwersalnego materiału budowlanego - decyzja zależy od potrzeb... np. SILKA długo się nagrzewa, ma lepsze wyciszenie akustyczne ale i tez dłużej ciepło trzyma... Dom z Ytongu zagrzejesz bardzo szybko ale tez szybciej wystygnie niż np. z SILKi... A jak my będziemy przebywać w tym domu tylko na weekend to zależało nam żeby było szybko ciepło.... Ściany wewnętrzne będziemy budować z SILKI ze względu na akustykę i twardość materiału... taka nasza strategia co do materiałów budowlanych... Dach będzie pokryty ceramika RUBGIN 13V kolor: czarny brylant (katalog do pobrania) Przysłali nam wzory, optyka jak lakier samochodowy naprawdę MAX Pozdrawiam. Edytowane 12 Lipca 2012 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 12.07.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Dziękujemy za odpowiedz. Projekt mamy już w domu(w piątek zamówiliśmy).Warunki przyłącza energetycznegi i gazowego są. Czekamy na warunki z wodociągów. Proszę o radę w sprawie podniesienia ścianek kolankowych. Przejrzałam całe forum, praktycznie wszyscy podnoszą te ścianki. My chcemy zostawić bez zmian. Jeden pokoj będzie dla synka, drugi na razie pozostanie pusty, nasza sypialnia na dole. Czy dużo miejsca stracimy nie podnosząc? Jak radzicie? Pomocy! witam osobiście radze podnieść koszt max 500 zł a miejsca dużo więcej a może kiedyś się przyda w postach wcześniej załączyłem wizualizację jak to wygląda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 12.07.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Szkoda ,że Świrek ostatnio odpuścił , jego rady były bardzo pomocne ale i tak długo radził ponad 2 lata!Może czasem zajrzy? to forum jest gorsze od alkoholizmu Okna z Drutexu jednym słowem PIĘKNE A tarasowe cacuszko i super ,że Świrek Nas przekonał.Nic dodać nic ująć nie żałujemy decyzj podać adres wysyłki czteropaka ? mówiłem że będziecie zadowoleni ? a nie mówiłem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 12.07.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) Mam nadzieję Świrku ,że nie pójdziesz na odwyk ?I zostaniesz z Nami. Należy Ci się podwójny czteropak.Jesteśmy super zadowoleni. Ja podniosłem ściankę i wydłuzyłem dach i nie czuje tego iż jest za wysoki :)Dojdzie ocieplenie i bedzie fajnie wygladał My postawilismy na ceramikę porotherm 25 na ścianę i tutaj mnie nikt nie przekona (im więcej czytałem tym bardziej głupi byłem) Wybraliśmy możliwie najzdrowszy materiał z którym będzie najmniej w przyszłości problemów.Ceramika nie chłonie tak wody jak inne materiały więc raczej z grzybkami na ścianie nie będziemy musieli walczyć.Akurat przez ściany nie ucieka aż tyle ciepła jak przez dach,drzwi czy okna aby sobie dupy zawracać wspólczynnikami .Lepiej moim zdaniem dobrze ocieplić dach i dołożyc do lepszych okien kosztem tańszego materiału na ściany z ociepleniem Mogę się mylić ale takie mam zdanie. Oczywiście nie będę nikogo przekonywał i sam musi podjąć decyzję.Koszt materiału na ściany nie jest aż tak wielki a wybór ogromny i nie można się sugerować co budowlaniec powie, bo prawie zawsze wybierze najwygodniejszy dla siebie do roboty a nie dla Nas. Puri ładna dachówka, liczyłeś juz koszty całego dachu może? Edytowane 12 Lipca 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 12.07.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 A my już mamy domek ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 12.07.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Zaczynamy budowę w przyszłym roku, więc mamy jeszcze trochę czasu na zastanowienie, jeżeli chodzi o wybór materiałów. Na dachówkę ceramiczną jesteśmy już zdecydowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 12.07.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Jeżeli chodzi o podniesienie ścianek kolankowych to koszta nie są tutaj istotne. Wydaje się nam, że będziemy mieli wystarczająco dużo miejsca i tak nie mamy pomysłu na zagospodarowanie jednego pokoju na górze. Obecnie mieszkamy w bloku 48m2 i nie jest tak źle, brakuje tylko podwórka. Ja wychowywałam się w domku jednorodzinnym, gdzie było 5 dużych pokoji, dwie duże łazienki i duża kuchnia i pamiętając moją mamę ciągle sprzątającą powiedziałam sobie, że takiego błędu w życiu nie zrobię. Podniesienie ścianek kolankowych wydaje się tylko zasadne w przypadku,kiedy nasz syn już jako człowiek dorosły, z jakiejś przyczyny będzie mieszkał z nami. Na dzień dzisiejszy nie wydaje mi się, żeby tak było...., ale różne historie w życiu się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 12.07.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) A my już mamy domek ocieplony. Maniek 11 tylko pozazdrościć i muszę Cie gonić Jaką dawałeś grubość ocieplenia? Aga2535 przecież wcale wiecej sprzątania nie masz z powodu podniesienia o pustak ścianki kolankowej? Sprzątania jest tyle samo A poza tym Mąż chyba też sprząta? Oczywiście róbcie jak Wam pasuje my tylko radzimy. Edytowane 12 Lipca 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 13.07.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) @Delphion1: nie dokladnie ale dla orientacji: Całkowita powierzchnia dachu: 125,3 m² - (7 okien po 78x140 = 7,65 m²) = 117,656 m² DACHÓWKA RUBIN 13V: Zapotrzebowanie na m² ok. 13 sztuk, a wiec 13sz/m² x 117,656 m² = 1530 sztuk (7,95 PLN za sztuke) = 12.163,50 PLN minus ok. 20% rabat = ~ 9.730 PLN + szczytowe, kalenicowa, itd... @maniek 11 Gratuluje ! @swirek100 zyjesz! juz sie martwilem Ok kochani, ja mam "weekend" i spadam do Polanda pod Poznan troche wypocząć... Do poniedzialku. Edytowane 13 Lipca 2012 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 13.07.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 @Delphion1: nie dokladnie ale dla orientacji: Całkowita powierzchnia dachu: 125,3 m² - (7 okien po 78x140 = 7,65 m²) = 117,656 m² DACHÓWKA RUBIN 13V: Zapotrzebowanie na m² ok. 13 sztuk, a wiec 13sz/m² x 117,656 m² = 1530 sztuk (7,95 PLN za sztuke) = 12.163,50 PLN minus ok. 20% rabat = ~ 9.730 PLN + szczytowe, kalenicowa, itd Jestem Ciekaw wyglądu gotowego dachu.Na pewno bedzie wyglądał super. Ja musiałem wybierać w tańszym asortymencie i postawiłem na Robena Piemonta Tobago całość ceramiki na dach u Mnie 8 tys.w tym skrajne i gąsiory. Udanego wypoczynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 13.07.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Grubość ocieplenia naszego domku: 15 cm,a styropian z "Organiki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts