Aga2535 13.07.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Z informacji, które znalazłam w internecie jest dostępny Ytong energo 36,5 oraz 48. Puri, czy zrobiłeś już kalkulacje co do ilości ytonga energo 36,5 na Z34 (ilość palet, lub sztuk). Jeżeli masz, czy mógłbyś się podzielić tą informacją?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 14.07.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Na PW pytano Mnie o okna(drutex) i drzwi(Lestol) więc wstawiam fotki. Edytowane 14 Lipca 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 14.07.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]125211[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]125212[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]125213[/ATTACH] Na PW pytano Mnie o okna(drutex) i drzwi(Lestol) więc wstawiam fotki. ładnie to wygląda solidna robota i widzę okienko w łazience dolnej :D Edytowane 14 Lipca 2012 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 14.07.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Korzystamy z forum Teraz mamy ślepa łazienkę i tragedia, dlatego pomocne rady z forum wzieliśmy pod uwagę.Wasze rady bardzo Nam pomogły w kilku decyzjach.Super ,że jest to forum i osoby takie jak Ty Świrku które chętnie poradzą.Zastanawiam się nad sedesem na dole czy zrobić tak jak Ty Świrku pod oknem czy też na ścianie naprzeciwko kabiny?Od przyszłego tygodnia hydraulikę robimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 16.07.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Z informacji, które znalazłam w internecie jest dostępny Ytong energo 36,5 oraz 48. Puri, czy zrobiłeś już kalkulacje co do ilości ytonga energo 36,5 na Z34 (ilość palet, lub sztuk). Jeżeli masz, czy mógłbyś się podzielić tą informacją?. Hej Aga, wstepnie zamowiono mi tyle materialu (zobacz zalacznik). Z ta opcja ze jak cos braknie to sie dowiezie. Byl to ale jeszcze projekt bez garazu. Czy to wystarczy to jeszcze nie wiem bo tak daleko nie jestesmy... Pozdrawiam. PS: Za wszelkie konstruktywne uwagi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 17.07.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Korzystamy z forum Teraz mamy ślepa łazienkę i tragedia, dlatego pomocne rady z forum wzieliśmy pod uwagę.Wasze rady bardzo Nam pomogły w kilku decyzjach.Super ,że jest to forum i osoby takie jak Ty Świrku które chętnie poradzą. polecam się Zastanawiam się nad sedesem na dole czy zrobić tak jak Ty Świrku pod oknem czy też na ścianie naprzeciwko kabiny?Od przyszłego tygodnia hydraulikę robimy. to zależy od upodobań, nam było wygodniej pod oknem bo kabinę mam 90x120 mając sedes na ścianie mogło by być ciasno siedząc i gapiąc się w kabinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domeno1 17.07.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam Myślałem o tym projekcie ale w końcu doszedłem do wniosku że jest troszkę za mały i trzeba podnosić ściankę kolankową i trafiłem na bardzo podobny domek który na górze ma więcej miejsca i jest troszkę szerszy od z34 dzięki temu więcej miejsca na kuchnie stół i salon. Projekt nazywa się PULA. Jak myślicie czy koszt wybudowania PULI dużo by się różnił od Z34? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 17.07.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam Myślałem o tym projekcie ale w końcu doszedłem do wniosku że jest troszkę za mały i trzeba podnosić ściankę kolankową i trafiłem na bardzo podobny domek który na górze ma więcej miejsca i jest troszkę szerszy od z34 dzięki temu więcej miejsca na kuchnie stół i salon. Projekt nazywa się PULA. Jak myślicie czy koszt wybudowania PULI dużo by się różnił od Z34? witam jeśli już to wolał bym z34 naciągnąć do np 11,3 x 7,3 wyjdą szersze pomieszczenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 17.07.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam. Puri dziękuję za zestawienie. Nasz Z34 ma być domem całorocznym. Czy ściana na jeden pustak z ytonga zda egzamin? Może zrobić na półtora ytonga? Nad tym się właśnie zastanawiamy i stąd moja prośba o zestawienie. Musimy niestety uwzględnić koszta, bo nasze fundusze są ograniczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 17.07.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam. Puri dziękuję za zestawienie. Nasz Z34 ma być domem całorocznym. Czy ściana na jeden pustak z ytonga zda egzamin? Może zrobić na półtora ytonga? Nad tym się właśnie zastanawiamy i stąd moja prośba o zestawienie. Musimy niestety uwzględnić koszta, bo nasze fundusze są ograniczone. witam a nie lepiej dać pustak i na to np 15 cm styropianu ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 18.07.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) Witam. Puri dziękuję za zestawienie. Nasz Z34 ma być domem całorocznym. Czy ściana na jeden pustak z ytonga zda egzamin? Może zrobić na półtora ytonga? Nad tym się właśnie zastanawiamy i stąd moja prośba o zestawienie. Musimy niestety uwzględnić koszta, bo nasze fundusze są ograniczone. Hej Aga, moj kumpel mieszka 4-ty rok w domu z ytonga 36,5 i mowi ze jak by jeszcze raz budowal to tez tak. Dom jest nawed do dzis nie otynkowany i jakos nie wciaga wody itd. jak to wszyscy pisza... Ciezko powiedziec co jest najlepsze... wiekszosc twierdzi ze material z ktorych budowali jest najlepszy, najtanszy i wyszukuje negatywnych wypowiedzi w internecie zeby udowodnic ze tak jest... nie majac swoich doswiadczen i nie bardzo wiedzac o czym mowia... My zdecydowalismy sie na Ytong poniewaz: - Bedzie budowac firma a sciana jednowarstwowa gwarantuje prostotę i szybkość wznoszenia budynku (tani koszt pracy) - Sciana taka posiada zalety energooszczędne, nie ustępujące ścianom wielowarstwowym. Na przyklad: Sciana z pustaków Porotherm 44 Si posiada współczynnik 0,26. Jest to satysfakcjonująca wartości, jakkolwiek należy pamiętać, że podobny współczynnik (U=0,25) można uzyskać w przypadku cieńszej ściany wymurowanej z bloczków YTONG ENERGO o gr. 36,5 cm. Bloczki YTONG ENERGO 36,5 posiadają lepszą izolacyjność termiczną (λ = 0,095) niż pustaki Porotherm 44 Si, dzięki czemu ściana z nich wymurowania zajmuje mniejszą powierzchnię zachowując te same parametry cieplne – ściana z YTONG ENERGO 36,5 cm jest po prostu cieńsza, ale cieplejsza. W przypadku ściany jednowarstwowej z betonu komórkowego YTONG, który jest wysoce paroprzepuszczalny, wyeliminowane zostaje również zjawisko kondensatu, powstawania grzybów czy pleśni na ścianach. Krotko mowiac: Lubie innowacja i ide z czasem. Ze wzgledu ze bedzie budowac wszystko firma a nie wujek z dzaidkiem po godzinnach pracy zaoszczedze na kosztach robocizny i czasie (nie musze puzniej ocieplić budynek styropianem = czas i koszt!). Po za tym zalezy mi na dobrym mikroklimacje w domu a nie na termosie... Nie mowie ze inne wersje budowania / materialy sa zle. Po prostu mi Ytong Energo najlepiej pasuje Prawdy i mity o betonie komórkowym --> http://www.ekspertbudowlany.pl Edytowane 18 Lipca 2012 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 18.07.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) Hej Aga, moj kumpel mieszka 4-ty rok w domu z ytonga 36,5 i mowi ze jak by jeszcze raz budowal to tez tak. Dom jest nawed do dzis nie otynkowany i jakos nie wciaga wody itd. jak to wszyscy pisza... Ciezko powiedziec co jest najlepsze... wiekszosc twierdzi ze material z ktorych budowali jest najlepszy, najtanszy i wyszukuje negatywnych wypowiedzi w internecie zeby udowodnic ze tak jest... nie majac swoich doswiadczen i nie bardzo wiedzac o czym mowia... a ja postawiłem z34 z solbetu 24 + 15 cm styropianu i następnym razem budował bym dokładnie tak samo :D :D przekonałem się po raz kolejny w zeszłym roku ile kosztuje mnie ogrzewanie z34 zimą + ciepła woda latem = 700 zł / rok :D nie przekonują mnie suche liczby, wystarczy że gdzieś spoina się podwinie i cały współczynnik przenikania leci na łeb na szyję czasem zerkam na świeżo postawione ściany na budowach i przez niektóre widać sąsiada takie mają szpary jak już pisałem ile ludzi tyle pomysłów i każda jaskółka swój ogon chwali reasumując z czego byśmy nie zrobili - będziemy zadowoleni pozdrawiam Edytowane 18 Lipca 2012 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 19.07.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ABC ekonomii budowania Żeby ułatwić Wam wybór fajna tabela porównująca najważniejsze cechy i parametry materiałów na sciany: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michałwlkp 19.07.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Wiam wszystkich. Na wstępie powiem że w budowlance jestem zielony. Na z34 zdecydowaliśmy się z żoną długo przed trafieniem na forum, dzięki forum dowiedziałem się ile zmian można wprowadzić. maniek11 (że tak na Ty odrazu przejde) ile wyniosły cie rolety zew.?Działke mamy ok 35cm niżej niz droga - szwagier radzi żeby ją podnieść (jak by mnie było stać to czemu nie). Mamy już warunki zabudowy, za 2-3 tygodnie kupujemy projekt. Jestem pełen podziwu dla kolegi swirek100 za koszty budowy wraz z wprowadzeniem no i za roczne koszty grzewcze - też tak chce Czy wjazd na działke moge zrobić gdzie mi się podoba? i czy muszę komuś to zgłaszać? Mógłby ktoś przesłać koszty budowy, rewelacyjnie by było jak by ktoś pokazał w realu swój z34. Budujemy tzn. zaczniemy budować 50km na północ od Poznania pozdrawiam Michał. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 19.07.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jestem pełen podziwu dla kolegi swirek100 za koszty budowy wraz z wprowadzeniem no i za roczne koszty grzewcze - też tak chce pozdrawiam Michał. [email protected] witaj maile poszły pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 20.07.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) Wełna mineralna szklana / Ocieplenie poddaszu Czy możecie się podzielić doświadczeniami lub jaki materiał zastosowaliście i jaka grubość na ocieplenie poddaszu ? Przejrzałem wszystkie wełny z ISOVER i zdecydowałem się na ISOVER Super-Mata o grubości 18cm. RD (opór cieplny) wynosi 5,5 a Lambda λD=0,033 W/mK Z tego co wyczytałem to domy energooszczędne maja RD=6. Wiec myślę ze będzie dobrze przy 5,5 Koszt samej wełny według strony internetowej producenta wynosić będzie za 120m2 x 38,20 zł/m2 = jakieś 4.584 zł. Pozdrawiam Edytowane 20 Lipca 2012 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 20.07.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 michałwlkp WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi ZarejestrowanyJul 2012SkądwlkpKod pocztowy62-100Posty1 Wiam wszystkich. Na wstępie powiem że w budowlance jestem zielony. Na z34 zdecydowaliśmy się z żoną długo przed trafieniem na forum, dzięki forum dowiedziałem się ile zmian można wprowadzić. maniek11 (że tak na Ty odrazu przejde) ile wyniosły cie rolety zew.?Działke mamy ok 35cm niżej niz droga - szwagier radzi żeby ją podnieść (jak by mnie było stać to czemu nie). Mamy już warunki zabudowy, za 2-3 tygodnie kupujemy projekt. Jestem pełen podziwu dla kolegi swirek100 za koszty budowy wraz z wprowadzeniem no i za roczne koszty grzewcze - też tak chce Czy wjazd na działke moge zrobić gdzie mi się podoba? i czy muszę komuś to zgłaszać? Mógłby ktoś przesłać koszty budowy, rewelacyjnie by było jak by ktoś pokazał w realu swój z34. Budujemy tzn. zaczniemy budować 50km na północ od Poznaniapozdrawiam Michał. [email protected] Witam.Nas rolety kosztowały 4500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 21.07.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Dziękujemy wam za rady. Wszystko wezmiemy pod uwagę. Wiemy już na pewno, że z ytonga musi budować sprawdzona ekipa. Jeżeli nie znajdziemy takiej, oczywiście za rozsądne pieniądze budowanie z ytonga odpada. Czy ktoś może podać koszta wybudowania Z34, chodzi nam o samą robociznę do stanu surowego otwartego bądź zamkniętego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 21.07.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 (edytowane) Dziękujemy wam za rady. Wszystko wezmiemy pod uwagę. Wiemy już na pewno, że z ytonga musi budować sprawdzona ekipa. Jeżeli nie znajdziemy takiej, oczywiście za rozsądne pieniądze budowanie z ytonga odpada. Czy ktoś może podać koszta wybudowania Z34, chodzi nam o samą robociznę do stanu surowego otwartego bądź zamkniętego? Wszystko zalezy co ma być w cenie tej robocizny tzn.schody,taras itp.Za stan surowy koszty robocizny od ok.30.000 do 45.000. Ja mam wersję na tym forum najbardziej chyba czasochłonną przy budowie i dałem 40.000.Miałem oferty nawet po 58.000 jak zobaczyli projekt Schody wew.betonowe zewnętrzne schody,taras, 2 kominy z czego ściany ,strop,dach no i zabezpieczenia przed szkodami górniczymi.Kazdy element ma wpływ na cenę ostateczną. Najlepiej moim zdaniem wystaw zapytanie na oferteo lub Getup i tam sami do Ciebie zapukaja z propozycjami wtedy będziesz wiedzieć o jakiej kwocie rozmawiać z wybranym przez Ciebie"fachowcem" Edytowane 21 Lipca 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 21.07.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Dziękujemy wam za rady. Wszystko wezmiemy pod uwagę. Wiemy już na pewno, że z ytonga musi budować sprawdzona ekipa. Jeżeli nie znajdziemy takiej, oczywiście za rozsądne pieniądze budowanie z ytonga odpada. Czy ktoś może podać koszta wybudowania Z34, chodzi nam o samą robociznę do stanu surowego otwartego bądź zamkniętego? Nas skasowali na 40 000, Miałem też ofertę na 80 000, i jeden chciał za wybudowanie z34 z materiałem 200 000,(nie mam pojęcia skąd biorą te ceny) U nas budowała firma która jest sprawdzona ( po naszym z34 budują już trzeci dom obok mnie) z tego co wiem to teraz biorą od 45 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts