Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Puri

Robocizna: SSZ z garazem wszastko od ziemi z drenazem po za dach + taras nad garazem 45.000 - 50.000

Roobcizna z materialem w zaleznosci od materialow: 180.000 do 240.000

Edytowane przez Puri

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Co prawda masz budynek rysowaliśmy na zamówienie jednak projekt mamy bardzo podobny do z34, tylko garaż doklejony z dachem dwuspadowym, obniżonym względem budynku.

Dzisiaj przywieźli stal i gwoździe, a jutro koparka zaczyna pracę. Na sobotę zaplanowane jest wylewanie ławy.

Ekipa szacuje czas wykonania SSO z dachem odeskowanym i opapowanym na 5 tyg.

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Co prawda masz budynek rysowaliśmy na zamówienie jednak projekt mamy bardzo podobny do z34, tylko garaż doklejony z dachem dwuspadowym, obniżonym względem budynku.

Dzisiaj przywieźli stal i gwoździe, a jutro koparka zaczyna pracę. Na sobotę zaplanowane jest wylewanie ławy.

Ekipa szacuje czas wykonania SSO z dachem odeskowanym i opapowanym na 5 tyg.

2 tygodnie schną ławy i 2 tygodnie powinien schnąć strop poza tym opóźnienia z różnych powodów.Więc tak ze 2 tygodnie więcej czasu im zejdzie co najmniej.Nie ma co szaleć to nie wyscigi :)

Puri gratki za rozpoczecie.

A co u Nas?:

Rozpoczęły sie prace związane z hydrauliką i wyciągnięciem pionów do C.O będą trwać do piątku /soboty od poniedziałku ruszamy z elektryką.

Chyba zdecydujemy się na rolety antywłamaniowe na okna na dole?Czy ktoś może mi odradzić albo poradzić coś w tej kwestii?

Gość Puri

@ swirek100: Irek, z nieba mi spadles :) Ja dokladnie chce puzniej takie same na taras nad garazem ! Gdzie zamowiles? i jaki koszt takich tralek ???

@ Delphion1: Dzieki. Widze ze jestes z Tych. Ja mieszkalem kiedys w Żorach, nie daleko :)

cdn... ;)

budowa_001.jpg

Hydraulika i piony CO zrobione :)

Co do Rolet to rozmawiałem z miłym Panem który przyszedł pomierzyć i odpowiedział mi na pytania dotyczące rolet .W skrócie antywłamaniowe to tylko one sa w nazwie i to taki chwyt marketingowy.Wiec zostanie kasy na inne rzeczy bo z rolet rezygnujemy.

Teraz trzeba znaleść firme do tynkowania bo elektryka w środę bedzie chyba gotowa?

Witam, mamy do Was kilka pytań

1. Z czego polecacie zrobić kominy?czy jakieś systemowe, czy zwykłe?

2. Dach-kolejne pytanie dotyczy materiału na dach, co byście polecili- zależy mi na współczynniki jakość - cena

3. czy warto robić okno w dachu nad schodami?

Pozdrawiam i czekam na Wasze pomocne rozwiązania

2. Dach-kolejne pytanie dotyczy materiału na dach, co byście polecili- zależy mi na współczynniki jakość - cena

Ja właściwie nie powinienem Ci radzic bo już rozmawialismy na budowie ale...

1.Co do kominów to wszystko zależy od kasy.Ze swej strony: systemowe szybciej się stawia i są chudsze.

2.Dach ceramiczna dachówka i tutaj zapewne wszyscy się zgodzą a z jakiej firmy to juz trzeba wybrać samemu i policzyć.Alternatywnie cementowa jeśli kasy mniej i nic innego.

Sama dachówka to nie wszystko jak dla Mnie ważniejsze późniejsza izolacja poddasza i to ona zdecyduje o współczynnikach.

Nawet najlepsza dachówka bez ocieplenia/izolacji nie jest nic warta.

3.Doskonale doświetla schody i przedpokój na górze w ciągu dnia. Mimo problemów z myciem(lepiej bedzie przy spoczynku na schodach) to drugi raz też bym go zrobił.

Reszta forumowiczów zapewne cos do tego dopisze.

Gość Puri
Hydraulika i piony CO zrobione :)

Co do Rolet to rozmawiałem z miłym Panem który przyszedł pomierzyć i odpowiedział mi na pytania dotyczące rolet .W skrócie antywłamaniowe to tylko one sa w nazwie i to taki chwyt marketingowy.Wiec zostanie kasy na inne rzeczy bo z rolet rezygnujemy.

Teraz trzeba znaleść firme do tynkowania bo elektryka w środę bedzie chyba gotowa?

@ Delphion1:

Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać. Jaka miała być cena i dlaczego ostatecznie decyzja padła na NIE. Myślę ze pomoże mi to w mojej decyzji ostatecznej.

Gość Puri

Moja wersja:

1. KOMIN: http://www.schiedel.pl

2. DACH: http://www.monier.pl

3. OKNO: tak

Gość Puri

Witam,

zajmowałem się dziś mythosem ze podobno nie którzy pomimo ze budują z Ytonga Energo to i tak ocieplają styropianem.

Znalazłem w sieci fajny tool do obliczania korzyści przy ociepleniu domu styropianem z konkretnej firmy jaka jest TermoOrganika.

Wiec wpisałem wszystkie dane Ytonga Energo 36,5 i wyszło mi ze przy ociepleniu ścian zewnętrznych z Ytonga Enrgo 36,5 używając styropian o grubości 10cm zmieni się mój współczynnik przenikania ciepła zaledwie o minimalne 0,009 W/(m2K).

A wiec przy koszcie kilku tysięcy za materiał i robociznę absolutne wyrzucone pieniądze bez żadnej kozysci...

TermoOrganika.jpg

Edytowane przez Puri