Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to czekamy na pierwsze zdjęcia. Dajcie znac jak przeskoczycie papierki, płyta wyschnie i zaczniecie stawiac ścianki. Jeden majster postawił podobny projekt do Z34 w szkielecie dwie wiochy za mną i mówił, że samo drewno to koszt ok.40tys (sprowadzał z Niemiec). Ja planuje murowany , ale chętnie się dowiem jaka drogę przechodzicie z papierami. Co najpierw co później i ile urzędasy wyciągają Wam z kieszeni za te papierki.

Pozdrawiam i kibicuję Wam. Powodzenia

Najpierw zaczęliśmy od UM, czyli mapki (ok 50zł), czas czekania niedługi bo tylko 4 dni, później wod-kan. Wniosek złożył już wcześniejszy właściciel wiec był już do odbioru (woda + kanalizacja niecałe 180 zł), następnie gaz, czas czekania na warunki techn do 3 tyg, ale za to bezpłatnie. pozostaje nam złożyć wniosek do energetyki (też bezpłatnie) oraz zaprojektować zjazd z drogi głównej. Tyle na chwilę obecną.

Zdjęć na razie nie ma, bo na działce są tylko krzaki, czyli nic ciekawego :)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas cały czas papierologia....

Projekt kupiony i jutro idziemy do architekta.

Chcemy poprosic go załatwienie reszty dokumentów i o złożenie wniosku na pozwolenie na budowe i zastanawiamy się ile to będzie nasz kosztować....

Może ktoś z Was juz w ten sposób to załatwiał?

Ile Was to wyszło?

A ile za adaptację?

Dodam że chcemy podnieść sciankę kolankową,zlikwidować podcień na rzecze daszka nad wejsciem oraz dodać balkon.

U nas cały czas papierologia....

Projekt kupiony i jutro idziemy do architekta.

Chcemy poprosic go załatwienie reszty dokumentów i o złożenie wniosku na pozwolenie na budowe i zastanawiamy się ile to będzie nasz kosztować....

Może ktoś z Was juz w ten sposób to załatwiał?

Ile Was to wyszło?

A ile za adaptację?

Dodam że chcemy podnieść sciankę kolankową,zlikwidować podcień na rzecze daszka nad wejsciem oraz dodać balkon.

A dlaczego sami nie pozałatwiacie papierów? Przeciez wystarczy pytać i to nic trudnego a parę złotych w kieszeni.(chyba ,że brak czasu?)

Adaptacja około 1500 kosztuje.

Podnieść ścianke zdecydowanie i zlikwidować podcień.

Nasze papiery o pozwolenie na budowę spoczeły 26 września w starostwie. Teraz cierpliwie czekamy....

Za adaptację i zmiany w projekcie oraz całą papierkową robotę(nasz projektant wszystko załatwiał i złożył papiery) zapłaciliśmy 3400.

Wprowadziliśmy następujące zmiany:

- pół domu zostało podpiwniczone,

- zaprojektowanie zejście do piwnicy na dole pod schodami,

- zaprojektowane wejście do piwnicy od strony ogrodu,

- okno na dole w łazieńce,

- likwidacja garderob na górze,

- dodatkowe okna w pokojach na górze,

- poszerzyliśmy przejście na dole z salonu do sypialni, łazienki i małego pokoju, który powstał z kotłowni,

- zlikwidowaliśmy kominek.

Nie podnosiliśmy ścianki kolankowej.

Za wszystkie rady dziękujemy forumowiczom, szczególnie ŚWIRKOWI.:no:

- poszerzyliśmy przejście na dole z salonu do sypialni, łazienki i małego pokoju, który powstał z kotłowni,

Za wszystkie rady dziękujemy forumowiczom, szczególnie ŚWIRKOWI. :no:

witam

> - pół domu zostało podpiwniczone,

podpiwniczenie świetny pomysł, jeszcze jak ma się działkę z spadem to rewelacja :)

> - dodatkowe okna w pokojach na górze,

moim marzeniem są okna - lukarnie jak w z4 :D (przyjdzie kiedyś remont to może :D )

szkoda że nie podnieśliście ścianki kolankowej :( :)

nie łapię tej emotki :no: no ?

pozdrawiam i trzymam kciuki

Edytowane przez swirek100

Macie już rzut poddasza?

Góra chyba zostanie jak w projekcie, chociaż dokońca nie wiem co mój luby wymyśli.

Aga2535 Nasze papiery o pozwolenie na budowę spoczeły 26 września w starostwie. Teraz cierpliwie czekamy....

Za adaptację i zmiany w projekcie oraz całą papierkową robotę(nasz projektant wszystko załatwiał i złożył papiery) zapłaciliśmy 3400.

Wprowadziliśmy następujące zmiany:

Za te zmiany, adaptacje i papiery to całkiem przyzwoita cena. My już mając wypis z miejscowego planu, warunki wod-kan i z energetyki oraz mapke do celów projektowych będziemy musieli dać 5 - 6 tyś. za projekt + adaptacja, zmiany, opinie geotechniczną czyli cała reszta do uzyskania pozwolenia. Chyba, ze cena, którą podałaś to cena netto.

Pozdrawiam

Edytowane przez Nika86

Sprawdziłam dotychczasowe wydatki i wystąpiła mała pomyłka. Nasze wydatki to:

- za mapki do celów projektowy daliśmy 450 zł,

- warunki zabudowy 50 zł,

- wydanie warunków wodno-kanalizacyjnych 118zł

- opłata skarbowa pozwolenia na budowę 48 zł

- ADAPTACJA I ZMIANY W PROJEKCIE (to wszystko co zrobił projektant, o czym pisałam wcześniej łącznie ze złożeniem dokumentów) 4400.

Projektant zaprojektował nam również budynek garażowo-gospodarczy, za co skasował 1000zł.

Za wszystko płaciliśmy w dwóch ratach, więc stąd pewnie ta moja pomyłka.

Do SWIRKA.

Pisząc nie używam dodatkowycho zdobników, ale tym razem postanowiłam coś wkleić i miała być to uśmiechnięta buźka. Jest uśmiechnięta, tyle że się porusza i pewnie to coś znaczy.......

A miało być tak::)

Acha . Podana przeze mnie cena to cena brutto.

4400 to całkiem przyzwoita kwota, zważywszy na fakt doprojektowania i garażu i piwnic itp.

Jak widać, są jeszcze normalni architekci ,którzy potrafią uczciwie się wycenić.

Pamiętajcie, zawsze można ceny negocjować i nie dajcie się "skubać".

Edytowane przez Delphion1

witam

w energetyce wystąpcie o 12 kw mocy przyłączeniowej :D

Dzięki za info ale już trochę za późno.

Wcześniej nie wiedziałem o jaką moc przyłączeniową wystąpić a kobieta w tauronie nawet nie chciała mnie jakoś pokierować, tylko kazała zapytać się projektanta, czyli Z500 :). Tam konsultant powiedział że standardowo jest 17kW, ale ja wystąpiłem o 14kW i myślę że wystarczy. Jak będzie potrzeba to zawsze można zwiększyć (nie są to aż tak duże koszty)

Dzięki za info ale już trochę za późno.

Wcześniej nie wiedziałem o jaką moc przyłączeniową wystąpić a kobieta w tauronie nawet nie chciała mnie jakoś pokierować, tylko kazała zapytać się projektanta, czyli Z500 :). Tam konsultant powiedział że standardowo jest 17kW, ale ja wystąpiłem o 14kW i myślę że wystarczy. Jak będzie potrzeba to zawsze można zwiększyć (nie są to aż tak duże koszty)

My braliśmy 14 kw i moim zdaniem jest to za dużo ale ,że bezpiecznik mocniejszy to tak zostawiliśmy . Na przyszłość dla kolejnego zastanawiającego się: 11 kw chyba wystarczy z zapasem na nasz domek(bezpiecznik 16 A) a ludzie fakt, biorą 17 kw tylko po co, skoro chyba od 13,8 kw do 17,3 kw ,jest ten sam bezpiecznik 20 A?A za przyłącze, trzeba więcej zapłacić.

Życzę powodzenia z Tauronem , ja od roku czekam na prąd :/

Edytowane przez Delphion1

Gość Puri
Witam... a pro po TAURON, dzwonilem ostatnio do nich bo mieli w czerwcu 2012 podlaczac prad i pytam dlaczego do dzis nikt sie nie zglosil. Okazalo sie ze do dzis nic nie zrobili bo zapomnieli mi wyslac umowe do podpisania, wiec nie bylo zadnych przetargow na podlaczenie pradu.... mowie ze ja podpisywalem, ale podobno to bylo zlecenie a nie umowa - co za obsluga klienta.... :bash:

Analizując wszystkie warianty budowy, za-przeciw, w prawo-w lewo, więcej ocieplenia czy mniej doszedłem do ......rekuperacji powietrza. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii , może już ktoś z tego korzysta i mógłby się podzielić spostrzeżeniami??? Wujek GOOGLE dużo już mi wytłumaczył, ale ciekawy jestem jak to jest w wersji Live. W sumie już się przekonałem, ale zawsze pozostaje jakieś Ale :)

Witam... a pro po TAURON, dzwonilem ostatnio do nich bo mieli w czerwcu 2012 podlaczac prad i pytam dlaczego do dzis nikt sie nie zglosil. Okazalo sie ze do dzis nic nie zrobili bo zapomnieli mi wyslac umowe do podpisania, wiec nie bylo zadnych przetargow na podlaczenie pradu.... mowie ze ja podpisywalem, ale podobno to bylo zlecenie a nie umowa - co za obsluga klienta.... :bash:

witam

Krzysztof ma w swoim z34 już 3 lata może się wypowie :)

pozdrawiam

My dalej w papierach, w tym tygodniu idziemy już do projektanta. Kuchnia z salonem chyba pozostaną bez zmian lub poszerzymy tylko o 0,5m, wyjście na taras zmieni swoje położenie i jak projektant pozwoli nam na wykonanie trzech drzwi w ścianie nośnej to nasz projekt będzie wyglądał jak na rysunku. Co o tym myślicie? :)

[ATTACH=CONFIG]140755[/ATTACH]

Czyli tak jak jest w projektcie ZAWOJA MK1 z pracowni dom-projekt :)

Witam.

Zastanawiamy się z mężem nad kominkiem.

Czy jest sens?Nasz architekt podsunął nam pomysł bio kominka co jest dość ciekawym rozwiązaniem.

Dylemat polega na tym że zwykły kominek zabierze dość miejsca i tak w małym pomieszczeniu a tak naprawdę czy jest potrzeba posiadania?Przecież bedziemy i tak ogrzewać dom piecem dotego ogrzewanie podłogowe...wiec kolejne ciepło?Czy to nie za dużo?

Co o tym myślicie?

Witam.

Zastanawiamy się z mężem nad kominkiem.

Czy jest sens?Nasz architekt podsunął nam pomysł bio kominka co jest dość ciekawym rozwiązaniem.

Dylemat polega na tym że zwykły kominek zabierze dość miejsca i tak w małym pomieszczeniu a tak naprawdę czy jest potrzeba posiadania?Przecież bedziemy i tak ogrzewać dom piecem dotego ogrzewanie podłogowe...wiec kolejne ciepło?Czy to nie za dużo?

Co o tym myślicie?

witam

wszystko zależy od upodobań i romantyczności, mimo iż my jesteśmy romantyczni nie zrobiliśmy kominka , nie będę zaśmiecał salonu drewnem , popiołem , a i tak jeśli patrzę na znajomych co mają kominku to cieszyli się nimi głównie pierwszą zimą teraz stoją i jak zapytam czy by robili jeszcze raz kominek to 95% odpowiedziało że nie :D

po za tym kominek to koszt od 5000 - .do ....... :)

pozdrawiam