Delphion1 18.10.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Witam. Zastanawiamy się z mężem nad kominkiem. Czy jest sens?Nasz architekt podsunął nam pomysł bio kominka co jest dość ciekawym rozwiązaniem. Dylemat polega na tym że zwykły kominek zabierze dość miejsca i tak w małym pomieszczeniu a tak naprawdę czy jest potrzeba posiadania?Przecież bedziemy i tak ogrzewać dom piecem dotego ogrzewanie podłogowe...wiec kolejne ciepło?Czy to nie za dużo? Co o tym myślicie? Ja natomiast zrobiłem i nie żałuje decyzji . Mam nadzieje wykorzystywać go w okresach przejściowych jak i dobrze mieć alternatywę w razie awarii pieca.My wyszlismy z założenia,że lepiej zrobić przynajmniej komin a kominek kiedys tam jak zapragniemy .Co do biokomina to Teściowie takowy posiadają i jedno co mogę powiedzieć to straszne dziadostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinta123 18.10.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Ja natomiast zrobiłem i nie żałuje decyzji . Mam nadzieje wykorzystywać go w okresach przejściowych jak i dobrze mieć alternatywę w razie awarii pieca.My wyszlismy z założenia,że lepiej zrobić przynajmniej komin a kominek kiedys tam jak zapragniemy .Co do biokomina to Teściowie takowy posiadają i jedno co mogę powiedzieć to straszne dziadostwo. a dlaczego dziadostwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 19.10.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Pisałem jak dla mnie ,może komuś odpowiada? Mnie nie przekonuje. Najlepiej poszukajcie kogoś kto go używa i zasięgnijcie opinii.Mi np.zapach z niego nie odpowiada i źle się czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramon59 21.10.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Czytam Wasze komentarze od wielu miesięcy i do dziś zastanawiam się nad tym co zrobić. Z34 jest najlepszym projektem jaki udało mi się znaleźć. zastanawiałem się jeszcze nad "iskierką", ale...Suma sumarum Z34 wydaje się optymalny i wielkościowo i cenowo najtańszy(prostota i optymalne wykorzystanie powierzchni). Na budowę mam 250tys. bez działki. To 250tys. to kwota przeznaczona na stan "pod klucz". Mam zamiar wynająć firmę do wykonania do stanu deweloperskiego. Wykończeniówkę(farby, płytki, panele) zrobię sam z pomocą teścia. Czy jest sens zaczynać z takimi pieniędzmi-porotherm plus styropian, dachówka cementowa? planuję wykorzystać materiały wykończeniowe w średnich cenach. Jestem spod Opola. Proszę o odpowiedzi doświadczonych. P.S. Mogę kupić materiały po cenach hurtowych. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 21.10.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Czytam Wasze komentarze od wielu miesięcy i do dziś zastanawiam się nad tym co zrobić. Z34 jest najlepszym projektem jaki udało mi się znaleźć. zastanawiałem się jeszcze nad "iskierką", ale...Suma sumarum Z34 wydaje się optymalny i wielkościowo i cenowo najtańszy(prostota i optymalne wykorzystanie powierzchni). Na budowę mam 250tys. bez działki. To 250tys. to kwota przeznaczona na stan "pod klucz". Mam zamiar wynająć firmę do wykonania do stanu deweloperskiego. Wykończeniówkę(farby, płytki, panele) zrobię sam z pomocą teścia. Czy jest sens zaczynać z takimi pieniędzmi-porotherm plus styropian, dachówka cementowa? planuję wykorzystać materiały wykończeniowe w średnich cenach. Jestem spod Opola. Proszę o odpowiedzi doświadczonych. P.S. Mogę kupić materiały po cenach hurtowych. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! witam kwestia ile weźmie firma z jednej strony masz problem marudzenia i narzekania na poprzednią ekipę z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramon59 21.10.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Niewiele mi to mówi"..ile weźmie firma". Kluczowa jest odpowiedź na pytanie "ile firma może wziąć maksymalnie", żebym się nie obudził z ręką w nocniku? Nie wiem jak wyszło u inwestorów z kosztami budowy-materiały. Wtedy będę wiedział ile będę mógł przeznaczyć na robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 21.10.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Niewiele mi to mówi"..ile weźmie firma". Kluczowa jest odpowiedź na pytanie "ile firma może wziąć maksymalnie", żebym się nie obudził z ręką w nocniku? Nie wiem jak wyszło u inwestorów z kosztami budowy-materiały. Wtedy będę wiedział ile będę mógł przeznaczyć na robociznę. spokojnie kasy starczy a ile weźmie firma? Nic prostszego daj zapytanie ofertowe lub też na serwisach oferteo lub Getup złóz zlecenie i czekaj na oferty a potem jedź zobaczyć jak budowali u innych i po kłopocie.(oczywiście negocjuj zawsze) Stan deweloperski nawet z "małymi "szaleństwami 200-210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 22.10.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) ... na serwisach oferteo lub Getup złóz zlecenie i czekaj na oferty ... super, wlasnie cos takiego szukalem. Thx @ Delphino PS: U mnie kończą wieniec i za tydzien wiezba - Ekipa na medal. Edytowane 23 Października 2012 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kdiana 23.10.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Niewiele mi to mówi"..ile weźmie firma". Kluczowa jest odpowiedź na pytanie "ile firma może wziąć maksymalnie", żebym się nie obudził z ręką w nocniku? Nie wiem jak wyszło u inwestorów z kosztami budowy-materiały. Wtedy będę wiedział ile będę mógł przeznaczyć na robociznę. wiesz ja miałam 230 tyś. Firma wzięła 29 tysiące za postawienie domu + blacho-dachówka 3 tysiące wzięła firma tynkarska, tysiąc firma od posadzek, trzy tysiące hydraulik ( bo mój mąż mu pomagał). Elektrykę, szpachlowanie, wylewanie schodów tarasu, wstawianie drzwi, ocieplenie dachu (wata i regipsy), kominek, ciemna hydraulikę - to wszystko robił mój mąż. Zostało mi około 20 tysięcy - Na ocieplenie domu. Także szału nie będziesz miał z tą kwotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 24.10.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 wiesz ja miałam 230 tyś. Firma wzięła 29 tysiące za postawienie domu + blacho-dachówka.... Hej Diana, 29 tysiące za robocizne ? od wykopania fundamentow, drenaz po za: strop, sciany, dach z oknami? w tym byl tez sprzet (koparka, dzwig, ciezarowki)? To chyba budowala jakas organizacja charytatywna Z tego co wiem od innych no i z wlasnego doswiadczenia to za postawienie Z34 konkretne firmy budowlane wolaja sobie 40-55 tys. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 24.10.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Nie wiem z czego budowaliscie domek ale masę kasy w materiał włożyliście. Ja za robociznę dałem 40 budowa+ 9,3 tynkowanie z materiałem+6 ocieplenie+3,5 wylewki z materiałem+2 elektryk+6 hydraulik+2 ocieplenie poddasza(tutaj duzo sam)+ dodatkowe roboty ok.4. I mi z 210 zostałe jeszcze ,że mogę o schodach pomysleć i płytkach oraz piec w tym kupiłem. I jeszcze macie do tego blachodachówkę to sorki ,ale wtopiliscie na czymś mase kasy i podejrzewam ,że nie ulokowałaś w rozliczeniu zakupu działki? Kwoty za robociznę są dziwne jak Puri napisał ale mozliwe bo blachodachówkę moment sie kładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 25.10.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Hej Diana, 29 tysiące za robocizne ? od wykopania fundamentow, drenaz po za: strop, sciany, dach z oknami? w tym byl tez sprzet (koparka, dzwig, ciezarowki)? To chyba budowala jakas organizacja charytatywna Z tego co wiem od innych no i z wlasnego doswiadczenia to za postawienie Z34 konkretne firmy budowlane wolaja sobie 40-55 tys. Pozdrawiam. [ATTACH=CONFIG]143886[/ATTACH] witam ja za robotę sso dałem 26.000 ale bez garażu , z garażem było by sporo drożej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 25.10.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Kupiliśmy w końcu projekt !! Czekaliśmy na niego tylko 1,5 dnia. Nasze zmiany to: - likwidacja podcienia - ścianka kolankowa 1m - zamiana kotłowni z ubikacją (planujemy kocioł gazowy więc aż tak dużo miejsca nam jest nie potrzebne) - dodatkowe okno w salonie (w projekcie już jest uwzględnione drugie okno balkonowe, ale my decydujemy się na zwykłe, bo poco dwa wyjścia na taras ??) - okno dachowe nad schodami już jest, ale w łazience zostawimy tylko jedno, natomiast brakuje drugiego okna szczytowego w projekcie, więc to okno też jako zmiana. Na chwilę obecną na razie tyle. Koszt ???? W cenie projektu !!!!!!! który był kupiony u przedstawiciela Z500, który też będzie naszym kierownikiem budowy POLECAMY Mamy już warunki przyłączy, teraz jeszcze tylko mapa do celów proj, odwierty, projekt zjazdu z drogi i prawie już koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 25.10.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Kupiliśmy w końcu projekt !! Czekaliśmy na niego tylko 1,5 dnia. Nasze zmiany to: - likwidacja podcienia - ścianka kolankowa 1m - zamiana kotłowni z ubikacją (planujemy kocioł gazowy więc aż tak dużo miejsca nam jest nie potrzebne) - dodatkowe okno w salonie (w projekcie już jest uwzględnione drugie okno balkonowe, ale my decydujemy się na zwykłe, bo poco dwa wyjścia na taras ??) - okno dachowe nad schodami już jest, ale w łazience zostawimy tylko jedno, natomiast brakuje drugiego okna szczytowego w projekcie, więc to okno też jako zmiana. Na chwilę obecną na razie tyle. Koszt ???? W cenie projektu !!!!!!! który był kupiony u przedstawiciela Z500, który też będzie naszym kierownikiem budowy POLECAMY Mamy już warunki przyłączy, teraz jeszcze tylko mapa do celów proj, odwierty, projekt zjazdu z drogi i prawie już koniec Gratuluje końca pierwszego etapu. Edytowane 25 Października 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tino1 26.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Marek&magda1 czy to standard, że się nie płaci za tego typu zmiany, czy po prostu gościa znacie? Gdzie sprawdzic czy studio Z500 ma takich przedstawicieli na terenie Dolnego Śląska? Też chcę parę zmian w projekcie wprowadzic - dokładnie takich jak Delphion1. Moze to jest jakiś sposób na zaoszczędzenie paru groszy dla rozpoczynających przygodę z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tino1 26.10.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Przy ogrzewaniu gazowym to faktycznie dobry pomysł z tą zamianą łazienki z kotłownią- szczególnie przy dobudowanym garażu. Można zrobic wejście do domu z garażu przez kotłownię , a przy tym we większej łazience zachowujemy przydatne okno od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbdemsej 28.10.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Witam i pozdrawiam wszystkich budujących fajny domek z34 moj domek bedzie na działce około 6 arowej częściowo już ogrodzona 2km od Świdnicy / Bystrzyca górna zaczynam za miesiąc latać z papierkami zeby na wiosne ruszyć z kopyta tylko musze poczytać od czego tu zacząć fajne forum super sprawa pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 29.10.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Marek&magda1 czy to standard, że się nie płaci za tego typu zmiany, czy po prostu gościa znacie? Gdzie sprawdzic czy studio Z500 ma takich przedstawicieli na terenie Dolnego Śląska? Też chcę parę zmian w projekcie wprowadzic - dokładnie takich jak Delphion1. Moze to jest jakiś sposób na zaoszczędzenie paru groszy dla rozpoczynających przygodę z projektem. To nie jest standard , udało nam się po prostu znaleźć takiego przedstawiciela na stronie Z500, w późniejszym terminie będziemy korzystać z innych jego usług (min zaprojektuje nam płytę fundamentową zamiast zwykłego fundamentu), przez to min za adaptację nie płacimy za dużo. Warto więc na początku trochę podzwonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 30.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Shitt ! No i spadł śnieg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 30.10.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Shitt ! No i spadł śnieg! [ATTACH=CONFIG]145228[/ATTACH] Ale od czwartku poprawa pogody więc luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts