michałwlkp 31.10.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam serdecznie, długo nie pisałem ale często czytam forum. Mamy już komplet dokumentów, od kupna projektu po pozwolenie na budowe. PKO BP wymaga od nas kosztorysu budowlanego, posiada może ktoś kosztorys? [email protected] ,pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 03.11.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam wszystkich serdecznie:)Ja także jestem zachwycony projektem z34..ten domek jest idealny jak dlamnie:)Czytałem forum dwa razy i jestem przyznam mile zaskoczony co do cen wykonania tych domków ,ąż wierzyć się niechce:PDziałkę już mam warunki zabudowy i woda jest teraz szukam idealnego projektu i jest nim z 34 lub tk09..ten drugi to mnijeszy domek parterowy znajomi wybudowali go lacznie za 140tys systemem gospodarczym i tez bylem na to zdecydowany ale juz powoli zmieniam zdanie:PJesli jest osoba budujaca ten domek w tym roku lub ktora skonczyla budowe prosze o info co jak z kosztami w 2012.Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 04.11.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam serdecznie, długo nie pisałem ale często czytam forum. Mamy już komplet dokumentów, od kupna projektu po pozwolenie na budowe. PKO BP wymaga od nas kosztorysu budowlanego, posiada może ktoś kosztorys? [email protected] ,pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc Niestety nie pomogę w tej kwestii ale może pogadaj z jakims kierownikiem który wykonuje kosztorysy do kredytów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 04.11.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam wszystkich serdecznie:) Ja także jestem zachwycony projektem z34..ten domek jest idealny jak dlamnie:)Czytałem forum dwa razy i jestem przyznam mile zaskoczony co do cen wykonania tych domków ,ąż wierzyć się niechce:PDziałkę już mam warunki zabudowy i woda jest teraz szukam idealnego projektu i jest nim z 34 lub tk09..ten drugi to mnijeszy domek parterowy znajomi wybudowali go lacznie za 140tys systemem gospodarczym i tez bylem na to zdecydowany ale juz powoli zmieniam zdanie:PJesli jest osoba budujaca ten domek w tym roku lub ktora skonczyla budowe prosze o info co jak z kosztami w 2012.Pozdrawiam!! W tym roku z tego co wiem to buduje ja i Puri. Własnie kończę ocieplenia ścian i połozyłem regipsy na sufitach i ociepliłem dach oraz zrobiłem sobie mały strych na szpargały.Wykonane wszystkie instalacje.Od poniedziałku kafelkowanie.Info szczegółowe z cenami przesyłam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.11.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) @ sipex: Jezeli chodzi o koszt budowy systemem gospodarczym to mysle ze nie jestem dobrym doradca, bo u mnie buduje wszystko firma z materiałów z tzw. „górnej półki” do tego doszedl jeszcze garaz 4m. Koszt domu + garaz od kupeinia projektu do SSZ 180-200 tys. w tym ~45.000 robocizna: Dom z Ytonga energo 36,5 + ytong plyty stropowe (~25 tys sam strop), sciany wewnetrzen SILKA 24 / 12, drenaz ze studzienkami, fundament podniesiony o 2 bloczki, ocieplenie funhdamentu z termoorganika, dom podsypany kruszywem, sciana kolankowa podniesiona o 2 bloczki ~ok 1,20m, krokwie wzmocnione ~20cm (klimat gorski), dodatkowe 2 okna dachowe (razem 7 sztuk firmy FAKRO PTP-V U3 ~ 10tys.), pozostale 3-szybowe okna VEKA, dachowka ceramiczna (Rupp Ceramika Rubin 13 V kol. czarny brylant ~75zl/m2), dzwi + brama fa. Hörman ~ 8tys + transporty, koparka, dzwig itd... Opisalem z grubsza co ta cena zawiera. Z tego powodu że niektórzy piszą, że ich Z34 kosztowal minimalne pieniadze ale nie licza to ze fundamenty wylali na glebe z wujkiem a sasiad pozyczyl koparke, izolacje fundamentow zrobili z lepika za 30 zl., drenazu wcale a transportow nie licza i puzniej Z34 kosztuje 99 tys.na gotowca i dziwia sie dlaczego inni tyle wydali. Ja widze po znajomych co 10-15 lat temu tak budowali a dzis robia remont generalny za grube pieniadze, odkopuja dom izoluja odpowiednio, zakladaja drenaze, ocieplaja itd itd... bo kiedys szybko i tanio budowali, bo po co przeplacac... To jest moje zdanie na ten temat, a kazdy zrobi jak uwaza Tutaj masz wizualizacje przebiegu budowy: https://www.dropbox.com/sh/wgwy14rvydff4s8/rfYvFyxl4B/Budowa#/ Pozdrawiam Puri. Edytowane 5 Listopada 2012 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwii.p 05.11.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A my do dnia dzisiejszego wydalismy 215 000 zł i w tym jest ocieplenie domu, schody, drzwi, płytki w całym domu, deski w całym domu oraz przednie ogrodzenie. I materiały były z górnej półki, a fundamenty wylewała firma a nie wujek. wszystko robiły firmy za wyjatkiem gładzi, która połozył mój mąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 05.11.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 @ sipex: Jezeli chodzi o koszt budowy systemem gospodarczym to mysle ze nie jestem dobrym doradca, bo u mnie buduje wszystko firma z materiałów z tzw. „górnej półki” do tego doszedl jeszcze garaz 4m. Koszt domu + garaz od kupeinia projektu do SSZ 180-200 tys. w tym ~45.000 robocizna: Dom z Ytonga energo 36,5 + ytong plyty stropowe (~25 tys sam strop), sciany wewnetrzen SILKA 24 / 12, drenaz ze studzienkami, fundament podniesiony o 2 bloczki, ocieplenie funhdamentu z termoorganika, dom podsypany kruszywem, sciana kolankowa podniesiona o 2 bloczki ~ok 1,20m, krokwie wzmocnione ~20cm (klimat gorski), dodatkowe 2 okna dachowe (razem 7 sztuk firmy FAKRO PTP-V U3 ~ 10tys.), pozostale 3-szybowe okna VEKA, dachowka ceramiczna (Rupp Ceramika Rubin 13 V kol. czarny brylant ~75zl/m2), dzwi + brama fa. Hörman ~ 8tys + transporty, koparka, dzwig itd... Opisalem z grubsza co ta cena zawiera. Z tego powodu że niektórzy piszą, że ich Z34 kosztowal minimalne pieniadze ale nie licza to ze fundamenty wylali na glebe z wujkiem a sasiad pozyczyl koparke, izolacje fundamentow zrobili z lepika za 30 zl., drenazu wcale a transportow nie licza i puzniej Z34 kosztuje 99 tys.na gotowca i dziwia sie dlaczego inni tyle wydali. Ja widze po znajomych co 10-15 lat temu tak budowali a dzis robia remont generalny za grube pieniadze, odkopuja dom izoluja odpowiednio, zakladaja drenaze, ocieplaja itd itd... bo kiedys szybko i tanio budowali, bo po co przeplacac... To jest moje zdanie na ten temat, a kazdy zrobi jak uwaza Tutaj masz wizualizacje przebiegu budowy: https://www.dropbox.com/sh/wgwy14rvydff4s8/rfYvFyxl4B/Budowa#/ Pozdrawiam Puri. Oczywiście Puri ma rację zrobić raz i dobrze ale kilka uwag: Drenaż jak ktoś ma podłoże piaszczyste jest zbędny bo będzie co chwilę zapychany a poza tym po co go przy piachu robić? Materiał :faktycznie sporo będzie Twój kosztował ale warto czasem dopłacić a czasem jak kogoś zadowoli tańszy to przy nim zostać. A co izolacji fundamentów to chyba każdy wykonuje juz nie tylko z lepiku za 30 zł Mam pytanie:dlaczego nie ociepliłeś sobie fundamentów tylko jest sama izolacja?No chyba ,że nie widać na fotkach?.Koszt niewielki a warto o tym pomyśleć. Każdy jakby drugi raz budował to wiedział by na czym mozna oszczędzić a na czym nie warto. A ja mam pytanie z innej beczki. Czy ktos mi powie jak rozwiązał problem nawiewu w naszym domku w kotłowni?Wg przepisów powinien być 20x20 na wysokosci 30 cm od posadzki ale chciałbym jak ktoś może fotkę zobaczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.11.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 @ Delphion1: Hej naturalnie ze ocieplilem, zle napisalem... po za izolacja fundamentow jest wszedzie dany steropian SILVER FUNDAMENT 150tka http://www.termoorganika.com.pl/produkty/3/14/fundament/silver_fundament/ Tutaj widac na zdjeciu: https://www.dropbox.com/sh/wgwy14rvydff4s8/rfYvFyxl4B/Budowa#f:2012_9_3_I.jpg pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 05.11.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) @ Delphion1: Hej naturalnie ze ocieplilem, zle napisalem... po za izolacja fundamentow jest wszedzie dany steropian SILVER FUNDAMENT 150tka http://www.termoorganika.com.pl/produkty/3/14/fundament/silver_fundament/ Tutaj widac na zdjeciu: https://www.dropbox.com/sh/wgwy14rvydff4s8/rfYvFyxl4B/Budowa#f:2012_9_3_I.jpg pozdrawiam... Teraz to juz git Mój stan obecny: Edytowane 5 Listopada 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 05.11.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam.Dziekuje Wszystkim za odpowiedzi Ja tez niezamierzam oszczedzac bardzo na stanie surowym zamknietym,chce pogodzic jakos wmiare dobry material z rozsadna cena.Koszty robocizny tj.plytki pnele ocieplenie z wenatrz i zawnatrz scianki dzialowe,malowanie tapetownie itp bede staral sie wykonac sam bo kiedys troche tego fachu liznelem:0Generalnie chce zrobic dol a gore spokojne z wyplaty powoli wykanczac.Myslicie ze te 200tys starczy?z tego co piszecie wynika ze powinno,ale i tak ciagle mam obawy:PPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.11.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam.Dziekuje Wszystkim za odpowiedzi Ja tez niezamierzam oszczedzac bardzo na stanie surowym zamknietym,chce pogodzic jakos wmiare dobry material z rozsadna cena.Koszty robocizny tj.plytki pnele ocieplenie z wenatrz i zawnatrz scianki dzialowe,malowanie tapetownie itp bede staral sie wykonac sam bo kiedys troche tego fachu liznelem:0Generalnie chce zrobic dol a gore spokojne z wyplaty powoli wykanczac.Myslicie ze te 200tys starczy?z tego co piszecie wynika ze powinno,ale i tak ciagle mam obawy:PPozdrawiam Jestem przekonany ze starczy. Jezeli bedziesz na miejscu, dopilnujesz wszystkiego i porownasz ceny to bez obaw... Ja mysle ze jak bym byl na miejscu to bym sie w 160tys SSZ zmiescil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.11.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Teraz to juz git Mój stan obecny: [ATTACH=CONFIG]146248[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146249[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146250[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146251[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146252[/ATTACH] pozazdrościć po prosze jeszcze o fotki parteru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 05.11.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 super to wszystko wyglada:)tylko pozazdroscic Wam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 05.11.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Delphion1 bajeczne widoki z Twojej dzialeczki przepieknie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tino1 05.11.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Oj zmienia się Twój domek Delphion1 i nabiera ostatecznych szlifów. Ostatnio jak Go na wrzucie widziałem to sie czerwienił z zewnątrz, a teraz na białe powoli szarości zachodzą Oby pogoda dopisała! No i daj coś ze środka plizz, a może wrzuta cz.II ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 06.11.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Ładnie to wszystko wygląda Delphion1. My dzisiaj odebraliśmy pozwolenie na budowę. Hura:D:D . Mamy do Ciebie pytanie. Ile podniosłeś ścianki kolankowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirach 07.11.2012 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam!Zastanawiam się nad sposobem krycia dachu - tzn. będzie to dachówka ceramiczna ale nie wiem czy robić na pełnym deskowaniu czy wybrać samą membranę (no taką może " z górnej półki") Co Wy wybraliście? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 07.11.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam! Zastanawiam się nad sposobem krycia dachu - tzn. będzie to dachówka ceramiczna ale nie wiem czy robić na pełnym deskowaniu czy wybrać samą membranę (no taką może " z górnej półki") Co Wy wybraliście? Pozdrawiam Hej, mysle ze znajdziesz tutaj odpowiedzi i uwagi dot. "Papa na deskowaniu czy membrana dachowa" http://www.muratorplus.pl/technika/dachy/papa-na-deskowaniu-czy-membrana-dachowa_58251.html Polecam - Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirach 07.11.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 A dzięki Puri ale tego linka to już znam i za dużo to on nie wnosi, interesuje mnie czy większość budujących nr Z34 wybiera samą membranę czy deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 07.11.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 A dzięki Puri ale tego linka to już znam i za dużo to on nie wnosi, interesuje mnie czy większość budujących nr Z34 wybiera samą membranę czy deskowanie. witam ja wybrałem membranę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts