Gość Puri 07.11.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 witam ja wybrałem membranę pozdrawiam Ja tez. Nie znam ani jednej zalety dlaczego mial bym wybrac deskowanie, po za tym obawial bym sie co do wentylacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 07.11.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Stan dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 07.11.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 A dzięki Puri ale tego linka to już znam i za dużo to on nie wnosi, interesuje mnie czy większość budujących nr Z34 wybiera samą membranę czy deskowanie. Membrana dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 07.11.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) Ładnie to wszystko wygląda Delphion1. My dzisiaj odebraliśmy pozwolenie na budowę. Hura:D:D . Mamy do Ciebie pytanie. Ile podniosłeś ścianki kolankowe? 120 cm ścianki kolankowej dzis pomierze ile po wylewkach wyszło faktycznie.Gratulacje pozwolenia Edytowane 7 Listopada 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 07.11.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Stan dzisiejszy [ATTACH=CONFIG]146595[/ATTACH] No nabiera kształtów Co do fotek z dołu to jak posprzątam ten bałagan to coś pstryknę a najlepiej po kafelkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirach 08.11.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Też będziemy kładli membranę ( dekarz zalecał deskowanie bo chyba mu się by łatwiej po dachu "skakało") teraz tylko wybór tej "najlepszej" - jakie wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 08.11.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Delta-VENT S Dorken .Solidna gruba mocna membrana.Sąsiad zakupił z Fakro i jak mu dach robili to dziurka tu dziurka tam i tak latał i łatał a u mnie ok a tez "skakali" po dachu.(mam jeszcze całą rolke tanio sprzedam )Potrzeba 2 rolki na nasz dach. Deskowanie to spory koszt a i tak trzeba dać coś na dechy. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirach 08.11.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 no właśnie przeglądałem produkty dorekna i coś trzeba będzie wybrać, a jaką folie dawać od wewnątrz na wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 09.11.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 no właśnie przeglądałem produkty dorekna i coś trzeba będzie wybrać, a jaką folie dawać od wewnątrz na wełnę? Tutaj nie cudowałem mam tradycyjna żółtą jaką większość daje i nie widzę potrzeby wymyślać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 09.11.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 My zastosowalismy: Otwarta dyfuzyjnie membrana DuPont Tyvek® Solid (cena ~ 4-5 zl/m) Skład: 100% HDPE – Polietylen Wymiary rolki: 1,5 m x 50 m Ciężar rolki: 7 kg Powierzchnia rolki: 75 m2 Grubość warstwy funkcjonalnej = grubość membrany: 220 μn Wysoka paroprzepuszczalność: Wsp. Sd = 0,03 m Ekspozycja na promienie UV: 4 miesiące Wytrzymałość mechaniczna wzdłuż/w poprzek: 250/210 N/5 cm Zgodność z normami: EN 13859-1 EN 13859-2 Posiada certyfikat CE Karta techniczna: http://www2.dupont.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 12.11.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Takie małe podsumowanko na ostatnim etapie budowy z-34: Jak Świrek pisał o kosztach to nie za bardzo wierzyłem i uważałem to za fantazje ,że za 200 mozna ten dom postawić i wykończyć a tutaj proszę jaka miła niespodzianka.Można nawet ocieplić i fakt troche do tych 200 dołozymy ale to troszkę z powodu dokładania tu i tam i tak sie zbiera.Jak ktoś ma cisnienie aby było poniżej 200 to uważam ,że spokojnie się da i można zamieszkać(w cenie najem "fachowców").Może zabraknie na jakieś pierdoły tylko.Wszystko zalezy od inwestora co zrobi i za ile?Można Nasz domek i za 500 tys i więcej postawić Pozdrawiam i sie nie bójcie.Jak my daliśmy rade to i Wy dacie. Edytowane 12 Listopada 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinta123 12.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Takie małe podsumowanko na ostatnim etapie budowy z-34: Jak Świrek pisał o kosztach to nie za bardzo wierzyłem i uważałem to za fantazje ,że za 200 mozna ten dom postawić i wykończyć a tutaj proszę jaka miła niespodzianka.Można nawet ocieplić i fakt troche do tych 200 dołozymy ale to troszkę z powodu dokładania tu i tam i tak sie zbiera.Jak ktoś ma cisnienie aby było poniżej 200 to uważam ,że spokojnie się da i można zamieszkać(w cenie najem "fachowców").Może zabraknie na jakieś pierdoły tylko.Wszystko zalezy od inwestora co zrobi i za ile?Można Nasz domek i za 500 tys i więcej postawić Pozdrawiam i sie nie bójcie.Jak my daliśmy rade to i Wy dacie. SUPER!!! Mam nadzieję że i nam sie uda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinta123 12.11.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Chciałabym zasięgnąć rady od tych którzy już mieszkaja jak widzą sobie nasze zmiany.Czy bedzie ciekawie? Oto nasze zmiany: *podniesienie ścianki kolankowej do 1 metra *likwidacja podcieni na rzecz daszku nad wejsciem *wiata przydomowa jak u Irka )) *podział jednego z pokojii na 2 mniejsze *dobudowanie wykusza na ścianie od kuchni *zmiana drzwi balkonowych na 2 drzwiowe *wejście do kotłowni od sieni Myślimy także nad liwidacją kominka-wybierzemy chyba jednak biokominek. Za te zmiany(każda zmiana 600zł) u architekta wraz z adaptacją (1800zł) oraz załatwienie reszty dokumentów i złożenie wniosku o PNB zapłaciliśmy 4600zł. Niestety ze względu na to że mieszkamy za granicą nie jesteśmy w stanie tego zorganizować a przy następnym pobycie w Polsce (sierpień 2013) chcielibyśmy ruszyć z budowa to nam dużo ułatwi sprawę. Jak wyglądają nasze koszty na tle waszych?Czy ktoś z Was również w ten sposób to załatwiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinta123 12.11.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Dodaję rzut naszego parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinta123 12.11.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Oraz poddasza P.S. Opcjonalnie jeszcze pozostał kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 13.11.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) Chciałabym zasięgnąć rady od tych którzy już mieszkaja jak widzą sobie nasze zmiany.Czy bedzie ciekawie? Oto nasze zmiany: 1 *podniesienie ścianki kolankowej do 1 metra 2 *likwidacja podcieni na rzecz daszku nad wejsciem 3 *wiata przydomowa jak u Irka )) 4 *podział jednego z pokojii na 2 mniejsze 5 *dobudowanie wykusza na ścianie od kuchni 6*zmiana drzwi balkonowych na 2 drzwiowe 7 *wejście do kotłowni od sieni Myślimy także nad liwidacją kominka-wybierzemy chyba jednak biokominek. Za te zmiany(każda zmiana 600zł) u architekta wraz z adaptacją (1800zł) oraz załatwienie reszty dokumentów i złożenie wniosku o PNB zapłaciliśmy 4600zł. Niestety ze względu na to że mieszkamy za granicą nie jesteśmy w stanie tego zorganizować a przy następnym pobycie w Polsce (sierpień 2013) chcielibyśmy ruszyć z budowa to nam dużo ułatwi sprawę. Jak wyglądają nasze koszty na tle waszych?Czy ktoś z Was również w ten sposób to załatwiał? Witam, 1. my podnieslismy na 1,20m - Jest optymalnie! Poddasze w 100% wykorzystane. Wstawie dzis wieczorem fotki 2. tez tak zrobilismy! 4. beda bardzo malutkie 5. super pomysl, jak bym budowal jeszcze raz to napewno bym sie zdecydowal. Pozdr. Puri Edytowane 13 Listopada 2012 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 13.11.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Chciałabym zasięgnąć rady od tych którzy już mieszkaja jak widzą sobie nasze zmiany.Czy bedzie ciekawie? Oto nasze zmiany: *podniesienie ścianki kolankowej do 1 metra *likwidacja podcieni na rzecz daszku nad wejsciem *wiata przydomowa jak u Irka )) *podział jednego z pokojii na 2 mniejsze *dobudowanie wykusza na ścianie od kuchni *zmiana drzwi balkonowych na 2 drzwiowe *wejście do kotłowni od sieni Myślimy także nad liwidacją kominka-wybierzemy chyba jednak biokominek. Za te zmiany(każda zmiana 600zł) u architekta wraz z adaptacją (1800zł) oraz załatwienie reszty dokumentów i złożenie wniosku o PNB zapłaciliśmy 4600zł. Niestety ze względu na to że mieszkamy za granicą nie jesteśmy w stanie tego zorganizować a przy następnym pobycie w Polsce (sierpień 2013) chcielibyśmy ruszyć z budowa to nam dużo ułatwi sprawę. Jak wyglądają nasze koszty na tle waszych?Czy ktoś z Was również w ten sposób to załatwiał? 1.Scianka 120 rozważcie aby budowlaniec dołozył te 20 cm wtedy 2 pokoje na górze bedą ok na 100 mogą wyjść malutkie. 2.Też tak mamy. 3.OK. 4.OK ale podnieście ściankę! Wcale nie taki mały ten pokój 5.fajny pomysł u mnie odpadł bo wymiary działki nie pozwalały :/ 6.Mam też 2 skrzydłowe ale zróbcie sobie przesuwne. Mniej miejsca zajmują. 7.Dołożyłbym dla wygody wejście z zewnątrz obok kabiny.Docenicie jak zaczniecie się targać z woreczkami i popiołem.Lepiej od razu na zewnątrz niż przez dom i ocierać się o ściany. Oczywiście zrobicie jak uważacie to tylko moje uwagi z własnych obserwacji. A kominek a czemu nie ? Kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 13.11.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Uzupelnilem zdjecia poddasza... Dla zainteesowanych tak wyglada optycznie scianka kolankowa 120cm. Nie jestem pewien ale krokwie chyba zostaly wydluzone... Za wszelkie konstruktywne porady z gory dziekuje Link do galerii: https://www.dropbox.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinta123 13.11.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Kurcze nie wiem czy nie jest za późno na tę zmiane ze 100cm na 120...Takie bowiem dane podaliśmy naszemu architektowi....Czy czasem wygląd budynku na tym nie straci?Chydzi mi o dach.A kto z pozostałych ma podniesioną do 100cm i jak czy może się wypowiedziec jak by to wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 13.11.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Kurcze nie wiem czy nie jest za późno na tę zmiane ze 100cm na 120...Takie bowiem dane podaliśmy naszemu architektowi.... Czy czasem wygląd budynku na tym nie straci?Chydzi mi o dach. A kto z pozostałych ma podniesioną do 100cm i jak czy może się wypowiedziec jak by to wyglądało? Jak nie masz projektu jeszcze gotowego to nie jest za późno a nawet w trakcie budowy można zrobić i na pewno kierownik nie będzie oponował A co do dachu to proste rozwiązanie wydłużyc troszkę krokwie i po problemie.Dekarze temat załatwia bez problemu. Najlepiej pogadaj z architektem i zdecydujcie co chcecie a Nami9 sie nie sugerujcie my tylko radzimy a budujecie dla siebie nie dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts