Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Puri
Jak nie masz projektu jeszcze gotowego to nie jest za późno a nawet w trakcie budowy można zrobić i na pewno kierownik nie będzie oponował :)

A co do dachu to proste rozwiązanie wydłużyc troszkę krokwie i po problemie.Dekarze temat załatwia bez problemu.

Najlepiej pogadaj z architektem i zdecydujcie co chcecie a Nami9 sie nie sugerujcie my tylko radzimy a budujecie dla siebie nie dla nas.

mądrze piszesz Delphi ;) "..my tylko radzimy a budujecie dla siebie nie dla nas"

Ja mysle ze nie ma problemu z takim zmianami... Ja podczas budowy nonstop cos zmieniam :rolleyes: wiadomo o ile jeszcze fizycznie sie to da... Jak na przyklad otwory na okna, dzwi. Wysokosc sciany kolankowej tez dopiero zadecydowalem jak murarze zaczeli jak stawiac :) Ostanio prosilem o przesuniecie scianki z wneki przysznica o jeden rzad - bo jak na Live zobaczylem te 90cm (do tego dojdzie: tynk + klej + kafelki) to nie da sie w niej swbodnie obrucic :(

A pamietaj ze jak wybudujesz to juz duzo rzeczy nie poprawisz i musisz tak z tym zyc i caly czas bedziesz sie denerwowal i mowil " A jednak mogle.." - tak mi zawsze mowi moj kierownik budowy.

Pozdr -Puri

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekt budowlany złożony, teraz trzymamy kciuki aby nie wymyślali w urzędzie komicznych poprawek :)

Co do kasy... nasz założony budżet to 190 tyś (przypominam technologia szkieletowa) i mamy mały stresik czy wystarczy, ale czytając forum "ku pokrzepieniu serc" wydaje nam się że tak :)

Co do zmian w projekcie, tak jak pisali poprzednicy, są to tylko sugestie, jednakże bardzo pomocne i podsuwające bardzo ciekawe rozwiązania, i mam nadzieję że biuro projektowe Z500 zacznie te najczęstsze zmiany wprowadzać na stałe w projekcie, co obniży w przyszłości koszty adaptacji

Chciałabym zasięgnąć rady od tych którzy już mieszkaja jak widzą sobie nasze zmiany.Czy bedzie ciekawie?

Oto nasze zmiany:

*podniesienie ścianki kolankowej do 1 metra

*likwidacja podcieni na rzecz daszku nad wejsciem

*wiata przydomowa jak u Irka ;)))

*podział jednego z pokojii na 2 mniejsze

*dobudowanie wykusza na ścianie od kuchni

*zmiana drzwi balkonowych na 2 drzwiowe

*wejście do kotłowni od sieni

Myślimy także nad liwidacją kominka-wybierzemy chyba jednak biokominek.

Za te zmiany(każda zmiana 600zł) u architekta wraz z adaptacją (1800zł) oraz załatwienie reszty dokumentów i złożenie wniosku o PNB zapłaciliśmy 4600zł.

Niestety ze względu na to że mieszkamy za granicą nie jesteśmy w stanie tego zorganizować a przy następnym pobycie w Polsce (sierpień 2013) chcielibyśmy ruszyć z budowa to nam dużo ułatwi sprawę.

Jak wyglądają nasze koszty na tle waszych?Czy ktoś z Was również w ten sposób to załatwiał?

1. my też podnieśliśmy ściankę do 1m

2. też nie mamy podcienia, a będzie daszek

6. na początku moja żona nie była przekonana do takiego rozwiązania, ale jak zobaczyliśmy takie drzwi LIVE u Delphion1 to jednak się zdecydowaliśmy

Za zmiany o których pisałem już wcześniej płaciliśmy 500,00 zł !!! brutto + 800 zł za nowy projekt płyty fundamentowej

Chciałabym zasięgnąć rady od tych którzy już mieszkaja jak widzą sobie nasze zmiany.Czy bedzie ciekawie?

Oto nasze zmiany:

*podniesienie ścianki kolankowej do 1 metra

*likwidacja podcieni na rzecz daszku nad wejsciem

*wiata przydomowa jak u Irka ;)))

*wejście do kotłowni od sieni

Myślimy także nad liwidacją kominka-wybierzemy chyba jednak biokominek.

Za te zmiany(każda zmiana 600zł) u architekta wraz z adaptacją (1800zł) oraz załatwienie reszty dokumentów i złożenie wniosku o PNB zapłaciliśmy 4600zł.

Niestety ze względu na to że mieszkamy za granicą nie jesteśmy w stanie tego zorganizować a przy następnym pobycie w Polsce (sierpień 2013) chcielibyśmy ruszyć z budowa to nam dużo ułatwi sprawę.

Jak wyglądają nasze koszty na tle waszych?Czy ktoś z Was również w ten sposób to załatwiał?

witam

większość inwestorów wprowadza takie zmiany :)

za zmiany w projekcie i adaptację projektu zapłaciłem 1800 zł

pozdrawiam i trzymam kciuki

Takie małe podsumowanko na ostatnim etapie budowy z-34:

Jak Świrek pisał o kosztach to nie za bardzo wierzyłem i uważałem to za fantazje ,że za 200 mozna ten dom postawić i wykończyć a tutaj proszę jaka miła niespodzianka.Można nawet ocieplić i fakt troche do tych 200 dołozymy ale to troszkę z powodu dokładania tu i tam i tak sie zbiera.Jak ktoś ma cisnienie aby było poniżej 200 to uważam ,że spokojnie się da i można zamieszkać

witam

a nie mówiłem , a nie mówiłem :) :) :D i wcale tanimi materiałami nie budowałem i nie wykańczałem :D

pozdrawiam wszystkich przyszłych i obecnych mieszkańców z34

Kurcze nie wiem czy nie jest za późno na tę zmiane ze 100cm na 120...Takie bowiem dane podaliśmy naszemu architektowi....

Czy czasem wygląd budynku na tym nie straci?Chydzi mi o dach.

A kto z pozostałych ma podniesioną do 100cm i jak czy może się wypowiedziec jak by to wyglądało?

ja mam 100 cm na poddaszu i pod skosem stoi łóżko :)

Uzupelnilem zdjecia poddasza...

Dla zainteesowanych tak wyglada optycznie scianka kolankowa 120cm. Nie jestem pewien ale krokwie chyba zostaly wydluzone...

Za wszelkie konstruktywne porady z gory dziekuje :lol:

Link do galerii: https://www.dropbox.com/

no no no Ireneuszu ... widzą że na andrzejki już można będzie wosk lać pod dachem :D:D:D:D:D:D

Dziś była ekipa robić przymiarkę schodów.Nawet wygodnie bedzie się pomykało po tych zabiegach :)

[ATTACH=CONFIG]148450[/ATTACH]

No i kafelkarz wkońcu ruszył z robotą :/

[ATTACH=CONFIG]148451[/ATTACH]

Fajne te schody-tez takie nam się podobają:)

Jaki jest koszt?Czy większy niż schodów drewnianych?

Gość Puri
Dziś była ekipa robić przymiarkę schodów.Nawet wygodnie bedzie się pomykało po tych zabiegach :)

[ATTACH=CONFIG]148450[/ATTACH]

No i kafelkarz wkońcu ruszył z robotą :/

[ATTACH=CONFIG]148451[/ATTACH]

Hej, ja tez mam lane schody i chcial bym tak samo obrobic je drewnem ale ciemnym....

Jak to zrobiliscie? Koszt? Uwagi i porady?

Pozdrawiam - Puri. :bye:

Hej, ja tez mam lane schody i chcial bym tak samo obrobic je drewnem ale ciemnym....

Jak to zrobiliscie? Koszt? Uwagi i porady?

Pozdrawiam - Puri. :bye:

To tylko przymiarka i schody bez koloru jeszcze.Docelowo będa to schody ciemne.Ekipa zabrała stopnie do obróbki i do pomalowania.Przyjadą po kafelkach zrobić na gotowo .

Co do kosztów: to są to schody dębowe typ. dywanowe i swoje kosztować muszą.

Poza schodami, obrabiamy słup tym samym drewnem i ściankę w kuchni, więc koszt schodów się troszkę powiększył.Same schody z barierkami własnego pomysłu ,wyjdą coś ponad 10 tys.

Mieliśmy wyceny nawet po 16 tys i więcej, więc warto szukać po znajomych co robili schody i pytać o dobrego stolarza, sprawdzonego.Nie brać w ciemno!

Porada: negocjować cenę i brać bez vat-u jak się da.

Edytowane przez Delphion1

Witam :)

Podziwiam wasze ..prace :) Mam działkę :) ( mały kredycik jedyne 75 tys. za 10 ar :) ...teraz zbieram na fundamenty ...( no ju z prawie mam kasiorke:) mam pytanie do Swirka...z tego co czytam to jesteś z lubuskiego :) a mogę wpaść zobaczyć Twój domek ?:) zapłacę za kawę i za przewodnika :)

Pozdrawiam Dorota ....Z - 34 :)

Witam :)

Podziwiam wasze ..prace :) Mam działkę :) ( mały kredycik jedyne 75 tys. za 10 ar :) ...teraz zbieram na fundamenty ...( no ju z prawie mam kasiorke:) mam pytanie do Swirka...z tego co czytam to jesteś z lubuskiego :) a mogę wpaść zobaczyć Twój domek ?:) zapłacę za kawę i za przewodnika :)

Pozdrawiam Dorota ....Z - 34 :)

witam Dorotko

... i od razu przepraszam :( ale zawiesiliśmy zwiedzanie naszego z34, pozostaje zwiedzanie wirtualne :)

pozdrawiam i miłego dnia życzę :)

Co do kosztów: to są to schody dębowe typ. dywanowe i swoje kosztować muszą.

Poza schodami, obrabiamy słup tym samym drewnem i ściankę w kuchni, więc koszt schodów się troszkę powiększył.Same schody z barierkami własnego pomysłu ,wyjdą coś ponad 10 tys.

Mieliśmy wyceny nawet po 16 tys i więcej, więc warto szukać po znajomych co robili schody i pytać o dobrego stolarza, sprawdzonego.Nie brać w ciemno!

Porada: negocjować cenę i brać bez vat-u jak się da.

witam

nasze schody drewniane + słup - wyszły 12.000 i daliśmy się zrobić z fakturą - stolarz wypisał na elementy a nie na całe schody i odliczenie vatu poszłooooooo :(,,,,,,,

witam Dorotko

... i od razu przepraszam :( ale zawiesiliśmy zwiedzanie naszego z34, pozostaje zwiedzanie wirtualne :)

pozdrawiam i miłego dnia życzę :)

Świrku tylu osobom pomogłeś i tyle miałeś zwiedzających,że czas na spokojne mieszkanie.Teraz domki powinni kolejni pokazywać i pomagać kolejnym forumowiczom.Troszkę szkoda,że po wybudowaniu ludzie milkną na forum. Co do zwiedzania po zamieszkaniu, to raczej też zawieszę. Więc jak ktoś chce, to do tego czasu udostępniam domek do wglądu.Termin przeprowadzki na gwiazdkę ale ...zobaczymy:)(ciężko będzie)

To widzę że przepłaciliśmy.....:wtf:

Co do okna w łazience-oczywiście go nie będzie;)

Projekt rysowałam jeszcze bez przekonania o wiacie.

Nie wiem ile dałaś i za jakie schody.

Ocenę końcową wystawimy firmie jak juz będzie zrobione na gotowo.

Na razie firma wywarła na nas b.pozytywne wrażenie.Bez zbędnych tłumaczeń w lot pojeli o co nam chodzi.Jedynie barierek jeszcze nie widzieliśmy które małżonka zaprojektowała.(rysunek z cada w poniedziałek i zobaczymy co poprawimy:))

Nie wiem ile dałaś i za jakie schody.

Ocenę końcową wystawimy firmie jak juz będzie zrobione na gotowo.

Na razie firma wywarła na nas b.pozytywne wrażenie.Bez zbędnych tłumaczeń w lot pojeli o co nam chodzi.Jedynie barierek jeszcze nie widzieliśmy które małżonka zaprojektowała.(rysunek z cada w poniedziałek i zobaczymy co poprawimy:))

Że przepłaciliśmy to chodzi o adaptację i załatwienie dokumentów na PNB....;)