Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie! Śledzę od jakiego czasu owe forum.

Z mężem jesteśmy zainteresowani budowa Z34. Było bradzo duzo wersji, raz mieszkanie, raz budowa i dwrotnie:) Stanęło na budowie, poniewaz działke mamy.

Wszystkim chciałam pogratulować waszych juz wybudowanych, domków, naprawde sa sliczne..I W związku z tym, bagaż doświadczeń macie duzy,więc pewnie pytań bedziemy mieć sporo... :)

Budowe jak dobrze pojdzie zaczniemy w przyszlym roku, ponieważ formalności mamy duzo i nie wszyskie są juz wyajśnione..

Powiedzcie mi ile wynosi powierzchnia dachu, bo nigdzie nie moge sie dopatzreć?

Ps.Bardzo podtzrymałymnie na duchu wersje kosztów, naprawde sa bardzo optymistyczne:)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie!

Powiedzcie mi ile wynosi powierzchnia dachu, bo nigdzie nie moge sie dopatzreć?

Ps.Bardzo podtzrymałymnie na duchu wersje kosztów, naprawde sa bardzo optymistyczne:)

witaj

z tego co pamiętam to dachówki około 140 m2

tak średnio oszczędnie 200.000 wystarczy 8)

Witam serdecznie! Śledzę od jakiego czasu owe forum.

... Powiedzcie mi ile wynosi powierzchnia dachu, bo nigdzie nie moge sie dopatzreć?

U Nas (budujemy dach bez tzw. wystających okapów) powierzchnia dachu wynosi 93 m2. Gdyby odjąć od tego powierzchnię zajętą przez komin i okna połaciowe dachówek będzie około 90 m2. Z kosztorysu - dla dachu z okapami wynika, ze trzeba 133 m2 dachówki.

Witam,

jako że jestem na etapie instalacji, chciałem poruszyć - a w zasadzie prosić o opinię n/t instalacji ogrzewania.

Z założenia chciałem (i tak będzie) mieć kocioł gazowy jednofunkcyjny ze zbiornikiem c.w.u. Oprócz tego marzył mi się kominek z płaszczem wodnym, aby móc grzać domek drewnem w sytuacji gdy temp. na zewnątrz nie będzie zbyt niska (oraz po powrocie z pracy do domu - taka oszczędność gazu :wink: ). Komin wystawiony, więc kominek i tak będzie - czytam jednak fora pełne opinii w tym temacie i przyznam się, że nie wiem czy porywać się na to ? Koszt inwestycji , skomplikowanie sobie instalacji oraz żywotność takiego kominka (gdzieś wyczytałem, że 6-10 lat dla kominka z płaszczem wodnym).

Czy ktoś ma zdanie w tym temacie ? Jest sens pchać się na początku z kosztami w tak małym domku ? Dodam że ściany to max 29 + styropian 15 (docelowo).

Znalazłem coś takiego, co dało mi do myślenia:

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/pl/poradniki_abc/46.html

P.S. parę lat temu pracowałem w firmie, która jako pierwsza w kraju produkowała kotły na eko-groszek z palnikiem retortowym (na licencji angielskiej) - teraz już nie istnieje, zdławiła ją tańsza konkurencja... Niemniej jednak wtedy bez wahania wstawiłbym taki kocioł przy cenie ok. 300/tone. Dzisiejsze ceny to porażka.

Nie chcę poruszać wątku n/t wyzszości jednego systemu ogrzewania nad innym, prosze jedynie o uwagi n/t opłacalności kominka na płaszcz wodny. Może macie znajomych, którzy mają i sobie chwalą?

pozdrawiam,

miłego weekendu :)

Witam,

widzę że chyba sam sie muszę zmierzyć z tą decyzją :-?

bogatszy o lekturę zostaje wybór międyz kominkiem samym w sobie a kominkiem DGP - tylko to malowanie ścian echhh i weź tu znajdź coś bez wad :roll:

pzdr

bez wad jest brak kominka 8)

jest komin to bedzie i kominek albo jakaś koza :wink: swoje ogrzeje, a czy puszczac ciepłe powietrze na pokoje na górze i dole to jeszcze musze sie "dokształcić" :lol:

jest komin to bedzie i kominek albo jakaś koza :wink: swoje ogrzeje, a czy puszczac ciepłe powietrze na pokoje na górze i dole to jeszcze musze sie "dokształcić" :lol:

jak juz bym miał komin to do kominka wstawił bym nadmuchy do pomieszczeń niech chociaż jest z niego pożytek :lol: po co malować salon jak można wszystkie pokoje :lol:

Kuba buduje w Szczecinie z tym że nie wiem na jakim jest etapie, a co do śniegu to za 2 dni go nie będzie

Buuu a ja juz myslalam ze Swieta biale beda:(

Kuuuuuuuuuba wystap i daj znac na jakim etapie jestes,.....Gdzie jest Kuba??Poszukiwany do odpowiedzi 8)

Swirek a Ty taki oblatany w temacie to powiedz mi czy:

1) Kuchnia nie za mala, daje rade twoja druga lepsza polowa???

2) Lazienka na gorze,, myslalam ze mozna zrobic tam lukarne co by wieksza byla, aczkolwiek nie wiem czy ma sens

Kuba buduje w Szczecinie z tym że nie wiem na jakim jest etapie, a co do śniegu to za 2 dni go nie będzie

Buuu a ja juz myslalam ze Swieta biale beda:(

Kuuuuuuuuuba wystap i daj znac na jakim etapie jestes,.....Gdzie jest Kuba??Poszukiwany do odpowiedzi 8)

Swirek a Ty taki oblatany w temacie to powiedz mi czy:

1) Kuchnia nie za mala, daje rade twoja druga lepsza polowa???

2) Lazienka na gorze,, myslalam ze mozna zrobic tam lukarne co by wieksza byla, aczkolwiek nie wiem czy ma sens

Kuby jeszcze tu nie widziałem :roll:

- co do kuchni to moja ma 175x330 jak na nasze potrzeby wystarczy :wink:

- co do górnej łazienki ma ona wymiary 2,6 x 2,6 i jest spora, co do lukarni to można lecz zmianę tę trzeba zrobić jeszcze przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę gdyż zmienia ona powierzchnię budynku

8)