Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Że przepłaciliśmy to chodzi o adaptację i załatwienie dokumentów na PNB....;)

Oj tam nie przejmuj się przepłacicie jeszcze nie raz ;)

To widzę że przepłaciliśmy.....:wtf:

Co do okna w łazience-oczywiście go nie będzie;)

Projekt rysowałam jeszcze bez przekonania o wiacie.

A ja bym się zastanowił nad tym oknem i jesli wiata byłaby nie od czoła tylko cofnieta aby okna nie zasłaniała to okno bym zostawił.Zawsze to jasno w łazience.

kasinta123 poświęciłem troszkę czasu na przeróbke Twojego projektu obejrzyj i się zastanów co zostawisz a co nie z moich uwag.MOJE ZMIANY DÓŁ.jpgMOJE ZMIANY GÓRA.jpg

Może inni forumowicze też dorzuca jakieś uwagi :)

MOJE ZMIANY DÓŁ.jpg

MOJE ZMIANY GÓRA.jpg

Edytowane przez Delphion1

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś ostatnio cicho na forum.Chyba zima idzie :)

Tino1 spotkałem sie z opiniami,że lepiej gaz zakładać bo wygoda czysto...(znajomi,projektant)

Ale sadzę ,że koszty przede wszystkim przyłącza, niektórych inwestorów zniechęcają w tym i mnie.

Moim zdaniem jeśli zależy Ci na wygodzie i nie chcesz się babrać węglem to myśl o gazie.

Jeśli chcesz taniej, ale za to trzeba się czasem upaprać i zbierać opał na zimę, to wtedy kociołek.Zdziwisz się,jak potrafi być przyjemna obsługa nowoczesnych kotłów.

Coś w tym musi być,że użytkownicy kociołków gazowych po kilku sezonach przerzucają się na węgiel itp.

Najlepiej jakby się wypowiedziała osoba która użytkuje kocioł gazowy.

Wybór jest tak ogromny ,że warto przy tym posiedzieć i określić czego się chce.

Czy ktoś ogrzewa Z34 gazem np. przy podłogówce? Ciekaw jestem ile kosztuje ogrzanie naszego domku na mies. w okresie grzewczym. Czy nie lepszy jest kocioł na paliwo stałe ( ekogroszek), choc napewno trzeba poświęcic mu więcej czasu. "junkersik" wygodniejszy.

Na chwilę obecną korzystamy z kotła dwufunkcyjnego Vaillant w starej, nieocieplonej kamienicy, powierzchnia ok 50m2, mieszkanie rogowe. Koszty to niecałe 350 zl co drugi miesiąc (płacimy ryczałtowo). Temperatura w mroźne dni nie jest oszałamiająca, bo ok 19 - 20 oC.

W naszym Z34 też planujemy ogrzewanie gazem a rachunki powinny być niższe niż do tej pory (jako dodatkowe ogrzewanie planujemy kominek). Co do komfortu to nowe kotły są praktycznie bezobsługowe, tzn. na sterowniku określa się odpowiednią temp. w danej porze dnia i to wszystko :).

Co do kosztów to mamy szczęście, gdyż rurociąg z gazem biegnie praktycznie pod naszym płotem, więc koszty to tylko 1900 zł za przyłącze.

Jak kurczę zima ? U mnie dopiero strop zalali , a mnie zalewa krew bo budowa ciągnie się od sierpnia. Trochę długo jak na dom który podobno stawia się 6-8 tygodni.Nie wiem już jak rozmawiać z moimi budowlańcami . ekipa niby sprawdzona i wszyscy zadowoleni tylko na mnie trafiło jakoś tak dziwnie, że nabrali robót z których nie potrafią się wywiązać. Nie straszne im są żadne kary , nie działają prośby. Jak tak dalej pójdzie to chyba sama zacznę murować, tylko kto za mnie będzie chodził do pracy:( Liczę na jakieś pocieszenie z waszej strony i pozdrawiam.

Jak kurczę zima ? U mnie dopiero strop zalali , a mnie zalewa krew bo budowa ciągnie się od sierpnia. Trochę długo jak na dom który podobno stawia się 6-8 tygodni.Nie wiem już jak rozmawiać z moimi budowlańcami . ekipa niby sprawdzona i wszyscy zadowoleni tylko na mnie trafiło jakoś tak dziwnie, że nabrali robót z których nie potrafią się wywiązać. Nie straszne im są żadne kary , nie działają prośby. Jak tak dalej pójdzie to chyba sama zacznę murować, tylko kto za mnie będzie chodził do pracy:( Liczę na jakieś pocieszenie z waszej strony i pozdrawiam.

Wiem co zadziała.Powiedz , że nie zapłacisz :)

To zawsze działa.

A tak na poważnie ,pilnuj aby zrobili robote dobrze a czasem się za bardzo nie stresuj bo i tak w zimie nic nie podziałasz niech tylko z dachem zdążą przed śniegami, wiosną czekamy na relacje z budowy.

No napewno ale od czegos trzeba zaczac a ceny teraz sa raczej niskie wiec chciał bym juz cos zaczac inwestowac na tyle ile mnie stac:D

No cóż sezon budowlany się kończy a producent chce sprzedać.Jak znajdziesz skład który Ci sprzeda teraz taniej a przetrzyma do wiosny to kupuj.Mysle,że ceny jeszcze spadną z 2 powodów zima i załamanie rynku w branży budowlanej.Pozdrawiam

Nie wiem, polski (tłumaczenia są w http://polish-russian.translate.ua), ale chcę zapytać krytyków.

czy można budować dom Z34 na fundamencie pala technologia samodzielnie zrobił ręczny bor?

tu można popatrzeć foto wykonania takiego fundamentu: http://picasaweb.google.com/P37r0vi4/VCtNIJ#

Emm... panstvo zwłaszcza nie znęcajcie się lecz u nas rzeczywiście taniej zrobić taki fundament samemu plus grunt bardzo głęboko przemarza

fund_tise_tehnologii_1.jpg Bur_fundamentnyj_TISE.jpg

:confused::bye::rolleyes:

Untitled-5_clip_image001.jpg

fundament-TISO-300x232.jpg

12_800_02_tavrovo3_zima.jpg

Nie wiem, polski (tłumaczenia są w http://polish-russian.translate.ua), ale chcę zapytać krytyków.

czy można budować dom Z34 na fundamencie pala technologia samodzielnie zrobił ręczny bor?

tu można popatrzeć foto wykonania takiego fundamentu: http://picasaweb.google.com/P37r0vi4/VCtNIJ#

Emm... panstvo zwłaszcza nie znęcajcie się lecz u nas rzeczywiście taniej zrobić taki fundament samemu plus grunt bardzo głęboko przemarza

[ATTACH=CONFIG]151654[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]151665[/ATTACH]

:confused::bye::rolleyes:

Nie znam się na tym kompletnie i pytanie powinno byc do projektanta czy cos takiego Ci zaprojektuje i kierownika czy Ci "przyklepie"

Ogólnie witamy na forum zetki :)

Pozdrawiam

Jeszcze kilka.

DSC00525.jpgDSC00526.jpgDSC00527.jpgDSC00528.jpgDSC00529.jpg

Za tydzień lub dwa będą już schody(ciężko stolarzowi przychodzi kocepcja naszych barierek:)) i zostanie obrobiony słupek oraz kawałek ścianki w kuchni drewnem.Postaram sie wtedy o lepsze fotki :)

Na wiosnę dopiero ogrodzenie i wykończymy dół domku a czym to sie jeszcze zobaczy na razie jest zagruntowane.

Zostana jeszcze drzwi wewnetrzne :/