swirek100 02.12.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 No dobra czas na obiecane wcześniej fotki [ATTACH=CONFIG]151900[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]151901[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]151902[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]151903[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]151904[/ATTACH] :D:D:D:D:D:D:D:D normalnie mógł bym u Ciebie po ciemku chodzić i w piecu palić mam wszystko identycznie -nawet kolor bojlera się zgadza :D:D:D gratulacje p.s zazdroszczę sąsiadów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tino1 02.12.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Delphion1 gratuluję domku i czekam na te schody do "raju" Chętnie zobaczę i się zachwycę tak jak całą resztą! Sąsiedzi faktycznie do pozazdroszczenia A ja jutro c.d. negocjacji ceny działki i może wreszcie na Mikołaja pan się zechce bardziej dopasowac do naszych możliwości, a to już tak niewiele, aby dotknąc ... Jeszcze raz gratuluje. Domek jak ta lala aż chce się mieszkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 02.12.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam wszystkich. Dawno mnie nie było, mieliśmy mały przestój. Teraz trochę robimy w środku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 02.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 i takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 02.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 i jeszcze te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 03.12.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Delphion1 gratuluję domku i czekam na te schody do "raju" Chętnie zobaczę i się zachwycę tak jak całą resztą! Sąsiedzi faktycznie do pozazdroszczenia A ja jutro c.d. negocjacji ceny działki i może wreszcie na Mikołaja pan się zechce bardziej dopasowac do naszych możliwości, a to już tak niewiele, aby dotknąc ... Jeszcze raz gratuluje. Domek jak ta lala aż chce się mieszkac. Powodzenia w negocjacjach. My szukaliśmy odpowiedniej działki prawie dwa lata, a to co dzieje się teraz w UM Mysłowice w sprawie pozwolenia przechodzi ludzkie pojęcie. Dostaliśmy projekt do poprawy, a czepiają się takich szczegółów że głowa boli. Ale jesteśmy dobrej myśli . Tak więc cała śmietanka papierowa przed Tobą. Jakbyś miał pytania, chętnie pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tino1 03.12.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Powodzenia w negocjacjach. My szukaliśmy odpowiedniej działki prawie dwa lata, a to co dzieje się teraz w UM Mysłowice w sprawie pozwolenia przechodzi ludzkie pojęcie. Dostaliśmy projekt do poprawy, a czepiają się takich szczegółów że głowa boli. Ale jesteśmy dobrej myśli . Tak więc cała śmietanka papierowa przed Tobą. Jakbyś miał pytania, chętnie pomożemy Dzięki bardzo. Pewnie mi pytań przybędzie po kupnie działki jak się zacznie papierologia i każda pomoc się przyda. Mam nadzieję, że u mnie U(Z)rzędy działają trochę sprawniej i dupy zawracac nie będą jak już przyjdzie pora Życzę Wam wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.12.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Powodzenia w negocjacjach. My szukaliśmy odpowiedniej działki prawie dwa lata, a to co dzieje się teraz w UM Mysłowice w sprawie pozwolenia przechodzi ludzkie pojęcie. Dostaliśmy projekt do poprawy, a czepiają się takich szczegółów że głowa boli. Ale jesteśmy dobrej myśli . Tak więc cała śmietanka papierowa przed Tobą. Jakbyś miał pytania, chętnie pomożemy Może rozwiniecie wątek UM Mysłowice, bo jestem żywotnie zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacek 03.12.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 ... to co dzieje się teraz w UM Mysłowice w sprawie pozwolenia przechodzi ludzkie pojęcie. Dostaliśmy projekt do poprawy, a czepiają się takich szczegółów że głowa boli.... Współczuję, ale w zasadzie to nie powinien być Wasz problem tylko architekta adaptującego projekt. Jeśli nie to jego pierwszy temat to tym bardziej powinien zrobić dokumentację porządnie w końcu bierze za to pieniądze. .... Mam nadzieję, że u mnie U(Z)rzędy działają trochę sprawniej i dupy zawracac nie będą jak już przyjdzie pora ... Niestety będą zawracać, bo jeśli przymkną oko to kto inny* za to dobierze się im do d..... Niestety ale tak prawo (budowlane) jest skonstruowane... Najlepiej umawiać się z architektem na płatność w momencie otrzymania pozwolenia na budowę - jeśli jemu zależy na szybkim zainkasowaniu gotówki, będzie się starał wykonać wykonać projekt zgodnie z wymogami prawnymi, a ewentualne błędy usunie szybko. * kontrola z NIK-u lub z Urzędu Wojewódzkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacek 03.12.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Może rozwiniecie wątek UM Mysłowice, bo jestem żywotnie zainteresowany. Konkretniej to czym? Jak przejść gładko przez etap pn. "pozwolenie na budowę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 04.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Delphion1 i maniek11 super postęy idą tylko zazdrościć:pmożna wiedzięc jak cenowo do tej pory wyszliście?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.12.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 No i nastala zima... tzn u mnie na budowie Galeri update: https://www.dropbox.com/sh/wgwy14rvydff4s8/rfYvFyxl4B/Budowa#/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 05.12.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Delphion1 i maniek11 super postęy idą tylko zazdrościć:pmożna wiedzięc jak cenowo do tej pory wyszliście?pozdrawiam wysłałem Ci priv Puri ale dach juz jest Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.12.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 wysłałem Ci priv Puri ale dach juz jest Juz ??? Mial byc JUZ 3 miesiace temu... ta budowa posuwa sie jak mucha w smole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 05.12.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Współczuję, ale w zasadzie to nie powinien być Wasz problem tylko architekta adaptującego projekt. Jeśli nie to jego pierwszy temat to tym bardziej powinien zrobić dokumentację porządnie w końcu bierze za to pieniądze. Niestety będą zawracać, bo jeśli przymkną oko to kto inny* za to dobierze się im do d..... Niestety ale tak prawo (budowlane) jest skonstruowane... Najlepiej umawiać się z architektem na płatność w momencie otrzymania pozwolenia na budowę - jeśli jemu zależy na szybkim zainkasowaniu gotówki, będzie się starał wykonać wykonać projekt zgodnie z wymogami prawnymi, a ewentualne błędy usunie szybko. * kontrola z NIK-u lub z Urzędu Wojewódzkiego. Nasz projektant jest fachowcem, robił już niejedną adaptację, a co do urzędu.... 1) pani inspektor czepiała się opinii geotechn. wykonanej przez dr. inż wykładającego na Politechnice Śl. i kwestionowała jego opracowanie, 2) urząd zakwestionował oprawę projektu Z34, tzn że nie jest "trwale zszyta" , przy czym wszystkie projekty Z500 są oprawiane w taki sam sposób 3) zdaniem pani inspektor projektant NIE POWINIEN rysować po mapie do celów projektowych, ja się zapytałem to po czym może ...... itp Zero kompetencji, za każdym razem baba odsyłała nas do naczelnika wydziału jak czegoś nie wiedziała, nie mówiąc już o "uprzejmości wobec petenta" Ale może się okazać, że dostaniemy prezent na Mikołaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tino1 05.12.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Delphion1 mógłbyś podrzucic mi też swoje zestawienie kosztów na priv? Jak już mówiłem-Twój projekt jest idealnie skrojony pod nasze plany tylko ogrzewanie gazowe damy. Pamiętaj o mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.12.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 1) pani inspektor czepiała się opinii geotechn. wykonanej przez dr. inż wykładającego na Politechnice Śl. i kwestionowała jego opracowanie, No to kamień z serca. Mnie robią geolodzy po AGH w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julijanka 05.12.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Ja dopiero marzę Ale działka jest! Więc trochę bliżej jestem i mogę przedstawić wam moją propozycję Działka ma kształt prostokąta (długi 1h, ale w planie ogrodzenie 1000m2). Od wschodu będzie wjazd na działkę (tu jest już kawałek działki ogrodzony ponad 2000m2, ale ten kawałek chce by mieli przyszli teściowie by oni mi się nie wtrącali, ani ja im:) ), południe widok na pola, zachód dalsza cześć działki wiec co będzie od tej strony to już nasza decyzja , a od północy po całej długości działki sad ogrodnika:/ same drzewa... http://images47.fotosik.pl/507/b213745af54567a4med.jpg A o to moje pomysły na zmianę Mam nadzieję że nic się nie stanie jak posłużyłam się czyimiś zdjęciami by przedstawić moje propozycje jeśli tak, to bardzo przepraszam i już to zmieniam!!! Tak było przed dół: http://images43.fotosik.pl/506/5c7f989ce8c6affdmed.jpg Po: jeśli za małe zdjęcie, to proszę przetrzymać lewy ctrl i rolką do siebie. Lub zapisać na dysk http://images38.fotosik.pl/500/4c17c4010fa47362med.jpg Tak było przed góra: http://images35.fotosik.pl/342/1307f552d4d58d48med.jpg Po: http://images40.fotosik.pl/489/1a95f848ea3e9364med.jpg Oczywiście wersja lustrzana oryginału! Pozdrawiam wszystkich szczęśliwców !!! Z34 górą !!! Witam, a ile po tych zmianach ma powierzchnia kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacek 05.12.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Nasz projektant jest fachowcem, robił już niejedną adaptację, a co do urzędu.... 1) pani inspektor czepiała się opinii geotechn. wykonanej przez dr. inż wykładającego na Politechnice Śl. i kwestionowała jego opracowanie, 2) urząd zakwestionował oprawę projektu Z34, tzn że nie jest "trwale zszyta" , przy czym wszystkie projekty Z500 są oprawiane w taki sam sposób 3) zdaniem pani inspektor projektant NIE POWINIEN rysować po mapie do celów projektowych, ja się zapytałem to po czym może ...... itp Zero kompetencji, za każdym razem baba odsyłała nas do naczelnika wydziału jak czegoś nie wiedziała, nie mówiąc już o "uprzejmości wobec petenta" Ale może się okazać, że dostaniemy prezent na Mikołaja W Prawie budowlanym jest: "...Art. 35. 1.Przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę ... właściwy organ sprawdza: 1) zgodność projektu zagospodarowania działki lub terenu z: a) miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego i wymaganiami ochrony środowiska, b) wymaganiami decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, c) przepisami, w tym techniczno-budowlanymi; 2) kompletność projektu budowlanego i posiadanie wymaganych opinii, uzgodnień, pozwoleń i sprawdzeń; 3) wykonanie - a w przypadku obowiązku sprawdzenia projektu, o którym mowa w art. 20 ust. 2, także sprawdzenie projektu - przez osobę posiadającą wymagane uprawnienia budowlane...." 1. Istotne jest czy badania geotechniczne zostały wykonane przez osobę posiadającą właściwe "uprawnienia zawodowe". Fakt, że to jest np. prof. wykładający na Politechnice jest niestety nieistotny. 2. Faktycznie w Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. z 2012 r. poz. 462) jest o tym mowa. W niektórych urzędach sprawę załatwiają krótko - interesant otrzymuje do dyspozycji porządny zszywacz, którym zszywa całą dokumentację (projekt Z34 + dołączone dokumenty i projekty ) w jeden komplet. Wpięcie w segregator nie wystarcza. 3. Proponuję zapytać o podstawę prawną, które zabrania rysowania na mapie do celów projektowych.. Masz prawo stawiać takie żądania. Pani inspektor może mieć z tym kłopoty. Jeśli nie poda - sprawę załatwia się krótko - nie ma podstawy, nie ma "czepiania się" i problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 05.12.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, a ile po tych zmianach ma powierzchnia kotłowni? Tak na moje oko około 2m2 wiecej julijanka a po co Ci ten podcień?Nie szkoda miejsca w domu i wolisz mieć wiecej na zewnątrz? Co do ściany kolankowej (na zdjęciu jest 80 cm i obowiązkowo podnieść przynajmniej do 100)to wolałbym okno dachowe niż okno w ścianie które będzie zakryte dachem i światła z tego nie bedzie tyle ile byś chciała. Ja tam mam z kotłowni też wyjscie na zewnatrz poza wewn i teraz juz wiem ,że bardzo dobrze zrobiłem gdy nosze wegiel Witamy na forum z-34 Cos sie ostatnio ozywiło to nasze forum i dobrze. Tino1 jutro wieczorem nad tym siądę i Ci odpiszę. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts