Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W Prawie budowlanym jest:

"...Art. 35. 1.Przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę ... właściwy organ sprawdza:

1) zgodność projektu zagospodarowania działki lub terenu z:

a) miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego i wymaganiami ochrony środowiska,

b) wymaganiami decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu,

c) przepisami, w tym techniczno-budowlanymi;

2) kompletność projektu budowlanego i posiadanie wymaganych opinii, uzgodnień, pozwoleń i sprawdzeń;

3) wykonanie - a w przypadku obowiązku sprawdzenia projektu, o którym mowa w art. 20 ust. 2, także sprawdzenie projektu - przez osobę posiadającą wymagane uprawnienia budowlane...."

1. Istotne jest czy badania geotechniczne zostały wykonane przez osobę posiadającą właściwe "uprawnienia zawodowe". Fakt, że to jest np. prof. wykładający na Politechnice jest niestety nieistotny.

2. Faktycznie w Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. z 2012 r. poz. 462) jest o tym mowa. W niektórych urzędach sprawę załatwiają krótko - interesant otrzymuje do dyspozycji porządny zszywacz, którym zszywa całą dokumentację (projekt Z34 + dołączone dokumenty i projekty ) w jeden komplet. Wpięcie w segregator nie wystarcza.

3. Proponuję zapytać o podstawę prawną, które zabrania rysowania na mapie do celów projektowych.. Masz prawo stawiać takie żądania. Pani inspektor może mieć z tym kłopoty. Jeśli nie poda - sprawę załatwia się krótko - nie ma podstawy, nie ma "czepiania się" i problemu.

Pan geolog jak najbardziej ma uprawnienia aby taką ekspertyzę wykonać, natomiast pani inspektor absolutnie nie ma uprawnień do oceny tej ekspertyzy i nie ma prawa w żaden sposób jej kwestionować, ona ma tylko sprawdzić czy taka opinia jest i czy się zgadza wszystko z MPZP !!!!! i nic więcej

Za wszystko inne odpowiadają ludzie wydający dane opinie

A co powinno być w projekcie budowlanym dokładnie określa nie ustawa tylko rozporządzenie z dn 27 kwietnia 2012 r w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego !!!

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak na moje oko około 2m2 wiecej

julijanka a po co Ci ten podcień?Nie szkoda miejsca w domu i wolisz mieć wiecej na zewnątrz?

Co do ściany kolankowej (na zdjęciu jest 80 cm i obowiązkowo podnieść przynajmniej do 100)to wolałbym okno dachowe niż okno w ścianie które będzie zakryte dachem i światła z tego nie bedzie tyle ile byś chciała.

Ja tam mam z kotłowni też wyjscie na zewnatrz poza wewn i teraz juz wiem ,że bardzo dobrze zrobiłem gdy nosze wegiel :D

Witamy na forum z-34 :)

Cos sie ostatnio ozywiło to nasze forum i dobrze.

Tino1 jutro wieczorem nad tym siądę i Ci odpiszę.

Witam, ja tylko cytowałam kogoś innego - te wszystkie pomysły nie są moje :) zastanawiałam się tylko czy ta zmiana z kotłownią się oplaca. Myślałam że autor tego pomysłu odpisze, ale ta osoba już pewnie jest nieaktywna, bo to był bardzo stary wpis. Widzę że chyba jedynie Pan Irek przetrwał do końca forum :) Serdeczne pozdrowienia dla Pana Irka który jest tu bezapelacyjnie głównym Ekspertem i Liderem tego forum (czytam forum od najstarszych wpisów i jestem na 40-tym). My z Mężem zamierzamy wkrótce podjąć ostateczną decyzję kupna projektu z 34, ale najpierw chcemy go zobaczyć "na żywo". Jedyne czego się obawiamy to czy nie jest za mały, bo planujemy większą rodzinę. Ale z drugiej strony koszta i funkcjonalność są wielkim atutem dla nas.

Witam, ja tylko cytowałam kogoś innego - te wszystkie pomysły nie są moje :) zastanawiałam się tylko czy ta zmiana z kotłownią się oplaca. Myślałam że autor tego pomysłu odpisze, ale ta osoba już pewnie jest nieaktywna, bo to był bardzo stary wpis. Widzę że chyba jedynie Pan Irek przetrwał do końca forum :) Serdeczne pozdrowienia dla Pana Irka który jest tu bezapelacyjnie głównym Ekspertem i Liderem tego forum (czytam forum od najstarszych wpisów i jestem na 40-tym). My z Mężem zamierzamy wkrótce podjąć ostateczną decyzję kupna projektu z 34, ale najpierw chcemy go zobaczyć "na żywo". Jedyne czego się obawiamy to czy nie jest za mały, bo planujemy większą rodzinę. Ale z drugiej strony koszta i funkcjonalność są wielkim atutem dla nas.

Dla 3-6 osób domek spokojnie zaspokoi nawet najbardziej wybrednych inwestorów.

Wierz mi nie jest za mały, czasami pozory mylą i te 100M2 jest naprawdę madrze przemyslane a na forum koledzy/koleżanki dodali tyle swoich pomysłów,że jest z czego wybierać.

Fakt: Świrek na prezydenta Naszego forum :)

Warto dom zobaczyć na żywo i my też tak zrobiliśmy(tutaj podziękowanie na koleżanki z Żor)

Pisz do kogoś na priv jak chcesz żeby odpisał dostanie na e-maila info ,że ma wiadomośc w skrzynce i zapewne odpisze bo na posty z forum może nie odpisać jak dawno nieaktywny,

Ja pomógłbym w ogledzinach ale na Ślasku :)

Może postaramy się jakiś filmik zmontować dla "nowych inwestorów"?

witam

czy zaspokoi wszystkich to nie wiem :) my np mieliśmy do wyboru albo mieszkanie w bloku 60m2 i (też byśmy się pomieścili "D ) albo dwa razy większy z34 - padło na z34 i jak dla nas jest ogromny , ale porównując z 34 z większym projektem np takim 180m2 to z 34 jest mały -

po prostu trzeba mierzyć potrzeby na możliwości finansowe inwestora :D

wasze zdrowie :D

jeśli mogę coś jeszcze doradzić :) to osobiście polecam zmiękczacz do wody - - swój zamontowałem 21 miesięcy temu i jestem zachwycony efektami - koszt na np allegro od 1200 - z plusów mogę wymienić tak na szybko brak kamienia w wodzie - kabina prysznicowa po kąpieli wygląda jak nowa a wcześniej trzeba było szorować cifem co tydzień bo były zacieki i kropki na szybach, czajnik którego używany do gotowania wody na np kawę po roku w środku wygląda jak nowy :D , nie trzeba używać soli do zmywarki , nie zapychają się sitka w kranach ..... itd :D

mój wygląda tak jak ten (zdjęcie z google) :D

http://sklep.osmoza.pl/images/zmiekczacze/Zmiekczacz_wody_RX63A.jpg

Edytowane przez swirek100

witam

schowek na górze jest na: odkurzacz, torby podróżne, bombki :D itp

miejsca zabrał 2m2 ten pokój i tak miał wnękę, tak że wcale nie czuć że zabrał miejsce :) *jestem z niego cholernie zadowolony :D:D

nigdy nie miałem piwnicy to mi jej nie brakuje, obecnie planuję zabudować wiatę by rowery nie stały na deszczu i powstanie taka przysłowiowa piwnica , czasy gdy w piwnicy trzymało się węgiel, tonę ziemniaków minęły :) teraz wszystko dowiozą na miejsce i jest pod dostatkiem :D

p.s ja nie budowałem domu ja go "tylko" wykończyłem :)

pozdrawiam

Też myślimy żeby zrobić wiatę i przerobić ja potem na pomieszczenie zamknięte, stąd pytanie - z czego zamierza Pan zrobić te ściany przy zabudowywaniu wiaty?

Wierz mi nie jest za mały, czasami pozory mylą i te 100M2 jest naprawdę madrze przemyslane a na forum koledzy/koleżanki dodali tyle swoich pomysłów,że jest z czego wybierać.

Warto dom zobaczyć na żywo i my też tak zrobiliśmy(tutaj podziękowanie na koleżanki z Żor)

Pisz do kogoś na priv jak chcesz żeby odpisał dostanie na e-maila info ,że ma wiadomośc w skrzynce i zapewne odpisze bo na posty z forum może nie odpisać jak dawno nieaktywny,

Ja pomógłbym w ogledzinach ale na Ślasku :)

Może postaramy się jakiś filmik zmontować dla "nowych inwestorów"?

Dziękuję za odpowiedź! Gdybym akurat była u moich Rodziców to skorzystałabym z Pana zaproszenia, bo pochodzę z Mikołowa :) jak nikt inny mnie nie zaprosi, to może tak zrobię :) my właśnie około sześcioosobową rodzinę planujemy - u góry każdy pokój na pół = 4 pokoiki dla dzieci, na dole nasza sypialnia.

Filmik byłby absolutną rewelacją! :)

Co do fimu to może uda się coś zrobić(poczekam tylko na schody) a co odwiedzin to po nowym roku już nie będą u mnie możliwe. :(

6 osobowa rodzina się pomieści a czy miejsca wystarczy? To trzeba samemu ocenić bo każdy ma inne oczekiwania i jednemu 50M2 na osobę za dużo a innemu za mało.Można zrobić 4 pokoiki u góry i chyba nawet gdzieś na forum widziałem tak wykonane poddasze .Mi zależało na 2 większych pokojach wiec nie dzieliłem bo nie widziałem potrzeby.

A patrząc Świrku na dom 180M2 i np.320M2 to ten pierwszy tez wydaje się mały.

Za to porównując domy w podobnym M2 np z34 z domami 120M2 ja tam specjalnie wielkiej różnicy nie widzę.

Ponadto domek można poszerzyć wydłużyć itp.Dopasowując do własnych potrzeb i możliwości finansowych.

film ze SSO:

http://w869.wrzuta.pl/film/aOpq9rExAgX/mvi_0209_1

Ponadto Puri ma dość obszerna galerię i sporo tam widać.

Co do zmiękczacza wody to sprawdzimy najpierw twardośc wody i zobaczymy może damy się skusić ;)?

Edytowane przez Delphion1

A patrząc Świrku na dom 180M2 i np.320M2 to ten pierwszy tez wydaje się mały.

Za to porównując domy w podobnym M2 np z34 z domami 120M2 ja tam specjalnie wielkiej różnicy nie widzę.

ale z 2 strony porównując z34 do np parterowego http://z500.pl/projekt/Z191.html

to w z34 są o niebo większe pokoje przy takiej samej powierzchni :D

ale z 2 strony porównując z34 do np parterowego http://z500.pl/projekt/Z191.html

to w z34 są o niebo większe pokoje przy takiej samej powierzchni :D

Zdecydowanie z-34 bym wybrał z tego porównania i działki wokół domku wiecej:)

Dom parterowy fajnie wyglada ale jest moim zdaniem mniej energooszczędny i mniej praktyczny w uzytkowaniu a wcale nie tańszy

powierzchnia podobna , miejsca mniej i koszt budowy znacznie większy tego z191 :D:D

z34 jest optymalny pod wszystkimi względami :)

Nic dodać.

My zakochaliśmy się w tym projekcie od początku jak go zobaczyliśmy i spedziliśmy kilka wieczorków przy omawianiu co i jak bysmy zrobili aby było optymalnie(tutaj pomocne było forum i porady kolegi Świrka).W trakcie budowy jeszcze kilka zmian było na poddaszu gdyż w realiach niektóre rzeczy wygladaly inaczej jak na papierze.Myslę,że nie zmienialibyśmy nic,no prawie nic ,bo zawsze cos się da ulepszyć :D

Prosty tani w budowie i do tego funkcjonalny/energooszczędny czego chcieć więcej?