swirek100 17.12.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich! Chcialabym sie zapytac odnosnie elewacji a co za tym idzie;jaki styropian wybrac(bialy czy grafitowy),jaki rodzaj elewacji(mineralny,akrylowy,silikatowy czy silikonowy)a moze tradycyjny??czy Ktos moze wie ile jest dokladnie metrow powierzchni scian?(pytam w sensie ile metrow szeciennych zamowic styropianu)?? pozdrawiam! witam ja wybrałem biały 15 cm frezowany, wyszło troszkę ponad 100m2 , tynk na elewacje mineralny a na niego farbę silikonową Edytowane 17 Grudnia 2012 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 17.12.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 witam http://lecimyzzyczeniami.pl/pl/zyczenia/2e43b6aed776849be8aed088464f4b35 pozdrawiam swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdafabik 18.12.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 witam ja wybrałem biały 15 cm frezowany, wyszło troszkę ponad 100m2 , tynk na elewacje mineralny a na niego farbę silikonową to w sumie mało Tobie wyszło tego styropianu ? z moich obliczeń wychodzi ok 160m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 18.12.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Mi wyszło prawie 180m2., może przez dźwignięcie ścianki kolankowej, ale to trochę wielka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maślana 19.12.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Witam wszystkich forumowiczów Na wiosnę chcemy ruszyć z budową Z34 czy jest ktoś z Kujawsko Pomorskiego by móc zobaczyć na "żywo domek" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 20.12.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Poszukaj w podpisach użytkowników którzy byli wczesniej aktywni i wyslij im priv.Zapewne pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julijanka 21.12.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Kupiliśmy projekt. Stało się. Dołączamy do Szanownego Grona! Yeah!!! :welcome: Edytowane 21 Grudnia 2012 przez julijanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julijanka 21.12.2012 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów Na wiosnę chcemy ruszyć z budową Z34 czy jest ktoś z Kujawsko Pomorskiego by móc zobaczyć na "żywo domek" ? My jesteśmy z Bydgoszczy, ale też dopiero BĘDZIEMY budować. Magdafabik jest spod Grudziądza i już dom stoi Edytowane 21 Grudnia 2012 przez julijanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 22.12.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Kupiliśmy projekt. Stało się. Dołączamy do Szanownego Grona! Yeah!!! :welcome: witamy i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maślana 22.12.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Nawet nie wiesz jak się cieszę Mamy kilka wątpliwości co do salonu więc jak będzie możliwość zobaczyć to cudo to będę szczęśliwa :) Kiedy planujecie ruszyć ? Jak nam wszystko ładnie się ułoży to w marcu działamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 22.12.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Kupiliśmy projekt. Stało się. Dołączamy do Szanownego Grona! Yeah!!! :welcome: Widzę ,że rodzice Cie przekonali po wizytacji mojej zetki Powodzenia życzę i meldujcie o swoich postępach. Wszystkim forumowiczom życzę: Zdrowych Pogodnych Świąt i szybkich realizacji i jak najmniejszych kosztów nieprzemyślanych w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julijanka 22.12.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Oto nasze pomysły na adaptacje (mamy lustrzane odbicie ze wzgl na kierunki świata): https://picasaweb.google.com/106025966311792229453/BudowaDomu?authkey=Gv1sRgCKGKnran4I3zYA# Naszym celem było maksymalne powiększenie salonu i przede wszystkim podzielenie pokoi na poddaszu. Powiększyliśmy też kotlownię, rezygnując z holu, który wydaje nam się zmarnowaną przestrzenią. W kotłowni będzie pralka, więc łazienka u góry jest zmniejszona do minimum, żeby skorzystąły na tym pokoiki. Co myślicie o naszych zmianach? Oprócz tych oczywistych, jak likwidacja podcienia, słupa, zmiana kierunku schodów, podniesienie dachu do 1,20 czy dodanie okien w salonie i łazience na parterze, mamy takie: 1. przesunięcie komina, w celu powiększenia kuchni 2. wyrównanie okien kuchnia-kotłownia (2 małe okna, po to, żeby w kuchni zmieściło się wiecej wiszących szafek + dla symetrii) 3. przesunięcie okna w pokoju na parterze na środek jego ściany (dla symetrii) 4. pustaki szklane na klatce schodowej zamiast okna dachowego nad nią. (żeby nie było problemów z myciem okna dachowego nad schodami bez spoczynku) 5. zmiana poddasza w celu uzyskania jak największych 4 pokoików Wszelkie rady, szczególnie od tych, którzy już mieszkają - mile widziane. Na rysunkach widać zmiany, o których piszę. zapraszam do wchodzenia na podany link Edytowane 22 Grudnia 2012 przez julijanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 23.12.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Oto nasze pomysły na adaptacje (mamy lustrzane odbicie ze wzgl na kierunki świata): https://picasaweb.google.com/106025966311792229453/BudowaDomu?authkey=Gv1sRgCKGKnran4I3zYA# Naszym celem było maksymalne powiększenie salonu i przede wszystkim podzielenie pokoi na poddaszu. Powiększyliśmy też kotlownię, rezygnując z holu, który wydaje nam się zmarnowaną przestrzenią. W kotłowni będzie pralka, więc łazienka u góry jest zmniejszona do minimum, żeby skorzystąły na tym pokoiki. Co myślicie o naszych zmianach? Oprócz tych oczywistych, jak likwidacja podcienia, słupa, zmiana kierunku schodów, podniesienie dachu do 1,20 czy dodanie okien w salonie i łazience na parterze, mamy takie: 1. przesunięcie komina, w celu powiększenia kuchni 2. wyrównanie okien kuchnia-kotłownia (2 małe okna, po to, żeby w kuchni zmieściło się wiecej wiszących szafek + dla symetrii) 3. przesunięcie okna w pokoju na parterze na środek jego ściany (dla symetrii) 4. pustaki szklane na klatce schodowej zamiast okna dachowego nad nią. (żeby nie było problemów z myciem okna dachowego nad schodami bez spoczynku) 5. zmiana poddasza w celu uzyskania jak największych 4 pokoików Wszelkie rady, szczególnie od tych, którzy już mieszkają - mile widziane. Na rysunkach widać zmiany, o których piszę. zapraszam do wchodzenia na podany link No cóż tu radzić , skoro przeczytałaś jak widzę dokładnie forum i wybrałaś najlepsze dla siebie rozwiązania, biorąc pod uwagę nasze wcześniejsze uwagi i pomysły. Salon bez słupa będzie naprawdę spory i pokoje u góry pomysłowo rozwiązaliście,tylko łazienka będzie mała, ale o tym chyba wiesz Mi bardziej w domu podoba się okno, niż pustaki szklane i dom lepiej wygląda(pamiętaj ,że dojdzie jeszcze ocieplenie, którym zabudujesz pustaki) ale to kwestia gustu i jestem ciekaw ,czy dach nie będzie zabierał światła na klatce schodowej?A ileż to okno będziesz myć ?Ja jednak polecam zastanowić się nad oknem. Nic tylko budować i dopieszczać projekt w trakcie budowy,bo w realu to inaczej wygląda niż na papierze. Mam nadzieje,że poddasze też wykorzystacie na szpargały? Ścianka podniesiona kolankowa i bardzo dobrze! Do małego pokoju wejście obok schodów hmm...nie pamiętam dokładnie wymiarów ale ciężko będzie i jak sobie przypomnę to o tym myśleliśmy z Żoną, ale dlaczego się nie dało to teraz tak na gorąco sobie nie przypomnę.Może to chodziło o to ,że miały być wylewane a nie samonośne i za strome by wyszły ,oraz stopnie za wysokie?Nie pamiętam:/ Pozdrawiam i szybkiej realizacji życzę! Edytowane 23 Grudnia 2012 przez Delphion1 przypomniało mi się jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julijanka 23.12.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 No cóż tu radzić , skoro przeczytałaś jak widzę dokładnie forum i wybrałaś najlepsze dla siebie rozwiązania, biorąc pod uwagę nasze wcześniejsze uwagi i pomysły. Salon bez słupa będzie naprawdę spory i pokoje u góry pomysłowo rozwiązaliście,tylko łazienka będzie mała, ale o tym chyba wiesz Mi bardziej w domu podoba się okno, niż pustaki szklane i dom lepiej wygląda(pamiętaj ,że dojdzie jeszcze ocieplenie, którym zabudujesz pustaki) ale to kwestia gustu i jestem ciekaw ,czy dach nie będzie zabierał światła na klatce schodowej?A ileż to okno będziesz myć ?Ja jednak polecam zastanowić się nad oknem. Nic tylko budować i dopieszczać projekt w trakcie budowy,bo w realu to inaczej wygląda niż na papierze. Mam nadzieje,że poddasze też wykorzystacie na szpargały? Ścianka podniesiona kolankowa i bardzo dobrze! Pozdrawiam i szybkiej realizacji życzę! Likwidacja słupa to inspiracja Twoim domem, bo ja nie zamierzałam zmieniać kierunku schodów, a skoro już zmieniam - tak jak u Ciebie, to też likwiduję słup i salon rzeczywiście powinien być cacy:rolleyes: Co do pustaków szklanych to sama nie jestem pewna, jeszcze będziemy myśleć, ale chyba nie robimy ocieplenia, tylko będziemy robić grubszą warstwę gazobetonu bez styropianu. Zrobimy oczywiście strych na rupiecie. Łazienka u góry malutka, ale pralka będzie w kotłowni, więc większej nie potrzebujemy. Jeszcze zobaczymy co powie architekt Pozdrawiam i Wesołych Świąt :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 23.12.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Napisałem na priv. Puri chyba robi bez ocieplenia dom z tego co pamiętam a Ja i Świrek jesteśmy zwolennikami ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 23.12.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Witam po dłuższym czasie. My również zaczynamy budować na wiosnę. Wszystko mamy załatwione. Zdecydowaliśmy się na YTONGA, nie wybraliśmy jednak opcji ENERGO, tylko YTONGA 40 cm P+W klasa 400, bez dodatkowego ocieplenia. Jako nieliczni na tym forum nie podnieśliśmy ścianki kolankowej. Likwidacja słupa to bardzo dobry pomysł, ale u nas nie był on do wykonania. Przy słupie rozpoczynają się u nas schody na górę, a tam gdzie pod schodami niektórzy mają schowek u nas będzie zejście do piwnicy. Zaplanowaliśmy podpiwniczenie pod częścią budynku. Nie zamawiamy jeszcze materiałów budowlanych, mimo, iż firmy oferują grudniowe promocje. Obecnie YTONG, który wybraliśmy kosztuje 13,47 sztuka. Mamy cichą nadzieję, że po Nowym Roku ceny będą jeszcze niższe. Jak myślicie? Czy raczej dojdzie do podwyżki? Wszystkim przesyłamy jak najlepsze życzenia świąteczne- ZDROWYCH, WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT.PS. Jesteśmy z kujawsko-pomorskiego (okolice Tucholi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 25.12.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Napisałem na priv. Puri chyba robi bez ocieplenia dom z tego co pamiętam a Ja i Świrek jesteśmy zwolennikami ocieplenia tak styropian to styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maślana 26.12.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 My postanowiliśmy maksymalnie powiększyć łazienkę na poddaszu. Zastanawiamy się nad rozciągnięciem budynku o 1-2m < rozszerzenie salonu i kuchni, bo salon wydaje się nam zbyt mały i nieustawny> i wstawienie na tej ścianie wysuniętego okna z balkonikiem u góry tak jak jest w z102. No i oczywiście garaż z kotłownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 26.12.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 My postanowiliśmy maksymalnie powiększyć łazienkę na poddaszu. Zastanawiamy się nad rozciągnięciem budynku o 1-2m < rozszerzenie salonu i kuchni, bo salon wydaje się nam zbyt mały i nieustawny> i wstawienie na tej ścianie wysuniętego okna z balkonikiem u góry tak jak jest w z102. No i oczywiście garaż z kotłownią Widzieliście domek na "żywo"? Jeśli nie to najpierw zobaczcie nim podejmiecie jakieś decyzje aby nie przeinwestować niepotrzebnie. Pozwoli to obiektywnie ocenic potrzeby zmian dla własnego budynku. Mi tam salon wydaje się akurat ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maślana 26.12.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Fakt jeszcze na żywo go nie widzieliśmy, cały czas szukamy. Ciekawi mnie ogrzewanie, widze że masz piec na ekogroszek, ile ci spala ?Widzieliście domek na "żywo"? Jeśli nie to najpierw zobaczcie nim podejmiecie jakieś decyzje aby nie przeinwestować niepotrzebnie. Pozwoli to obiektywnie ocenic potrzeby zmian dla własnego budynku. Mi tam salon wydaje się akurat ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts