Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My postanowiliśmy maksymalnie powiększyć łazienkę na poddaszu. Zastanawiamy się nad rozciągnięciem budynku o 1-2m < rozszerzenie salonu i kuchni, bo salon wydaje się nam zbyt mały i nieustawny> i wstawienie na tej ścianie wysuniętego okna z balkonikiem u góry tak jak jest w z102. No i oczywiście garaż z kotłownią :)

witam

jak pisał Delphion proponuję odwiedzić jakiś z34 i się przekonać co komu pasuje :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fakt jeszcze na żywo go nie widzieliśmy, cały czas szukamy. Ciekawi mnie ogrzewanie, widze że masz piec na ekogroszek, ile ci spala ?

Ciężko mówić o spalaniu w 1 sezonie i o 2 napewno Świrek napisze ile spadło ?;)

Nagryzmoliłem Ci na priv.moje uwagi.

Ja z pieca jestem mega- zadowolony i nic wiecej mi nie potrzeba,wygoda uzytkowania pieca z podajnikiem nie podlega dyskusji i czysto w kotłowni :)

witam

ja mam piec miałowy :D

Mój tez sobie z miałem radzi i to całkiem dobrze :)

Storop lany beton-3300(razem ze schodami wewn)

zbrojenie jakies 2000

robocizna hmmm...tutaj nie wiem

Świrku ile spadło zuzycie w stosunku do 1 sezonu po wygrzaniu domku?

Edytowane przez Delphion1

Świrku ile spadło zuzycie w stosunku do 1 sezonu po wygrzaniu domku?

w pierwszym sezonie nie wyrobiłem się z ociepleniem, więc troszkę poszło i nie liczyłem :)

drugi rok wyszedł 700 zł

od wiosny do dziś ciepła woda i grzanie domku (w domu 24-26 stopni :D ) :

- sosny 40% przyczepy - to jakieś 200 zł

- miał 260 zł

= łącznie 460 zł ale zima łagodna jest :D

z ręką na sercu :)

-* nie ma pęknięć na lanym stropie ?

pozdrawiam

Gość sipex
Witam.,Mam takie pytanko chodzi o to że budowa będzie w całośći z kredytu więc chcęgo wiąść jak najmniej:p myśłimy żęby dom zbudowac do stanu deweloperskiego(taki warunek banku)i wykończyćsam dół góręnarazie wogule nie ruszać..dużo kosztów odejdzie rezygnując z wykonczenia góy powiedzmy w tym standardzie średnim zeby jako tak wszystko wyglądało?pozdrawiam:bye:

Witam.,Mam takie pytanko chodzi o to że budowa będzie w całośći z kredytu więc chcęgo wiąść jak najmniej:p myśłimy żęby dom zbudowac do stanu deweloperskiego(taki warunek banku)i wykończyćsam dół góręnarazie wogule nie ruszać..dużo kosztów odejdzie rezygnując z wykonczenia góy powiedzmy w tym standardzie średnim żeby jako tak wszystko wyglądało?pozdrawiam:bye:

Hmm.. i tak zapewne dach będzie ocieplony i żeby się wełna nie sypała to przynajmniej folie musisz dać.A ileż to jest potem zrobić stelaże i przykrecić płyty gk? Najdroższa jest łazienka i na niej sporo zaoszczędzisz jak jej nie zrobisz .Pokoje to właściwie kwestia zasobności portfela i można je wykończyć naprawdę nie dużym kosztem robiąc wszystko samemu.Ponadto 3 drzwi Ci odejda jak ich nie wstawisz.Najlepiej by było jakbyś nam powiedział o jakiej kwocie mówimy to byśmy poradzili co można odłożyć na później.

Szybkich realizacji budującym w Nowym Roku :)

A mieszkajacym zdrowia!

Witam.,Mam takie pytanko chodzi o to że budowa będzie w całości z kredytu więc chcę go wiąść jak najmniej:p myśłimy żęby dom zbudowac do stanu deweloperskiego(taki warunek banku)i wykończyćsam dół górę narazie w ogóle nie ruszać..dużo kosztów odejdzie rezygnując z wykonczenia góy powiedzmy w tym standardzie średnim zeby jako tak wszystko wyglądało?pozdrawiam:bye:

witam

wszystko zależy od inwestora , za ile znajdzie ekipę budowlaną, w jakich cenach będzie kupował materiały i ile sam potrafi zrobić. \

Na dzień dzisiejszy ja np do stanu o którym piszesz wydał bym oszczędzając jakieś .... 180.000

pozdrawiam

Gość sipex
czyli okolo 17tys z tego co pamiętam info o łącznych kosztach?generalnie ekpia jest za okolo 25tys stan surowy otwarty z montarzem okien w dach..góre ocieplenie tynki i plytami gk zamknac sciane dachu by, chcial..Myśle że od stanu deweloperskiego sam bym wszystko robił nie licząc instalacji tu pare zł zaoszczędze (Znajomi rodzina) z wierzchu elewacja ocieplenie puc moge sam zrobić też,pozwolenia przyłacza juz będa kredyt tylko i wyłacznie na samą budowe chciał bym w 150tys sięzmieścić ale coś czuję że będzie to nierealne:Pmyśle nad tym projektem http://z500.pl/projekt/Z211,Maly-dom-z-poddaszem-funkcjonalny-i-ekonomiczny-w-budowie-i-utrzymaniu.html metrarz mniejszy więc koszty też ale znowu z34 jest idealny:p

Buduje sie przeważnie jeden raz w życiu i lepiej nie żałować później ,że się zrobiło nie tak jak się chciało .

Jeśli masz troszkę smykałki do budowlanki to nic tylko działać.

150 tys i troszkę kombinowania a zdziwisz się ile można za to zrobić :)

W naszym kraju nie warto wszysto robić legalnie(taka podpowiedź)