Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość sipex
hehe to fakt:pwiem wiem chce budowac to na dluugie lata wiec lipy ze tak powiem nie moze byc:Ptylko ten kredyt mnie meczy psychicznie i chce jak najmniej wziasc..Bank chce stan deweloperski zeby bylo oki licza 2tys/m2 brutto wiec moze dalo by rade do 150tys zejsc jakby sie pokombinowalo:Pa pozniej juz jakos z pensji powolutku wykanczac..ciagle sie boje ze ten kredyt mnie przerosnie:P

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hehe to fakt:pwiem wiem chce budowac to na dluugie lata wiec lipy ze tak powiem nie moze byc:Ptylko ten kredyt mnie meczy psychicznie i chce jak najmniej wziasc..Bank chce stan deweloperski zeby bylo oki licza 2tys/m2 brutto wiec moze dalo by rade do 150tys zejsc jakby sie pokombinowalo:Pa pozniej juz jakos z pensji powolutku wykanczac..ciagle sie boje ze ten kredyt mnie przerosnie:P

co do kredytu to zależy ile bierzesz i ile płacił będziesz miesięcznie - ja płacę kredytu 150 zł więcej niż moi rodzice czynszu za mieszkanie 3 pokojowe 55m2 w bloku :D

Gość sipex
no ja licze około 1100zł za 190tys tak mi w banku Pani wyliczyła:pprzy zalozeniu 150tys okolo 800-900zł jakos by wyszło..prawie 1/3wyplaty to mnie troche przeraza:pco fakt to tez b:pm placil okolo 200zl wiecej niż rodzice:Ptyle że w domu opl=łaty też są i tu pytanko jak Wam wychosdzi miesięćzny średni koszt utrzymania z34(prąd woda ogrzewanie)pozdrawiam.;)

no ja licze około 1100zł za 190tys tak mi w banku Pani wyliczyła:pprzy zalozeniu 150tys okolo 800-900zł jakos by wyszło..prawie 1/3wyplaty to mnie troche przeraza:pco fakt to tez b:pm placil okolo 200zl wiecej niż rodzice:Ptyle że w domu opl=łaty też są i tu pytanko jak Wam wychosdzi miesięćzny średni koszt utrzymania z34(prąd woda ogrzewanie)pozdrawiam.;)

miesięcznie :

- prąd 255 zł

- woda 130 zł

- ogrzewanie + ciepła woda 50 zł :)

- podatek 20 zł

- śmieci 35 zł

:D

My zaczynamy od marca (jak pogoda pozwoli). Umowę kredytowa mamy już podpisaną na 200 tyś.

Miesięczna rata wyniesie około 1150 zł, przez 8 lat, póżniej 1550zł (kredyt Rodzina na Swoim). Załatwiając kredyt zwróć szczególną uwagę na ubezpieczenia jest ich mnóstwo i to one podnoszą znacznie koszta kredytu(ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie od ognia i innych zdarzeń losowych, ubezpieczenie od niskiego wkładu własnego - u nas działka warta 60 tys. nie mogła być uznana jako wkład własny- PARANOJA!!!).

Chcemy wybudować Z34 w połowie podpiwniczony + gospodarczy 5m na 7m. Bardzo dużo chcemy zrobić sami i nie ukrywał, że z co miesięcznych wypłat też będziemy w razie potrzeby dokładać.

Już teraz porównująć ceny np. ytonga 36,5 , z którego wybudował Puri ceny są niższe. 1 pustak ytong 36,5 to koszt 13,47, a po rozmowie z panią z Kielc jest możliwość dalszych negocjacji.

Jak prace ruszą będziemy na bieżąco informować o kosztach.

Teraz przymierzamy się do zamówienia materiałów. Pozdrawiam.

widać budowa sporo potrafi nauczyć :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Skoro Państwo Nas ruch...na każdym kroku to trzeba też cos urwac dla siebie :)

Tak jak Świrek pisze koszty mieszkania zwykle przekraczają koszty utrzymania małego domku.

Swoja drogą sporo płacisz za prad i wodę i moze czas pomysleć o jakimś odwiercie i woda za friko ;)(Ja tak mam)

A rachunki za prąd mozna obnizyc stosujac kilka oszczednościowych rozwiązań i spokojnie 200 zł za 2 miechy wystarczyło by.

Teraz mam mieszkanie 80M2 i rachunki co 2 miechy ponizej 150 zł :p

Aga2535 oczywiscie trzymamy kciuki!

Ps.w końcu mamy schody z barierkami :D:D

Tak się chciałem pochwalić ;)

Edytowane przez Delphion1
przypomniało mi się

Swoja drogą sporo płacisz za prad i wodę i moze czas pomysleć o jakimś odwiercie i woda za friko ;)(Ja tak mam)

A rachunki za prąd mozna obnizyc stosujac kilka oszczednościowych rozwiązań i spokojnie 200 zł za 2 miechy wystarczyło by.

Teraz mam mieszkanie 80M2 i rachunki co 2 miechy ponizej 150 zł :p

Aga2535 oczywiscie trzymamy kciuki!

Ps.w końcu mamy schody z barierkami :D:D

Tak się chciałem pochwalić :p

witam

- co do prądu to jakoś nie oszczędzam :) (4 kompy, 3 tv, non stop chodzi kino domowe 650w oświetlenie na zewnątrz domu itp)

- co do wody to jak ktoś ma dorastającą córkę to wie ile wody ciągnie :D

- studnię w lato wywierciłem ale na potrzeby trawnika i ogrodu :)

dawaj fotkę barierek :D

p.s "kilka oszczędnościowych rozwiązań" - jakie ? z ciekawości zapytam :D

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

Gość sipex
duży koszt takiego odwiertu podlaczen itp studni?ja mam działke przy jeziorze ale na wzniesieniu okolo50m/nad poziomem morza i nie wiem czy to nie zwiększy kosztów odwiertu?a w dodatku wodociagi sa rozporowadzone wzdłóż działek i nie wiem czy przypadkiem nie mam przymusu podłączenia sięd do tej sieci..Co do opłat to faktycznie taniej niż w mieszkaniu,aż dziwne zawsze liczyłem że przynajmniej tys.zl będzie szło:P

duży koszt takiego odwiertu podlaczen itp studni?ja mam działke przy jeziorze ale na wzniesieniu okolo50m/nad poziomem morza i nie wiem czy to nie zwiększy kosztów odwiertu?a w dodatku wodociagi sa rozporowadzone wzdłóż działek i nie wiem czy przypadkiem nie mam przymusu podłączenia sięd do tej sieci..Co do opłat to faktycznie taniej niż w mieszkaniu,aż dziwne zawsze liczyłem że przynajmniej tys.zl będzie szło:P

wszystko zalezy do czego taka wode bedziesz stosował jesli do picia to koszty spore i trzeba często ja badać wiec lepiej wodociągi i bezpieczniej a jesli tylko do spłuczek,ogódka i zastosowań przemysłowych to w mojej miejscowosci 1000-1300 zł. Ponadto wart wspomnieć jaka ziemia i jak głeboko pokłady sie znajdują wiec u mnie na głebokości około 9 m sa zyły wodne i do celów przemytsłowych mam wodę wpięta do instalacji.

Świrku jutro może zrobie fotke jak bede czyścił schodki a co do zastosowań oszczędnościowych to podstawa dobre nawyki i tutaj nic nowego tego za nas nie zrobi.Ponadto ledy oświetlenie i sprzet oszczędny.Z kompa zrezygnowałem i zamiast tego mamy lapki.Sprzet jest zawsze wyłączany nawet z trybu czuwania.Jedynie lodówki się nie da wyłączyć :PKino domowe chodzi gdy naprawdę chcemy posłuchac dobrej muzyki lub filmu.Pranie organizujemy 1 raz w tygodniu,za dużo by to wszystko opisać ale warto sobie przy tym siąść i policzyc ile można zaoszczędzić zmieniając tylko troszeczke nawyki nie tracąc komfortu.

Warto sobie pożyczyć od kogoś miernik poboru prądu i sprawdzić co ile "żre"bo np okazało się ,że dekoder w trybie czuwania pobierał mi tyle samo co włączony :o A telewizor w trybie oszczędnosciowym połowę mniej pobiera. Nawet pierdołowate diody w przełacznikach i zasilaczach zżerają nasze pieniadze.Oswietlenie zew ledy ładowane z solarów mam zamiar zrobić.Jest tego za duzo by to ogarnąc wiem ale warto liczyć swoje pieniadze :)

Moja kochana Żonka zrobiła fotkę wiec wklejam niewiele widac ale zawsze cos :)IMAG0719.jpg

Edytowane przez Delphion1
znalazła się fotka jedna

Gość sipex

Delphion1

i jak to wygląda?wiercą montują rure i jakiś kranik czy jak?to wszsytko w cenie czy trzeba coś dokupić?póżńiej przy budowie niema problemu z mieszaniem tak przyłączy,że kibelki krany na ogród pod studnie a z sieci do kranu i wanny?:p

Delphion1

i jak to wygląda?wiercą montują rure i jakiś kranik czy jak?to wszsytko w cenie czy trzeba coś dokupić?póżńiej przy budowie niema problemu z mieszaniem tak przyłączy,że kibelki krany na ogród pod studnie a z sieci do kranu i wanny?:p

Widzę,że Cie zainteresowałem :)?

Wiercą montuja rurę i sprawdzaja czy jest woda i tyle.Natomiast we własnym zakresie nalezy zakupić hydrofor z pompą koszt jakieś 350 zł i z tego juz mozna pobierac wodę(wykonawcy czasem maja własne zestawy i nie trzeba latać po sklepach tylko montuja od razu).Mieszanie nie jest żadnym problemem w instalacji kilka zaworów i masz pełna kontrole gdzie woda do picia a gdzie do słuczek a w razie awarii hydroforu odkręcasz zaworek i woda z sieci płynie.Każdy hydraulik Ci to zrobi bez żadnego problemu.

Świrku mamy przewidziane 3 klinkieciki na schodach stąd taka a nie inna wysokość i jak zamontuję kilnkiety to wtedy ocenię ile obnizyc lub ponieść aby w chodzeniu nie przeszkadzały (zostawiłem sobie dłuższe przewody w razie regulacji wysokości.)

Witamy wszystkich Zetowców ! Budowę zaczęliśmy w tamtym roku ale forum śledzimy już od 2-lat.:welcome: dzięki istniejącym opiniom było nam łatwiej podejmować decyzje.:p Zetkę budujemy z garażem podobnie jak w wersji drewnianej. Domek powstaje na dolnym śląsku, prowadzimy budowę systemem gospodarczym. Etap budowy -stan zero na wiosnę ostro ruszamy:sick:

Witamy wszystkich Zetowców ! Budowę zaczęliśmy w tamtym roku ale forum śledzimy już od 2-lat.:welcome: dzięki istniejącym opiniom było nam łatwiej podejmować decyzje.:p Zetkę budujemy z garażem podobnie jak w wersji drewnianej. Domek powstaje na dolnym śląsku, prowadzimy budowę systemem gospodarczym. Etap budowy -stan zero na wiosnę ostro ruszamy:sick:

witamy kolejnych Zetowców :)

Nie ograniczajcie sie tylko do czytania i postarajcie się kolejnym zetowcom pomóc pisząc o swoich uwagach i spostrzeżeniach.

Pozdrawiam

mam pytanie -jaką membranę dachową wybraliście?:confused: Jeśli chodzi o pomoc to chętnie będziemy dzielić się naszymi wiadomościami:yes:

Ja dorken s vent ale podobno tyvek też dobry jak nie lepszy.

Jest tego wybór ogromny i można sie pogubić więc ja sie oparłem na opiniach innych i sobie dupy tym nie zawracałem i mam nadzieję,że posłuzy.