Gość sipex 03.01.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 hehe to fakt:pwiem wiem chce budowac to na dluugie lata wiec lipy ze tak powiem nie moze byc:Ptylko ten kredyt mnie meczy psychicznie i chce jak najmniej wziasc..Bank chce stan deweloperski zeby bylo oki licza 2tys/m2 brutto wiec moze dalo by rade do 150tys zejsc jakby sie pokombinowalo:Pa pozniej juz jakos z pensji powolutku wykanczac..ciagle sie boje ze ten kredyt mnie przerosnie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 04.01.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 W naszym kraju nie warto wszysto robić legalnie(taka podpowiedź) widać budowa sporo potrafi nauczyć :D :D :D :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 04.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 hehe to fakt:pwiem wiem chce budowac to na dluugie lata wiec lipy ze tak powiem nie moze byc:Ptylko ten kredyt mnie meczy psychicznie i chce jak najmniej wziasc..Bank chce stan deweloperski zeby bylo oki licza 2tys/m2 brutto wiec moze dalo by rade do 150tys zejsc jakby sie pokombinowalo:Pa pozniej juz jakos z pensji powolutku wykanczac..ciagle sie boje ze ten kredyt mnie przerosnie:P co do kredytu to zależy ile bierzesz i ile płacił będziesz miesięcznie - ja płacę kredytu 150 zł więcej niż moi rodzice czynszu za mieszkanie 3 pokojowe 55m2 w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 04.01.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 no ja licze około 1100zł za 190tys tak mi w banku Pani wyliczyła:pprzy zalozeniu 150tys okolo 800-900zł jakos by wyszło..prawie 1/3wyplaty to mnie troche przeraza:pco fakt to tez b:pm placil okolo 200zl wiecej niż rodzice:Ptyle że w domu opl=łaty też są i tu pytanko jak Wam wychosdzi miesięćzny średni koszt utrzymania z34(prąd woda ogrzewanie)pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 04.01.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 no ja licze około 1100zł za 190tys tak mi w banku Pani wyliczyła:pprzy zalozeniu 150tys okolo 800-900zł jakos by wyszło..prawie 1/3wyplaty to mnie troche przeraza:pco fakt to tez b:pm placil okolo 200zl wiecej niż rodzice:Ptyle że w domu opl=łaty też są i tu pytanko jak Wam wychosdzi miesięćzny średni koszt utrzymania z34(prąd woda ogrzewanie)pozdrawiam. miesięcznie : - prąd 255 zł - woda 130 zł - ogrzewanie + ciepła woda 50 zł - podatek 20 zł - śmieci 35 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 04.01.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 My zaczynamy od marca (jak pogoda pozwoli). Umowę kredytowa mamy już podpisaną na 200 tyś. Miesięczna rata wyniesie około 1150 zł, przez 8 lat, póżniej 1550zł (kredyt Rodzina na Swoim). Załatwiając kredyt zwróć szczególną uwagę na ubezpieczenia jest ich mnóstwo i to one podnoszą znacznie koszta kredytu(ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie od ognia i innych zdarzeń losowych, ubezpieczenie od niskiego wkładu własnego - u nas działka warta 60 tys. nie mogła być uznana jako wkład własny- PARANOJA!!!).Chcemy wybudować Z34 w połowie podpiwniczony + gospodarczy 5m na 7m. Bardzo dużo chcemy zrobić sami i nie ukrywał, że z co miesięcznych wypłat też będziemy w razie potrzeby dokładać. Już teraz porównująć ceny np. ytonga 36,5 , z którego wybudował Puri ceny są niższe. 1 pustak ytong 36,5 to koszt 13,47, a po rozmowie z panią z Kielc jest możliwość dalszych negocjacji.Jak prace ruszą będziemy na bieżąco informować o kosztach.Teraz przymierzamy się do zamówienia materiałów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 04.01.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jak prace ruszą będziemy na bieżąco informować o kosztach. Teraz przymierzamy się do zamówienia materiałów. Pozdrawiam. witam trzymamy kciuki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 04.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) widać budowa sporo potrafi nauczyć :D :D :D :D :D Skoro Państwo Nas ruch...na każdym kroku to trzeba też cos urwac dla siebie Tak jak Świrek pisze koszty mieszkania zwykle przekraczają koszty utrzymania małego domku. Swoja drogą sporo płacisz za prad i wodę i moze czas pomysleć o jakimś odwiercie i woda za friko (Ja tak mam) A rachunki za prąd mozna obnizyc stosujac kilka oszczednościowych rozwiązań i spokojnie 200 zł za 2 miechy wystarczyło by. Teraz mam mieszkanie 80M2 i rachunki co 2 miechy ponizej 150 zł Aga2535 oczywiscie trzymamy kciuki! Ps.w końcu mamy schody z barierkami :D Tak się chciałem pochwalić Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Delphion1 przypomniało mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 04.01.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Swoja drogą sporo płacisz za prad i wodę i moze czas pomysleć o jakimś odwiercie i woda za friko (Ja tak mam) A rachunki za prąd mozna obnizyc stosujac kilka oszczednościowych rozwiązań i spokojnie 200 zł za 2 miechy wystarczyło by. Teraz mam mieszkanie 80M2 i rachunki co 2 miechy ponizej 150 zł Aga2535 oczywiscie trzymamy kciuki! Ps.w końcu mamy schody z barierkami :D Tak się chciałem pochwalić witam - co do prądu to jakoś nie oszczędzam (4 kompy, 3 tv, non stop chodzi kino domowe 650w oświetlenie na zewnątrz domu itp) - co do wody to jak ktoś ma dorastającą córkę to wie ile wody ciągnie - studnię w lato wywierciłem ale na potrzeby trawnika i ogrodu dawaj fotkę barierek p.s "kilka oszczędnościowych rozwiązań" - jakie ? z ciekawości zapytam pozdrawiam Edytowane 4 Stycznia 2013 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 04.01.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 duży koszt takiego odwiertu podlaczen itp studni?ja mam działke przy jeziorze ale na wzniesieniu okolo50m/nad poziomem morza i nie wiem czy to nie zwiększy kosztów odwiertu?a w dodatku wodociagi sa rozporowadzone wzdłóż działek i nie wiem czy przypadkiem nie mam przymusu podłączenia sięd do tej sieci..Co do opłat to faktycznie taniej niż w mieszkaniu,aż dziwne zawsze liczyłem że przynajmniej tys.zl będzie szło:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 04.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) duży koszt takiego odwiertu podlaczen itp studni?ja mam działke przy jeziorze ale na wzniesieniu okolo50m/nad poziomem morza i nie wiem czy to nie zwiększy kosztów odwiertu?a w dodatku wodociagi sa rozporowadzone wzdłóż działek i nie wiem czy przypadkiem nie mam przymusu podłączenia sięd do tej sieci..Co do opłat to faktycznie taniej niż w mieszkaniu,aż dziwne zawsze liczyłem że przynajmniej tys.zl będzie szło:P wszystko zalezy do czego taka wode bedziesz stosował jesli do picia to koszty spore i trzeba często ja badać wiec lepiej wodociągi i bezpieczniej a jesli tylko do spłuczek,ogódka i zastosowań przemysłowych to w mojej miejscowosci 1000-1300 zł. Ponadto wart wspomnieć jaka ziemia i jak głeboko pokłady sie znajdują wiec u mnie na głebokości około 9 m sa zyły wodne i do celów przemytsłowych mam wodę wpięta do instalacji. Świrku jutro może zrobie fotke jak bede czyścił schodki a co do zastosowań oszczędnościowych to podstawa dobre nawyki i tutaj nic nowego tego za nas nie zrobi.Ponadto ledy oświetlenie i sprzet oszczędny.Z kompa zrezygnowałem i zamiast tego mamy lapki.Sprzet jest zawsze wyłączany nawet z trybu czuwania.Jedynie lodówki się nie da wyłączyć :PKino domowe chodzi gdy naprawdę chcemy posłuchac dobrej muzyki lub filmu.Pranie organizujemy 1 raz w tygodniu,za dużo by to wszystko opisać ale warto sobie przy tym siąść i policzyc ile można zaoszczędzić zmieniając tylko troszeczke nawyki nie tracąc komfortu. Warto sobie pożyczyć od kogoś miernik poboru prądu i sprawdzić co ile "żre"bo np okazało się ,że dekoder w trybie czuwania pobierał mi tyle samo co włączony A telewizor w trybie oszczędnosciowym połowę mniej pobiera. Nawet pierdołowate diody w przełacznikach i zasilaczach zżerają nasze pieniadze.Oswietlenie zew ledy ładowane z solarów mam zamiar zrobić.Jest tego za duzo by to ogarnąc wiem ale warto liczyć swoje pieniadze Moja kochana Żonka zrobiła fotkę wiec wklejam niewiele widac ale zawsze cos Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Delphion1 znalazła się fotka jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 04.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Moja kochana Żonka zrobiła fotkę wiec wklejam niewiele widac ale zawsze cos [ATTACH=CONFIG]158321[/ATTACH] ale z tego co widzę to kinkiecik będzie do podniesienia :D ładne schody z tego co widać będą, jak się odkryją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 04.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 hej;) kinkiecik jest jak trzeba;D żona Delphiona;) ps.sorki,że się nie udzielam,ale mąż przejął pałeczkę wszystkich serdecznie pozdrawiam,pięknych domków na Nowy Rok życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 05.01.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Delphion1 i jak to wygląda?wiercą montują rure i jakiś kranik czy jak?to wszsytko w cenie czy trzeba coś dokupić?póżńiej przy budowie niema problemu z mieszaniem tak przyłączy,że kibelki krany na ogród pod studnie a z sieci do kranu i wanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 05.01.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Delphion1 i jak to wygląda?wiercą montują rure i jakiś kranik czy jak?to wszsytko w cenie czy trzeba coś dokupić?póżńiej przy budowie niema problemu z mieszaniem tak przyłączy,że kibelki krany na ogród pod studnie a z sieci do kranu i wanny? Widzę,że Cie zainteresowałem ? Wiercą montuja rurę i sprawdzaja czy jest woda i tyle.Natomiast we własnym zakresie nalezy zakupić hydrofor z pompą koszt jakieś 350 zł i z tego juz mozna pobierac wodę(wykonawcy czasem maja własne zestawy i nie trzeba latać po sklepach tylko montuja od razu).Mieszanie nie jest żadnym problemem w instalacji kilka zaworów i masz pełna kontrole gdzie woda do picia a gdzie do słuczek a w razie awarii hydroforu odkręcasz zaworek i woda z sieci płynie.Każdy hydraulik Ci to zrobi bez żadnego problemu. Świrku mamy przewidziane 3 klinkieciki na schodach stąd taka a nie inna wysokość i jak zamontuję kilnkiety to wtedy ocenię ile obnizyc lub ponieść aby w chodzeniu nie przeszkadzały (zostawiłem sobie dłuższe przewody w razie regulacji wysokości.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 05.01.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Delphion1Widzę,że Cie zainteresowałem ? jak najbardziej:pmyślałem że to dość drogi biznes a tu prosze ,faktycznie jest to temat do przemyślenia:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha i Krzycho 06.01.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witamy wszystkich Zetowców ! Budowę zaczęliśmy w tamtym roku ale forum śledzimy już od 2-lat. dzięki istniejącym opiniom było nam łatwiej podejmować decyzje. Zetkę budujemy z garażem podobnie jak w wersji drewnianej. Domek powstaje na dolnym śląsku, prowadzimy budowę systemem gospodarczym. Etap budowy -stan zero na wiosnę ostro ruszamy:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.01.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witamy wszystkich Zetowców ! Budowę zaczęliśmy w tamtym roku ale forum śledzimy już od 2-lat. dzięki istniejącym opiniom było nam łatwiej podejmować decyzje. Zetkę budujemy z garażem podobnie jak w wersji drewnianej. Domek powstaje na dolnym śląsku, prowadzimy budowę systemem gospodarczym. Etap budowy -stan zero na wiosnę ostro ruszamy:sick: witamy kolejnych Zetowców Nie ograniczajcie sie tylko do czytania i postarajcie się kolejnym zetowcom pomóc pisząc o swoich uwagach i spostrzeżeniach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha i Krzycho 06.01.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 mam pytanie -jaką membranę dachową wybraliście? Jeśli chodzi o pomoc to chętnie będziemy dzielić się naszymi wiadomościami:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.01.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 mam pytanie -jaką membranę dachową wybraliście? Jeśli chodzi o pomoc to chętnie będziemy dzielić się naszymi wiadomościami:yes: Ja dorken s vent ale podobno tyvek też dobry jak nie lepszy. Jest tego wybór ogromny i można sie pogubić więc ja sie oparłem na opiniach innych i sobie dupy tym nie zawracałem i mam nadzieję,że posłuzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts