Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam a ja mam pytanie z innej beczki:pmoze nie wypada ale jest tu wielu rzyczliwych i pomocnych osób wię zaryzykuję:Pjak myślicie czy budowa domku z211 wyjdzie sporo taniej niż z34?

http://z500.pl/projekt/Z211.html

witam

powiem Ci szczerze że budowa z211 wyjdzie dokładnie tyle samo co z34 :)

chyba że z211 budował byś np na zachodzie Polski - a z34 Warszawie - to z211 wyjdzie taniej :D

pozdrawiam

Gość sipex

swirek100

budowa bedzie 30km od Szczecina nie wiem czy to drogi region czy nie?:confused: no ale z 211 jest o 16m2 mniejszy więc sobie tak myślałem ze taniej powinno wyjsc z te 30-40tys dlatego pytam:Pwięc czemu swirku100 ma wyjść tak samo?pozdrawiam

swirek100

budowa bedzie 30km od Szczecina nie wiem czy to drogi region czy nie?:confused: no ale z 211 jest o 16m2 mniejszy więc sobie tak myślałem ze taniej powinno wyjsc z te 30-40tys dlatego pytam:Pwięc czemu swirku100 ma wyjść tak samo?pozdrawiam

drogi sipexie

te 16m2 to nie jest tak dużo by kasę zaoszczędzić, raptem kilka m2 domu

firma budująca ma spore rozpiętości cenowe, wystarczy wybrać dobrą i tanią i można zaoszczędzić kilka tysięcy zł :)

patrząc na te 16m2 to mniej fundamentów, ław, ścian, stropu jeśli chodzi o materiały to sądzę iż zaoszczędzisz max 3000 - tylko czy potem nie będzie Ci brak tych 16 m2 :)

jeśli działkę masz prostą to ławy można na 90 cm dać , jeśli masz spadek tak jak ja to ławy leżą na 180 cm czyli więcej o 90 cm to akurat 3000 zł :D

na metrach domu raczej nie zaoszczędzisz wiele :) oba projekty są proste bez udziwnień :)

Irek jestem :D

pozdrawiam

p.s podnosząc poddasze z34 o 1 suporex zyskasz około 10-12 m2 nie che mi się liczyć dokładnie - koszt 60 suporexów - 400 złoty :D

Edytowane przez swirek100

Gość sipex
swirek100 Twoja pomoc jest bezcenna naprawde:wiggle: jeśłi mówisz że to faktycznie bez większych kosztów tak jak ja myślałem to zostaje przy z34 ,aż mi kamień z srecaa spadł bo miałem nadzieje że ktoś mnie zniecheci do zmiany planów:Pa o co chodzi z tymi ławami(jestem zielony) działke mam tak powiedzmy 1/3idzie praktycznie w poziomie pod koniec zaczyna leciec z skosu nie szczególnie dużego ale leci co prawda mam troche ziemi ewentualnie na podsypanie ale nie wiem czy tak można kombinować..a powiedz mi swirku100 jak u Ciebie koszt do stanu deweloperskiego z instalacjami ociepleniem itp?bo z tego co pisałeś to chyba do tego momentu firma robiła?pozdrawiam i raz jeszcze stokrotne dzięki:p

swirek100 Twoja pomoc jest bezcenna naprawde:wiggle: jeśłi mówisz że to faktycznie bez większych kosztów tak jak ja myślałem to zostaje przy z34 ,aż mi kamień z srecaa spadł bo miałem nadzieje że ktoś mnie zniecheci do zmiany planów:Pa o co chodzi z tymi ławami(jestem zielony) działke mam tak powiedzmy 1/3idzie praktycznie w poziomie pod koniec zaczyna leciec z skosu nie szczególnie dużego ale leci co prawda mam troche ziemi ewentualnie na podsypanie ale nie wiem czy tak można kombinować..a powiedz mi swirku100 jak u Ciebie koszt do stanu deweloperskiego z instalacjami ociepleniem itp?bo z tego co pisałeś to chyba do tego momentu firma robiła?pozdrawiam i raz jeszcze stokrotne dzięki:p

jeśli chodzi o ławy to jak w miejscu gdzie planujesz dom masz równo to się nie martw a jeśli masz w jednym miejscu wyżej w innym niżej to weź np poziomnicę wodną - jeden koniec gdzie jest najwyżej drugi gdzie najniżej i sprawdź ile cm masz różnicy i dodaj do tego 90 cm i wyjdzie Ci na jaką głębokość musisz kopać :D

co do stanu deweloperskiego to nie pamiętam musisz poszukać w wcześniejszych postach tu lub na z500 :D

całość z wiatą ogrodzeniem i częściowym wyposażeniem 197.000 :D

Mi tez powiedziano,że się nie da bo wytrzymałość sufitu wymaga w tym miejscu podpory a mam lany i nic to nie zmieniło.

Niestety architektem nie jestem, i sie nie znam i musze zaufać fachowcom.

Owszem ktoś na forum o tym pisał i z tego co pamiętam słup gdzies wkomponowano?Przeszukaj forum.

Szczerze powiem jak widziałem cała budowę od podszewki nie wyobrażam sobie aby taka połać sufitu była bez podpory(słupa) i belk wzmacniajacych na niej osadzonych.Tez słupa nie chcielismy a jednak musiał byc :(

Ale dręcz architekta niech mysli :)

Oczywiście da się.

Zobacz w tym wątku... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147074-Z34-budujacych-zapraszam-%29%29/page44

Ale jak już wylałeś strop no to po ptakach....

Gość sipex
jeśli chodzi o ławy to jak w miejscu gdzie planujesz dom masz równo to się nie martw a jeśli masz w jednym miejscu wyżej w innym niżej to weź np poziomnicę wodną - jeden koniec gdzie jest najwyżej drugi gdzie najniżej i sprawdź ile cm masz różnicy i dodaj do tego 90 cm i wyjdzie Ci na jaką głębokość musisz kopać :D

co do stanu deweloperskiego to nie pamiętam musisz poszukać w wcześniejszych postach tu lub na z500 :D

całość z wiatą ogrodzeniem i częściowym wyposażeniem 197.000 :D

czyli u Ciebie uciekał grunt aż o 90CM?dobrze rozumiem?:Pumnie to raczej jest kilka cm jesli chodzi o dlugosc domku..czyli koszt jesli nawet te 50cm ucieknie nie bedzie tragicznie wielki?:p

Oczywiście da się.

Zobacz w tym wątku... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147074-Z34-budujacych-zapraszam-%29%29/page44

Ale jak już wylałeś strop no to po ptakach....

Nie wiem jakby było bez słupa ale on mi nie przeszkadza a wręcz teraz jest ozdobą salonu :o

Też mi coś świtało,że ktoś go przesunał a dacek wiedział gdzie szukać;)

swirek100

Lepiej zastanowić się nad tańszym ale niekoniecznie gorszym materiałem do budowy.Nie budowałem tego domku wiec nie wiem czy i ile byłby tańszy.Zapewne by był ale też jest mniejszy podpytaj na forum budujacych ten domek o koszty.

Gość sipex
Nie wiem jakby było bez słupa ale on mi nie przeszkadza a wręcz teraz jest ozdobą salonu :o

Też mi coś świtało,że ktoś go przesunał a dacek wiedział gdzie szukać;)

mało osób w temacie jest z z211:P piszą średnio SSO ok 80-100tys(robocizna z materialem) i wiekszosc ze 200tys ma zamiar zamieszkac :Pale dlamnie z34 jest o niebo lepszy i ladniejszy tylko sobie ubzdurałem ze zaoszczedził bym dużo na tych metrach2 z 211:P

Wreszcie znalazłem chwilę na ogarnięcie schodów i wstawiam obiecane foty.(jakość fotek telefonem więc prosze nie marudzić :))

Została mi klatka schodowa do wykończenia uff...

Trzeba ciągle uwazać na schody :/

Na szczeście stolarze zaproponowali malowanie końcowe schodów po wykonaniu wszystkich robót aby były bez ryski.:wiggle:

DSC00545.jpgDSC00546.jpgDSC00547.jpgDSC00548.jpg

Edytowane przez Delphion1

Schody przepiękne!Już wiem że też takie chcemy mieć:)

Zastanawiam się tylko nad kosztem-czy są dużo droższe od zwykłych drewnianych?

A dziękuje Wam bardzo I cieszę się,że Wam się podobają:)

o kosztach pisaliśmy tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147074-projekt-Z34-pracownia-STUDIO-Z500&p=5630633#post5630633

Nie potrafię powiedzieć, ile kosztują samonośne dębowe dla porównania, ale zapewne forumowicze pomogą

Koszt samych schodów z barierkami zmiescił się w granicach 11 tys było planowane 10 ale dorobiliśmy podest i za barierki również musieliśmy dopłacić jak i parapet na ściance obok schodów u góry.Koncepcja rodziła się w trakcie prac.A za to później ,trzeba zwykle dopłacić:/.Tak jak pisałem obrobiony został słup i ścianka w kuchni za dopłatą.Fotki moze w sobotę jakies zrobię?

Schody na tyle zostały solidnie wykonane,że chyba kuchnie też zrobimy w tej samej firmie.

Edytowane przez Delphion1