Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My na lato chcemy ruszyć z fundamentami i zastanawialiśmy się z mężem ile to nas wyniesie.

My budujemy jak w projekcie czyli bez garażu ale mamy doklejony malutki wykusz od strony kuchni.

Chcielibyśmy się z zmieścić w 20 tyś.Ciekawe czy da radę...:(

witam

- wykop ~500

- stal ~ 800

- beton ~ 3600

- bloczki ~ 3000

- cement ~ 200

+ projekt , pozwolenia, robota

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

Gość sipex
witam

oczywiście że parterówka jest o około (moim zdaniem) 60% droższa

przez ulamek sekundy pomyślałem że tańsza:P ale swirku100 strop odchodzi betonowy i schody a to pare złotych jest;> a z poddaszem 100m2 a parter 80m2?jak myślisz podobnie wyjdzie?

przez ulamek sekundy pomyślałem że tańsza:P ale swirku100 strop odchodzi betonowy i schody a to pare złotych jest;> a z poddaszem 100m2 a parter 80m2?jak myślisz podobnie wyjdzie?

Niby masz rację ale pomysl ,dojda inne koszty: dom szerszy musi być i dach wiekszy a co za tym idzie trzeba to wszystko i tak ocieplić (a to kasa)a koszty ogrzewania napewno parterówki bedą wieksze w przyszłości.Tak ,że nie namawiam ale dom z poddaszem użytkowym jest tańszym wyborem moim zdaniem na przyszłość.

Co do wyboru projektu to wcale nie musisz brać z-34 i jest tego cała masa i napewno znajdziesz coś co Ci spasuje i w kosztach się zmieścisz a jak chcesz jak najtaniej i jest czas to prosta rada podkasać rękawy i do roboty.Zorganizuj sobie jakiegoś znajomego murarza co Cie nie orżnie sam mu pomagaj a do dachu tez poszukasz kogoś kto na fuchę na pewno chetnie przyjdzie i taniej policzy ;) Chcesz taniej to trzeba czasem ruszyć głowa i dom co sąsiad wystawi za 500 tys Ty zrobisz za 200 :) tylko ,że sąsiad zapłaci i nic go nie obchodzi a Ty każdą śrubke i gwoździa policzysz itp.Nie wszystko się da ogarnąc i człowiek zawsze mądrzejszy przy 2 budowie :)

.Zasada jest jedna: wszyscy FACHOWCY chcą Nas orżnac i teraz pytanie na ile im pozwolimy?A marudzenie jeden na drugiego to norma np.że on teraz ma wiecej pracy i trzeba mu dopłacić bo tamten skopał to i tamto.Pomysłowość jest nieograniczona a nasze portfele maja dno i trzeba pilnować własnej kasy.Jedynie 3 instalator mój był ok i do ocieplenia nie miałem ,żadnych uwag a tylko dlatego iż to wujek kolegi i sie postarał a reszta robi jak sie im na ręce nie patrzy byle jak byleby zarobić a inwestora nabijaja w butelke gdyż większość z nas buduje po raz pierwszy i raczej na budowlance się mało zna i ciemnotę nam łatwo wcisnąć

Prawda jest taka,że jak chcesz coś mieć zrobione dobrze to zrób to sam!

Edytowane przez Delphion1

Świrku jak sprawuje się okno dachowe w łazience ? Ja chcę kupić takie jak Ty a mąż upiera się przy Fakro:o o ile pamiętam pisałeś o problemach z rolkami .Czy już teraz wszystko ok. fajne okna a cena jeszcze lepsza!

Nie wiem czy dobrze pamiętam Świrek ma okna kronmat(OPTILIGHT) i z tego co sie orientuję sa robione w tej samej fabryce co Fakro i jakość chyba ta sama?

Ja mam Fakro bo chciałem dopłacić ale za veluxy juz nie chciałem bo jakość ta sama :)

Możliwe że podobnie ma się rzecz Fakro-Kronmat i nie warto dopłacać ale to Świrek niech sie wypowie.

Edytowane przez Delphion1

Świrku jak sprawuje się okno dachowe w łazience ? Ja chcę kupić takie jak Ty a mąż upiera się przy Fakro:o o ile pamiętam pisałeś o problemach z rolkami .Czy już teraz wszystko ok. fajne okna a cena jeszcze lepsza!

witam

okna dziś wyglądają tak samo jak w dniu zakupu :D

był problem z jedną rolką zgłosiłem po 2 dniach przyjechał miły pan i wymienił wszystkie 4 rolki i uszczelki

okna mam plastikowe http://www.skylightpremium.pl/

pozdrawiam

Nie wiem czy dobrze pamiętam Świrek ma okna kronmat(OPTILIGHT) i z tego co sie orientuję sa robione w tej samej fabryce co Fakro i jakość chyba ta sama?

Ja mam Fakro bo chciałem dopłacić ale za veluxy juz nie chciałem bo jakość ta sama :)

Możliwe że podobnie ma się rzecz Fakro-Kronmat i nie warto dopłacać ale to Świrek niech sie wypowie.

okna w pokojach mam http://www.optilight.info/t1/

hmmm szwagier ma fakro ja mam optilighta i z żadnymi nie ma problemu :D a optilighty są duuużo tańsze od fakro i robione przez fakro