Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość sipex
Wstępnie wyliczyłem sso na 13 200 w tym kanał 900 i robocizna tylko dachu { jednospadowy} :lol:

kusząca cena:D czyli SSO kompletny w 100tys spokojnie sie zmieścicie?tyle że Wy budujecie sami z tego co czytam?pozdrawiam:D

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kasinta, a ta przestrzeń obok schodów to takiś schowek? No i nie lepiej dzielić po tek stronie schodów na mniejsze, niż po tamtej, gdzie jest węziej?

Kolejny mój pomysł na trzy pokoje na górze.

I znowy zielona linia to 1,6 i 2,2 dla ścianki podniesionej o dwa pustaki (i powierzchnia użytkowa liczona dla takiego układu) a czerwona dla jednego pustaka w górę. (swirek, to nie pomyłka ;) )

Liczę na Wasze uwagi.

http://img132.imageshack.us/img132/909/z34zmianyw2.jpg

Uwagi hmm...w zasadzie ilu użytkowników tyle koncepcji zetki i ostatnio widziałem projekt z-34 który był podobny do Twojego i jesli tylko Wam odpowiada to nic nam do radzenia.Jedynie te kominy wkomponuj sobie w ściany a wysokość ścianki kolankowej to kwestia wyboru napewno nie mniej niż 110 cm! Ja mam 120 po wylewkach i jest ok. Ale ja mam wzrostu 190 ;) Gdybym miał mniej to pewnie 110 by starczyło.

Mi teraz już tak się do wiosny nie śpieszy jak Wam A opału Ci starczy?:p Na drugi rok to i nam nie będzie się spieszyć:yes::wiggle:

Jakoś daje radę ;)

A na powaznie to chyba będziemy mieć szybciej wiosnę niż w zeszłym roku.

Wiem jak człowiek jest niecierpliwy by się coś wkońcu ruszyło a pogoda blokuje.

Spoko doczekacie się.

U mnie robota się ślimaczy ale ciągle do przodu.

Gość Puri

Witam... sniegi po woli topnieja wiec chcialem sie wziasc za podlaczenie wody... Wiec musze zawitac do wodociagow.

Napewno nie jeden z was AKTUALNIE przerabial ten temat i mogl by napisac pare slow...

1. Jakie papier sa potrzebne ?

2. Kto organizuje i pokrywa koszty za podlaczenie od glowne rury do domy, gdzie bedzie miescil sie licznik wodny ?

3. Na jakie koszyt mam sie przygotowac ?

Z gory dziekuje za porady i czas ! :bye:

Pozdrawiam - Puri

Witam... sniegi po woli topnieja wiec chcialem sie wziasc za podlaczenie wody... Wiec musze zawitac do wodociagow.

Napewno nie jeden z was AKTUALNIE przerabial ten temat i mogl by napisac pare slow...

2. Kto organizuje i pokrywa koszty za podlaczenie od glowne rury do domy, gdzie bedzie miescil sie licznik wodny ?

Pozdrawiam - Puri

No koszty całkiem nie małe:(

Niedawno przerabiałem temat i tak w skrócie:

1.Warunki masz bo do projektu były Ci potrzebne.

2.Całkowity koszt związany z "wpinka"od głównego wodociągu aż po dom pokrywa inwestor i wszystko zależy ile metrów, taki koszt Cię czeka.

Nie polecam robienia we własnym zakresie(mimo,że wyjdzie taniej) przyłącza bo więcej robią problemów z odbiorem niż jak to się zleci najlepiej moim zdaniem zaczepić pracowników wodociągów i zrobią Ci to na "fuchę" a odbiór będziesz miał bez problemów.

Może nie u wszystkich robią problemy ale ja akurat takie przedsiębiorstwo mi się upierdliwe trafiło co z wszystkiego robią problem:(

Poza tym na początek musisz zlecić wykonanie projektu przyłącza koszt jak pamiętam coś około 400 zł.(wykonuje projektant i on Ci umiejscawia licznik zapewne będzie najbliżej do przyłacza i tuż za ścianą budynku od wewn.)

Potem przyjadą Ci Panowie lub Panie z wodociągów i wepną Ci przyłacze do głównej sieci(wpinka)która też jest płatna coś około 400 zł.Odbiorą wykonane przyłącze i jakieś tam umowy itp powypełniają na miejscu.

Po wykonaniu przyłącza które musi odpowiadać projektowi praktycznie idealnie i wykonane musi być z materiałów jakie będziesz miał podane w projekcie najważniejsza średnica rury tej niebieskiej aby odpowiadała projektowi.

Będziesz musiał zlecić wykonanie inwentaryzacji po wykonawczej przyłącza geodecie(koszt chyba od 300 zł w górę nawet chyba do 600) aby po otrzymaniu inwentaryzacji z papierami jakie otrzymasz pójść do wodociągów i potem 2 tygodnie czekasz aż wsio posprawdzają i założą Ci licznik ufff... dobrneliśmy do końca :)Może o czymś po drodze zapomniałem ale główne rzeczy napisałem chyba jasno? Jak coś to pytaj.

A wydawało mi sie na początku ,że to tak łaps i już :)

Czas czekania od projektu do licznika może nawet trwać 3 miesiące lub dłużej.

Edytowane przez Delphion1

Drogi Świrku , dziękuję Ci za piękne okna które zamówiłam pod wpływem Twoich sugestii, oraz oczywiście zamieszczonych zdjęć.To jedyna dobra i ładna rzecz w moim domu, bo reszta nadaje się do wyburzenia :( Ilość błędów popełnionych przez zachwalaną przez poprzedników ekipę nie daje mi spać po nocach i zmieniła mi kolor włosów. Oprócz rury kanalizacyjnej w sypialni . mam dach położony bez kontrłat , a więc nie ma przerwy między folią , a dachówką. Czekam teraz na powrót kierownika budowy z delegacji ,żeby obwieścić mu tą radosną nowinę. Niech się szykuje na poprawki na własny koszt , no mogą podzielić się po połowie z wykonawcą, w końcu jeden budował drugi pilnował. Nie tak dawno czytałam na forum jak po będzie geodety trzeba było poszerzać dom , teraz sama ma w perspektywie ściąganie dachu, okna i elektryka już jest. Pocieszcie trochę umęczoną duszę , to przecież dzięki forum odważyłam się budować.

Pozdrawiam

Drogi Świrku , dziękuję Ci za piękne okna które zamówiłam pod wpływem Twoich sugestii, oraz oczywiście zamieszczonych zdjęć.To jedyna dobra i ładna rzecz w moim domu, bo reszta nadaje się do wyburzenia :( Ilość błędów popełnionych przez zachwalaną przez poprzedników ekipę nie daje mi spać po nocach i zmieniła mi kolor włosów. Oprócz rury kanalizacyjnej w sypialni . mam dach położony bez kontrłat , a więc nie ma przerwy między folią , a dachówką. Czekam teraz na powrót kierownika budowy z delegacji ,żeby obwieścić mu tą radosną nowinę. Niech się szykuje na poprawki na własny koszt , no mogą podzielić się po połowie z wykonawcą, w końcu jeden budował drugi pilnował. Nie tak dawno czytałam na forum jak po będzie geodety trzeba było poszerzać dom , teraz sama ma w perspektywie ściąganie dachu, okna i elektryka już jest. Pocieszcie trochę umęczoną duszę , to przecież dzięki forum odważyłam się budować.

Pozdrawiam

Nie będzie tak źle.

Pokaż ,wstaw fotki dachu i co macie na dachu.

Podejrzewam,że większość z Nas ma,lub bedzie mieć uwagi do wykonanych prac u siebie i ja do wyjatków nie należę.Mam i to całkiem sporo uwag a koszty też nie małe popraw po partaczach.

Tez mam okna z Drutexu :D

Pozdrawiam

Edytowane przez Delphion1

A to nasz domek. Budujemy w Janikowie (kujawsko-pomorskie). Do tej pory zrobiliśmy wszystko sami:cool: :D

Jeśli kogoś interesują koszty....:

FUNDAMENT - 13000zł w tym geodeta 400zł, koparka 400zł, agregat 500zł, podstawowe narzędzia, brak instalacji wod-kan i pierwszej wylewki betonowej.

ŚCIANY NOŚNE - 6000zł

IMG20121017_001.jpg

IMG20121017_004.jpg

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez przemek.

Pozdrawiam - Puri

Witam. W naszym przypadku było tak:jawdrop: wstępne warunki techniczne 70 zł ,zawierały kto co wykonuje.My projekt wod- kan i prace ziemne a PWIK nieodpłatnie wpięcie do sieci wod-kan wraz z materiałem.(nawiertka, rury, wodom, zawory odcinające) woda.(rury od sieci do studni rew.)kanalizacja. Studnię rewizyjną i rury do domu na nasz koszt i peszel pod fundamentami.Następnie projekt 450zł ,uzgodnienie proj.65zł ,odbiór tech. wykopu207zł.Odbiór tech. powykonawczy 97zł .+ koszt wykopu który musisz zrobić lub zlecić:yes: wspominali że jeszcze nie koniec . Coś dojdzie ? zł przy odbiorze domu:mad:

A to nasz domek. Budujemy w Janikowie (kujawsko-pomorskie). Do tej pory zrobiliśmy wszystko sami:cool: :D

FUNDAMENT - 13000zł w tym geodeta 400zł, koparka 400zł, agregat 500zł, podstawowe narzędzia, brak instalacji wod-kan i pierwszej wylewki betonowej.

ŚCIANY NOŚNE - 6000zł

Niedługo to i my takie zdjęcia pokarzemy:yes: W którym miesiącu zaczęliście budowę ? a stan ze zdjęć to w którym? Pozdrawiamy i tak trzymać do końca budowy:D

ŚCIANY NOŚNE - 6000zł

Czy ten koszt 13.000 to z robocizną jest czy sami z pomocnikami daliście radę.

My chcemy latem stawiać fundamenty wiec zastanawiamy sie ile nas może wyjść...

Gość sipex
Czy ten koszt 13.000 to z robocizną jest czy sami z pomocnikami daliście radę.

My chcemy latem stawiać fundamenty wiec zastanawiamy sie ile nas może wyjść...

jest napisane że sami:) a Wy też sami czy jakaś ekipa będzie robić?ciekawe ile śreednio spiewają za fundament i murowanie..

Gość Puri

Wielkie dzieki dla Delphion1 + Gosi & Krzysia :yes:

Wiec nie wyglada to tak najgorzej. Zawor glowny mam na szczescie jakies 15-20 metrow za plotem na posesji wujka.

Poprawka: dzwonilem dzis do wodociagow :(

Podsumujac co zrozumialem:

• 1. Mam Warunki bo do projektu były mi potrzebne (juz nie wazne max. 1 rok :(

• 2. Pobranie warunkow technicznych (zmiana licznik wody na ganicy posesji a nie w domu :(

• 3. Wstępne warunki techniczne, zawieraja kto co wykonuje ~70 zł

• 2. Projektant: zlecić wykonanie projektu z umieszczenie licznika wody w domu ~400 zł

• 3. Wykopanie rowu (glebokosc ~1,2m) od domu do glownego zaworu na wlasny koszt ~200 zł

• 4. Wpinka: wpiecie przyłacza do głównej sieci + obior -400 zł

• 5. Geodeta: zlecić wykonanie inwentaryzacji ~300-600 zł

• 6. Po otrzymaniu inwentaryzacji z papierami jakie otrzymasz pójść do wodociągów

• 7. Okolo 2 tygodnie czekc aż wsio posprawdzają i założą mi licznik

Do tego dochodzi (poniewaz rura znajduje sie na wlasnej posesji ale 3 metry od drogi jest jeszcze oficialnie pas drogowy, drogi wojewodzkiej):

Najpierw uzgodnienie w drogach we Wrocławiu, potem zud, a potem pozwolenie w starostwie. Przed realizacją będzie trzeba załatwić zajęcie pasa drogowego w drogach we Wrocławiu, do tego potrzebne jest projket organizacji ruchu zaopiniowany u marszałak we Wrocławiu i komendzie wojeewódzkiej policji we Wrocławiu !!!

MASAKRA ! Ludzie ja chce tylko wykopac 15 metrow rowu na wlasnej posesji !!!

Wielkie dzieki jeszcze raz!

rura wodna wchodzaca do garazu:

2012_9_3_H.jpg

2012_9_16_D.jpg

Edytowane przez Puri

Niedługo to i my takie zdjęcia pokarzemy:yes: W którym miesiącu zaczęliście budowę ? a stan ze zdjęć to w którym? Pozdrawiamy i tak trzymać do końca budowy:D

Zaczeliśmy w maju 2012 potem była przerwa...(zbiórka pieniędzy), mury postawiłem na przełomie września i października. Tydzień temu zakupiliśmy kominy uniwerslane do spalin suchych i mokrych za kwotę 3800zł. Zakup przez internet z pewnej firmy w wielkopolskim. Niestety kominy nie sprostały moim oczekiwaniom. Marzec zaczynamy strop. Mam już zamówiony Terrva za kwotę 4500zł