Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jest napisane że sami:) a Wy też sami czy jakaś ekipa będzie robić?ciekawe ile śreednio spiewają za fundament i murowanie..

Nam za stan zero zaśpiewali 10000zł (sama robota), razem z materiałem miało byc 21000.

My za mniejszą kwotę mamy to co na zdjęciach. Jak się ma czas to można bardzo dużo zaoszczędzić budując własnymi siłami.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nam za stan zero zaśpiewali 10000zł (sama robota), razem z materiałem miało byc 21000.

My za mniejszą kwotę mamy to co na zdjęciach. Jak się ma czas to można bardzo dużo zaoszczędzić budując własnymi siłami.

Nas robocizna za SSO wyniosła w sumie 37000 z czego 12000 to dach, a co do budowania samemu żeby budować trzeba:

- być zdrowym

- mieć czas ( czyli zarabia ktoś inny)

i ostatnie mieć choć trochę pojęcia o tym co się robi.

Gość sipex

to faktycznie przesadzili trochę:p

znacie się na budowlance?myśle samemu też próbowac do tego stanu co Wy ale ja bardziej pojęcie mam na temat wykończenia murowania też ale fundamenty chyba mnie przerosną:Pdużo czasu Wam zeszło do tego stanu?i tylko w dwójkę robiliście?pozdrawiam

Edytowane przez sipex

Gość sipex
Nas robocizna za SSO wyniosła w sumie 37000 z czego 12000 to dach, a co do budowania samemu żeby budować trzeba:

- być zdrowym

- mieć czas ( czyli zarabia ktoś inny)

i ostatnie mieć choć trochę pojęcia o tym co się robi.

z rynnami oknami dachowymi itp?mi jedna firma zaśpiewała ok.24 tys za fundament,sciany nośne strop teriva dach i montaż okien w dachu a i schody lane..a jak koszt materiałów u Was na SSO i jaka jakoś?:)

to faktycznie przesadzili trochę:p

znacie się na budowlance?myśle samemu też próbowac do tego stanu co Wy ale ja bardziej pojęcie mam na temat wykończenia murowania też ale fundamenty chyba mnie przerosną:Pdużo czasu Wam zeszło do tego stanu?i tylko w dwójkę robiliście?pozdrawiam

Wykonawcy nie przesadzili, takie są realia. Oni muszą zarobić no i opłacić pracowników. Na budowlance się nie znamy. Robiliśmy to pierwszy raz w życiu. Główne oparcie to internet. Mury parteru postawiłem w 8 dni z pomocą jednej osoby. Z fundamentem troszkę zeszło. Polecam Wam zatrudnić jakiegoś murarza do samej ściany fundamentowej. Oni biorą za to od 1500 do 2500. Mury parteru murowałem z Ytong pióro wpust. Super sprawa! Najważniejsza w tym wszystkim jest pierwsza warstwa.

Dzięki Delphion .

Na dachu mam dachówkę ceramiczną, a jak będę miała zdjęcia to na pewno wkleję ( jak będę potrafiła)

Nie ma sprawy.

Puri dobrze zrozumiałeś, mniej więcej tak to wyglada.

Jak widać troszkę czasu i się da zrobić własnymi siłami.(Tylko ten czas :()

Przy wykończeniu za to masa czasu potrzebna :/

Wykonawcy nie przesadzili, takie są realia. Oni muszą zarobić no i opłacić pracowników. Na budowlance się nie znamy. Robiliśmy to pierwszy raz w życiu. Główne oparcie to internet. Mury parteru postawiłem w 8 dni z pomocą jednej osoby. Z fundamentem troszkę zeszło. Polecam Wam zatrudnić jakiegoś murarza do samej ściany fundamentowej. Oni biorą za to od 1500 do 2500. Mury parteru murowałem z Ytong pióro wpust. Super sprawa! Najważniejsza w tym wszystkim jest pierwsza warstwa.

To tak jak my też nie umiemy a sami budujemy :D .Żona to złota rączka(w czytaniu w internecie);) a ja realizuje jej plany.Kierownik budowy nie ma zastrzeżeń to chyba ok.:sleep:

Gość sipex
jak ogoradzaliście swoje działeczki?ja chce ogrdzić na wiosnę i mam jakies 150mb chce przednia sciane zrobic tym czasowo żerdziami i siatką leśna a pozostałe trzy boczne i tylna siatką i słupkami metalowymi z castoramy.Boki działki to 40-33-44 m i nie wiem czy dawać na tych odcinkach słupki wzmacniajaće?w narożniki napewno pójdą:)50cm pod ziemię starczy?kopał ktoś może tzw wiertlami recznymi do gleby zamiast szpadlem?pozdrawiam

jak ogoradzaliście swoje działeczki?ja chce ogrdzić na wiosnę i mam jakies 150mb chce przednia sciane zrobic tym czasowo żerdziami i siatką leśna a pozostałe trzy boczne i tylna siatką i słupkami metalowymi z castoramy.Boki działki to 40-33-44 m i nie wiem czy dawać na tych odcinkach słupki wzmacniajaće?w narożniki napewno pójdą:)50cm pod ziemię starczy?kopał ktoś może tzw wiertlami recznymi do gleby zamiast szpadlem?pozdrawiam

witam

z przodu mam panele betonowe,

http://img08.tablica.pl/images_tablicapl/12436979_1_644x461_ogrodzenie-betonowe-szczecin_rev008.jpg

boki i tył

http://www.kowalstwo-zurek.eu/_galeria/zdjecia_top/ogrodzenie_siatkowe_dzialki_zywiec_bielsko.jpg

słupki kupiłem kwadratowe profile (na nie zaślepki plastikowe ) wbijałem młotem na 50 cm a następnie łącznie słupka i betonu zalewałem cementem :) trzyma jak cholera :D siatka ocynk 3,6 ( mam haskiego i taka musi być) :D działka 35 x 20 x 35 x20 koszt ogrodzenia 4500 + brama i furtka 700 zł + silnik do bramy 450 zł :)

Edytowane przez swirek100

Gość sipex
witam

z przodu mam panele betonowe,

http://img08.tablica.pl/images_tablicapl/12436979_1_644x461_ogrodzenie-betonowe-szczecin_rev008.jpg

boki i tył

http://www.kowalstwo-zurek.eu/_galeria/zdjecia_top/ogrodzenie_siatkowe_dzialki_zywiec_bielsko.jpg

słupki kupiłem kwadratowe profile (na nie zaślepki plastikowe ) wbijałem młotem na 50 cm a następnie łącznie słupka i betonu zalewałem cementem :) trzyma jak cholera :D siatka ocynk 3,6 ( mam haskiego i taka musi być) :D działka 35 x 20 x 35 x20 koszt ogrodzenia 4500 + brama i furtka 700 zł + silnik do bramy 450 zł :)

bardzo ładnie to wygląda i wcale nie tak drogo:)tyle że ja chce bez tej narazie podmurówki działka leci delikatnie ze skosu a nie chce robić stopni itp..

Gość sipex
co fakt ot fakt ale są już pomalowane pocięte z czapeczkami itd przygotowane do wkopanioa:Pa mi to na ręke bo niemam gdzie tego wszystkiego przygotowac..te fi48 z castoramy jak się wkopie to myśle że postają też:)przyszedl dziśświder ręczny do kopania dziur:D 25cm srednica jak myślisz swirku chyba starczy pod otwór do zabetonowania?

Gość Puri

Mam pytanie z logistyki :) Chodzi mi o kolejnosc prac.

Mam Z34 w surowym stanie.

Nastepny krok to wstawienie okien i dzwi wejsciowych + brama garazowa...

Puzniej przyjda instalacje elektryczne + woda + rurki ogrzewania od kominka....

1. Czy przed polozeniem foli izolacyjnej i steropianu ciagnie sie kable i rurki na podlodze (chudy beton)?

2. Czy najpierw kladzie sie folie + steropian a puzniej na to rurki i kable ? Chodze w tedy po steropianie? Nie uszkodze steropianu / foli?

3. Najpierw otynkowac sciany a puzniej wylac podloge? Ale przy tynkowaniu scian nie moge przeciez stawiac maszyn na steropianie....

Troche sie zgubilem :(

Czy mogl by mi ktos po fachowemu wyjascnic dokladna kolejnosc prac ?

Jaka folie i jaki steropian uzyliscie?

1. Czy przed polozeniem foli izolacyjnej i steropianu ciagnie sie kable i rurki na podlodze (chudy beton)?

2. Czy najpierw kladzie sie folie + steropian a puzniej na to rurki i kable ? Chodze w tedy po steropianie? Nie uszkodze steropianu / foli?

3. Najpierw otynkowac sciany a puzniej wylac podloge? Ale przy tynkowaniu scian nie moge przeciez stawiac maszyn na steropianie....

Troche sie zgubilem :(

Czy mogl by mi ktos po fachowemu wyjascnic dokladna kolejnosc prac ?

Jaka folie i jaki steropian uzyliscie?

witaj Ireneuszu

może nie fachowiec, ale ja tak robiłem

- kanaliza

- chudziak

- elektryka

- tynki

- centralne , woda

- folia

- styropian 3x5cm

- podłogówka

- posadzka

pozdrawiam

25cm srednica jak myślisz swirku chyba starczy pod otwór do zabetonowania?

witam

25 cm spokojnie wystarczy

- ja wykopałem dziurę na szpadel czyli 25x25x25

wsadziłem

http://ogrodysklep.pl/images//meble/2897678_1_b.jpg

zalałem betonem i siedzi, pranie wisi, wiatr targa i nic - więc te Twoje słupki spokojnie dadzą radę :D

pozdrawiam

Gość sipex
to troche mnie uspokoiłeś bo jużzaczełem wątpić w ich jakość..jedni chwala na różnych forach inni narzekają:p jak ze wszystkim:D dwa lata gwarancji na nie jest ale myślę że jak przed zamontowaniem nie uszkodze to będą stać i stąc wkońcu niby ocynkowane i powłoką pcv zabezpieczone:P