Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość sipex
witam,zalewał może ktoś z Was słupki betonem od środka?zastanawiam się nad tym bo pojawili się złomiarze w okolicy i okradli transformator i skrzynki z miedźi:eek: i boję się o słupki..co prawda narazie tylko wkopałem około 10 narożne i nikt ich nie ruszył od środy.Znajomy mnie uspokaja że te z castoramy są plastikowe tak jak siatka i złomiarze odpuszczają:Pmoże ktoś coś doradzić na własnym przykładzie?

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Puri

Witam,

u mnie beda podłączyć wodę. Od tego roku zmienily sie przepisy i wodomierz musi byc na granicy posesji.

Zaproponowali mi taki rozwiazanie: http://www.elplastplus.pl/index.php/pl/produkty/podzia-asortymentowy/studnie-wodomierzowe/studnie-wodomierzowe-dn-400 koszt wszystkiego na gotowo 1.000 zl. Do tego dochodzi nastepne 1.000 zl za przyłącze do przewodu magistralnego - montuje się tak zwaną nawiertkę.

Podobno jak bym robil to w zeszlym roku to mogl bym jeszcze miec wodomierz w domu...

EN400.jpg

Pozdr.

Edytowane przez Puri
Przyłącze wodociągowe

Witam,

u mnie beda podłączyć wodę. Od tego roku zmienily sie przepisy i wodomierz musi byc na granicy posesji.

Zaproponowali mi taki rozwiazanie: http://www.elplastplus.pl/index.php/pl/produkty/podzia-asortymentowy/studnie-wodomierzowe/studnie-wodomierzowe-dn-400 koszt wszystkiego na gotowo 1.000 zl. Do tego dochodzi nastepne 1.000 zl za przyłącze do przewodu magistralnego - montuje się tak zwaną nawiertkę.

Podobno jak bym robil to w zeszlym roku to mogl bym jeszcze miec wodomierz w domu...

[ATTACH=CONFIG]174500[/ATTACH]

Pozdr.

Dziwne bo mi wczoraj załozyli licznik i mam w domu . Tyle ,że projekt z zeszłego roku.

Witam,

Pozdr.

witam

mi w 2009 kierownik wodociągów się UPARŁ i też mam wodomierz na zewnątrz budynku w studzience,

tłumaczenie że nie ma to sensu że jak chce to niech zrobi studzienkę wodomierzową po za moją posesją i wtedy odczytywał będzie licznik kiedy będzie miał ochotę, nie przyniosło skutku :(

w zeszłym miesiącu byli odczytać wodomierz który znajdował się pod metrową warstwą śniegu :D : D: "kazałem pozdrowić kierownika" :D

mam taką właśnie studnię, spokojnie można sobie taką zrobić sporo taniej :D

Edytowane przez swirek100

Witam,

.... Od tego roku zmienily sie przepisy i wodomierz musi byc na granicy posesji....

Nie ma takiego (ogólnopolskiego) przepisu, który nakazuje montować licznik w studzience. Każdy zakład wodociągowy może za to określać przepisy obowiązujące na swoim obszarze działania. My mamy wodomierz z odczytem radiowym w budynku.

Rozpoczęte ostatnie prace wew. i trochę się to będzie ciągnąć ,bo czas tylko w soboty, ale mam nadzieję ,że do maja się wyrobimy z małżonką.

Co do spalania: wyszło na razie 1,5 tony miału 25(w tym był też ekogroch czeski) i sądzę ,że wynik dobry jak na 1 sezon.

Nie możemy się już doczekać ech...

Wszyscy czekamy na wiosnę i kolejne raporty z budów

Edytowane przez Delphion1

witam, czy komuś powrót zimy pomieszał szyki? budowlaniec do mnie dzwonił że możemy zaczynać.... a tu śnieg :( , trudno, czekamy. Puki co przywieźli nam 20 ton gruzu (na wjazd) za 600zł. Jedna wywrotka gruzu i dziwna radość że już się coś dzieje :). Na poniedziałek dostarczą 40 ton żwiru na podsypkę - 900zł, i 7 kręgów na studnie. Wtorek koparka ,geodeta... i czekamy na wiosnę. Jak się ruszy to porobię foty.

Gość sipex
Irku zdradzisz mi jaki koszt Twojej wiaty przydomowej z robocizną?taką wiatę można dostawić ewentualnie po budowie czy lepiej odrazu robić?ile m2 przybędzie po podniesieniu ścianki kolankowej do jednego metra?pozdrawiam

Irku zdradzisz mi jaki koszt Twojej wiaty przydomowej z robocizną?taką wiatę można dostawić ewentualnie po budowie czy lepiej odrazu robić?ile m2 przybędzie po podniesieniu ścianki kolankowej do jednego metra?pozdrawiam

Coś nam ostatnio forum zasnęło.

Może postaram się ja odpowiedzieć ,na moim przykładzie.

Ja wiate dorobie po oddaniu budynku a co do kosztów,to nie mam zielonego pojecia jeszcze.

A ścianke kolankowa jak podniosłem do 120 cm, to przybyło mi jakieś około 7/8m2( tak mi sie wydaje).Problemem wtedy dla osób niskich, staje się okno dachowe.Więc optymalnie 100 jest dla wszystkichi i myślę ,że do 5m2 powinieneś zyskać, chyba?

Jeden z potencjalnych wykonawców naszego domu przesłał nam ofertę wykonania z uwzględnioną zmianą (ścianka kolankowa podniesiona o 20 cm, czyli w sumie 1m) i wyszło mu 107 m2 pow użytk.!! Nawet bank, gdzie dostaliśmy kredyt z dopłatami Rodzina na Swoim, nie zwrócił na to uwagi.

Gość sipex

czyli warto podniesc:)na etapie budowy u kierownika budowy mozna tego dokonac?co prawda marzy mi sie garaz ale jednak koszt20-30tys z moich obliczen a wiata mysle 5-7tys:)

faktycznie cisza jak makiem zasial:P wrzucajcie foteczki dajcie oczy nacieszyc:D

czyli warto podniesc:)na etapie budowy u kierownika budowy mozna tego dokonac?co prawda marzy mi sie garaz ale jednak koszt20-30tys z moich obliczen a wiata mysle 5-7tys:)

faktycznie cisza jak makiem zasial:P wrzucajcie foteczki dajcie oczy nacieszyc:D

witam

mój kierownik naniósł mi zmiany, co do kosztów wiaty - dachówka 1000 - 1500 , konstrukcja - 1000 - stopy 300 - 500 , robocizna -

pozdrawiam :D

Dzięki za zdjęcia kotłowni :D U nas od wczoraj wiosna tylko jakoś dziwnie biała ;) :cry:

Myslę,że to ostatni tydzień zimna i potem juz odetchniemy a Wy zaczniecie szaleć na budowach :)

Nareszcie koniec prac na klatce schodowej teraz malowanko góry pozostało i coraz bliżej przeprowadzka :)

Forum jest po to, abyśmy sobie nawzajem pomagali i dzielili się wiedza, która nabyliśmy.Pomoże to kolejnym chętnym do budowy domku w podjeciu trafniejszych decyzji.Domek Z-34 można wybudować za 150 tys a można i za 500 tys.

Wszystko zależy teraz od tego ,czy ktoś nas poprowadzi ,czy też sami będziemy się uczyć na błędach?

Ja tam wolałbym na swoich już się nie uczyć :/

Śmiało pytajcie na forum, zawsze ktoś odpisze i pomoże.

Pisze o tym bo dostaję sporo zapytań na e-maila o różne kwestie a nie zawsze jestem dostępny a może ktoś mógłby pomóc szybciej i lepiej?

Oczywiście w miarę możliwości i wiedzy zawsze pomogę :)

Forum jest po to abysmy sobie nawzajem pomagali i dzielili sie wiedza która nabyliśmy.pomoże to kolejnym chętnym do budowy domku w podjeciu trafniejszych decyzji.Domek Z-34 mozna wybudować za 150 tys a mozna i za 500 tys.

Wszystko zależy teraz od tego czy ktoś nas poprowadzi ,czy też sami bedziemy sie uczyc na błedach?

Ja tam wolałbym na swoich juz sie nie uczyć :/

Śmiało pytajcie na forum, zawsze ktoś odpisze i pomoże.

Pisze o tym bo dostaję sporo zapytań na e-maila o różne kwestie a nie zawsze jestem dostepny a może ktoś mógłby pomóc szybciej i lepiej?

:D popieram