Gość sipex 05.03.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 witam,zalewał może ktoś z Was słupki betonem od środka?zastanawiam się nad tym bo pojawili się złomiarze w okolicy i okradli transformator i skrzynki z miedźi:eek: i boję się o słupki..co prawda narazie tylko wkopałem około 10 narożne i nikt ich nie ruszył od środy.Znajomy mnie uspokaja że te z castoramy są plastikowe tak jak siatka i złomiarze odpuszczają:Pmoże ktoś coś doradzić na własnym przykładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.03.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Witam, u mnie beda podłączyć wodę. Od tego roku zmienily sie przepisy i wodomierz musi byc na granicy posesji. Zaproponowali mi taki rozwiazanie: http://www.elplastplus.pl/index.php/pl/produkty/podzia-asortymentowy/studnie-wodomierzowe/studnie-wodomierzowe-dn-400 koszt wszystkiego na gotowo 1.000 zl. Do tego dochodzi nastepne 1.000 zl za przyłącze do przewodu magistralnego - montuje się tak zwaną nawiertkę. Podobno jak bym robil to w zeszlym roku to mogl bym jeszcze miec wodomierz w domu... Pozdr. Edytowane 5 Marca 2013 przez Puri Przyłącze wodociągowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.03.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam, u mnie beda podłączyć wodę. Od tego roku zmienily sie przepisy i wodomierz musi byc na granicy posesji. Zaproponowali mi taki rozwiazanie: http://www.elplastplus.pl/index.php/pl/produkty/podzia-asortymentowy/studnie-wodomierzowe/studnie-wodomierzowe-dn-400 koszt wszystkiego na gotowo 1.000 zl. Do tego dochodzi nastepne 1.000 zl za przyłącze do przewodu magistralnego - montuje się tak zwaną nawiertkę. Podobno jak bym robil to w zeszlym roku to mogl bym jeszcze miec wodomierz w domu... [ATTACH=CONFIG]174500[/ATTACH] Pozdr. Dziwne bo mi wczoraj załozyli licznik i mam w domu . Tyle ,że projekt z zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 06.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Witam, u mnie beda podłączyć wodę. Od tego roku zmienily sie przepisy i wodomierz musi byc na granicy posesji. Podobno jak bym robil to w zeszlym roku to mogl bym jeszcze miec wodomierz w domu... Pozdr. witam mi w 2009 kierownik wodociągów się UPARŁ i też mam wodomierz na zewnątrz budynku w studzience, tłumaczenie że nie ma to sensu że jak chce to niech zrobi studzienkę wodomierzową po za moją posesją i wtedy odczytywał będzie licznik kiedy będzie miał ochotę, nie przyniosło skutku w zeszłym miesiącu byli odczytać wodomierz który znajdował się pod metrową warstwą śniegu : D: "kazałem pozdrowić kierownika" mam taką właśnie studnię, spokojnie można sobie taką zrobić sporo taniej Edytowane 6 Marca 2013 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dacek 06.03.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam, .... Od tego roku zmienily sie przepisy i wodomierz musi byc na granicy posesji.... Nie ma takiego (ogólnopolskiego) przepisu, który nakazuje montować licznik w studzience. Każdy zakład wodociągowy może za to określać przepisy obowiązujące na swoim obszarze działania. My mamy wodomierz z odczytem radiowym w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 07.03.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 My też mamy w domu licznik z odczytem radiowym. Nie ma takiego (ogólnopolskiego) przepisu, który nakazuje montować licznik w studzience. Każdy zakład wodociągowy może za to określać przepisy obowiązujące na swoim obszarze działania. My mamy wodomierz z odczytem radiowym w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 09.03.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Rozpoczęte ostatnie prace wew. i trochę się to będzie ciągnąć ,bo czas tylko w soboty, ale mam nadzieję ,że do maja się wyrobimy z małżonką.Co do spalania: wyszło na razie 1,5 tony miału 25(w tym był też ekogroch czeski) i sądzę ,że wynik dobry jak na 1 sezon.Nie możemy się już doczekać ech...Wszyscy czekamy na wiosnę i kolejne raporty z budów Edytowane 10 Marca 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michałwlkp 10.03.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 witam, czy komuś powrót zimy pomieszał szyki? budowlaniec do mnie dzwonił że możemy zaczynać.... a tu śnieg , trudno, czekamy. Puki co przywieźli nam 20 ton gruzu (na wjazd) za 600zł. Jedna wywrotka gruzu i dziwna radość że już się coś dzieje . Na poniedziałek dostarczą 40 ton żwiru na podsypkę - 900zł, i 7 kręgów na studnie. Wtorek koparka ,geodeta... i czekamy na wiosnę. Jak się ruszy to porobię foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 11.03.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Irku zdradzisz mi jaki koszt Twojej wiaty przydomowej z robocizną?taką wiatę można dostawić ewentualnie po budowie czy lepiej odrazu robić?ile m2 przybędzie po podniesieniu ścianki kolankowej do jednego metra?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 16.03.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Irku zdradzisz mi jaki koszt Twojej wiaty przydomowej z robocizną?taką wiatę można dostawić ewentualnie po budowie czy lepiej odrazu robić?ile m2 przybędzie po podniesieniu ścianki kolankowej do jednego metra?pozdrawiam Coś nam ostatnio forum zasnęło. Może postaram się ja odpowiedzieć ,na moim przykładzie. Ja wiate dorobie po oddaniu budynku a co do kosztów,to nie mam zielonego pojecia jeszcze. A ścianke kolankowa jak podniosłem do 120 cm, to przybyło mi jakieś około 7/8m2( tak mi sie wydaje).Problemem wtedy dla osób niskich, staje się okno dachowe.Więc optymalnie 100 jest dla wszystkichi i myślę ,że do 5m2 powinieneś zyskać, chyba? Edytowane 16 Marca 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 17.03.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Irku zdradzisz mi jaki koszt Twojej wiaty przydomowej z robocizną?taką wiatę można dostawić ewentualnie po budowie czy lepiej odrazu robić?ile m2 przybędzie po podniesieniu ścianki kolankowej do jednego metra?pozdrawiam Jeden z potencjalnych wykonawców naszego domu przesłał nam ofertę wykonania z uwzględnioną zmianą (ścianka kolankowa podniesiona o 20 cm, czyli w sumie 1m) i wyszło mu 107 m2 pow użytk.!! Nawet bank, gdzie dostaliśmy kredyt z dopłatami Rodzina na Swoim, nie zwrócił na to uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 17.03.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 czyli warto podniesc:)na etapie budowy u kierownika budowy mozna tego dokonac?co prawda marzy mi sie garaz ale jednak koszt20-30tys z moich obliczen a wiata mysle 5-7tys:)faktycznie cisza jak makiem zasial:P wrzucajcie foteczki dajcie oczy nacieszyc:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 18.03.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 czyli warto podniesc:)na etapie budowy u kierownika budowy mozna tego dokonac?co prawda marzy mi sie garaz ale jednak koszt20-30tys z moich obliczen a wiata mysle 5-7tys:) faktycznie cisza jak makiem zasial:P wrzucajcie foteczki dajcie oczy nacieszyc:D witam mój kierownik naniósł mi zmiany, co do kosztów wiaty - dachówka 1000 - 1500 , konstrukcja - 1000 - stopy 300 - 500 , robocizna - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 20.03.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Widze ze was zima uspała Zamawiam na weekend okna i rolety. Obojetne czy wiosna idzie czy nie, niech w koncu budowa rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha i Krzycho 22.03.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Dzięki za zdjęcia kotłowni U nas od wczoraj wiosna tylko jakoś dziwnie biała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 22.03.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Dzięki za zdjęcia kotłowni U nas od wczoraj wiosna tylko jakoś dziwnie biała Myslę,że to ostatni tydzień zimna i potem juz odetchniemy a Wy zaczniecie szaleć na budowach Nareszcie koniec prac na klatce schodowej teraz malowanko góry pozostało i coraz bliżej przeprowadzka Edytowane 24 Marca 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 24.03.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Forum jest po to, abyśmy sobie nawzajem pomagali i dzielili się wiedza, która nabyliśmy.Pomoże to kolejnym chętnym do budowy domku w podjeciu trafniejszych decyzji.Domek Z-34 można wybudować za 150 tys a można i za 500 tys. Wszystko zależy teraz od tego ,czy ktoś nas poprowadzi ,czy też sami będziemy się uczyć na błędach? Ja tam wolałbym na swoich już się nie uczyć :/ Śmiało pytajcie na forum, zawsze ktoś odpisze i pomoże. Pisze o tym bo dostaję sporo zapytań na e-maila o różne kwestie a nie zawsze jestem dostępny a może ktoś mógłby pomóc szybciej i lepiej? Oczywiście w miarę możliwości i wiedzy zawsze pomogę Edytowane 24 Marca 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 24.03.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Forum jest po to abysmy sobie nawzajem pomagali i dzielili sie wiedza która nabyliśmy.pomoże to kolejnym chętnym do budowy domku w podjeciu trafniejszych decyzji.Domek Z-34 mozna wybudować za 150 tys a mozna i za 500 tys. Wszystko zależy teraz od tego czy ktoś nas poprowadzi ,czy też sami bedziemy sie uczyc na błedach? Ja tam wolałbym na swoich juz sie nie uczyć :/ Śmiało pytajcie na forum, zawsze ktoś odpisze i pomoże. Pisze o tym bo dostaję sporo zapytań na e-maila o różne kwestie a nie zawsze jestem dostepny a może ktoś mógłby pomóc szybciej i lepiej? popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 24.03.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Podaje zestawienia materiałów na budowę domku o które jestem proszony i tutaj podziękowania nie dla mnie, ale dla Świrka proszę kierować, który je zrobił i rozesłał każdemu potrzebującemu. 1/2 Edytowane 24 Marca 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 24.03.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Prosze bardzo i powodzenia. PS.Nie zapomnijcie pomagać kolejnym "nowym budowlańcom" itd. 2/2 Edytowane 24 Marca 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts