Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość sipex
Witam.Piszę tu na forum bo nie wiem gdzie zadac pytanie:Pmam duzo cegly poniemieckiej chce użyc jej do wypełnienia dołkow pod słupki i słyszałem ,że ponoć nie można bo one pękaja i później słupki sięprzewracją..czy może ktoś ma pojęcie czy to prawda bo dlamnie troche dziwne,tym bardziej ,że kiedyś fundamnty robili z cegły i jakoś stare budynki stoją:p

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest efekt pracy tygodniowej mojego męża:D który twierdził że nie umie murować:mad: [ATTACH=CONFIG]183631[/ATTACH] spoiny wykonałam Ja :lol2:

witam

piękne spoiny Gosiu, jeszcze tylko poziome fugi i będzie ok :D

p.s. piękna wentylacja pod oknem w kotłowni :lol2:

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

Witam.Piszę tu na forum bo nie wiem gdzie zadac pytanie:Pmam duzo cegly poniemieckiej chce użyc jej do wypełnienia dołkow pod słupki i słyszałem ,że ponoć nie można bo one pękaja i później słupki sięprzewracją..czy może ktoś ma pojęcie czy to prawda bo dlamnie troche dziwne,tym bardziej ,że kiedyś fundamnty robili z cegły i jakoś stare budynki stoją:p

co masz na myśli "dołkow pod słupki " ?

Gość sipex
To w czym miały by być złe te cegły?Przecież zalane będa betonem wiec w czym tkwi problem skor beton je zwiąże?

no właśnie dla mnie w niczym tylko tak mi powiedziano w necie też piszą i zgłupiałem bo chce żeby to ogrodzenie postało kilkanaście lat..piszą o tzw"lasowaniu"się cegieł czyli kruszeniu obłupywaniu,powoli wydaje mi się ,że ktoś za dużo głupich porad ksiązkowych się naczytał ,bo skoro mury zabytkowe stojądo tej pory czy też domy przedwojenne na fundamentach z cegły to w czym mogła by zaszkodzić taka cegła zabetonowana w dołku?dlatego zapytałem na forum może ktoś by mnie oświecił :)

no właśnie dla mnie w niczym tylko tak mi powiedziano w necie też piszą i zgłupiałem bo chce żeby to ogrodzenie postało kilkanaście lat..piszą o tzw"lasowaniu"się cegieł czyli kruszeniu obłupywaniu,powoli wydaje mi się ,że ktoś za dużo głupich porad ksiązkowych się naczytał ,bo skoro mury zabytkowe stojądo tej pory czy też domy przedwojenne na fundamentach z cegły to w czym mogła by zaszkodzić taka cegła zabetonowana w dołku?dlatego zapytałem na forum może ktoś by mnie oświecił :)

Ja bym obkładał i betonem zalał ale to jestem ja.

no super:)

Zazdroszczę ja chcę jeszcze raz ;)

piękne to były czasy ? prawda ? już kiedyś o tym wspominałem :D niestety pozostaje już tylko zwykłe mieszkanie :D

myśmy z ogródka po trzech latach wywaliliśmy kwiaty i posadzili bezobsługowe tuje

http://images34.fotosik.pl/630/abd60b58ac938761med.jpg

http://images47.fotosik.pl/1792/544a5a64303436a0med.jpg

Edytowane przez swirek100

piękne to były czasy ? prawda ? już kiedyś o tym wspominałem :D niestety pozostaje już tylko zwykłe mieszkanie :D

myśmy z ogródka po trzech latach wywaliliśmy kwiaty i posadzili bezobsługowe tuje

http://images34.fotosik.pl/630/abd60b58ac938761med.jpg

http://images47.fotosik.pl/1792/544a5a64303436a0med.jpg

no proszę,tak to się mieszka :)

Hej

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Miłośniczką wielkich przestrzeni w domu na pewno nie jestem (wolę przestrzeń koło domu ;)), a budżet na budowę też skromny. Mamy jeszcze trochę czasu do namysłu, więc zobaczymy. Tak czy siak na pewno będzie to nieduży dom, łatwy i tani do wybudowania a potem do mieszkania.

Pozdrawiam :)

witam

Michale a dla czego bloczki kładą Ci w poprzek ?

pozdrawiam

w budowlance stawiam pierwsze kroki, budowlaniec tak położył, może dlatego że budujemy z ytong energo 36, napewno w drugą strone było by mniej bloczków ale więcej piasku na podsypkę. nie wiem dlaczego tak ale spytam fachure