Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko przygotowane pod strop. W poniedziałek kładziemy strop typu filigran,potem dozbrajanie szalowanie wieńca i lanie nadbetonu.:)[ATTACH=CONFIG]184908[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]184909[/ATTACH] Schody docelowe;)(tańszych chyba nie znajdziemy):DStępli miało być 30 na cały strop ale dla pewności dałem 80 % więcej.

No i super :)

A my z Małżonką zrobiliśmy wczoraj zestawienie kosztów. Wyszło ,że wraz z kuchnia pod zabudowe+ troszke sprzętu, budowa do obecnej chwili łyknęła nam 260 tys( z działką za 50 tys w tej kwocie).Mamy nadzieję do czerwca się wprowadzić :)

Jedynym nieskończonym pomieszczeniem zostanie łazienka górna, którą dokończymy później.

Jestem mile zaskoczony :)

Edytowane przez Delphion1

A my z Małżonką zrobiliśmy wczoraj zestawienie kosztów. Wyszło ,że wraz z kuchnia pod zabudowe+ troszke sprzętu, budowa do obecnej chwili łyknęła nam 260 tys( z działką za 50 tys w tej kwocie).Mamy nadzieję do czerwca się wprowadzić :)

Jedynym nieskończonym pomieszczeniem zostanie łazienka górna, którą dokończymy później.

Dzięki:) takie koszty budowy aż miło czytać:) Nasze plany są podobne odnośnie kosztów ale czas pokaże.Łazienka może poczekać jest druga na dole:D(chyba że bez wanny ani rusz):( Pozdrowienia:)

To kolejny raz mnie pocieszyłeś tymi kosztami :) Wiemy czego się spodziewać.

My jesteśmy na etapie architekta. Domek będzie z garażem więc koszty w górę. Jak już uzgodnimy zmiany to się pochwalę.

Podpowiedzcie proszę na czym można w miarę rozsądnie zaoszczędzić?

No i jeszcze jedno pytanko jak u Was jest rozwiązany temat ścieków? Nie będziemy mięli możliwości podłączenia się do kanalizacji, więc pod uwagę jest brane szambo albo przydomowa oczyszczalnia. Oj dylemat mamy.

Pozdrawiam

Gość sipex
260 tys to w moich stronach mieszkanko 3pokojowe:P jak dobrze ,że trafiłem na te forum:)też ciągle myśle o garażu,najlepiej z niedużym kanałem ale ciągle mnie te +ok.20tys.zł troche irytuje,z drugiej strony dostaiwać wolnostojący to chyba drożej wyjdzie..ehh dobrze ,że jeszcze mam czas na namyślenie się:)

Gość Puri

My jesteśmy na etapie architekta. Domek będzie z garażem więc koszty w górę. Jak już uzgodnimy zmiany to się pochwalę.

No i jeszcze jedno pytanko jak u Was jest rozwiązany temat ścieków? Nie będziemy mięli możliwości podłączenia się do kanalizacji, więc pod uwagę jest brane szambo albo przydomowa oczyszczalnia. Oj dylemat mamy.

Pozdrawiam

Tez mam ten dylemat i zamowie 12m3 szambo betonowe jak te: http://pabloxsystem.pl/szamba-betonowe-dwukomorowe/szambo-betonowe-dwukomorowe-12m3

Pozdrawiam

Gość Puri
w budowlance stawiam pierwsze kroki, budowlaniec tak położył, może dlatego że budujemy z ytong energo 36, napewno w drugą strone było by mniej bloczków ale więcej piasku na podsypkę. nie wiem dlaczego tak ale spytam fachure

Witam, ja tez buduje z Ytonga ENERGO 36,5 :D

Pozdr.

Pozdrawiam

Kurcze myślałem ,że wydałem więcej a tutaj he he...

Oszczędzić można na wszystkim i należy się targować.Cieszy nawet 10 zł zaoszczędzone!(zawsze jest na czeropak :))

Im bardziej ktoś kreatywny tym więcej zaoszczędzi ale oczywiście nie oszczędzać na gorszym materiale wszędzie!

W końcu buduje sie dla siebie i każdy chce spokojnie mieszkać a nie z awariami się później borykać.

Ja czekam na kanalizację aż w końcu w drodze zrobią i tymczasowe szambo sobie postawiłem.Później wykorzystam na deszczówkę

Pozdrawiam

a nie lepiej przydomową oczyszczalnie. na kupno oczyszczalni gmina daje 70% ceny

witam

a nie mówiłem ? :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

piękne to były czasy ? prawda ? już kiedyś o tym wspominałem :D niestety pozostaje już tylko zwykłe mieszkanie :D

myśmy z ogródka po trzech latach wywaliliśmy kwiaty i posadzili bezobsługowe tuje

http://images34.fotosik.pl/630/abd60b58ac938761med.jpg

http://images47.fotosik.pl/1792/544a5a64303436a0med.jpg

przyjemnie popatrzeć na taki zakatek z bezobsługowymi tujami :yes: mam nadzieję że chociaż je podlewasz :D

Witam chciał bym zacząć budować Z34 w Dolnośląskim, oto moje wstępne wyliczenia, chcę aby ktoś z was fachowym okiem to ogarnął i doradził:

Firma budowlana ( SSO) 30 000 zł

Fundament 12 000 zł

Ściany( + nośne i wewnętrzne i schody) 15 000 zł

Dach ( dachówka ceramiczna + więźba ogólnie komplet) 12 000 zł

Ogrzewanie (piec na ekogroszek) 15 000 zł ??? tu pytanie czy na podłogówkę w salonie 25 m i łazinka 5 m wystarczy???

Okna + drzwi + 3 dachowe 10 000 zł

Elektryka 7 000 zł

Studnia głębinowa 10 000 zł

Przydomowa rozlewiskowa oczyszczalnia ścieków 7 000 zł

Tynk parter 5 000 zł

Skromne wykończenie kuchni salonu pokoju i łazienki 20 000 zł ( panele i malowanie sam będę robił, płytek nie mam pojęcia jak się kładzie)

Chcę tak wybudować aby zacząć mieszkać i nie brać kredytu mam około 150 000 zł resztę którą pominąłem będę robił z czasem na bieżąco. Proszę o podpowiedzi. Oczywiście pomijamy ceny projektu i działki oraz pozwoleń. Dziękuję i pozdrawiam.