Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam chciał bym zacząć budować Z34 w Dolnośląskim, oto moje wstępne wyliczenia, chcę aby ktoś z was fachowym okiem to ogarnął i doradził:

Firma budowlana ( SSO) 30 000 zł

Fundament 12 000 zł

Ściany( + nośne i wewnętrzne i schody) 15 000 zł

Dach ( dachówka ceramiczna + więźba ogólnie komplet) 12 000 zł

Ogrzewanie (piec na ekogroszek) 15 000 zł ??? tu pytanie czy na podłogówkę w salonie 25 m i łazinka 5 m wystarczy???

Okna + drzwi + 3 dachowe 10 000 zł

Elektryka 7 000 zł

Studnia głębinowa 10 000 zł

Przydomowa rozlewiskowa oczyszczalnia ścieków 7 000 zł

Tynk parter 5 000 zł

Skromne wykończenie kuchni salonu pokoju i łazienki 20 000 zł ( panele i malowanie sam będę robił, płytek nie mam pojęcia jak się kładzie)

Chcę tak wybudować aby zacząć mieszkać i nie brać kredytu mam około 150 000 zł resztę którą pominąłem będę robił z czasem na bieżąco. Proszę o podpowiedzi. Oczywiście pomijamy ceny projektu i działki oraz pozwoleń. Dziękuję i pozdrawiam.

witam

Fundament 12 000 zł

- wykop 500, stal 1000, bloczki ~ 2000-4000, cement piach 1000, ocieplenie 500 - zasypanie ?

- jak się zmieścisz to brawo

Ogrzewanie (piec na ekogroszek) 15 000 zł ??? tu pytanie czy na podłogówkę w salonie 25 m i łazinka 5 m wystarczy???

- podłogówka daj wszędzie, wyjdzie Cię taniej niż grzejniki i później taaaaaaaaaaaaaaaaniej w ogrzewaniu :)

Elektryka 7 000 zł

- tu sporo - 5000 powinno wystarczyć

- ja mam na 17m i koszt 3500

reszta mniej więcej się zgadza

rozumiem że czytałeś całe forum ? ?

pozdrawiam i powodzenia

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam chciał bym zacząć budować Z34 w Dolnośląskim, oto moje wstępne wyliczenia, chcę aby ktoś z was fachowym okiem to ogarnął i doradził:

Firma budowlana ( SSO) 30 000 zł

Fundament 12 000 zł

Ściany( + nośne i wewnętrzne i schody) 15 000 zł

Okna + drzwi + 3 dachowe 10 000 zł

Elektryka 7 000 zł

Przydomowa rozlewiskowa oczyszczalnia ścieków 7 000 zł

Tynk parter 5 000 zł

Skromne wykończenie kuchni salonu pokoju i łazienki 20 000 zł ( panele i malowanie sam będę robił, płytek nie mam pojęcia jak się kładzie)

Chcę tak wybudować aby zacząć mieszkać i nie brać kredytu mam około 150 000 zł resztę którą pominąłem będę robił z czasem na bieżąco. Proszę o podpowiedzi. Oczywiście pomijamy ceny projektu i działki oraz pozwoleń. Dziękuję i pozdrawiam.

Mniej więcej się zgadza jedynie tak jak świrek napisał elektryk taniej a piec to już zalezy od portfela można i w 10 tys się zmieścić spokojnie z instalacją,wszystko zależy od potrzeb.

Podłogówka to super sprawa na płytki a na panele juz nieco gorzej i wtedy proponuje jednak dołozyc jeden kaloryfer,(zawsze można tylko rurki wypuścić i zaślepić jak kaloryfery nie będa potrzebne.

Ja na sezon zimowy zacznę grzać pod panelami i wtedy napisze jak to rozwiązanie sie sprawdza.Mam na poddaszu mix podłoga+kaloryfery

Podłogówkę rób bo 2 raz się nie da! Pamiętaj to instalacja nisko-temperaturowa ,więc oszczędniejsza powinna być.

a u nas wygląda to tak...[ATTACH=CONFIG]186801[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]186802[/ATTACH] , tzn. wyglądało tydzień temu, teraz sciany idą już w górę :D . To wysunięte to taras 4m x 5m

Aby tylko pogoda Wam sprzyjała.

No to w moim 300 poście wklejam kilka fotek środeczka.:)

20130501_123521.jpg

20130501_123246.jpg20130501_123304.jpg20130501_123350.jpg

20130501_123444.jpg

Z dołu jutro popstrykam i wkleję.

Edytowane przez Delphion1

Fajnie popatrzeć, jak inni się urządzają. Mobilizuje to do dalszej pracy. U nas w sobotę dopiero wykop pod piwnicę. Do tej pory zrobiliśmy fundamenty pod budynkiem gospodarczo-garażowym . Fotki wkleimy, kiedy piwnicę wyciągniemy do góry. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.

PS. Delphion1 czekamy na kolejne zdjęcia.

A u nas roboty ziemne na ukończeniu. To były bardzo intensywne i męczące 2 tygodnie, od rana do późnego wieczoru. Tylko ostatnimi czasy pogoda się troche popsuła i wstrzymała prace (2 razy zalało nam styropian, trzeba było suszyć i układać na nowo, aż w końcu zrezygnowaliśmy z folii budowlanej na spodzie)

Wczoraj zaczęlismy ukladać zbrojenie, dzisiaj szykuje się przerwa, bo od samego rana leje ...... a na poniedziałek beton mamy zamówiony. Może się uda.

stan z 6.05.2013 06052013046.jpg06052013047.jpg , ze zmian: widoczny taras, zlikwidowanie tego "podcienia" w wejściu, troszeczkę większa łazienka na dole, w salonie zamiast słupa ścianka przy której będzie kominek, schody lane betonowe pod którymi będzie schowek, a na górze z jednej sypialni robimy dwa małe pokoje.

w kotłowni w rogu jest tylko 110cm, ma ktoś z was piec z podajnikiem, bo nie wiem czy wejdzie, czy nie trzeba przesunąć ścianki

Hej, u nas w koncu okna i rolety. Elektryka tez ruszyla :D

Dodalem aktualne zdjecia do galerii... Pozdr.

witam

jeśli mogę po marudzić :D

- nie za nisko masz włączniki ? :)

- gniazdko od lodówki daj np za szafką w kuchni bo nie dosuniesz lodówki do ściany :)

- gniazdka za tv dał bym wyżej - na środku jest wieszak :)

- świetnie rozwiązana wentylacja z kotłowni :)

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

Gość Puri
witam

jeśli mogę po marudzić :D

- nie za nisko masz włączniki ? :)

WEDLUG NORMY DIN 18015 105cm OD PODLOGI --> http://de.wikipedia.org/wiki/Installationszone

- gniazdko od lodówki daj np za szafką w kuchni bo nie dosuniesz lodówki do ściany

NO RACJA !

- gniazdka za tv dał bym wyżej - na środku jest wieszak :)

Hmmm w moim akurat nie ma, sa w rogach

- świetnie rozwiązana wentylacja z kotłowni :)

To jest wentylacja z Kanalizacji i WC na parterze

pozdrawiam

DZIEKUJE ZA PORADY ! :)

Pytanie: Jakie dac tynki na ytonga i silke - gipsowe czy cementowo wapienne?

Moja tendencja to Tynk gipsowy Knauf MP 75 L --> http://www.knauf.pl/cms_media/karty_produktow/P113.pdf

Jak wyglada to cenowo za m2 ?

Edytowane przez Puri

stan z 6.05.2013 [ATTACH=CONFIG]187637[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]187638[/ATTACH] , ze zmian: widoczny taras, zlikwidowanie tego "podcienia" w wejściu, troszeczkę większa łazienka na dole, w salonie zamiast słupa ścianka przy której będzie kominek, schody lane betonowe pod którymi będzie schowek, a na górze z jednej sypialni robimy dwa małe pokoje.

w kotłowni w rogu jest tylko 110cm, ma ktoś z was piec z podajnikiem, bo nie wiem czy wejdzie, czy nie trzeba przesunąć ścianki

Ja mam z podajnikiem i z tego co pamiętam to ta wnęka na piec ma ok. 180 cm szerokości.

Jeśli chcecie piec z podajnikiem np.ślimakowym do szerokości całego zestawu pieca trzeba doliczyć 40-50 cm na wyciągnięcie w razie awarii mechanizmu i od ściany tył tez powinien stać 30 cm minimum(rurki,przyłacza i inne pierdoły)Z tłokowym nie wiem jak to wygląda ale też zapewne coś trzeba zostawić.

Najlepiej wklej fotkę tego miejsca, to może coś się wymysli?

Edytowane przez Delphion1

WEDLUG NORMY DIN 18015 105cm OD PODLOGI -->

u mnie np komoda ma 96 cm coś na na niej postawisz i problem z włączaniem ( 105 ) - zmierz na jakiej wysokości masz teraz u siebie w mieszkaniu włączniki ?

mi przez przypadek nie doliczyli styropianu 15 cm i mam na 120 cm włączniki a mogły by być wyżej np 140 :( dlatego zwróciłem uwagę :)

ale jak komu pasuje :D

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

Witam, pierwszy raz wreszcie załaduję zdjęcia.

O poniesionych moich kosztach z mazowieckiego można poczytać w komentarzach na stronie z500.

A wracając do moich spostrzeżeń. Nie zrezygnowałem z podcienia z jednego może dla niektórych mało ważnego powodu,

według niektórych którzy oglądali "nasz" domek, bez podcienia wygląda jak stodoła i coś w tym musiało być bo zbudowałem podcień.

nn 001.jpg

nn 002.jpg

nn 003.jpg

nn 004.jpg

IMG_0536.jpg

myślę że dobrze zrobiliśmy z żoną a efekty oceńcie sami.

podobnie też zrezygnowaliśmy z powiększenia pokoju na górze kosztem klatki schodowej.

Mamy bardzo dobry dostęp do okna dachowego nad klatką. Teraz gdy po 2 tygodniach od zamontowania okien dachowych,

zobaczyłem jak brudne są z zewnątrz te okna, myślę że raz w miesiącu będzie trzeba je przetrzeć, (mieszkamy na osiedlu domków jednorodzinnych i ruch samochodów jest dość spory i kurz się zbiera), więc wg mnie lepiej mieć dobry dostęp do tego okna.

nn 005.jpg

nn 006.jpg

nn 007.jpg

nn 008.jpg

IMG_0537.jpg

Ktoś wcześniej się pytał o koszty dachu i zapytał 12 000 zł.

Wg mnie nierealnie gdyż ceny tak mniej więcej się kształtują:

materiał więźba plus deski od 3tyś do 4tyś

cieśla weźmie ok 5 tyś

pokrycie (ja mam Rukki) 13 tys

okna dachowe 5 szt od 4-5 tyś

robocizna od 5- 7 tys

Daje to lekką ręką 30 tyś.

Jeszcze raz przepraszam, może kogoś obrażę

ale wg mnie nie warto pakować się w najtańszą dachówkę a taką na pewno jest Roben

IMG_0538.jpg

IMG_0540.jpg

IMG_0541.jpg

IMG_0542.jpg

IMG_0544.jpg

Ktoś wcześniej się pytał o koszty dachu i zapytał 12 000 zł.

Wg mnie nierealnie gdyż ceny tak mniej więcej się kształtują:

materiał więźba plus deski od 3tyś do 4tyś

cieśla weźmie ok 5 tyś

pokrycie (ja mam Rukki) 13 tys

okna dachowe 5 szt od 4-5 tyś

robocizna od 5- 7 tys

Daje to lekką ręką 30 tyś.

Jeszcze raz przepraszam, może kogoś obrażę

ale wg mnie nie warto pakować się w najtańszą dachówkę a taką na pewno jest Roben

witam

12000 to koszt jeśli dobrze przeczytałeś - dachówka, membrana, spinki, rynny.

a napisz proszę dlaczego nie warto się pakować w robena ?

pozdrawiam