swirek100 29.04.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Witam chciał bym zacząć budować Z34 w Dolnośląskim, oto moje wstępne wyliczenia, chcę aby ktoś z was fachowym okiem to ogarnął i doradził: Firma budowlana ( SSO) 30 000 zł Fundament 12 000 zł Ściany( + nośne i wewnętrzne i schody) 15 000 zł Dach ( dachówka ceramiczna + więźba ogólnie komplet) 12 000 zł Ogrzewanie (piec na ekogroszek) 15 000 zł ??? tu pytanie czy na podłogówkę w salonie 25 m i łazinka 5 m wystarczy??? Okna + drzwi + 3 dachowe 10 000 zł Elektryka 7 000 zł Studnia głębinowa 10 000 zł Przydomowa rozlewiskowa oczyszczalnia ścieków 7 000 zł Tynk parter 5 000 zł Skromne wykończenie kuchni salonu pokoju i łazienki 20 000 zł ( panele i malowanie sam będę robił, płytek nie mam pojęcia jak się kładzie) Chcę tak wybudować aby zacząć mieszkać i nie brać kredytu mam około 150 000 zł resztę którą pominąłem będę robił z czasem na bieżąco. Proszę o podpowiedzi. Oczywiście pomijamy ceny projektu i działki oraz pozwoleń. Dziękuję i pozdrawiam. witam Fundament 12 000 zł - wykop 500, stal 1000, bloczki ~ 2000-4000, cement piach 1000, ocieplenie 500 - zasypanie ? Dach ( dachówka ceramiczna + więźba ogólnie komplet) 12 000 zł - jak się zmieścisz to brawo Ogrzewanie (piec na ekogroszek) 15 000 zł ??? tu pytanie czy na podłogówkę w salonie 25 m i łazinka 5 m wystarczy??? - podłogówka daj wszędzie, wyjdzie Cię taniej niż grzejniki i później taaaaaaaaaaaaaaaaniej w ogrzewaniu Elektryka 7 000 zł - tu sporo - 5000 powinno wystarczyć Studnia głębinowa 10 000 zł - ja mam na 17m i koszt 3500 reszta mniej więcej się zgadza rozumiem że czytałeś całe forum ? ? pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 30.04.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam chciał bym zacząć budować Z34 w Dolnośląskim, oto moje wstępne wyliczenia, chcę aby ktoś z was fachowym okiem to ogarnął i doradził: Firma budowlana ( SSO) 30 000 zł Fundament 12 000 zł Ściany( + nośne i wewnętrzne i schody) 15 000 zł Dach ( dachówka ceramiczna + więźba ogólnie komplet) 12 000 zł Ogrzewanie (piec na ekogroszek) 15 000 zł ??? tu pytanie czy na podłogówkę w salonie 25 m i łazinka 5 m wystarczy??? Okna + drzwi + 3 dachowe 10 000 zł Elektryka 7 000 zł Studnia głębinowa 10 000 zł Przydomowa rozlewiskowa oczyszczalnia ścieków 7 000 zł Tynk parter 5 000 zł Skromne wykończenie kuchni salonu pokoju i łazienki 20 000 zł ( panele i malowanie sam będę robił, płytek nie mam pojęcia jak się kładzie) Chcę tak wybudować aby zacząć mieszkać i nie brać kredytu mam około 150 000 zł resztę którą pominąłem będę robił z czasem na bieżąco. Proszę o podpowiedzi. Oczywiście pomijamy ceny projektu i działki oraz pozwoleń. Dziękuję i pozdrawiam. Mniej więcej się zgadza jedynie tak jak świrek napisał elektryk taniej a piec to już zalezy od portfela można i w 10 tys się zmieścić spokojnie z instalacją,wszystko zależy od potrzeb. Podłogówka to super sprawa na płytki a na panele juz nieco gorzej i wtedy proponuje jednak dołozyc jeden kaloryfer,(zawsze można tylko rurki wypuścić i zaślepić jak kaloryfery nie będa potrzebne. Ja na sezon zimowy zacznę grzać pod panelami i wtedy napisze jak to rozwiązanie sie sprawdza.Mam na poddaszu mix podłoga+kaloryfery Podłogówkę rób bo 2 raz się nie da! Pamiętaj to instalacja nisko-temperaturowa ,więc oszczędniejsza powinna być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michałwlkp 30.04.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 a u nas wygląda to tak... , tzn. wyglądało tydzień temu, teraz sciany idą już w górę . To wysunięte to taras 4m x 5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 01.05.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) a u nas wygląda to tak...[ATTACH=CONFIG]186801[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]186802[/ATTACH] , tzn. wyglądało tydzień temu, teraz sciany idą już w górę . To wysunięte to taras 4m x 5m Aby tylko pogoda Wam sprzyjała. No to w moim 300 poście wklejam kilka fotek środeczka. Z dołu jutro popstrykam i wkleję. Edytowane 1 Maja 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 02.05.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Fajnie popatrzeć, jak inni się urządzają. Mobilizuje to do dalszej pracy. U nas w sobotę dopiero wykop pod piwnicę. Do tej pory zrobiliśmy fundamenty pod budynkiem gospodarczo-garażowym . Fotki wkleimy, kiedy piwnicę wyciągniemy do góry. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.PS. Delphion1 czekamy na kolejne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 02.05.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 A u nas roboty ziemne na ukończeniu. To były bardzo intensywne i męczące 2 tygodnie, od rana do późnego wieczoru. Tylko ostatnimi czasy pogoda się troche popsuła i wstrzymała prace (2 razy zalało nam styropian, trzeba było suszyć i układać na nowo, aż w końcu zrezygnowaliśmy z folii budowlanej na spodzie)Wczoraj zaczęlismy ukladać zbrojenie, dzisiaj szykuje się przerwa, bo od samego rana leje ...... a na poniedziałek beton mamy zamówiony. Może się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 03.05.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 19 m3 styropianu EPS 200 TerraAqua pod płytę fundamentową ułożone 2 warstwy styropianu 2x10 cm na zakładkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 05.05.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 A u nas tak teraz jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 11 05.05.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 No i jeszcze okno z sypialni i fundament pod wiatę i balkon zarazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michałwlkp 06.05.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 stan z 6.05.2013 , ze zmian: widoczny taras, zlikwidowanie tego "podcienia" w wejściu, troszeczkę większa łazienka na dole, w salonie zamiast słupa ścianka przy której będzie kominek, schody lane betonowe pod którymi będzie schowek, a na górze z jednej sypialni robimy dwa małe pokoje. w kotłowni w rogu jest tylko 110cm, ma ktoś z was piec z podajnikiem, bo nie wiem czy wejdzie, czy nie trzeba przesunąć ścianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 06.05.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Hej, u nas w koncu okna i rolety. Elektryka tez ruszyla Dodalem aktualne zdjecia do galerii... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 06.05.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Hej, u nas w koncu okna i rolety. Elektryka tez ruszyla Dodalem aktualne zdjecia do galerii... Pozdr. witam jeśli mogę po marudzić - nie za nisko masz włączniki ? - gniazdko od lodówki daj np za szafką w kuchni bo nie dosuniesz lodówki do ściany - gniazdka za tv dał bym wyżej - na środku jest wieszak - świetnie rozwiązana wentylacja z kotłowni pozdrawiam Edytowane 6 Maja 2013 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 07.05.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) witam jeśli mogę po marudzić - nie za nisko masz włączniki ? WEDLUG NORMY DIN 18015 105cm OD PODLOGI --> http://de.wikipedia.org/wiki/Installationszone - gniazdko od lodówki daj np za szafką w kuchni bo nie dosuniesz lodówki do ściany NO RACJA ! - gniazdka za tv dał bym wyżej - na środku jest wieszak Hmmm w moim akurat nie ma, sa w rogach - świetnie rozwiązana wentylacja z kotłowni To jest wentylacja z Kanalizacji i WC na parterze pozdrawiam DZIEKUJE ZA PORADY ! Pytanie: Jakie dac tynki na ytonga i silke - gipsowe czy cementowo wapienne? Moja tendencja to Tynk gipsowy Knauf MP 75 L --> http://www.knauf.pl/cms_media/karty_produktow/P113.pdf Jak wyglada to cenowo za m2 ? Edytowane 7 Maja 2013 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 07.05.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) stan z 6.05.2013 [ATTACH=CONFIG]187637[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]187638[/ATTACH] , ze zmian: widoczny taras, zlikwidowanie tego "podcienia" w wejściu, troszeczkę większa łazienka na dole, w salonie zamiast słupa ścianka przy której będzie kominek, schody lane betonowe pod którymi będzie schowek, a na górze z jednej sypialni robimy dwa małe pokoje. w kotłowni w rogu jest tylko 110cm, ma ktoś z was piec z podajnikiem, bo nie wiem czy wejdzie, czy nie trzeba przesunąć ścianki Ja mam z podajnikiem i z tego co pamiętam to ta wnęka na piec ma ok. 180 cm szerokości. Jeśli chcecie piec z podajnikiem np.ślimakowym do szerokości całego zestawu pieca trzeba doliczyć 40-50 cm na wyciągnięcie w razie awarii mechanizmu i od ściany tył tez powinien stać 30 cm minimum(rurki,przyłacza i inne pierdoły)Z tłokowym nie wiem jak to wygląda ale też zapewne coś trzeba zostawić. Najlepiej wklej fotkę tego miejsca, to może coś się wymysli? Edytowane 7 Maja 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 07.05.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Mamy już wylaną płytę !!! Nasz pierwszy mały sukces. Teraz ponad miesiąc przerwy w ciężkich pracach a później zabawę zaczynają specjaliści z firmy Golbalux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 07.05.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) WEDLUG NORMY DIN 18015 105cm OD PODLOGI --> u mnie np komoda ma 96 cm coś na na niej postawisz i problem z włączaniem ( 105 ) - zmierz na jakiej wysokości masz teraz u siebie w mieszkaniu włączniki ? mi przez przypadek nie doliczyli styropianu 15 cm i mam na 120 cm włączniki a mogły by być wyżej np 140 dlatego zwróciłem uwagę ale jak komu pasuje pozdrawiam Edytowane 7 Maja 2013 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Witam, pierwszy raz wreszcie załaduję zdjęcia. O poniesionych moich kosztach z mazowieckiego można poczytać w komentarzach na stronie z500. A wracając do moich spostrzeżeń. Nie zrezygnowałem z podcienia z jednego może dla niektórych mało ważnego powodu, według niektórych którzy oglądali "nasz" domek, bez podcienia wygląda jak stodoła i coś w tym musiało być bo zbudowałem podcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 myślę że dobrze zrobiliśmy z żoną a efekty oceńcie sami. podobnie też zrezygnowaliśmy z powiększenia pokoju na górze kosztem klatki schodowej. Mamy bardzo dobry dostęp do okna dachowego nad klatką. Teraz gdy po 2 tygodniach od zamontowania okien dachowych, zobaczyłem jak brudne są z zewnątrz te okna, myślę że raz w miesiącu będzie trzeba je przetrzeć, (mieszkamy na osiedlu domków jednorodzinnych i ruch samochodów jest dość spory i kurz się zbiera), więc wg mnie lepiej mieć dobry dostęp do tego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 10.05.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Ktoś wcześniej się pytał o koszty dachu i zapytał 12 000 zł. Wg mnie nierealnie gdyż ceny tak mniej więcej się kształtują: materiał więźba plus deski od 3tyś do 4tyś cieśla weźmie ok 5 tyś pokrycie (ja mam Rukki) 13 tys okna dachowe 5 szt od 4-5 tyś robocizna od 5- 7 tys Daje to lekką ręką 30 tyś. Jeszcze raz przepraszam, może kogoś obrażę ale wg mnie nie warto pakować się w najtańszą dachówkę a taką na pewno jest Roben Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.05.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Ktoś wcześniej się pytał o koszty dachu i zapytał 12 000 zł. Wg mnie nierealnie gdyż ceny tak mniej więcej się kształtują: materiał więźba plus deski od 3tyś do 4tyś cieśla weźmie ok 5 tyś pokrycie (ja mam Rukki) 13 tys okna dachowe 5 szt od 4-5 tyś robocizna od 5- 7 tys Daje to lekką ręką 30 tyś. Jeszcze raz przepraszam, może kogoś obrażę ale wg mnie nie warto pakować się w najtańszą dachówkę a taką na pewno jest Roben witam 12000 to koszt jeśli dobrze przeczytałeś - dachówka, membrana, spinki, rynny. a napisz proszę dlaczego nie warto się pakować w robena ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts