Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My zakupiliśmy drewniane (zdjęcie powyżej na tej stronie) firmy CAL, jednak tak jak napisaliście drewniane mogą się wypaczyć, a nawet jeśli się zdecydujecie na drewniane to stracicie gwarancje gdyż jej warunkiem jest podcień lub zadaszenie. (to kolejny powód dla tych którzy jeszcze nie zbudowali a zastanawiają sie nad likwidacją podcienia a nie planują daszku)- to oczywiście tylko rada i spostrzeżenie moje. Pozdr

Daszek planujemy, ale nie osłoni on w zupełności drzwi, stąd nasze obawy. Dzięki za radę

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na chwilę obecną mamy trochę czasu na planowanie i przemyślenia i mamy mały dylemat, mianowicie jakie drzwi wejściowe wybrać. Wykonawca daje w standardzie drewniane, zlikwidowaliśmy podcień i zastanawiamy się czy się za szybko nie wypaczą i nie zamienić ich na metalowe (antywłamaniowość drzwi jest na drugim planie mając z drugiej strony domu przeszklone drzwi balkonowe :) ).

Prosimy o radę :)

witam

mam daszek i mam metalowe, firmy kędziora, zamykają się i otwierają już przeszło 3 lata -nadal wyglądają jak w dniu montażu - koszt 1100 zł :D

pozdrawiam

Ja dokładnie odwrotnie Irku.Z podajnikiem chciałem i tyle. Również nie zamienię mojego cudeńka na miałowca .

Nie każdy ma czas zapierdzieleć co kilka godz do kotłowni itp.piec ma byc wiadomo ,ale najlepiej jakby się o nim zapomniało ,że jest.;)

:D

witam

zimą przy mrozach o 16:00 idę do kotłowni sypię 5-10 kilo węgla lub miału - rozpalam, wciskam start (max 5 minut) i idę na piwko :D godzina 19:00 idę do kotłowni wciskam stop i idę na piwko - następna wizyta w kotłowni w dniu następnym o godzinie 16:00 :D :D ot całe palenie :D

jak kiedyś pisałem już wielokrotnie jak co komu pasuje ... :D ja do niczego nie namawiam .................. chyba że chodzi o zmiękczacz do wody :D :D :D :D

pozdrawiam :D

Coraz bardziej jestem do tego zmiekczacza przekonany i chyba go zakupimy,napisz jeszcze raz jakiej firmy posiadasz lub zapodaj linka.Chcielibysmy wydajny, ale w rozsądnej cenie ;: dzięki

Ps.jakie sa koszty obsługi zmiękczacza ?

Edytowane przez Delphion1

Tak jak kolega i ja wcześniej napisałem ,nie ma szans na piec z podajnikiem ślimakowym w tym miejscu co kombinujesz(strzałki)Musielibyście ustawić wzdłuż kabiny prysznicowej z podajnikiem z prawej strony.

Ale na pocieszenie powiem ,że nie wiem czy czasem z tłokowym by nie wszedł ale najlepiej pytać sprzedawców.Podasz im rysunek i napewno cos doradzą.Jak coś to dam Ci namiar na uczciwego sprzedawcę z muratora co nie jest nastawiony tylko na zysk i chętnie doradzi.

dziękuje forumowiczom za rady i poproszę o ten namiar na uczciwego sprzedawcę z muratora, a puki co mały aktual z dnia dzisiejszego: 13052013048.jpg13052013049.jpg13052013050.jpg13052013051.jpg

13052013052.jpg

Gość Puri

Widze ze sie zdjecia po sypaly :) Wiec sie dolaczam...

PS: Mam pytanie dot. elektryki :

Jak rozwiazac problem uziemienia instalacji elektrycznej poniewaz na etapie budowy nie bylo nic robione wokol fundamentow, nikt mi nic nie powiedzial ze trzeba zakopac bednarke :(

IMG_6741.jpgIMG_6815.jpgIMG_6819.jpgIMG_6796.jpgIMG_6797.jpg

Coraz bardziej jestem do tego zmiekczacza przekonany i chyba go zakupimy,napisz jeszcze raz jakiej firmy posiadasz lub zapodaj linka.Chcielibysmy wydajny, ale w rozsądnej cenie ;: dzięki

Ps.jakie sa koszty obsługi zmiękczacza ?

witam

zmiękczacz z allegro nazwa maxflo d4 dla 5-6 osób cena ~ 1400 , koszty hmmm - worek soli 33 zł wystarczy na 4 miesiące

Gość Puri
witam

zmiękczacz z allegro nazwa maxflo d4 dla 5-6 osób cena ~ 1400 , koszty hmmm - worek soli 33 zł wystarczy na 4 miesiące

Hej,

tez sie kiedys nad tym zastanawialem ale szczerze mowiac przekonali mnie ze w moim przypadku jest to "nie potrzebny" wydatek...

Z medycznego punktu widzenia jest t.z. "twarda woda" nawed zdrowsza dla organizmu niz "woda miękka", poniewaz daje nam dodatkowo wapń i magnezium.

Co do pralek to dzis kazdy proszek do prania dozowany w odp. ilosciach ma wystarczajaco skladnikow zmiękczających wodę...

Jezeli chodzi o czajnik do wody to raz na 2 tyg. zostaje zagotowany kwas cytrynowy i jest blysk i zapach...

Jezeli chodzi o krany itd. to plamy po bardzo twardej wodzie idealnie usuwa np. W5 Eco ekologiczny płyn do czyszczenia z octem...

Wiec nie moge znalesc konkretnego powodu zeby wydac na to urzadzenia pieniadze... ale moze wy mnie przekonacie :)

Pozdr.

Widze ze sie zdjecia po sypaly :) Wiec sie dolaczam...

PS: Mam pytanie dot. elektryki :

Jak rozwiazac problem uziemienia instalacji elektrycznej poniewaz na etapie budowy nie bylo nic robione wokol fundamentow, nikt mi nic nie powiedzial ze trzeba zakopac bednarke :(

[ATTACH=CONFIG]189315[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189316[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189317[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189318[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189319[/ATTACH]

Witam.

Uziemienie. Temat morze.

Najlepiej faktycznie wykonać otok z bednarki i jeszcze lepiej gdy jest połączony ze zbrojeniem ławy fundamentowej. Gdy nie ma możliwości, proponuje użyć uziomów ocynkowanych- składanych

http://www.elektromad.pl/sklep/uziomyiglice/uziom_skladany_podstawa_an53.

Walisz w ziemię ile wlezie- jak najgłębiej i w kilku miejscach łącząc bednarką. Następnie do rozdzielni pod PE.

Tak naprawdę to nie ma zasady ile czego użyć i jak głęboko. Wszystko zależy od gruntu. Poszukaj wilgotnych miejsc na działce i tam kieruj uziemienie.

Do prawidłowego zadziałania ograniczników przepięć potrzebna jest wartość poniżej 10 ohm ( im mniej tym lepiej). Im więcej żelastwa w ziemi tym lepiej.

Bywają takie grunty, że nawet zakopałbyś czołg, to i i tak będzie kicha. Pomiary wykona ci pomiarowiec, który ma stosowne uprawnienia, nie byle jaki elektryk. Mam znajomych, którzy wbili parę uziomów i sami uznali, że im to wystarczy.

Pozdrawiam.

Mąż TITK I:)

Gość Puri

@ Mąż Titki:

Dziekuje za odpowiedz! Rozumiem ze uziomy wbijam gdzies kolo domu i lacze kablem do rozdzielni pod PE...

U mnie ziemia bedzie nie ciekawa jezeli chodzi o rezystywność gruntu! Dom jest w Sudetach, wiec ziemia skalista pelna kamieni...

Przykładowe spotykane wartości rezystywności gruntów:

• woda morska 0,5 Ωm
  • grunt bagnisty 30–50 Ωm
  • ziemia orna 90–150 Ωm
  • grunt gliniasty 20–200 Ωm
  • wilgotny zwir 100–500 Ωm
  • suchy piasek 500 Ωm
  • grunt piaszczysty suchy 500–2000 Ωm
  • grunt kamienisty 100–3000 Ωm

Pozdrawiam - Irek

Hej,

Wiec nie moge znalesc konkretnego powodu zeby wydac na to urzadzenia pieniadze... ale moze wy mnie przekonacie :)

Pozdr.

Hej

znam twoje stanowisko, szanuję je i nie zamierzam Cię przekonywać ... ja i 15 moich kolegów którzy zakupili owe zmiękczacze jesteśmy BARDZO ZADOWOLENI .

pozdrawiam :D

@ Mąż Titki:

Dziekuje za odpowiedz! Rozumiem ze uziomy wbijam gdzies kolo domu i lacze kablem do rozdzielni pod PE...

U mnie ziemia bedzie nie ciekawa jezeli chodzi o rezystywność gruntu! Dom jest w Sudetach, wiec ziemia skalista pelna kamieni...

Przykładowe spotykane wartości rezystywności gruntów:

• woda morska 0,5 Ωm
  • grunt bagnisty 30–50 Ωm
  • ziemia orna 90–150 Ωm
  • grunt gliniasty 20–200 Ωm
  • wilgotny zwir 100–500 Ωm
  • suchy piasek 500 Ωm
  • grunt piaszczysty suchy 500–2000 Ωm
  • grunt kamienisty 100–3000 Ωm

Pozdrawiam - Irek

Tak, wbijasz koło domu i łączysz bednarką. Dopiero do domu wchodzisz kablem. Im więcej żelastwa w ziemi tym lepiej.

Zaczął bym od wbicia ze trzech uzionów, może się uda? połączył bednarką i pomierzył. Jak słabo wyjdzie to jeszcze dobił.

Na jaką głębokość ? Ile się da. Ludzie wbijają nawet 5m.

Może będziesz kopał jeszcze pod odwodnienie itp. to też dawaj bednarkę. Miejsca spawane najlepiej zabezpieczyć czymś w rodzaju izolbetu czy kabelmasą.

Najlepiej, jak już pisałem, wykonać pomiary. Doświadczony pomiarowiec podpowie co i jak.

Aha. Ktoś zapyta: dlaczego uziomy ocynkowane? bo nie rdzewieją.

Niektórzy wbijają pręty pozostające po budowie, ale po paru latach różnie bywa.

Pogoogluj w temacie, może ktoś inny ma inne pomysły

Niestety nie jesteś jedyny z tym problemem. Moim zdaniem w każdym projekcie powinno być choć jedno zdanie aby wykonać otok uziemiający lub uziom fundamentowy.

Pozdrawiam

Krzysiek, mąż Titki :)

Witam wszystkich :D Świrku jak ocieplałeś ścianę od strony wiaty ,to już miałeś położony daszek - w jaki sposób to robiłeś aby wszędzie dosięgnąć :eek:

witam

tak dachówka leżała,

przy kładzeniu styropianu wyjęli dachówki w miejscach gdzie przechodziły "nogi" rusztowania, jak kładli strukturę mieli rusztowania tag zwane warszawskie na dachówkę położyli worki z klejem i na nie rusztowanie :D

powodzenia