Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Jesteśmy nowi na tym forum.Zdecydowaliśmy się budowę tego domku,w systemie kanadyjskim(szkieletowy) płytę fundamentową mamy już wylana

i lada dzień bedziemy zaczynać dalej budowę. I mamy pytanie do was czy ktoś w mazowieckim najlepiej na trasie warszawa lublin budował taki domek lub wogóle w woj mazowieckim?

Poszukajcie po forum czasem ktoś ma przy nicku miasto podane i na priva piszcie bo wielu już nie pisze a szkoda.:(

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich zetowców :bye:

Byłam zdecydowana na budowę domu SLARIS do pułki mąż nie wszedł na projekty z 500. Wypatrzył Z 34 i od razu przypadł mu do gustu , natomiast mnie wydawał się zbyt mały ,podchodziłam do tego projektu sceptycznie. Moje zdanie na temat tego domku zmieniło się gdy zobaczyłam pięknie wykończony i funkcjonalny dom Pana Irka.Przeczytałam od dechy do dechy wszystkie wpisy i decyzja podjęta będzie Z 34:

Działkę już mamy, zagospodarowanie przestrzenne również , teraz pozostało kupić projekt , adaptacja , zgoda na budowę i do przodu.

W związku z tym , iż większość z was wybudowało już zetkę mam kilka pytań:

1.Czy ktoś wybudował zetkę w okolicach Piły lub Koszalina ? Chętnie bym obejrzała dom w rzeczywistości.

2.Gdzie najtaniej mogę zrobić adaptację (od Piły do Koszalina)?

3.Ile kosztowały was zmiany w projekcie np.powiększenie domu o metr i doprojektowanie garażu?

4.Jak powiększyć kuchnię ?

Na dziś na razie tyle , proszę o porady i cenne wskazówki (szczególnie Pana Irka) jak również pozostałych.

Bardzo mi się podobały zeki w wykonaniu Dacka, ani NT ,Pawła.gosi1 ,Delphiona1 oraz Miłka jestem pod wrażeniem.

Pozdrowionka dla wszystkich zaczynających jak również dla tych którzy już mieszkają w swojej zetce.

Podstawowe pytanie: Czy projekt juz macie czy dopiero nosicie się z zamiarem kupna?

No to czas się pochwalić obiecanymi efektami naszej pracy ;)

Jeszcze nie wszystko gotowe, ech ten czas :(

dom.jpgdom1.jpgdom2.jpgdom3.jpgdom4.jpg

Nie bójcie sie podpatrywać i uczyć od "fachowców".Wszystko później zaowocuje a jaka satysfakcja ,że się zrobiło samemu he he....:D

Edytowane przez Delphion1

Moje zdanie na temat tego domku zmieniło się gdy zobaczyłam pięknie wykończony i funkcjonalny dom Pana Irka.

witam

dziękuję i cieszę się że się podoba :D

1.Czy ktoś wybudował zetkę w okolicach Piły lub Koszalina ? Chętnie bym obejrzała dom w rzeczywistości.

2.Gdzie najtaniej mogę zrobić adaptację (od Piły do Koszalina)?

3.Ile kosztowały was zmiany w projekcie np.powiększenie domu o metr i doprojektowanie garażu?

4.Jak powiększyć kuchnię ? .

1. z Koszalina było u mnie małżeństwo oglądać i byli zdecydowani na z34 więc może się odezwą :)

3. 1600 zł zmiany + adaptacja

pozdrawiam :D

Gość Puri

Nie bójcie sie podpatrywać i uczyć od "fachowców".Wszystko później zaowocuje a jaka satysfakcja ,że się zrobiło samemu he he....:D

SUPER FOTKI ! TRAFILISCIE MOJ GUST :)

A co do podpatrywania od fachowcow TO TAK JEST w 100% ! Ja sam polozylem kable elektryki po 2 dniowym kursie u kumpla elektryka, on tylko podlaczy i zrobi odbior. Mysle ze ocieplanie dachu, elewacje itd tez bede sam robil o ile czas na to pozwoli... Grund to sie nie bac. Polecam filmiki na youtube ! Wiekszosc producentow maj filmy instruktażowe na youtube !

Tutaj pare przykladow:

Murowanie z Ytonga Energo

ROCKWOOL

http://www.youtube.com/watch?v=lFjZtEOwyrE

FOVEO TECH film instruktażowy. Instrukcja wykonywania ociepleń metodą lekką-mokrą.

Montaż rynny Marley Continental

A wiec nie bac sie :)

Pozdrawiam - Puri

Edytowane przez Puri

Cześć

Jesteśmy nowi na tym forum.Zdecydowaliśmy się budowę tego domku,w systemie kanadyjskim(szkieletowy) płytę fundamentową mamy już wylana

i lada dzień bedziemy zaczynać dalej budowę. I mamy pytanie do was czy ktoś w mazowieckim najlepiej na trasie warszawa lublin budował taki domek lub wogóle w woj mazowieckim?

Cieszę się że jeszcze ktoś buduje tym sposobem "zetkę" i w związku z tym mam pytanie odnośnie ocieplenia: jakiej grubości będzie styropian oraz czy będzie kolejowy bezpośrednio do płyty (czy z zastosowaniem szczeliny dylatacyjnej jak w naszym przypadku). My też mamy już płytę wylaną i jak pogoda dopisze to w najbliższym czasie prace rozpocznie firma.

Raczej nie mieliśmy tej szczeliny musiał bym się dokładnie dowiedzieć a styropian jest w fundamencie grubości 20cm i na to beton wylany też 20cm plus oczywiście zbrojenie

Mnie rozchodzi się o ocieplenie ścian zewnętrznych. Przy technologii szkieletowej są dwa sposoby mocowania styropianu (bezpośrednie klejenie oraz stosowanie szczeliny dylatacyjnej) ze względu na punkt skraplania pary wodnej, tzw "punkt rosy". Ta decyzja to był nasz największy ból głowy i jestem ciekawy jak inni podchodzą do tego tematu.

A co do płyty to też mamy 20 cm na bokach oraz 2x10 na zakładkę na spodzie, styropian typu EPS 200

Edytowane przez marek&magda1

Witajcie po długiej przerwie, w której to udało nam się ruszyć i mamy już parter :)

Mam pytanie odnośnie okien dachowych. My dzielimy oba pokoje na pół, więc będą 4 małe pokoiki (po ok. 11 m2 powierzchni). Każdy z nich ma mieć okno szczytowe 90x150 cm i myślimy żeby dodać po jednym oknie dachowym ale tym najmniejszym czyli 55x78 cm. Czy myślicie że to dobry pomysł? Będzie dość światła? Będzie to dobrze wyglądać? (zwykle kupuje się większe okna dachowe i dlatego nie mogę sobie do końca wyobrazić jak to będzie wyglądać).

Mnie rozchodzi się o ocieplenie ścian zewnętrznych. Przy technologii szkieletowej są dwa sposoby mocowania styropianu (bezpośrednie klejenie oraz stosowanie szczeliny dylatacyjnej) ze względu na punkt skraplania pary wodnej, tzw "punkt rosy". Ta decyzja to był nasz największy ból głowy i jestem ciekawy jak inni podchodzą do tego tematu.

A co do płyty to też mamy 20 cm na bokach oraz 2x10 na zakładkę na spodzie, styropian typu EPS 200

Planujemy ocieplenie styropianem o grubości 10cm +ok 2cm dystans,czyli będzie szczelina dylatacyjna

Ale extra. Jak ja Ci zazdroszczę ale pozytywnie oczywiście :-)

A my w lesie :-)

Powiedz proszę co macie na ścianach w kuchni?

Pozdrawiam

Edytowane przez titka

Witajcie po długiej przerwie, w której to udało nam się ruszyć i mamy już parter :)

Mam pytanie odnośnie okien dachowych. My dzielimy oba pokoje na pół, więc będą 4 małe pokoiki (po ok. 11 m2 powierzchni). Każdy z nich ma mieć okno szczytowe 90x150 cm i myślimy żeby dodać po jednym oknie dachowym ale tym najmniejszym czyli 55x78 cm. Czy myślicie że to dobry pomysł? Będzie dość światła? Będzie to dobrze wyglądać? (zwykle kupuje się większe okna dachowe i dlatego nie mogę sobie do końca wyobrazić jak to będzie wyglądać).

Przemysl normalne dachowe i oceń sama w którym pokoju potrzebujecie najwiecej doświetlenia.Połozenie domu też ma tutaj znaczenie.Najlepiej jakbyś wkleiła projekt to postarmy sie coś doradzić.

Ale extra. Jak ja Ci zazdroszczę ale pozytywnie oczywiście :-)

A my w lesie :-)

Powiedz proszę co macie na ścianach w kuchni?

Pozdrawiam

Pomysł małżonki,zamiast robić płytki na ścianie chciała mieć drewno.

Wkleję fotki jak będzie juz kuchnia gotowa.Stolarze strasznie się ociagają .

Wprowadzamy się juz za tydzień !

2 okna szczytowe są na południowy zachód (bardziej na południe) a 2 na północny wschód (bardziej na północ). 3 pokoje mają po ok. 11m2 a jeden 14m2 (ten na południe). okna szczytowe 90x150 cm, więc nie za duże... My zrobilibyśmy normalne dachowe, ale to ma swoje minusy: większa cena, większa utrata ciepła zimą, większe nagrzewanie latem. Co o tym wszystkim myśleć. Mamy wycenę z veluxa jesli wszystkie okna byłyby 78 x 98 (czyli większe niż w poprzednim wpisie) to jest 5 okien (4 pokoje + łazienka) to koszt samych materiałów (okien i akcesoriów) to prawie 6000 zł. Z firmy DAKEA byłoby taniej (ok. 4000), ale nikt nie zna tej firmy, więc boimy się ryzykować, że będą gorsze. Ceny fakro porównywalne do velux. A Wy z jakiej macie firmy okna dachowe?