Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

2 okna szczytowe są na południowy zachód (bardziej na południe) a 2 na północny wschód (bardziej na północ). 3 pokoje mają po ok. 11m2 a jeden 14m2 (ten na południe). okna szczytowe 90x150 cm, więc nie za duże... My zrobilibyśmy normalne dachowe, ale to ma swoje minusy: większa cena, większa utrata ciepła zimą, większe nagrzewanie latem. Co o tym wszystkim myśleć. Mamy wycenę z veluxa jesli wszystkie okna byłyby 78 x 98 (czyli większe niż w poprzednim wpisie) to jest 5 okien (4 pokoje + łazienka) to koszt samych materiałów (okien i akcesoriów) to prawie 6000 zł. Z firmy DAKEA byłoby taniej (ok. 4000), ale nikt nie zna tej firmy, więc boimy się ryzykować, że będą gorsze. Ceny fakro porównywalne do velux. A Wy z jakiej macie firmy okna dachowe?

My mamy z Fakro i są bardzo dobre nie mam uwag.My za 4 okna zapłacilismy coś około 4 tys więc o 1 okno wiecej nie może być aż tyle.

Poszukaj, w necie taniej

Edytowane przez Delphion1

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

78x118 .A co do strat ciepła, to więcej stracisz w innych miejscach niż okna(dobrze ociepl dach!).Nie zawracaj sobie tym głowy.Nagrzewanie to też nie problem , zawsze można dokupić dodatkowe akcesoria .(Fakro ma spory wybór).Rozumiem ,że naczytacie się w necie mądrych wypocin ,ale czasem trzeba samemu pomyśleć. U mnie pod dachem jest najcieplej mimo okien.Mędrkował nie będę bo źaden ze mnie ekspert ,ale nie wydaje Wam się,że producenci naciagają niektóre dane ,aby Kowalskiego ogłupić? Edytowane przez Delphion1

Gość Puri
Dzięki, a jakie rozmiary tych okien dachowych macie? Oferta fakro ma kilka typów okien i rozpiętość cenowa jest duża, nie pamiętacie jaki macie typ?

Hej,

ja kupowalem moje okna FAKRO PTP-V U3 78/140

tutaj http://e-pl.org/?page=produkty

Za jedno okno placilem 782 zl netto, a za kolnierz EZV-P 78/140 160 zl do tego transport gratis.

Z tego co pytalem po innych hurtowniach to nikt nie mogl mi dac takich cen... :lol:

Pozdrawiam

Irek

Edytowane przez Puri

Witam, mam do Was pytanie, po zalaniu ław zabieramy się za bloczki, ile warstw bloczka kładliście?ile ogólnie tak mniej więcej kupić bloczków betonowych na podniesienie domu?, robiąc ścianę na jednego maxa 29cm wcześniej ile musze dać bloczków obok siebie? po 1 bloczku czy dwie warstwy obok siebie?

ściany wewnętrzne robiliście na maxa 25?

Mój murarz, który ma przyjść budować dom, chce 20zł za metr i pomoc mam mu sam załatwić. Czy to dużo czy ok?bez faktury, tak na "czarno" :)

Jesli ktoś z Was ma może zrobione zestawienie ile wydał na SSO to możecie podesłać na pocztę?

[email protected]

Z CZEGO BUDOWAĆ?

Max z kozłowic, Hadykówka? czy może z termotonu?

Edytowane przez kloczkowski84

Witam po długim czasie. Murarzowi płacimy 20 zł za godzinę. Strop nad piwnicą zalany. Mamy Z34 częściowo podpiwniczony. Na strop Teriva części podpiwniczonej, wraz ze schodami wyszło nam 9m betonu i jeszcze trochę zostało. Mam problem z wklejeniem zdjęć, więc proszę o pomoc. Postępuję według wskazówek z poprzedniej strony postów i nic.

[ATTACH=CONFIG]195184[ATTACH=CONFIG]195185[/ATT w3ACH]/ATTACH]

DSCF4931.jpg

DSCF4932.jpg

Gość Puri

@ Aga & Co.

Ladne fotki ! Ja jak bym jeszcze raz budowal to bym zrobil dokladnie jak wy, 1/2 domu bym podpiwniczyl....

:yes:

W tym miesiacu wkopuje szambo i podlaczaja wode. W lipcu tynki i brama garazowa oraz drzwi. Zdecydowalismy sie na Hörmanna: hormann.jpg

Pozdrawiam.

z34_puri_3.jpgz34_puri_1.jpgz34_puri_2.jpg

hej, poszukuję w necie jakiś dzienników budowy naszych z34, czy ktoś z Was coś takiego ma?lub wie gdzie można znaleźć?

Zastanawiam się ile potrzeba pustaków, ile bloczków, itp. prosiłbym o info: ile tego kupić na nasze z34 lub jak to przeliczać. Proszę o pomoc.

PS. budował ktoś z Was z Maxów?

Pozdrawiam

Edytowane przez kloczkowski84

Gość Puri
hej, poszukuję w necie jakiś dzienników budowy naszych z34, czy ktoś z Was coś takiego ma?lub wie gdzie można znaleźć?

Zastanawiam się ile potrzeba pustaków, ile bloczków, itp. prosiłbym o info: ile tego kupić na nasze z34 lub jak to przeliczać. Proszę o pomoc.

PS. budował ktoś z Was z Maxów?

Pozdrawiam

Nie widze problemu samemu to obliczyc. Obliczasz m2 scian a nawed chyba sa w projekcie podane.

Pustak Max Kozłowice o wymiarach 188x288x220 kl.15 w dostawach pełnosamochodowych tj. 20 pal. po 119 szt = 2380 szt.

Zużycie sztuk/m2:

15 szt przy grubości 19 cm

22 szt przy grubości 29 cm

i tak robisz z bloczakmi, styropianem itd...

PS: I ja na poczatku myslalem ze Z34 to raczej "kurnik a nie dom" ale w realu to raczej BIG HOUSE :) look at this:

z34.jpg

Edytowane przez Puri

Gość Puri
a z czego polecacie budować? max, porotherm, silikat, termoton? zastanawiam się nad tym termotonem i silikatem,

CO BYŚCIE POLECILI

Sciany zewnetrzne: Ytong Energo 36,5 http://www.ytong-silka.pl/pl/content/ytong_energo_1203.php

Sciany wewnetrzne: Silka E http://www.ytong-silka.pl/pl/content/sciany_zewnetrzne_i_wewnetrzne_1190.php

ytong.jpg

hmm, tych materiałów jest od groma, jedne tańsze ale ich więcej wychodzi (max) inne droższe ale bardziej wydajne (solbet) a ja się zastanawiam czy budowa np. z solbetu, silikatu jest ciężka? tam mało chyba wychodzi zaprawy co można uznać za większe problemy z ustawieniem poziomu?czy może tylko tak się wydaje?

hmm, tych materiałów jest od groma, jedne tańsze ale ich więcej wychodzi (max) inne droższe ale bardziej wydajne (solbet) a ja się zastanawiam czy budowa np. z solbetu, silikatu jest ciężka? tam mało chyba wychodzi zaprawy co można uznać za większe problemy z ustawieniem poziomu?czy może tylko tak się wydaje?

Niestety trzeba samemu podjąć decyzję co z czego i za ile my możemy jedynie podpowiadać.