Delphion1 06.06.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) 2 okna szczytowe są na południowy zachód (bardziej na południe) a 2 na północny wschód (bardziej na północ). 3 pokoje mają po ok. 11m2 a jeden 14m2 (ten na południe). okna szczytowe 90x150 cm, więc nie za duże... My zrobilibyśmy normalne dachowe, ale to ma swoje minusy: większa cena, większa utrata ciepła zimą, większe nagrzewanie latem. Co o tym wszystkim myśleć. Mamy wycenę z veluxa jesli wszystkie okna byłyby 78 x 98 (czyli większe niż w poprzednim wpisie) to jest 5 okien (4 pokoje + łazienka) to koszt samych materiałów (okien i akcesoriów) to prawie 6000 zł. Z firmy DAKEA byłoby taniej (ok. 4000), ale nikt nie zna tej firmy, więc boimy się ryzykować, że będą gorsze. Ceny fakro porównywalne do velux. A Wy z jakiej macie firmy okna dachowe? My mamy z Fakro i są bardzo dobre nie mam uwag.My za 4 okna zapłacilismy coś około 4 tys więc o 1 okno wiecej nie może być aż tyle. Poszukaj, w necie taniej Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julijanka 06.06.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dzięki, a jakie rozmiary tych okien dachowych macie? Oferta fakro ma kilka typów okien i rozpiętość cenowa jest duża, nie pamiętacie jaki macie typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.06.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) 78x118 .A co do strat ciepła, to więcej stracisz w innych miejscach niż okna(dobrze ociepl dach!).Nie zawracaj sobie tym głowy.Nagrzewanie to też nie problem , zawsze można dokupić dodatkowe akcesoria .(Fakro ma spory wybór).Rozumiem ,że naczytacie się w necie mądrych wypocin ,ale czasem trzeba samemu pomyśleć. U mnie pod dachem jest najcieplej mimo okien.Mędrkował nie będę bo źaden ze mnie ekspert ,ale nie wydaje Wam się,że producenci naciagają niektóre dane ,aby Kowalskiego ogłupić? Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 07.06.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki, a jakie rozmiary tych okien dachowych macie? Oferta fakro ma kilka typów okien i rozpiętość cenowa jest duża, nie pamiętacie jaki macie typ? Hej, ja kupowalem moje okna FAKRO PTP-V U3 78/140 tutaj http://e-pl.org/?page=produkty Za jedno okno placilem 782 zl netto, a za kolnierz EZV-P 78/140 160 zl do tego transport gratis. Z tego co pytalem po innych hurtowniach to nikt nie mogl mi dac takich cen... Pozdrawiam Irek Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirach 07.06.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Witam!Do tych którzy mają Terive - ile Wam poszło betonu na zalanie stropu? z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 10.06.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, mam do Was pytanie, po zalaniu ław zabieramy się za bloczki, ile warstw bloczka kładliście?ile ogólnie tak mniej więcej kupić bloczków betonowych na podniesienie domu?, robiąc ścianę na jednego maxa 29cm wcześniej ile musze dać bloczków obok siebie? po 1 bloczku czy dwie warstwy obok siebie? ściany wewnętrzne robiliście na maxa 25? Mój murarz, który ma przyjść budować dom, chce 20zł za metr i pomoc mam mu sam załatwić. Czy to dużo czy ok?bez faktury, tak na "czarno" Jesli ktoś z Was ma może zrobione zestawienie ile wydał na SSO to możecie podesłać na pocztę? [email protected] Z CZEGO BUDOWAĆ? Max z kozłowic, Hadykówka? czy może z termotonu? Edytowane 10 Czerwca 2013 przez kloczkowski84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 11.06.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam po długim czasie. Murarzowi płacimy 20 zł za godzinę. Strop nad piwnicą zalany. Mamy Z34 częściowo podpiwniczony. Na strop Teriva części podpiwniczonej, wraz ze schodami wyszło nam 9m betonu i jeszcze trochę zostało. Mam problem z wklejeniem zdjęć, więc proszę o pomoc. Postępuję według wskazówek z poprzedniej strony postów i nic. [ATTACH=CONFIG]195184[ATTACH=CONFIG]195185[/ATT w3ACH]/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 11.06.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 A jednak się udało z tymi zdjęciami. Budujemy od połowy kwietnia. Murarz przychodzi po godzinach, od 15.00, bardzo dużo zrobiliśmy sami mój mąż, brat i dziadek. Z tyłu mamy również pobudowany budynek gospodarczo - garażowy. I kolejne zdjęcia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 12.06.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 @ Aga & Co. Ladne fotki ! Ja jak bym jeszcze raz budowal to bym zrobil dokladnie jak wy, 1/2 domu bym podpiwniczyl.... W tym miesiacu wkopuje szambo i podlaczaja wode. W lipcu tynki i brama garazowa oraz drzwi. Zdecydowalismy sie na Hörmanna: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 12.06.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 My już mieszkamy Teraz powoli się urządzamy i dopieszczamy pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 13.06.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 My już mieszkamy Teraz powoli się urządzamy i dopieszczamy pokoje. Congratulations ! Prosimy o nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 13.06.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) hej, poszukuję w necie jakiś dzienników budowy naszych z34, czy ktoś z Was coś takiego ma?lub wie gdzie można znaleźć?Zastanawiam się ile potrzeba pustaków, ile bloczków, itp. prosiłbym o info: ile tego kupić na nasze z34 lub jak to przeliczać. Proszę o pomoc.PS. budował ktoś z Was z Maxów?Pozdrawiam Edytowane 13 Czerwca 2013 przez kloczkowski84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 14.06.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) hej, poszukuję w necie jakiś dzienników budowy naszych z34, czy ktoś z Was coś takiego ma?lub wie gdzie można znaleźć? Zastanawiam się ile potrzeba pustaków, ile bloczków, itp. prosiłbym o info: ile tego kupić na nasze z34 lub jak to przeliczać. Proszę o pomoc. PS. budował ktoś z Was z Maxów? Pozdrawiam Nie widze problemu samemu to obliczyc. Obliczasz m2 scian a nawed chyba sa w projekcie podane. Pustak Max Kozłowice o wymiarach 188x288x220 kl.15 w dostawach pełnosamochodowych tj. 20 pal. po 119 szt = 2380 szt. Zużycie sztuk/m2: 15 szt przy grubości 19 cm 22 szt przy grubości 29 cm i tak robisz z bloczakmi, styropianem itd... PS: I ja na poczatku myslalem ze Z34 to raczej "kurnik a nie dom" ale w realu to raczej BIG HOUSE look at this: Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 14.06.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 a z czego polecacie budować? max, porotherm, silikat, termoton? zastanawiam się nad tym termotonem i silikatem, CO BYŚCIE POLECILI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 14.06.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 a z czego polecacie budować? max, porotherm, silikat, termoton? zastanawiam się nad tym termotonem i silikatem, CO BYŚCIE POLECILI Ja wybrałem porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julijanka 15.06.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 gratulacje nam zalali strop My już mieszkamy Teraz powoli się urządzamy i dopieszczamy pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 16.06.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 witam ja mam 24 cm solbet + 15 cm styropianu i 600 zł -- na rok ogrzewanie i ciepła woda następnym razem budował bym tak samo i dostawił 2 lukarenki na poddaszu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 17.06.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 a z czego polecacie budować? max, porotherm, silikat, termoton? zastanawiam się nad tym termotonem i silikatem, CO BYŚCIE POLECILI Sciany zewnetrzne: Ytong Energo 36,5 http://www.ytong-silka.pl/pl/content/ytong_energo_1203.php Sciany wewnetrzne: Silka E http://www.ytong-silka.pl/pl/content/sciany_zewnetrzne_i_wewnetrzne_1190.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 17.06.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 hmm, tych materiałów jest od groma, jedne tańsze ale ich więcej wychodzi (max) inne droższe ale bardziej wydajne (solbet) a ja się zastanawiam czy budowa np. z solbetu, silikatu jest ciężka? tam mało chyba wychodzi zaprawy co można uznać za większe problemy z ustawieniem poziomu?czy może tylko tak się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 19.06.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 hmm, tych materiałów jest od groma, jedne tańsze ale ich więcej wychodzi (max) inne droższe ale bardziej wydajne (solbet) a ja się zastanawiam czy budowa np. z solbetu, silikatu jest ciężka? tam mało chyba wychodzi zaprawy co można uznać za większe problemy z ustawieniem poziomu?czy może tylko tak się wydaje? Niestety trzeba samemu podjąć decyzję co z czego i za ile my możemy jedynie podpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts