Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! A oto nasze kolejne dokonania. W przyszłym tygodniu mamy w planach układanie i zalewanie stropu. Wieźbę już mamy pozostało nam wybranie pokrycia. Decydujemy się na blachodachówkę: BUD MAT Wenecja modułowa, matowa i gruboziarnista, kolor grafitowy.

Jeżeli chodzi o okno tarasowe, nic nie zmienialiśmy jest takie jak w projekcie. Waszym zdaniem, która część powinna się przesuwać? My bierzemy pod uwagę srodkowe skrzydło lub to od zewnętrznej ściany.

DSCF4974.jpgDSCF4977.jpgDSCF4973.jpgDSCF4974.jpg

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! A oto nasze kolejne dokonania. W przyszłym tygodniu mamy w planach układanie i zalewanie stropu. Wieźbę już mamy pozostało nam wybranie pokrycia. Decydujemy się na blachodachówkę: BUD MAT Wenecja modułowa, matowa i gruboziarnista, kolor grafitowy.

Jeżeli chodzi o okno tarasowe, nic nie zmienialiśmy jest takie jak w projekcie. Waszym zdaniem, która część powinna się przesuwać? My bierzemy pod uwagę srodkowe skrzydło lub to od zewnętrznej ściany.

[ATTACH=CONFIG]199164[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199167[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199168[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199164[/ATTACH]

Co do skrzydła to dobrze przemyslcie która część ma się przesuwać i to kwestia wyboru.

Poszperajcie po necie i podejmijcie decyzję,polecałbym ceramiczną ewentualnie cementową a blachodachówka hmmm....ciężko do mnie przemawia no chyba ,że cena ?

Co do skrzydła to dobrze przemyslcie która część ma się przesuwać i to kwestia wyboru.

Poszperajcie po necie i podejmijcie decyzję,polecałbym ceramiczną ewentualnie cementową a blachodachówka hmmm....ciężko do mnie przemawia no chyba ,że cena ?

Dachówka cementowa ma marną trwałość i po latach strasznie płowieje... My to pokrycie odrzuciliśmy w pierwszej kolejności :) Potem odpadła blachodachówka, bo przestraszyliśmy się mega upałów w lecie na poddaszu (mamy użytkowe). Tak więc wybór padł na ceramicznego Koramica - rozwiązanie może nie najtańsze, ale wyszliśmy z założenia, że po co oszczędzać kilka % kosztów na czymś, co ma nam służyć kilkadziesiąt lat...

Dachówka cementowa ma marną trwałość i po latach strasznie płowieje... My to pokrycie odrzuciliśmy w pierwszej kolejności :) Potem odpadła blachodachówka, bo przestraszyliśmy się mega upałów w lecie na poddaszu (mamy użytkowe). Tak więc wybór padł na ceramicznego Koramica - rozwiązanie może nie najtańsze, ale wyszliśmy z założenia, że po co oszczędzać kilka % kosztów na czymś, co ma nam służyć kilkadziesiąt lat...

Ja osobiście mam ceramike ale kolega robił cementową już dość dawno i nic z nia sie nie dzieje a trwałość to podobno minimum 70 lat więc chyba nie tak mało?Zważywszy na fakt iz to dość nowe pokrycie to ciężko powiedziec o trwałości ,tak za 50 lat powiem czy płowieje u kolegi :D

witam

co do pokrycia to w nowym domu nawet za darmo nie zgodził bym się na blacho dachówkę - ale to Wasz wybór :(

co do okna tarasowego u mnie odsuwa się środkowe z prawej i lewej strony mam zasłony :)

pięknie po fugowane spoiny, jak zamieszkacie to docenicie :D

pozdrawiam i powodzenia :)

różnicę w cenie przy całej budowie można przeżyć ja za kompletny dach z rynnami i wiatą dachówka ceramiczna - 12.000 zł to ile może kosztować blacha 3.000 ?:D

Wyceny na wybraną blachodachówkę jeszcze nie mamy. Nie mam pojęcie, ile może ona z wszystkimi wykończeniami kosztować. Dlaczego blachodachówka - ponieważ jest dużo lżejsza niż dachówka, to jest ten główny powód.My mamy budynek częściowo podpiwniczony, a więc i fundament schodkowy. U sąsiadów, którzy mają dachówkę i dodadkowo cały dom obłożyli cegłą klinkierową w miejscu połączenia części podpiwniczonej z niepodpiwnicząna widać nad ziemią pęknięcia. Poza tym dzisiejsze blachodachówki są dużo trwalsze. Oczywiście nie myślimy o najtańszej tylko takiej z wyższej półki.

Również mamy poddasze użytkowe, ale ja słyszałam, że pod dachówką również jest ciepło latem na poddaszu, więc tutaj różnicy nie ma.

Dzisiaj przywieźli nam strop (taki jak w projekcie). Koszt 3850 zł, oczywiście na 8%.

Pozdrawiam.

Witam po dłużsjzej nieobecności.

Dach miliśmy już kupiony późną zimą, czyli na początku kwietnia :-) zanim zaczęliśmy prace ziemne, gdyż jeszcze były promocje.

Za dachówke ceramiczną Roben Monza daliśmy 7500 bez rynien ale trochę czasu nas kosztowało szukanie.

A teraz co najważniejsze .... zaczęliśmy budowe !!!!

Dom rośnie w oczach, w ciągu 2 dni mamy już prawiie cały szkielet ścian parteru !!!

jak znajdę chwile dodam zdjęcia :-)

Witam:) po miesiącu oczekiwań na dekarzy w końcu są efekty :rolleyes: w tym czasie nie próżnowaliśmy , postawiliśmy ścianki działowe , wykuliśmy otwory pod prąd i częściowo ułożyliśmy kanalizację :) Teraz ocieplamy ścianę nad garażem + tynk aby póżniej nie kombinować po ułożeniu dachówki:)DSC00595.jpgDSC00597.jpgDSC00604.jpgDSC00625.jpgDSC00627.jpg żonka też nie próżnuje;)

Cześć u nas domek wygląda coraz lepiej narazie musimy jeszcze czekać na okna żeby móc coś w środku robić.Nasz domek po miesiacu budowy wygląda tak:rolleyes:

Super domek.... my z mężem również chcemy postawić taki w tech. szkieletowej, wysłaliśmy do Was wiadomość na priv bo mamy kilka pytań....bardzo prosimy o kontakt [email protected]

Pozdrawiamy Ula&Tomek