Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc kotła a metraz domu

Papolinek

Recommended Posts

Posiadam kocioł sas nwt o mocy nominalnej 29 kw (2.5)

http://images47.fotosik.pl/215/9fe6092e0fade2cdmed.jpg

Z dokumentacji technicznej wynika iz jest on przeznaczony na powierzchnie domu 160-230m2

http://images44.fotosik.pl/215/de6e3ad715f8c7efmed.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/de6e3ad715f8c7ef.html

W obecnej chwili do kotła mam podłonczone:

* 190 zeberek(na 200 m miedzianej rurki fi 16 i 20m fi28 do 2 rozdzielaczy)

* 200m pex 40 m2

* 140 l wymienik

W sklepie jak i infol;ini sasa powiedzieli ze do 200 m2 daomu(w całosci ogrzewanej bedzie w sam raz.

Z kolei osobiscie wydaje mi sie ze moze byc on przewymiarowany??

te 29kW na pewno nie braknie :lol:

a o ile za dużo to policz w jakimś programie ozc, lub w zależności od tego jak ocieplony dom przelicz szacunkowo ile kW ci jest potrzebne przyjmując 60-80W/m2 (chyba sześciennych) - jeśli nie masz wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

minimalne 60W *500m3=30000 W Właśnie tak liczyłem i wyszło mi 30 KW(piec mam 29KW).

Z wyliczenie wyglada na ok.

Liczy się też kubatura budynku. A 200 m2 do użytkowa powierzchnia czy całkowita ? Z przewymiarowanym piecem jest tak jak z samochodem do jazdy miejskiej o poj. 3000 litrów i mocy 200 KM - nigdy nie wykorzystana moc a spala dużo.

parter i poddasze w całosci ogrzewane tzn pokoje.łazienki kuchnia wiatrołap korytaz i klatka schodowa.

Piwnica pralnia,spirzarka kotyrarz klatka schodowa kotłownia (spirzarka i kotłownia 10 m2)jedynie te 2 pomieszczenia nie sa urzytkowe.

Wiec chyba jest ok z doborem??

Mi sie tu cos nie zgadza z tych wyliczen.Piec 12 kw napewno nie ogrzeje tego budynku.Bedzie wył na 100% i nic.

Nie wiem jak wasze wyliczenia (z kad sa wziete)??.Chyba jednak z nimi jest cos nie tak.

Patrzac na producetów kilku kotłów wyglada to tak

**sas 29kw 160-230 m2

http://images44.fotosik.pl/215/de6e3ad715f8c7efm.jpg

**defro 24( odpowiada dokładnie mocy sas 29) 180-220

http://www.defro.pl/index.php/kotly/optima-plus-tradycyjna

**kotły z pleszewa w systemie całodobowym 25 kw 100-150 m2 http://www.kotlypleszewskie.pl/kwm-sg

**kocioł no name z allegro 27 kw ogrzewa do 210m2

**Vivo 26 kw powierzchnia grzewcza 180-200m2

**Domino 27kw powierzchnia grzewcza 190-200m2

Moze wystarczy.

Czy producęci kotłów wszystkie przewymiarowuja (podajac błedne dane o powierzchni grzewczej).Bo na to wychodzi majac dane z forum.

P:)apolinek zauważ, że podałem wcześniej przedział zapotrzebowania ciepła na m2. Oczywiście najlepiej policzyć dokładnie a nie szacować z metra. Dobrze ocieplony dom dzisiaj, z wentylacją grawitacyjną uśredniając nie potrzebuje więcej niż 80 W/m2 by go zagrzać, a przeważnie wartość ta wychodzi w przedziale 60W/m2. I to dla warunków obliczeniowych.

Co innego jeszcze jest moc kotła, do której trzeba dodać wszelkiego rodzaju straty na instalacji i uwzględnić sprawność kotła. A obecnie wartością wymiarującą wielkość kotła dla domów o powierzchni 150 - 200 m2 jest sposób przygotowania cwu.

P:)apolinek zauważ, że podałem wcześniej przedział zapotrzebowania ciepła na m2. Oczywiście najlepiej policzyć dokładnie a nie szacować z metra. Dobrze ocieplony dom dzisiaj, z wentylacją grawitacyjną uśredniając nie potrzebuje więcej niż 80 W/m2 by go zagrzać, a przeważnie wartość ta wychodzi w przedziale 60W/m2. I to dla warunków obliczeniowych.

Co innego jeszcze jest moc kotła, do której trzeba dodać wszelkiego rodzaju straty na instalacji i uwzględnić sprawność kotła. A obecnie wartością wymiarującą wielkość kotła dla domów o powierzchni 150 - 200 m2 jest sposób przygotowania cwu.

Skoro ktos ma kocioł 14 kw na przykładowe 150 m2 i mu to wystarcza to jak mam sie odniesc do tego iz w moim przypadku wystarczy 16 kw kocioł a producet pisze ze kocioł powinien byc o mocy 25-29 kw.

Pytam sie wiec gdzie sie podziewa te 9-14 kw,przeciez az tyle nie ma strat.

Oczywiscie 25-czy 29 kw sa to moce nominalna.Biorac jednak pod uwage sprawnosc pozostaje nam i tak 22-26 kw co kształtuje straty i zapotrzebowanie na podgrzewanie wody na poziomie 6-12 kw.Nie możliwe.

P:)apolinek - domy są różnie zbudowane, mają różne zapotrzebowanie na ciepło. Dane na stronach producentów dotyczą typowego polskiego domu. Typowego to znaczy mającego kilkadziesiąt lat, a nie budowanego w nowoczesnej technologii, czyli budowanego obecnie. Sam mając dom 180 mkw ograniczyłem moc pieca do 14 kW, a to i tak za dużo.

P:)apolinek - domy są różnie zbudowane, mają różne zapotrzebowanie na ciepło. Dane na stronach producentów dotyczą typowego polskiego domu. Typowego to znaczy mającego kilkadziesiąt lat, a nie budowanego w nowoczesnej technologii, czyli budowanego obecnie. Sam mając dom 180 mkw ograniczyłem moc pieca do 14 kW, a to i tak za dużo.

Tylko ze w przypadku mojego kotła sa 2 jakie dane

160 dom słabo ocieplony i 230 dobrze ocieplony.

Dużo o kotle a mało o domu.

Czytaj:

Dużo o źródle ciepła a mało o odbiorniku. :lol:

Jeżeli masz dom zbudowany zgodnie z obecnymi przepisami - to ucieczka ciepła przez 1m2 ściany zewnętrznej nie może być większa od 0,3W na stopień różnicy temperatury wnętrze-zewnętrze.

Licząc dla mrozów i 20stC wewnątrz daje to 40 x 0,3W= 12W na każdy metr ściany.

Posumuj powierzchnię ścian zewnętrznych, sufitów i podłóg i pomnóż wynik przez 12 (w watach) potem podziel przez 1000 i będą kilowaty zapotrzebowania w mrozy.

Chyba, że masz dom z blachy falistej - to piecyk masz tak z 4 razy za mały! :lol:

Adam M.

Tylko ze w przypadku mojego kotła sa 2 jakie dane

160 dom słabo ocieplony i 230 dobrze ocieplony.

Zadaj sobie proste pytanie: Czy producenci kotłów przyjęli do obliczeń dom taki jak twój. Czy przyjęli dom dobrze ocieplony, lub czy wogóle ocieplony?

200m2 można ogrzać tak samo dobrze piecem 100kW jak i 5kW. Wszystko jednak zależy jak dany DOM jest zbudowany, jak bardzo jest energooszczędny!

Przeczytaj projekt budowlany dla twojego domu.

U mnie wyraźnie jest opis ile potrzebuje mocy do ogrzania domu, i tak patrząc na chłodne wyliczenia wyszło że niezbędne jest 5 kw, do tego dochodzi podgrzanie wody użytkowej, + jakiś zapas.

Jeślibym miała się kierować mocą podaną przez producentów musiałabym mieć piec o min. zapotrzebowaniu 20KW.

Jak powiedziałam instalatorowi (hydraulikowi) jaki piec chcę kupić (14KW), to on stwierdził że przeliczy wszystko dokładnie do instalacji którą założył (zresztą też ją wcześniej wyliczająć) i wyszło mu że potrzebuje prawie 13 KW, ale jest to liczone dla zimy o temperaturze -20 stopni C.

Do tej pory mój piec nie pracował z większą sprawnością niż 65%, a mrozy w lutym były u nas (dolny śląsk) po -15 (oczywiście nie piszę o chwili rozruchu pieca bo wtedy nawet i 90% sprawności miał).

Przeczytaj projekt budowlany dla twojego domu.

U mnie wyraźnie jest opis ile potrzebuje mocy do ogrzania domu, i tak patrząc na chłodne wyliczenia wyszło że niezbędne jest 5 kw, do tego dochodzi podgrzanie wody użytkowej, + jakiś zapas.

Jeślibym miała się kierować mocą podaną przez producentów musiałabym mieć piec o min. zapotrzebowaniu 20KW.

Jak powiedziałam instalatorowi (hydraulikowi) jaki piec chcę kupić (14KW), to on stwierdził że przeliczy wszystko dokładnie do instalacji którą założył (zresztą też ją wcześniej wyliczająć) i wyszło mu że potrzebuje prawie 13 KW, ale jest to liczone dla zimy o temperaturze -20 stopni C.

Do tej pory mój piec nie pracował z większą sprawnością niż 65%, a mrozy w lutym były u nas (dolny śląsk) po -15 (oczywiście nie piszę o chwili rozruchu pieca bo wtedy nawet i 90% sprawności miał).

Jestem przekonany, że twój kocioł (bo chyba nie piec) nie pracował ze sprawnością większą od 65%, ale na pewno przy rozruchu miał sprawność sporo mniejszą. Chyba, że napisałaś o wydajności 8)

I dla tego jestem przekonany, że warto się zastanowić czy czasem nie opłaca się przeliczyć wszystkiego dla warunków nie wynikających z WT a dla warunków bardziej rzeczywistych i dopuścić możliwość dyskomfortu przy temp. rzędu -20C.

Zaoszczędzimy zarówno na kosztach poniesionych na instalacji jak i późniejszym jej użytkowaniu.

Tylko jaką temperaturę przyjąć do obliczeń - najmniejszą dobową średnioroczną dla okresu zimowego ? :roll: