Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele na mozaice parkietowej i płytkach?

am00

Recommended Posts

Mam połaczony pokój ok. 20m2 z małą kuchnią 6m2. W kuchni są płytki, w salonie mozaika parkietowa na tym samym poziomie. Niektóre płytki niestety juz popękały, a mozaika świeci szparami. Przymykałem na tę spartoloną robotę przez kilkanaście lat oczy, ale pod naciskiem wiadomo kogo powoli przymierzam się do remontu. Nie bardzo widzi mi się zrywanie całej podłogi. Wolałbym dać na wierzch tylko maty wygłuszające i jakieś dobre panele na całość.

Czy są jakieś przeciwskazania?

am00 napisał:
Mam połaczony pokój ok. 20m2 z małą kuchnią 6m2. W kuchni są płytki, w salonie mozaika parkietowa na tym samym poziomie. Niektóre płytki niestety juz popękały, a mozaika świeci szparami. Przymykałem na tę spartoloną robotę przez kilkanaście lat oczy, ale pod naciskiem wiadomo kogo powoli przymierzam się do remontu. Nie bardzo widzi mi się zrywanie całej podłogi. Wolałbym dać na wierzch tylko maty wygłuszające i jakieś dobre panele na całość.

Czy są jakieś przeciwskazania?

Drobne są. Panele do kuchni to nienajlepszy pomysł ze względu na możliwość zalania. Mozaika jest produktem bardziej "luksusowym" od paneli, czyli chcesz zmienić na gorsze.

Innych przeciwskazan nie widzę.

tomclav napisał:
miałem parę lat panele w kuchni i nie było problemów, z tym rozlewanie bym nie przesadzał, czasem coś wyleci ale jak to zetrzesz od razu a nie pojutrze to nic się nie stanie.

Oczywiście, ale to kwestia prawdopodobieństwa. Jakie jest prawdopodobieństwo pęknięcia wężyka zasilającego baterię? Jakie jest prawdopodobieństwo wypuszczenia z ręki gorącego garnka pełnego wody? Jakie jest prawdopodobieństwo rozlania wody przez dzieci kilku-, kilkunastoletnie?

Zdarzyć się nie musi, ale wyobrazić sobie można , prawda?

• 4 weeks później...
...witam, tak jak napisał poprzednik drewno to drewno i może pomyśl o "renowacji" mozaiki tzn. np.cyklinowaniu...? ja sam mam panele i jestem bbb zadowolony :) , są w miarę tanie i można je zmieniać co parę lat(nie są przyklejone tak jak parkiet), na rynku sa fajne panele imitujące płytki ceramiczne i może to jest rozwiązanie w części kuchennej a na reszcie to jest taaaaaaki wybór.Co do wody , no cóż, jak ma zalać to i tak zaleje :) a co ma wisieć nie utonie :))), rura pęknąć może nie tylko w kuchni ale i kaloryfer w pokoju ;) albo sąsiad zapragnie basenu i zaleje Cię od góry :] - różne przypadki się zdarzają.....życzę dobrego wyboru

..no dokładnie chłopie , zabieraj się do roboty, żona w pracy Ty na urlopie , ułożysz podłogę a gdyby był problem to....powiedz że to Święty Mikołaj zrobił żonie niespodziankę haha, Ja tak mojej połówce wmówiłem na "Zajączka" płytki w toalecie - z tym że kosztowało mnie to trochę więcej , bo wysłałem "swoją" na 2 tygodnie "pod folię" tzn. w ciepłe kraje...ale warto było :)))))

Witam serdecznie.

Troche dawno widzę temat był poruszany ale podepne się z małym problemem i dylematem.

U mnie w mieszkaniu teżcała podłoga jest w parkiecie lecz w większości jest juz uszkodzony ( duże szpary , luźne płytki, itd)

Z Żoną postanowiliśmy położyć panele ale lecz zauwazyłem pewien i raczej duży problem. NIe bedę mógł zerwać parkietu gdyż parkiet jak to powinno byc ułożony jest na łatach które to mają pewną grubość. Sam parkiet również ma swoją grubosc czyli jak sciągnę parkiet i łaty i położe panele to bardzo widocznie powiększa mi sie szpary pomiędzy drzwiami a podłogą i w efekcie będzie to bardzo lipnie wyglądać. Chciałbym więc położyc panele na parkiet. Jak juz wspamniałem parkiet ma liczne szpary i wiele luźnych płytek i tu pytanie czy to w czymś przeszkadza?, pozatym podłoga tak juz dosyc głośno skrzypi.

Ja osobiście wpadłem na taki pomysł.

Kupić klej wikol w dużej ilosci i starannie zalać parkiet tzn uzupełnic szpary i szczeliny, powinien on związać płytki i chyba zniwelować skrzypienie.

Jesli możecie to pomóżcie i powiedzcie czy ten pomysł jest dobry czy nie i co polecacie??

Pozdrawiam i dziękuję.

rozumiem że chcesz wykonać "fuszerkę kontrolowaną"... Moim zdaniem to może pomóc ale nie musi. Jeżeli skrzypi ci pomiędzy podłogą a parkietem to musiałbyś przykleić to do podłogi a nie z wierzchu. tak czy inaczej wikol nie jest drogi, co masz do stracenia :)

Wikol, jeżeli już, radziłbym zmieszać z wiórami żeby wypełnił szpary..

potem daj porządne wygłuszenie np. pianomata to ci bardziej wyciszy skrzypienie..

Czesc

Hm nie zależy mi aby robić fuszere bo robię to u siebie a nawet jakbym u kogoś robił to to wszystko jest do rozważenia pod wzgledem czasu i pieniędzy. Jak juz pisałem chodzi tu o to że powiększą mi sie szceliny pomiędzy dzrwiami a podłoga i to o dużo, o jakiews 3 cm a to dużo. POzatym po remoncie w łazience tzn po wyrównaniu podłogi plus płytki powiekszyłsie juz próg i napewno będzie większy jescze o te 3 cm a to juz chyba małą przesada. Wiem że niektórzy mają w domach łazienkę na pół piętrze czy tam na schodzach lecz w moim mieszkaniu to nie pasuje :-)

Co do skrzypienia uważam, że powodem tego są obluźnione płytki parkietu, które to ocierają sie jedna o druga powodując skrzypienie.

Pomysł z wymieszaniem wikolu z wiórami wezmę pod uwage bo masz racje, to będzie dobre. Czyli z tego co zrozumiałem można kłąsc panele na parkiet.

ja tam nie mam nic przeciwko fuszerkom kontrolowanym... Sam u siebie zrobilem ich wiele choć kierowałem się tym żeby dobrze sie trzymało.. Jak na razie nie narzekam... U klientów starałem się tego unikać, chyba że sam isię zgodzili.. Zawsze to jest jakiś kompromis pomiędzy dobrze a tanio... Tak czy inaczej nic sie nie stanie jak czasem ci podłoga będzie popiskiwać...

jahur napisał:
Czesc

Hm nie zależy mi aby robić fuszere bo robię to u siebie a nawet jakbym u kogoś robił to to wszystko jest do rozważenia pod wzgledem czasu i pieniędzy. Jak juz pisałem chodzi tu o to że powiększą mi sie szceliny pomiędzy dzrwiami a podłoga i to o dużo, o jakiews 3 cm a to dużo. POzatym po remoncie w łazience tzn po wyrównaniu podłogi plus płytki powiekszyłsie juz próg i napewno będzie większy jescze o te 3 cm a to juz chyba małą przesada. Wiem że niektórzy mają w domach łazienkę na pół piętrze czy tam na schodzach lecz w moim mieszkaniu to nie pasuje :-)

Co do skrzypienia uważam, że powodem tego są obluźnione płytki parkietu, które to ocierają sie jedna o druga powodując skrzypienie.

Pomysł z wymieszaniem wikolu z wiórami wezmę pod uwage bo masz racje, to będzie dobre. Czyli z tego co zrozumiałem można kłąsc panele na parkiet.

:) "dobra fuszerka nie jest zła" :))....na logikę : jeżeli teraz skrzypi podłoga to jeżeli położysz na niej panele - również będzie "koncertować"...może mniej słyszalnie , bo panele i podkład to wytłumi ale jednak. MOżesz faktycznie jak pisze poprzednik "zalać" klejem itp. , możesz także przybić gwoździami ..Rozwiązaniem są również zerwanie tego nieszczęsnego parkietu i położenie grubych płyt OSB(najlepiej pióro-wpust , bo się fajnie schodzą i chyba nie trzeba poziomować:) ), żeby podnieść poziom, no a potem panele z grubym podkładem. W ten sposób : eliminujesz skrzypienie, zakup stoperów, możesz spokojnie pić piwko gdy dziecko smacznie śpi :)..pozdrawiam

Do czego to się już ludzi namawia "Fuszera kontrolowana" - parodia

Zrób to sobie człowieku raz a porządnie Tak jak napisał poprzednik zainwestuj w płyty OSB, rozbierz ten parkiet, sprawdź i ułóż porządnie łaty i będziesz miał święty spokój. Przybijesz ,podkleisz parkiet, położysz panel a za dwa miesiące będziesz się pluł w brodę, że nie zrobiłeś tego porządnie bo objawy mogą powrócić. Będziesz to później znów rozbierał ? Szkoda czasu nerwów i roboty.