Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pale fundamentowe

gryzbi

Recommended Posts

poszukuje informacji n/t budynków jednorodzinnych na palach fundamentowych, moze ktos musiła tak budowac, jakies namiary na firmy (okolice olsztyna) orientacyjne koszty przy zabudowie 100m2, i glebokosci warstwy nosnej ok 6 m. z góru dziekuje za wszelkie komentarze :)

a kto Ci zaproponował pale?

wyjdą raczej drożej niż studnie

Skąd wiesz ile kosztują pale a ile studnie? Budowałeś w obu wariantach?

Ja przez to przechodziłem i mam odmienne zdanie.

no to podziel się z mami

swoimi traumatycznymi przejściami...

ziemo kiedy, tak z ciekawości?

jakiej wys kręgi?

późna wiosna 2007, krąg jak krąg, fi 1200x60

torf był na jakieś półtora metra, pod częścią domu :(

jako, że był to początek budowania, myślałem, że ktoś chce mnie naciągnąć, niestety,potwierdził to kierbud, inspektor nadzoru i na samym końcu geolog (dobry człowiek, przyjechał, spojrzał, zbadał i powiedział, że za ekspertyzę bierze 800 zł, jak usłyszał ile kosztują studnie, pokiwał głową i powiedział, "macie gratis"

i dowcip o tym, że mam przynajmniej żyzną glebę na działce mnie nie bawi :evil:

Ze wzgledu na wysoki poziom wód gruntowych (1m ppt) nie zaleca sie posadowienia na studniach-to z opini geologa. Zreszta o ile mi wiadomo posadowienie na studniach polega na przekazywanie obciazenia za pomoca tarcia o powierzchnie boczne studni, a ten sposób posadowienia który prezentuje tu Ziemo studnia zalana betonem to po prostu poasdowienie na palach tyle ze grubych. Mnie interesuje posadowienia na mikropalach (do 30cm srednicy) wierconych, podobno ten sposób ma byc nie tak drogi tylko jak do tej pory nie znalazłem wykonawcy. Na stronach murratora czytałem o tym sposobie i tam podaja naprawde małe koszta.