Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pale fundamentowe

gryzbi

Recommended Posts

Ze wzgledu na wysoki poziom wód gruntowych (1m ppt) nie zaleca sie posadowienia na studniach-to z opini geologa. Zreszta o ile mi wiadomo posadowienie na studniach polega na przekazywanie obciazenia za pomoca tarcia o powierzchnie boczne studni, a ten sposób posadowienia który prezentuje tu Ziemo studnia zalana betonem to po prostu poasdowienie na palach tyle ze grubych. Mnie interesuje posadowienia na mikropalach (do 30cm srednicy) wierconych, podobno ten sposób ma byc nie tak drogi tylko jak do tej pory nie znalazłem wykonawcy. Na stronach murratora czytałem o tym sposobie i tam podaja naprawde małe koszta.

to pale działają na zasadzie tarcia bocznego, dlatego muszą być zagłębione w gruncie nośnym, studnia wystarczy, że stoi na nim

to raz

a dwa

jak chcesz rady to minimum wysiłku mógłbyś w to włożyć i przedstawić dokładniej o co chodzi, tak to ciężko zrobić?

niezależnie od metody, którą wybierzesz pamiętaj, że muszą wybrać cały środek, aż do warstwy nośnej

wszsykie inne rozwiązania spowodują zapadanie się posadzki wewnątrz domu (mogę sie oczywiście mylić), ale u mnie tak zrobili

z ciekawości: czyżby torf???

niestety torf- co do wybierania ziemi no to nie bardzo bo jak bym wybrał i zagesil ziemie to wystarczyły by normalne fundamenty