yaro672 21.10.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Nie wiem na czym polega metoda płuczkowa ale u mnie wyglądało to tak: otwór wiercony wiertnicą i jednoczesnie podawany był zaczyn cementowy przy pomocy pompy a nastepnie w srodek otworu wkladane bylo zbrojenie w postaci rury stalowej fi 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.10.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Ze wzgledu na wysoki poziom wód gruntowych (1m ppt) nie zaleca sie posadowienia na studniach-to z opini geologa. Zreszta o ile mi wiadomo posadowienie na studniach polega na przekazywanie obciazenia za pomoca tarcia o powierzchnie boczne studni, a ten sposób posadowienia który prezentuje tu Ziemo studnia zalana betonem to po prostu poasdowienie na palach tyle ze grubych. Mnie interesuje posadowienia na mikropalach (do 30cm srednicy) wierconych, podobno ten sposób ma byc nie tak drogi tylko jak do tej pory nie znalazłem wykonawcy. Na stronach murratora czytałem o tym sposobie i tam podaja naprawde małe koszta. to pale działają na zasadzie tarcia bocznego, dlatego muszą być zagłębione w gruncie nośnym, studnia wystarczy, że stoi na nim to raz a dwa jak chcesz rady to minimum wysiłku mógłbyś w to włożyć i przedstawić dokładniej o co chodzi, tak to ciężko zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 21.10.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 niezależnie od metody, którą wybierzesz pamiętaj, że muszą wybrać cały środek, aż do warstwy nośnejwszsykie inne rozwiązania spowodują zapadanie się posadzki wewnątrz domu (mogę sie oczywiście mylić), ale u mnie tak zrobiliz ciekawości: czyżby torf??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.10.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 jaja sobie robisz z tym wybieraniem?to po co pale lub studnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.10.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Tia, od razu kopać odkrywkę jak w Bełchatowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryzbi 22.10.2009 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 niezależnie od metody, którą wybierzesz pamiętaj, że muszą wybrać cały środek, aż do warstwy nośnej wszsykie inne rozwiązania spowodują zapadanie się posadzki wewnątrz domu (mogę sie oczywiście mylić), ale u mnie tak zrobili z ciekawości: czyżby torf??? niestety torf- co do wybierania ziemi no to nie bardzo bo jak bym wybrał i zagesil ziemie to wystarczyły by normalne fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 24.10.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 iezależnie od metody, którą wybierzesz pamiętaj, że muszą wybrać cały środek, aż do warstwy nośnej wszsykie inne rozwiązania spowodują zapadanie się posadzki wewnątrz domu a nie wystarczy zrobić płyty zbrojonej, posadowionej na palach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts