garo 30.12.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Mam problem. Chce zainstalować turbinę do DGP. W grę wchodzą dwie opcje: turbina w komorze dekompresyjnej lub poz nią. Jak radzicie zrobić? Jedni producenci nie widzą problemu inni zabraniają. Chętynie poznam waszą opinię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.12.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Witam.Turbiny DGP umieszcza się poza okapem z dwóch powodów:1. silnik turbin potrzebuje dobrego wietrzenia (chłodzenia)2. turbinę nieco "słychać" - co prawda w dobrej klasie turbiny to co słychać to raczej pęd powietrza niż hałas silnika, ale dla ludzi o wrażliwym słuchu może być uciążliwy.O ile dobre przewietrzanie w komorze dekompresyjnej stanowi sens jej istnienia, o tyle hałas jaki wytwarza turbina morze się potęgować na zasadzie pudła rezonansowego.Jest jeszcze sprawa umieszczenia filtra między czerpnią gorącego powietrza z czopucha kominka a turbiną - nie zawsze można by zmieścić jedno i drugie w nieco przyciasnawej komorze dekompresyjnej.No i następna sprawa - dostępności do turbiny i filtra. Trzeba by w komorze dekompresyjnej zrobić porządną (czytaj - dużą i wygodną) rewizję w celu okresowego czyszczenia filtra i ustawiania parametrów pracy oraz konserwacji turbiny. A takowa raczej ładnie by nie wyglądała w obudowie kominka.Reasumując - można i tu i tu pod warunkiem spełnienia ww warunków.Ale zawsze proponuję wybrać wariant prostszy w realizacji i dalszej eksploatacji i obsłudze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 31.12.2003 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Dzięki za info. U mnie jesta taki problem, że nie ma mam za bardzo gdzie umeścić turbiny, a rozwiązanie w okapie, nawet przy w/w wymaganiach i trudnościach, jest dla mnie wygodniejsze. Mój dom jest niewielki (80m2 + 50m2 poddasza w przyszłości) i mógłbym teoretycznie turbiny nie umieszczać, ale ze wzgłędu na te ograniczenia muszę zastosować kanały prostokątne, a to już raczej wymaga turbiny.Pozdrawiam. P.S. Może ktoś doradzi jakieś inne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 31.12.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 ja decyduję się na wariant umieszczenia turbiny pod wkładem , co ma mi umożliwić pracę na grawitacji i jak potrzeba - dołaczanie turbiny, nie wiem czemu tylko producenci robią turbiny na "zimne powietrze" o małych wydajnościach ok 150 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.12.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Witam.Bo takie turbiny mają całkowicie inną konstrukcję rotora (konstrukcja zbliżona wyglądem do kosiarki rotacyjnej) i nie można nimi osiągać większych wydajności.Są większe ale kosztują "nieco" tylko mniej od samego kominka razem z wkładem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 02.01.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 dobrze, skoro tak - co daje taka turbina na powiedzmy te 150 m3/h jak potrzeba kilkuset w wiekszości przypadków - czy wogóle jest sens montowania turbiny na taką znikomą wydajność ? Jak tak to pomysł mój upadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.01.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Witam.Roose - jak sam napisałeś chcesz mieć turbinę tylko do "wspomożenia" grwitacyjnego przepływu ogrzanego powietrza.Jeżeli w Twoim domku sama grawitacja wystarczy to montaż turbiny o dużej mocy może być zwykłym przeinwestowaniem instalacji. Natomiast dołączenie do kominka turbiny wspomagającej (125-150 m3/h) może być w pewnych wypadkach uzasadnione, np. w dniach większych mrozów, lub dla szybszego dostarczenia ogrzanego powietrza po dłuższej nieobecności w domu.Ale zawsze warto sprawdzić doświadczalnie czy faktycznie turbina jest potrzebna. Zamiast dokupowania dodatkowej turbiny można zamontować wklad wyposażony już w dolną turbinę mniejszej mocy służącą do tego o czym wyżej pisałem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Co to jest komora dekompresyjna? Kojaży mi się z nurkowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts