Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Turbina do DGP w okapie?

garo

Recommended Posts

Witam.

Turbiny DGP umieszcza się poza okapem z dwóch powodów:

1. silnik turbin potrzebuje dobrego wietrzenia (chłodzenia)

2. turbinę nieco "słychać" - co prawda w dobrej klasie turbiny to co słychać to raczej pęd powietrza niż hałas silnika, ale dla ludzi o wrażliwym słuchu może być uciążliwy.

O ile dobre przewietrzanie w komorze dekompresyjnej stanowi sens jej istnienia, o tyle hałas jaki wytwarza turbina morze się potęgować na zasadzie pudła rezonansowego.

Jest jeszcze sprawa umieszczenia filtra między czerpnią gorącego powietrza z czopucha kominka a turbiną - nie zawsze można by zmieścić jedno i drugie w nieco przyciasnawej komorze dekompresyjnej.

No i następna sprawa - dostępności do turbiny i filtra. Trzeba by w komorze dekompresyjnej zrobić porządną (czytaj - dużą i wygodną) rewizję w celu okresowego czyszczenia filtra i ustawiania parametrów pracy oraz konserwacji turbiny. A takowa raczej ładnie by nie wyglądała w obudowie kominka.

Reasumując - można i tu i tu pod warunkiem spełnienia ww warunków.

Ale zawsze proponuję wybrać wariant prostszy w realizacji i dalszej eksploatacji i obsłudze.

Pozdrawiam.

Dzięki za info. U mnie jesta taki problem, że nie ma mam za bardzo gdzie umeścić turbiny, a rozwiązanie w okapie, nawet przy w/w wymaganiach i trudnościach, jest dla mnie wygodniejsze. Mój dom jest niewielki (80m2 + 50m2 poddasza w przyszłości) i mógłbym teoretycznie turbiny nie umieszczać, ale ze wzgłędu na te ograniczenia muszę zastosować kanały prostokątne, a to już raczej wymaga turbiny.

Pozdrawiam.

P.S. Może ktoś doradzi jakieś inne rozwiązanie

Witam.

Bo takie turbiny mają całkowicie inną konstrukcję rotora (konstrukcja zbliżona wyglądem do kosiarki rotacyjnej) i nie można nimi osiągać większych wydajności.

Są większe ale kosztują "nieco" tylko mniej od samego kominka razem z wkładem.

Pozdrawiam.

Witam.

Roose - jak sam napisałeś chcesz mieć turbinę tylko do "wspomożenia" grwitacyjnego przepływu ogrzanego powietrza.

Jeżeli w Twoim domku sama grawitacja wystarczy to montaż turbiny o dużej mocy może być zwykłym przeinwestowaniem instalacji. Natomiast dołączenie do kominka turbiny wspomagającej (125-150 m3/h) może być w pewnych wypadkach uzasadnione, np. w dniach większych mrozów, lub dla szybszego dostarczenia ogrzanego powietrza po dłuższej nieobecności w domu.

Ale zawsze warto sprawdzić doświadczalnie czy faktycznie turbina jest potrzebna. Zamiast dokupowania dodatkowej turbiny można zamontować wklad wyposażony już w dolną turbinę mniejszej mocy służącą do tego o czym wyżej pisałem.

Pozdrawiam.