zOOr 20.10.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Hi,Mam dylemat. Wydaje mi się, że podmurówka jest za wąska na słupek. (może na fotce nie widać za dużo ale, ... http://www.darwina.waw.pl/aps76/temp/podmurowka.JPG.Ma na niej stanąć słupek narożny murowany na jedną cegłę(tylko że u mnie będzie z 15 cm nad ziemią a nie jak na fotce na poziomie terenu)http://www.darwina.waw.pl/aps76/temp/slupek.jpg. Podmurówka - 17cm, cegła ma 25cm ==> cegła wisi z obu stron po 4cm. Skoro cegła ma 12 cm to 1/3 będzie w powietrzu. Można tak zostawić, czy trzeba kombinować z dolewaniem fundamentu w tych rejonach? Sprawa dość pilna bo jutro, pojutrze mają się brać za słupki i obawiam się, że będzie tekst - "będzie dobrze, zawsze tak robimy i jet dobrze..." A jeśli trzeba dolać, to jak połączyć nową część ze "starą", żeby po pierwszej zimie nie odpadło? Zbrojenie będzie wycięte. I sprawa 2-ga. Na identyczne podmurówce ma stanąć słupek murowany na 1,5 cegły (czyli standardowy). Pozostaje kwestia podlania betonu na cokole i fundamencie.. Jak to zrobić, żeby się "rozeschło" za szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 21.10.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Ratujcie prooooszę, jutro rano mam konfrontację z "fachowcami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.10.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 daj se spokoj. co to, 17 cm betonu ci nie utrzyma paru cegieł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 21.10.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Normalnie wysuwa się cegłę ok. 2cm ale 4 cm to jeszcze nie tragedia... Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.10.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 daj se spokoj. co to, 17 cm betonu ci nie utrzyma paru cegieł? A głupio zapytam- może i nie? Bo jak zbrojenie będzie wycięte, to wiatr albo i sikający pies obali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 23.10.2009 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 No to skończyło się na wycięciu podmurówki w tym miejscu i zaszalowaniu pod normalny słupek na 1,5 cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts