RB 30.12.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Byłem oglądać więźbę dachową wykonaną przez jednego fachowca, jutro mam oglądać pracę innego i być może kolejnego. Po czym poznać dobrze wykonaną więźbę, na co zwracać uwagę w czasie jej oglądania? Trafnych decyzji w Nowym Roku 2004 życzy-RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.01.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Bez planów i informacji o rodzaju pokrycia nie będziesz miał pełnego obrazu, czy dana więźba jest prawidlowo wykonana dla konkretnego projektu. Możesz jedynie oceniać staranność wykonania. np: czy wszystkie krokwie ułożone są pod tym samym katem, czy jętki są wypoziomowane. W jaki sposóbopiera sie to wszystko na murłatach itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.01.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Można też sprawdzić czy połacie jeśli miały być czy są prostokątne (pomiar przekątnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hijack 02.01.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Wszystkiego dobrego w Nowym Jorku Zgadzam się z poprzednikami. Myślę, że warto również zwrócić uwagę na wykonanie podstawowych elementów konstrukcyjnych (jak ułożone, czym wzmocnione, sposób połączeń itp.) oraz materiał z jakiego wykonano konstrukcję (czy nie ma widocznych uszkodzeń, czy nie jest powykrzywiany, czy nie ma zbyt dużo sęków oraz wykwitów pleśni i grzybów itp.). Podstawowe informacje nt. budowy konstrukcji dachów można znaleźć zarówno w Muratorze, jak i Ładnym domu. Oczywiście projekt konkretnej więźby jest najważniejszy, a także planowany materiał pokrycia dachu. U mnie np. kierownik budowy proponował zmiany przekrojów krokwi i płatwi, gdyż zmieniliśmy dachówkę cementową (na którą projektant wyliczał wytrzymałość więźby) na blachodachówkę. Zdecydowaliśmy się jednak na "obliczoną" więźbę, gdyż może kiedyś "szarpniemy" się na dachówkę ...? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts