Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaśpiewajcie z nami!

Jędralek

Recommended Posts

Agmar się udało! :lol:

Ale piękna wasza działka!!!! super! Kurcze jakbym tylko nie była ograniczona czasoprzestrzenią to na pewno mieszkałabym w górach. I to włansie w Zywieckim. Piękne okolice!!! Dorotka w tym miejscu to super wybór.

Witamy serdecznie nowego stałego bywalca. Razem jakoś dociągniemy do progów naszych wymarzonych domów.

wod-kan ma wchodzić od przyszłego tygodnia.

Póki co od poniedziałku ocieplają wełną ściany. Co do pana Ł.S to szczerze mówiąc mam mieszane uczucia, bo ostatnio jak zauwazyliście jest mocno zapracowany przez co nie można się z nim spotkać umowić dodzwonić. Mojego ostatniego smsa odebrał o północy bo komórka mu sie rozładowała...:) Zapracowany gość ale dzisiaj podpisaliśmy umowę w której wszelkie warunki wykonania sa BARDZO dokładnie opisane więc mam nadizeję że bęize ok. No zobaczymy

WONNICA

A witamy, witamy!

Co do walki z czasem, to my w sobotę lub po niedzieli zalejemy się ':roll:'.

A jaki macie projekt (że bez piwnicy) i gdzie dokładnie, bo u nas w górach to właśnie zaczyna prószyć, więc walka jest bez pardonu... Do jakiego etapu zamierzasz w tej walce się posunąć teraz?

Pozdrawiam i dziwię się... że jeszcze nie masz TU dziennika!

No jakby popatrzeć szerzej - to wszędzie zamarło... U Was widzę robota wre! Słonko Wam ładnie przyświeca i ...

Cóż u nas słonko też przyświeca, ale to i tak nie pomaga na nasze błota i mokradła. Nawet fotek już nie mam siły robić... Wczoraj przyjechała kopareczka i dorobiła nam błoteczka, bo żeby metr wody z fundamentów usunąć to trzeba było nowy rowek melioracyjno-odpływowy wykopać...

No ale jakby tak przyświeciło jutro, pojutrze,... i tak z tydzień, dwa - to cho cho! Pomarzyć można nie? :cry:

No i z liczenia $ na ogrzewanie wychodzi nam, że... ... pompa ciepła się opłaca najbardziej... - tu odsyłam do artykułu, który nam dał dużo do myślenia:

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,8196/Itemid,255/

Co Wy na to?

zdecydowanie najbardziej ale trzeba do tego dobrą firmę a o takie jeszcze u nas trudno. Poza tym wydatek bardzo duży choć potem ciepło jest za friko. Tylko czy alby przy górskich zimach to ogrzewanie starczy bez dogrzewania? tego nie wiem. My dosyć szybko porzuciliśmy pomysł na pompę ciepła bo to ciągnie za sobą wiele, wiele innych wydatków. Moim zdaniem cała konstrukacja domu powinna wtedy być ułożona pod takie ogrzewanie.

Chciałabym kiedyś wybudować dom ekologiczny...ale póki co życia na spłacenie kredytu na taki dom by mi nie starczyło.

Jeszcze bardziej podobają mi się pomysły na dom pasywny:)

• 2 weeks później...

No tak robota, dzięki przychylności pogody, jakoś idzie...

Co do rurki w drzwiach - to główne doprowadzenie wody z naszej studni, więc dość istotny element... :o

Właśnie wybieramy dachówkę i myślimy o ceramicznej, angobowanej np z Robena o kolorze pasującym do elewacji - soczysta, ciepła żółć - więc może ciemno-brązowym lub czarno-brązowym. Pytałem Was wcześniej o Wasze dane dachówkowe i ile Was całościowo ona wyniosła.

Pozdrawiam i czekam na nowości od Was.