Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

napad na Iran - za jaką cene ...?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A możesz podać zródło ? Poważne. Bo ja informacje czerpie z zagłębia lobbystów jak to się nasz pożal się boshe minister mówi.

Co do przetargu, to pisze to , chodzi mi również o tzw offset (nieudany) .Podejrzewam że w stosunku do partnerów z Europy nie było by takich prób (beszczelnych moim zdaniem) zaliczania do ofsettu inwestycji już zrealizowanych wcześniej lub stosowania jakiś fikuśnych przeliczników=mnożników ich wartości .

p.s. rozumie ktoś coś z tego bełkotu powyżej . No ja też nie :lol:

p.s. rozumie ktoś coś z tego bełkotu powyżej . No ja też nie :lol:

to w skrócie wyłoże :)

W XX wieku, po raz pierwszy w historii, Ameryce udało się opodatkować świat nie wprost - za pośrednictwem inflacji. Zamiast bezpośrednio domagać się podatku, jak czyniły to wszystkie poprzednie imperia, USA rozprowadziły po świecie, w zamian za towary, własną walutę bez pokrycia - dolary - z zamiarem późniejszego doprowadzenia do ich inflacji i dewaluacji. To z kolei umożliwiało odkupienie każdego następnego dolara za mniejszą ilość dóbr - właśnie owa różnica [między ilością dóbr importowanych a eksportowanych] stanowiła imperialny podatek spływający do Stanów Zjednoczonych

Gdy coraz wyraźniej było widać, że rząd USA nie zdoła wykupić swych dolarów płacąc za nie złotem, zawarł on w latach 1972-73 żelazną umowę z Arabią Saudyjską: USA będą wspierać władzę królewskiej rodziny Saudów, a w zamian za to kraj ten będzie sprzedawał ropę wyłącznie za dolary. Śladem Arabii Saudyjskiej miała podążyć reszta państw OPEC. Ponieważ świat musiał kupować ropę od arabskich krajów naftowych, utrzymywał rezerwy dolarowe, aby mieć czym za nią płacić.

Człowiekiem, który faktycznie zażądał za ropę zapłaty w euro był, w 2000 r., Saddam Hussein. W pierwszej chwili jego życzenie zostało wyśmiane, później było lekceważone, ale kiedy stawało się coraz jaśniejsze, że jego zamiary są poważne, zaczęto wywierać na niego polityczną presję, aby zmienił zdanie. Kiedy również inne kraje, takie jak Iran, zażyczyły sobie zapłaty w innych walutach, przede wszystkim w euro i w jenach, dolar znalazł się w realnym niebezpieczeństwie. Taka sytuacja wymagała akcji karnej ...

a my jesteśmy /byliśmy?/ nalepszymi przydupasami amerykanów

stąd ten "napad na Iran" :)

więcej w artykule Dlaczego USA muszą zbombardować Iran?

p.s.

F16 ma podobno faktycznie doskonale fotele wyrzucane :p

brzoza, b.dobry post ;-)

a dziękuję, dziękuję :D

Jacekp

mam cicha nadziej, ze obietnice Pana Radosława /dotyczące zwiększenia kontyngentu wojsk polskich w Afganistanie - dane Amerykanom/ pozostana wyłącznie obietnicami Pana Radosława ...

mam nadzieje , ze rżad polski nie podzieli stanowiska jednego ministra, który tak ochoczo chce przelewac krew polskich żółnierzy

i staje na głowie aby sie przypodobac Bidenowi zwanemu "Wielkiea Gęba"

A historia lubi się powtarzać, 8) ...

Jalta ­ siodmego lutego 1945 roku.

Oswiadczenie Roosevelta w obecnosci Stalina i Churchilla: "Mnie [polskie] granice nie obchodza. Nie obchodzi mnie tez kwestia kontynuacji [polskiego] rzadu na emigracji ..."

Maria Dąbrowska zapisała w dzienniku słowa, które oddawały zbiorowe polskie uczucia:

"To, co teraz zrobiono z Polską, przechodzi wszystko, co znane jest w dziejach jako cynizm i narzucenie narodowi obcej woli przemocą. I pomyśleć, że ten nieszczęsny naród po pięciu latach tak straszliwych ofiar, takiej niezłomnej walki i pracy podziemnej przeciw Niemcom nie ma nawet tej satysfakcji, żeby historię tej cudownej walki, pracy, ofiar ujawnić i laurem uwieńczyć. Bo tę naszą krew i walkę opluto, zbezczeszczono, przekreślono ... "