rangifer 21.10.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Miałem w domu trochę kucia, bo elektryk zapomniał pociągnąć niektóre kable przed tynkowaniem. Żeby je teraz poprowadzić musiał skuć tynk, a powstałe rowki przykrył gipsem.Fatalnie to wygląda, bo tynk ma strukturę chropowatą, a gips gładką.Nie chciałem kłaść gładzi, bo wolę takie właśnie chropowate ściany.Próbowałem trochę zetrzeć gips i zarobić ręcznie tynkiem, ale nadal się odznacza na tle ściany. Jak sobie poradzić z tym fantem? Rangifer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 21.10.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 U mnie też szykują się poprawki na c/w tynkach, tynkarze mówili że zaprawia się to gładzią wapienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 21.10.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 ja bede mial tynki cem-wap z agregatu (gotowa mieszanka). na pytanie do fachowca o uzupelnianie po jakims kuciu, odpowiedzili mi że to sie robi tą samą mieszanką. zarzucić, zatrzeć i tyle.A skoro elektryk "zapomniał" i musiał potem kuć po tynkach, to powinien doprowadzić ścianę do stanu w jakim ją zastał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 21.10.2009 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 No tak, powinien, ale ja się tak już wykłócam o każdy detal. Elektryk chyba po prostu nie umie tego zrobić estetycznie, a ekipa od tynków może mi to zrobić ale za miesiąc.Próbowałem z tynkiem Baunit (taki ponoć mam na ścianach) rozrobionym z wodą, ale po pierwsze on zachowuje się jakoś inaczej niż ten położony agregatem (łatwo się zdrapuje, nie trzyma ściany), a po drugie tynk naciągnięty na gipsie daje widoczne wybrzuszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangifer 21.10.2009 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Pinok - gładzią wapienną można robić poprawki na gładkich ścianach, jak sama nazwa wskazuje. Jeśli chcę zachować porowatą strukturę tynku nie mogę użyć gładzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.10.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 ale możesz użyć papieru ściernego o odpowiedniej gramaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 21.10.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 No tak, powinien, ale ja się tak już wykłócam o każdy detal. Elektryk chyba po prostu nie umie tego zrobić estetycznie, a ekipa od tynków może mi to zrobić ale za miesiąc. Próbowałem z tynkiem Baunit (taki ponoć mam na ścianach) rozrobionym z wodą, ale po pierwsze on zachowuje się jakoś inaczej niż ten położony agregatem (łatwo się zdrapuje, nie trzyma ściany), a po drugie tynk naciągnięty na gipsie daje widoczne wybrzuszenie. Noo elektryk wcale nie musi tego umieć zrobić estetycznie, bo nie jest od tego, ale to on powinien się starać o tynkarza (Twojego czy swojego) żeby to wykończyć. I temu tynkarzowi zapłacić rzecz jasna. ale to sie fajnie na forum pisze , a w zyciu jak w zyciu - trzeba radzić sobie samemu.... spytaj swoich tynkarzy, jak to jest z tą gotową zaprawą. u mnie beda dopiero za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 21.10.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Ja do takich poprawek używałem zaprawy tynkarskiej. Rozrabiałem to z wodą (na oko) i tym szpachlowałem. Potem trochę trzeba było odczekać, aż zaprawa trochę "chwyci" i wtedy "gąbkowałem" to taką sprytną twardą, lekko wilgotną gąbką. Nie wiem co to za cudo, ale zostało mi kilka takich po tynkarzach. W sklepie takich nie widziałem. Aha, zdecydowanie lepiej gąbkowanie szło żonie niż mnie, może w tym tkwi myk :) toomyem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts