Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cementowo-wapienny poszpachlowany gipsem - problem

Recommended Posts

Miałem w domu trochę kucia, bo elektryk zapomniał pociągnąć niektóre kable przed tynkowaniem. Żeby je teraz poprowadzić musiał skuć tynk, a powstałe rowki przykrył gipsem.

Fatalnie to wygląda, bo tynk ma strukturę chropowatą, a gips gładką.

Nie chciałem kłaść gładzi, bo wolę takie właśnie chropowate ściany.

Próbowałem trochę zetrzeć gips i zarobić ręcznie tynkiem, ale nadal się odznacza na tle ściany.

Jak sobie poradzić z tym fantem?

Rangifer

ja bede mial tynki cem-wap z agregatu (gotowa mieszanka). na pytanie do fachowca o uzupelnianie po jakims kuciu, odpowiedzili mi że to sie robi tą samą mieszanką. zarzucić, zatrzeć i tyle.

A skoro elektryk "zapomniał" i musiał potem kuć po tynkach, to powinien doprowadzić ścianę do stanu w jakim ją zastał!

No tak, powinien, ale ja się tak już wykłócam o każdy detal. Elektryk chyba po prostu nie umie tego zrobić estetycznie, a ekipa od tynków może mi to zrobić ale za miesiąc.

Próbowałem z tynkiem Baunit (taki ponoć mam na ścianach) rozrobionym z wodą, ale po pierwsze on zachowuje się jakoś inaczej niż ten położony agregatem (łatwo się zdrapuje, nie trzyma ściany), a po drugie tynk naciągnięty na gipsie daje widoczne wybrzuszenie.

No tak, powinien, ale ja się tak już wykłócam o każdy detal. Elektryk chyba po prostu nie umie tego zrobić estetycznie, a ekipa od tynków może mi to zrobić ale za miesiąc.

Próbowałem z tynkiem Baunit (taki ponoć mam na ścianach) rozrobionym z wodą, ale po pierwsze on zachowuje się jakoś inaczej niż ten położony agregatem (łatwo się zdrapuje, nie trzyma ściany), a po drugie tynk naciągnięty na gipsie daje widoczne wybrzuszenie.

Noo elektryk wcale nie musi tego umieć zrobić estetycznie, bo nie jest od tego, ale to on powinien się starać o tynkarza (Twojego czy swojego) żeby to wykończyć. I temu tynkarzowi zapłacić rzecz jasna.

ale to sie fajnie na forum pisze :-), a w zyciu jak w zyciu - trzeba radzić sobie samemu....

spytaj swoich tynkarzy, jak to jest z tą gotową zaprawą. u mnie beda dopiero za tydzień.

Ja do takich poprawek używałem zaprawy tynkarskiej. Rozrabiałem to z wodą (na oko) i tym szpachlowałem. Potem trochę trzeba było odczekać, aż zaprawa trochę "chwyci" i wtedy "gąbkowałem" to taką sprytną twardą, lekko wilgotną gąbką. Nie wiem co to za cudo, ale zostało mi kilka takich po tynkarzach. W sklepie takich nie widziałem. Aha, zdecydowanie lepiej gąbkowanie szło żonie niż mnie, może w tym tkwi myk :) :)

toomyem