Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody wejściowe do domu - czym wykończyć?

jacek_cn

Recommended Posts

temat troche stary ale może mi coś podpowiecie,szukam czegoś na schody przed dom,mam domek biały z grafitowym dachem i planuje elementy drewniane na ścianach,kolor jasny dąb,marmury raczej mi się nie podobają,klinkier też średnio chyba że jest jakiś na prawdę fajny,jaki materiał i jaki kolor pasuje?może Wy macie coś fajnego?

witam!

Mam ten sam problem, tylko ze jam mam bardzo długie schody i wszystko wychodzi drogo np jest popielaty piaskowiec z brennej ,ale ponoć trudny w użytkowaniu,patrzyłam na schody z z pozbruku ale popiel wygląda jak granit a ja tez nie chce granitu bo nie pasuje i drogi zastanawiam se nad betonem technicznym wszystkie płytki schodowe

w popielu 25,30, a to

dla mnie za krotkie jak a jak długa to tez bardzo drogie J

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Najlepiej wygląda i użytkuje sie granit nasz szary polski płomieniowany, kupiłem u gościa młodego ale znającego się na rzeczy. stopnie wstawione posmarowane specyfikiem a w zimie brak poślizgu i nic nie odpada jak to przy płytkach, ceny ma bardzo atrakcyjne + fachowa porada. Sąsiadowi akurat ten sam wykonawca wycinał stopnie i wstawiał wyszło b.dobrze :) jesli ktoś zainteresowany dam namiar na priv

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
a mnie się podobają kamienne... granit albo piaskowiec. może byc brenna - jest szary, ciemny, wygląda jak beton. wyszlifowac kraędzie i tyle... albo polski szary zwykły granit płomieniowany. jest dużo firm, które się tym zajmują i ceny mają do przyjęcia. w odróżnieniu od płytek to nie odpada. jak ktoś ma kilka stopni przed wejściem do zrobienia- naprawdę warto. takie jest moje zdanie... nawet jeżeli wyjdzie więcej o kilka stówek, to robicie to na lata. i codziennie przez te schody wchodzicie, jak i wszyscy Wasi znajomi. wstawiam fotkę dla porównania kamienia i płytek. img05.jpg

• 1 month później...

Czy dużo droższy jest granit polski lekko żółtawy albo brązowawy: kostka do układania ok 150 mkw, kostka do wjazdu garażu, płyty płomieniowane o dł 120-150 cm jako stopnie do schodów na taras, do drzwi głównych oraz do drzwi kotłowni=10 szt?

Jaka powinna być grubość stopnia?

Coś takiego mogłoby być,

http://allegro.pl/granit-plomieniowany-palony-brazowy-stopnie-schody-i4908771330.html

Granitowe są najtrwalsze i w brew pozorom nie drogie, nie kupujcie chińskiego badziewia z marketów tylko nasz jasnoszary polski granit.

• 1 year później...

W ubiegłym roku na betonową wylewkę schodów wejściowych położyłem grafitowe płytki z łupka NIESZLIFOWANEGO! Rewelacja w użytkowaniu. Deszcz czy śnieg nie robią na nich wrażenia. Nawet ze śniegiem leżącym na tych stopniach, chodzi się jak po suchych. Nic nie tracą ze swojej przyczepności.

Zagadką jest trwałość tych stopni. Nawet jakbym co kilka lat miał wymieniać kilka płytek, to i tak warto za ten komfort. Te płytki to kamień, nigdy nie wyjdą z oferty, jak to jest przy płytkach ceramicznych. Zawsze można będzie dokupić potrzebną ilość.

Przede wszystkim zrób OZC, to podstawa do dalszych decyzji. Ale po kolei.

Kominek z DGP nie podgrzewa CWU, wodę grzeje się prądem. Ewentualnie solarami, ale to nie jest dobre rozwiązanie. Ciepłej wody mamy pod dostatkiem latem, zimą jest deficyt, nie kalkuluje się.

Nie lękaj się parodniowym brakiem prądu, taki dom traci na dobę ok 1oC. Przy ok 20oC wewnątrz, masz 3 tygodnie zanim zaczniesz się martwić. Przy temp zadanej "na podtrzymanie" w domu, także kilka dni bez grzania nie zagrozi instalacji. Mówimy przy tym o jakichś mrozach na zewnątrz. Dotyczy to wszystkich instalacji,brak prądu przez kilka dni to nie problem.

Kominek+solary+pompa ciepła to bez sensu. Przeinwestowanie i dublowanie systemów.

Podłogówka wcale nie dyktuje ceramiki na podłodze. Może być drewno, żaden problem. Należy tylko to wziąć pod uwagę, przy projektowaniu instalacji.Fachowiec od OZC wszystko policzy i rozwieje Twoje obawy.

Tutaj w małym przybliżeniu możesz ocenić ile Twój dom będzie potrzebował energii-ile będzie kosztować ogrzewanie.