Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lodówka Daewoo

doziolko

Recommended Posts

Bać się czy brać.

Witam!

Jak w podtytule zastanawiam się czy to dobry wybó,r bo z samą firmą pewnie każdy ma marne skojarzenia.

Zastanawiam się nad tym modelem Daewoo FRN U20 GFVI. Byłam u skner i dla idiotów i polecali tam ten model (mówili. że daewoo robi lodówki dla bosha) Jednak w internecie niewiele o tej lodówce znalazłam, może ktoś ma większe doświadczenie.

Pozdrawiam Dorota

W stosunku jakość do ceny to "cudo" wygrywa z konkurencyjnymi rozwiązaniami Samsunga czy LG (biorąc pod uwagę sprzęt w tym segmencie cenowym - zakładam około 5 000 zł)

Lodówki stosunkowo mało awaryjne. Jeżeli chodzi o jakość wykonania to nie ustępują konkurencji. Sprawdź jak wygląda dostęp do serwisu w Twoim rejonie. Jeżeli serwis jest powyżej 30 km od miejsca, w którym będziesz użytkował lodówkę to odpuść lub wykup Gwarancję + u "idiotów", bo niestety ale jakość tego elementu (serwisu) jest w Daewoo dość kapryśna - czasem mam wrażenie, że robią łaskę, że są...

W praktyce nie mam żadnych zastrzeżeń do samego modelu ale trochę obawiał bym się jakości serwisu (jeżeli coś będzie nie tak, a zgodnie z prawem Murphiego...). Sam zadecyduj. Moim zdaniem w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.

Damro rozumiem, że juz użytkujesz lodówkę i czy jesteś zadowolona? Ta "moja" w podobnej cenie. Kusi mnie ta komora cool select i klasa A+

Tak,użytkuję już prawie rok i jestem bardzo zadowolona,cichutka no i ten wygląd zauroczył mnie :p ale moja szwagierka znowu ma LG,kupiła za 3400 i też nie jest zła,troszkę głośniejsza,natomiast bardzo narzeka na serwis LG,w nosie mają klienta a wezwała w sumie do pierdułki,ja szczerze nie znam serwisu z którego byliby wszyscy zadowoleni :-? To już taka natura,jak już zapłacisz to wszyscy mają cię w nosie,czy firma czy serwis i coby to nie było kafle,tynki czy sprzęt.

Damro - mam nadzieję że też będę zadowolona

SemperSolus

Dzięki za podpowiedź z tym serwisem, chyba jednak skorzystam bo w internecie akurat jakos tej lodówki nie spotkałam.

Czy mogę jeszcze "wykorzystać" i poprosić o opinie dotyczące reszty sprzętu???

Piekarnik Elektrolux EOC 68200X - zależy mi na prowadnicach i pyrolizie

zmywarka Gorenje GV64331

płyta Elekrtolux EDH 68200P - o tym już poczytałam na forum

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witaj!

Całkiem interesujący zestaw.

Piekarnik

EOC68200 to jeden z ciekawszych modeli w tym segmencie cenowym. Dla osób, które zwracają uwagę na miejsce montażu niewątpliwie istotny będzie fakt, że model produkowany jest na liniach montażowych AEG w Niemczech. Niestety nie pamiętam czy do czyszczenia pyrolitycznego trzeba demontować prowadnice - sprawdź w instrukcji lub skontaktuj się z Electrolux Polska (powinni odpowiedzieć).

Funkcyjnie model zdecydowanie zaawansowany i nawet najbardziej wymagający użytkownik znajdzie coś dla siebie. Namawiam do korzystania z programów auto. One nie tylko kontrolują czas pieczenia ale również przełączają tryby pieczenia na odpowiednie dla danej fazy procesu (np. na sam koniec pieczenia mięsa włączone zostaje dopiekanie przy pomocy grilla i grzałki górnej). Ponieważ model wyposażony jest w termosondę polecam także rozejrzeć się po necie za przepisami uwzględniającymi ten przyrząd - wierz lub nie ale odpowiednie wykorzystanie tych funkcji może spowodować, że na obiady częściej na stole będzie lądowało mięso pieczone, a nie smażone :)

Zmywarka

To model produkowany przez Boscha :) Z tego co widzę na Ceneo i na Skąpcu to troszeczkę tańszy od swojego odpowiednika z BSH. Jak na swój poziom cenowy dobry i funkcjonalny model o niskiej głośności pracy.

Jako konkurenta możesz rozważyć Electroluxa ESL 67050 - jeszcze cichszy od Gorenje. Posiada porównywalne parametry z lepszym programem AUTO (szerszy zakres temperatury). Warto też zwrócić uwagę na fakt, że jest to jedna z najtańszych zmywarek posiadających technologię sygnalizacji zakończenia mycia przy pomocy światła rzucanego na podłogę (diody LED). Zastanów się i rozważ to na spokojnie. Uwierz, większość sprzedawców poleci Ci Boscha/Siemensa/Gorenje, bo w zmywarkach najłatwiej jest to sprzedać - ludzie są do tych marek przekonani i nie trzeba za bardzo się napracować. Wspomniany przeze mnie model Electroluxa uważam za jeden z najciekawszych modeli w segmencie cenowym do 2500 zł. Nie twierdzę jednocześnie, że wskazany przez Ciebie model Gorenje jest zły. Electrolux wygrywa jednak głośnością, sygnalizacją świetlną zakończenia cyklu mycia no i programem mycia automatycznego.

Płyta

Dobry, a nawet bardzo dobry wybór ale jeżeli się zdecydujesz na zmywarkę Electorluxa to kasę zaoszczędzoną dołóż do EHD68210 zdecydowanie bardziej ergonomiczny panel sterujący. Już gdzieś na forum o tym pisałem - sterowanie typu Slider nie ma tak dużych tendencji do "zawieszania" się jak klasyczne układy +/-. Przy systemie klasycznym zdarza się, że musisz parę razy nacisnąć sensor za nim zareaguje. Przy sterowaniu Slider ten kłopot zmarginalizowano. EHD68200P jak najbardziej jeżeli każde 100 zł jest dla Ciebie na wagę złota, w przeciwnym wypadku dorzuć i bierz EHD68210P.

Co do sklepów - ceny u "idiotów" porównaj z cenami w RTVEuroAGD. W tym drugim przypadku bierz przez sklep internetowy http://www.euro.com.pl zazwyczaj mają 100-200 zł taniej niż w sklepach stacjonarnych tej samej sieci ale UWAGA! W Euro nie kupuj przedłużenia gwarancji - to jest forma ubezpieczenia, która na dodatek nie ubezpiecza nic... Odwrotnie jest w MM ich Gwarancja+ to faktycznie 5-letnia gwarancja z bardzo krótkim czasem reakcji serwisu i co najważniejsze z ewentualnym sprzętem zastępczym na czas naprawy.

Obydwie sieci mają w tej chwili w ofercie raty 30 rat 0% więc możesz rozważyć zakup ratalny. Tu znów wygra MM, bo nie narzucają się z ubezpieczeniami. Resztę przeanalizuj osobiście.

Bardzo dziękuję za tak wyczerpujacą odpowiedź.

Dołoże do tej płyty EHD68210P, na piekarnik też juz się zdecydowałam.

Jednak teraz intensywnie myslę nad zmywarką szczególnie jak wczoraj u znajomych widzialam tą z szufladą na sztućce (obecnie denerwuje mnie ten koszyk który zawsze przeszkadza przy załadunku większych garnków). Tylko ten bajer to pewnie kolejne parę stówek?

Dzięki i pozdrawiam D.