sewerynslowi 21.10.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Mam kocioł górnego spalania, wykonany przez jednego z pobliskich fachowców. kocioł ten ma wentylator wraz ze sterownikiem. I mam takie problem:- czy do mojego kotła do wentylatora powinno byc doprowadzone w jakiś sposób, np rurą świeże powietrze z zewnątrz?Pytam, ponieważ od niedawna w kotle wewnątrz pojawia się smoła, próbowałem ją wypalić obierkami od ziemniaków, ale nic nie dało.Palę suchym (sezonowanym przez 2 lata) drewnem - mieszanym (iglastym, brzozą oraz owocowym). Co mam zrobić z tą smołą?? Czy winą jest niedostarczenie zbyt mało zimnego powietrza do kotła, czy może jeszcze zbyt mokre drzewo, czy może jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.10.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 diabły, kochany, diabły!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 21.10.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 kotły na drewno powinny pracować z pełną mocą i nie mogą być tłumione. Z tego względu w instalacji muszą być bufory inaczej zbiorniki akumulacyjne, które odbiorą nadmiar ciepła z kotła, zmagazynują je, by póżniej oddać je do pomieszczeń. Smoła gromadzi się podczas spalania drewna z niedostatecznym uczestnictwem powietrza. Instalacja dosyć droga, ale póżniejszy komfort duży. To tak w dużym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 21.10.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witaj.T te drewno owocowe, miałem to samo kiedy paliłem drewnem z wyciętego sadu jabłoniowego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Na początek podnieś temperaturę załączania pompy CO do min 45-50 stC. Potem wyczyść kanały konwekcyjne kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.10.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Na początek podnieś temperaturę załączania pompy CO do min 45-50 stC. Potem wyczyść kanały konwekcyjne kotła. Czy jeśli kocioł stałopalny ogrzewa wodę poprzez wymiennik, to też powinna być temp. załączenia pompy obiegu otwartego na 45-50 stC ? dzieki z góry za info pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 22.10.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witam1) chodzi o obieg tylko i wyłącznie kotła2) jak ktoś wspomniał kocioł na drewno musi pracować wysokotemperaturowo3) z powyższego wynika, ze z kotła najlepiej jak wychodzi minimum 50 do 85 st C, przy czym lepiej jak blisko tych 85 stC4) dalej idąc trzeba zadbać o temperaturę powrotu by nie była niższa niż 50 st.C By to zrobić stosuje się termostatyczne zawory ESBE z serii TV które mieszają gorącą wodę zasilającą z kotła z wodą powrotną zależnie od temperatury powrotu. I tego pieca nie wolno dławić i ograniczać mu dostępu do tlenu. Tyle, że wtedy nie mamy kontroli nad mocą pieca i najlepiej mieć wtedy bufor by przechwycił nadwyżki produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 23.10.2009 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts