Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

smoła w kotle

sewerynslowi

Recommended Posts

Mam kocioł górnego spalania, wykonany przez jednego z pobliskich fachowców. kocioł ten ma wentylator wraz ze sterownikiem.

I mam takie problem:

- czy do mojego kotła do wentylatora powinno byc doprowadzone w jakiś sposób, np rurą świeże powietrze z zewnątrz?

Pytam, ponieważ od niedawna w kotle wewnątrz pojawia się smoła, próbowałem ją wypalić obierkami od ziemniaków, ale nic nie dało.

Palę suchym (sezonowanym przez 2 lata) drewnem - mieszanym (iglastym, brzozą oraz owocowym).

Co mam zrobić z tą smołą??

Czy winą jest niedostarczenie zbyt mało zimnego powietrza do kotła, czy może jeszcze zbyt mokre drzewo, czy może jeszcze coś innego?

:lol: :lol:

kotły na drewno powinny pracować z pełną mocą i nie mogą być tłumione. Z tego względu w instalacji muszą być bufory inaczej zbiorniki akumulacyjne, które odbiorą nadmiar ciepła z kotła, zmagazynują je, by póżniej oddać je do pomieszczeń. Smoła gromadzi się podczas spalania drewna z niedostatecznym uczestnictwem powietrza.

Instalacja dosyć droga, ale póżniejszy komfort duży.

To tak w dużym skrócie.

Na początek podnieś temperaturę załączania pompy CO do min 45-50 stC. Potem wyczyść kanały konwekcyjne kotła.

Czy jeśli kocioł stałopalny ogrzewa wodę poprzez wymiennik, to też powinna być temp. załączenia pompy obiegu otwartego na 45-50 stC ?

dzieki z góry za info

pozdrawiam, majki

Witam

1) chodzi o obieg tylko i wyłącznie kotła

2) jak ktoś wspomniał kocioł na drewno musi pracować wysokotemperaturowo

3) z powyższego wynika, ze z kotła najlepiej jak wychodzi minimum 50 do 85 st C, przy czym lepiej jak blisko tych 85 stC

4) dalej idąc trzeba zadbać o temperaturę powrotu by nie była niższa niż 50 st.C

By to zrobić stosuje się termostatyczne zawory ESBE z serii TV które mieszają gorącą wodę zasilającą z kotła z wodą powrotną zależnie od temperatury powrotu.

I tego pieca nie wolno dławić i ograniczać mu dostępu do tlenu. Tyle, że wtedy nie mamy kontroli nad mocą pieca i najlepiej mieć wtedy bufor by przechwycił nadwyżki produkcji.