Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

planuję wiosną rozbudowac dom obecnie 100m2,parterowy,dach 4-spadowy (namiotowy) o 45m2 powierzchni mieszkalnej w parterze + 24m2 garaż.

Wg architekta potrzebna jest zmiana dachu na dwuspadowy,co spowoduje odkrycie wnętrza domu (zostaną mi tylko 4 ściany:((( ) i powinnam się zmieścić ze wszystkim w 120 tyś. zł

Wg fachowca budowlańca nie ma potrzeby zmiany dachu na 2-spadowy,możan do dobudowanych części dokleić dach do głównego dachu (oczywiście zgodnie z projektem konstruktorskim i architektonicznym itp., czyli "po bożemu"), natomiast koszty to minimum 150 tyś. zł.

Czytam i czytam Wasze kalkulacje, z któych wynika,że budowa domu średnio kosztuje około 200-250 tyś. zł (do zamieszkania).

Ja chcę tylko rozbudować dom z jednej strony w parterze o 45 m2 (poszerzenie o 4,5m na całej ścianie o długości 10m) oraz dobudować z drugiej strony garaż, bez adaptacji poddaszy.

Mój budżet to około 90 tyś. zł.

CZy mam szanse zmieścić się w tej kwocie bez zmiany drastycznej dachu na 2-spadowy?

Wyliczyłam sobie,że same ściany bez fundamentow to 105m2, a ich koszt to około 8500 zł+ robocizna (no właśnie,ile może kosztować samo postawienie murów?bez dachu?) załóżmy że drugie tyle.

Jestem we wstępnej fazie projektu,czy poczekać na niego i dopiero wtedy kalkulować?

Chciałabym zorientować się,czy na 45m2+ garaż 24m2 + małe zmiany dachu istniejącego (przedłużanie kalenicy itp.) zmieszczę się w budżecie?

będę wdzięczna za Wasze opinie,

pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/132003-rozbudowa-domu-kalkulacja-koszt%C3%B3w/