mackoj 21.10.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witam, Czy dobrym pomysłem jest położenie na podłodze na gruncie dwóch warstw styropianu (np. 8 + 8cm)?A na pierwszej warstwie styropianiu chciałbym rozłożyć instalację CO. Jakoś nie widzę problemu z tymi dwoma warstwami, ale licho nie śpi - a nuż znacie jakieś problemy z tym związane?Będę wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.10.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Raczej powinno sie klasc na "mijanke" wiec dwie warstwy powinny spoko byc. Ja mam 30cm - 3x10cm i jest OK Nic sie nie dzieje, podlogowka rozlozona i wylane posadzki (jakies 2 m-ce temu) Lepiej jak pierwsza warstwa, ta na chudziaku jest w miare cienka -pozwoli to zniwelowac ewentualne nierownosci a pozniej juz grubszy mozna dawac, np. 5+10cm lub .... Bedzie mozna rowniez ulozyc rurki wodne (ciepla i zimna woda) na tej warstwie styropianu odizolowujac je od chudziaka i gruntu Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 21.10.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Raczej powinno sie klasc na "mijanke" wiec dwie warstwy powinny spoko byc. Ja mam 30cm - 3x10cm i jest OK Nic sie nie dzieje, podlogowka rozlozona i wylane posadzki (jakies 2 m-ce temu) Lepiej jak pierwsza warstwa, ta na chudziaku jest w miare cienka -pozwoli to zniwelowac ewentualne nierownosci a pozniej juz grubszy mozna dawac, np. 5+10cm lub .... Bedzie mozna rowniez ulozyc rurki wodne (ciepla i zimna woda) na tej warstwie styropianu odizolowujac je od chudziaka i gruntu Pzdr. Piwopijca możesz napisać coś więcej o twojej podłodze. Dlaczego dałeś 3x10cm ? Pytam bo u mnie z pewnych względów zaniżył się chudziak i wychodzi na to ze musze dać 10,10 i 5cm. Nie wiem czy się tym martwić czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 21.10.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witam, Czy dobrym pomysłem jest położenie na podłodze na gruncie dwóch warstw styropianu (np. 8 + 8cm)? A na pierwszej warstwie styropianiu chciałbym rozłożyć instalację CO. . Dobrze kombinujesz - ja dałem 2*10cm. Dzieki forum -zmusiłem instalatorów do położenia rur od co i wody na pierwszej warstwie (pierwszy raz się niby spotkali). Doświadczalnie mając zasobnik wody jakies 5m od punktu poboru bez cyrkulacji odczuwam to tak zlatuje zimna woda z rurek przy kranie potem leci całkiem ciepa a potem już cieplutka zasobnika...myślę że straty na grzaniu chudziaka też mam ograniczone..i izolacja pozioma nie podziurawiona... pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 22.10.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 ... Pytam bo u mnie z pewnych względów zaniżył się chudziak i wychodzi na to ze musze dać 10,10 i 5cm. Nie wiem czy się tym martwić czy nie.... jak wyżej jeśli wychodzi ci 25 cm to daj 5 na spód , na to 10 i między płytami (10) instalacje , a na to kolejna 10 i będzie git. 25 cm jak się patrzy(pamiętając o mijaniu się krawędzi płyt w poszczególnych warstwach) ja tez jestem za tym by jednak instalacje układać na styro i między nim niz bezpośrednio na chudziaku - ale to opinia oparta na wypowiedziach i podpowiedziach innych z forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts