Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT na uslugi ogrodnicze

gringogringo

Recommended Posts

Witam

Wiem ze jest tu kilka osob zajmujacych sie ogrodami i chce zapytac jakie stawki stosujecie na uslugi ogrodnicze. Prowadze dzialalnosc i w US powiedziano mi ze jest to 22% na zakladanie i pielegnacje ogrodow pkwiu 81.30.10.0 a wiem od znajomej konkurencji ze wiekszosc wystawia fv na 7%. Jak jest u was?

Pozdrawiam:)

Założenie terenów zielonych oraz ich utrzymanie (w tym koszenie trawników) zakwalifikować można do PKWiU 01.41.12-00.00 obejmuje zgodnie z PKD Podklasa ta obejmuje prowadzoną na zlecenie działalność związaną z utrzymaniem ogrodów, parków, cmentarzy, obiektów sportowych:

* sadzenie, uprawę i utrzymanie roślin (prace pielęgnacyjne),

* przycinanie żywopłotów i gałęzi drzew.

W parze z utrzymaniem idzie również wycinka, jeżeli służy utrzymaniu zielenii, a nie np. pracom budowlanym.

=7%Vat

zgodnie z moim stanem wiedzy Pani z US udziła nie koniecznie ma rację.

Kod PKWiU 81.30.10.0 - Usługi związane z zagospodarowaniem terenów zieleni - dotyczy klasyfikacji PKWiU 2008.

Natomiast do 31.12.2009 obowiązuje PKWiU 1997 a tam tego typu usługi w znakomitej większości mieszczą się pod pozycją:

01.41.12-00.00 - Usługi związane z zagospodarowaniem terenów zielonych.

Załącznik nr 3 obecnie obowiązującej ustawy VAT (wyliczający towary i usługi podlegające stawce 7%) operuje klasyfikacją PKWiU 1997 i pod poz. 135 zawiera wpis ex 01.4 - usługi związane z rolnictwem oraz chowem i hodowlą zwierząt, z wyjątkiem usług weterynaryjnych, podkuwania koni i schronisk dla zwierząt.

Z przepisów wynika zatem 7%.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Ja pracuje w pracowni architektury krajobrazu. Firma zajmuje się projektowaniem i wykonywaniem ogrodów, oraz prowadzi szkółkę sprzedaje rośliny. Szef na wszystko wystawia paragon lub fakture i zawsze jest 22% podatku wat.

to zalezy na co wystawia te faktury.

Jeśli na fakturze jest napisane:

Zagospodarowanie terenów zieleni - VAT wynosi 7%

Do tego musimy wpisac PKWiU: 81.30.10.0

Pozdrawiam