Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbległość budynku gospodarczego od granicy działki

Nerw

Recommended Posts

Witam,

sąsiad wybudował budynek gospodarczy (nie wymagający pozwolenia na budowę) w odległości 1,5 metra od granic działki. Otrzymaliśmy zawiadomienie z urzędu o tym, że złożył pismo o zezwolenie na wykonanie robót budowlanych (w połowie października), jednak ten budynek stoi już ponad miesiąc.

Szczerze mówiąc, sam budynek (pomijając kwestie estetyczne...) nie przeszkadzałby nam gdyby nie ogromny dach, który wystaje ok.1m poza ściany budynku, czyli ok. 0,5 m od granicy działki...

Chciałabym dodać, że o powstaniu budynku dowiedziałam się, kiedy ktoś z rodziny pojechał na naszą działkę (na której mamy zamiar się w przyszłości pobudować) i go osobiście zobaczył.

Czy sąsiad mógł tak zrobić, nie zawiadamiając nikogo (dopiero po fakcie)?

I co my moglibyśmy w tej kwestii zrobić, poza telefonem do urzędu i osoby odpowiedzialnej za prowadzenie tej sprawy?

Witam. Ja właśnie składałem papiery na budowę budynku gospodarczego za zgłoszeniem. Budowę można rozpocząć najwcześniej miesiąc po złożeniu zgloszenia w urzędzie. I też mam 1,5 metra od granicy, ale to ma być najdalej wystająca część tego budynku. Ja mam okap 30 cm, więc ściana jest 1,80 m od granicy, tak mi kazano poprawić, żeby było zgodne z przepisami.